Zakaj bo Blockchain spremenil svet?

Blockchain je nova tehnologija, ki ustvarja nekaj brenčanja v tehnološki skupnosti. Blockchain bo spremenil svet! Toda kako in zakaj? Za lažji odgovor na vprašanja smo za vas pripravili ta vodnik.

Preden razčlenimo, zakaj bo blockchain spremenil svet, začnimo z »kaj je blockchain«. Blockchain tehnologija je porazdeljen in decentraliziran sistem glavne knjige, ki ponuja preglednost, nespremenljivost in varnost.

Sodeč po zadnjih nekaj letih uspeha je blockchain tu, da ostane in počasi moti različne panoge. A brez skrbi, motnje ne pomenijo vedno negativnega vpliva. V resnici lahko blockchain pomaga v vseh panogah in se znebi napak, ki so jih pestile najprej.

Torej, vsak novinec, ki ni seznanjen s temo, bi moral s tem vodnikom spoznati koncept verige blokov in kako bo spremenil svet.

Vpišite se zdaj: Brezplačni tečaj Blockchain

Kako bo Blockchain spremenil svet?

Zdaj, ko veste, kaj je veriga blokov, lahko preidemo na to, kako lahko dejansko spremeni potek našega gospodarstva in poslovanja.

Blockchain je decentralizirana baza podatkov, v kateri so shranjene in preverjene vse transakcije, ki imajo vrednost. Vrednost pa lahko predstavlja karkoli, na primer denar, zemljo, dragulje itd. Forbes že vidi prihodnost in svojo vero zaupa novemu denarju. Verjamejo, da bo blockchain spremenil svet.

Najprej pa, kakšno korist prinaša? In kako bo spremenil svet?

Peer-to-peer omrežni sistem

Vsi popolnoma zaupajo v zbirko podatkov blockchain, saj je ne ureja nobena posamezna organizacija, kar pomeni, da je odprta. S tehnologijo veriženja blokov lahko poslujete neposredno s sprejemnikom, ki privošči kateri koli tretji osebi.

Tako so popolnoma nesmiselni, saj za preverjanje ne potrebujete nobene druge tretje osebe. Torej, vpliv verige blokov tukaj vzpostavlja peer-to-peer transakcije in ne model odjemalca in strežnika.

Brez centraliziranega nadzora


Blockchain bo spremenil svet tako, da se bo znebil centraliziranega nadzora. Noben osrednji organ ne more več nadzorovati vašega premoženja. Čeprav je javni blockchain sistem je samostojen, zasebni blockchain sistem pa za delovanje potrebuje preverjanje pristnosti. Toda še vedno lahko zmanjša raven centraliziranega nadzora.

V zadnjih letih smo na trgu opazili nepredstavljivo prevlado Googla, Facebooka ali Amazona. Zdaj imajo na voljo osebne podatke skoraj vseh na svetu! Blockchain pa vam lahko pomaga, da ponovno prevzamete nadzor nad svojimi podatki.

Preberi več: 6 ključnih funkcij blockchaina, o katerih morate vedeti

Izboljšanje zasebnosti

Z uporabo zgoščevalne funkcije in metode kriptografije so vse transakcije šifrirane in nobena ne more slediti vašim transakcijam. V resnici to resnično pomaga ohranjati zasebnost, saj nobena slaba stranka ne vidi vsebine vaše transakcije, tudi če bi to želela.

Popolna preglednost

Eden najboljših delov o verigi verig je, da spodbuja preglednost. Trenutno večina naših poslovnih modelov tega atributa ne ponuja. Preglednosti niti vlade same ne moremo dobiti.

Ko blockchain ponuja sistem javne knjige, kjer lahko vsi vidijo, kaj se dogaja, lahko ljudem povrne izgubljeno zaupanje.

Brez korupcije

Blockchain bo spremenil svet tako, da se bo znebil korupcije v naši družbi. Ker v resnici še vedno delujemo na starejših omrežnih sistemih in papirnih dokumentih, jih goljufive stranke zlahka spremenijo.

Toda verige blokov so po naravi popolnoma nespremenljive. Vsebine znotraj bloka je nemogoče spremeniti ali spremeniti. Če ga nekdo poskuša poseči, ga bodo vsa vozlišča v sistemu takoj zavrnila, saj krši konsenz. Tako se znebi korupcije.

Preberite tudi: Vse, kar morate vedeti o načelih upravljanja blockchain

Blockchain Spreminjanje gospodarstva: nov denarni sistem

Druga nova značilnost blockchaina je trenutno počasi vlečna. Gre za spremembo denarnega sistema iz centraliziranega v decentraliziranega. Trenutno se številne vlade zanimajo za modele digitalnih valut centralne banke.

Po tradicionalni metodi so tretje osebe zvezne banke, ki izdajajo “denar”, kar je po našem mnenju dragocena entiteta. Toda zvezne banke svojih evidenc ne delijo z javnostjo in nadzorujejo splošno gospodarstvo.

Poleg tega so transakcije pogosto nezanesljive. Posledično se pojavijo primeri finančnih goljufij.

Težava se tu ne konča. Vsaka država ima svojo valuto. Torej ni enotne valute. Ljudje morajo prestati težavne ovire, preden lahko svoj denar porabijo v tuji deželi. Transakcije trajajo dneve.

Poleg tega “vsevidno oko vlade” spremlja vsak vaš peni. Kdo hoče, da mu nekdo nosi nos? Gre za kršitev zasebnosti nekoga.

Toda z izumom modela CBDC zdaj številne države sprejemajo verigo blokov in izdelujejo digitalno kopijo domačega denarja. Države, kot sta Kitajska ali ZDA, že razvijajo svoje rešitve.

To bo zagotovo dobro spremenilo naš socialni in ekonomski status.

Kitajska je pred kratkim predstavila svoj lasten model CBDC. Več o tem lahko preberete v našem vodniku po projektu DCEP.

Kdaj bo Blockchain prevzel?

Če razmišljate o tem, kdaj bo blockchain prevzel oblast, morate vedeti, da je že prevzel številne panoge. Tako kot dobavna veriga, trgovinsko financiranje, zavarovalništvo in zdravstveno varstvo tudi številne industrije za svoja podjetja uporabljajo tehnologijo veriženja blokov.

Torej, spremembe so se že začele. Šele ko se blockchain lahko znebi svojih tehničnih napak, lahko začne postopek množičnega sprejemanja.

Preberite tudi: Kako deluje Blockchain?

Zakaj bo Blockchain spremenil svet?

No, menimo, da je pomembno opozoriti, da blockchain ne bo spremenil samo tehnološkega vidika sveta, ampak bo vplival tudi na naše delovanje v družbi. Še več, blockchain je sprememba paradigme, način, kako lahko razumemo svet kot celoto in ne samo njegove dele.

Kako bo blockchain vplival na gospodarstvo? Tradicionalni načini so polni vprašanj in predvsem korupcije. Torej je bil skrajni čas, da sprejmemo tehnologijo, ki nam pomaga narediti naše poslovne modele še bolj učinkovite. Tako lahko blockchain pozitivno vpliva na naše gospodarstvo.

Bo blockchain uspel? Verjamemo! V mnogih projektih že kaže pozitivne rezultate. Veliko podjetij tudi veliko vlaga v rešitve, ki temeljijo na verigah blokov. Zato premik ni koristen le za ljudi, ampak tudi za podjetja.

Želite vedeti o blockchainu, ki spreminja svet? Oglejte si naš vodnik o tem, kako lahko blockchain spremeni svet zdaj!

Končna opomba

Rast blockchain-a je bila v zadnjih nekaj letih močna. V zadnjem času boste videli veliko aplikacij Blockchain. Zdaj lahko s kriptovalutami kupite avtomobile, domove, zdravstvene službe. Glede na njegovo vedno večjo priljubljenost lahko preprosto domnevamo, da bo blockchain prihodnost, saj rešuje vsak problem tradicionalnih sistemov.

Vendar nam le čas lahko pove, ali je veriga verig primerna za našo prihodnost ali ne.

Najpomembneje pa je, kako bo zares vplival na svet, ko bo sprejet po vsem svetu. Če ste le novinec na področju blockchain-a in želite izvedeti več o tej tehnologiji, lahko zanjo uporabite naš brezplačni tečaj blockchain-a.

Blockchain je napovedan za tehnologijo prihodnosti, zakaj bi potem ostali za dirko?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map