Ultimate Blockchain Technology Guide: Revolucija za spremembo sveta

Tehnologija glavne knjige, Blockchain, je prišla na svet s potencialom, da vse spremeni. Blockchain tehnologija prihrani veliko denarja, ne potrebuje velike količine evidenc in spremeni oddelek IT na povsem drugačen način.

Kriptovalute temeljijo na tem sistemu glavne knjige. Eden od hipediranih je bitcoin, ki zdaj že precej prevzema ves svet. Če ste šele začetnik te tehnologije in vas zanima celotna fasada blockchain, potem ste prišli na pravo mesto.

Govoril bom o vsem, kar je treba vedeti o tehnologiji veriženja blokov. Torej, poglejmo, kaj bo ta vodnik za začetnike pokrival na verigi blokov.

Contents

Kazalo

1. poglavje: Kaj je tehnologija Blockchain?
2. poglavje: Različne vrste verig blokov
Poglavje 3: Različne generacije tehnologije veriženja blokov
4. poglavje: Blockchain Technology Stack
5. poglavje: 10 scenarijev iz resničnega življenja: kako bo tehnologija veriženja blokov vplivala na vaše vsakdanje življenje?
6. poglavje: 6 Vodilne platforme Blockchain, o katerih bi morali vedeti
Poglavje 7: Primeri decentraliziranih aplikacij Blockchain
8. poglavje: Različne vrstekonsenznih protokolov Blockchain
9. poglavje: Prihodnost blockchaina
Končne misli

Zdaj pa začnimo z glavno temo, kajne?

1. poglavje: Kaj je tehnologija Blockchain?

Blockchain je še ena revolucionarna tehnologija, ki lahko spremeni način interneta tako kot odprtokodna programska oprema. Tako kot oni bodo tudi blockchaini potrebovali nekaj časa, da se ohladijo in dobijo razumne cene, ki jih bodo vsi lahko uporabili v sodobnem razvoju.

Dolga leta bi lahko dosegla resnični potencial, ki se skriva v njem. Ker je blockchain porazdeljeni sistem glavne knjige P2P, lahko kdor koli vidi vnose drugih uporabnikov, vendar ga nedvomno nihče ne more spremeniti.

Poveča višjo raven preglednosti celotnega sistema.

Vendar je malo verjetno, da bo prevzel tradicionalno centralizirano omrežje baz podatkov, ki ga uporabljajo vlade; prej lahko oblikuje nov sistem znotraj svetovnih podjetij.

Z novo tehnologijo, ki se uvaja vsako leto, smo na robu novega obdobja.

Blockchain lahko posodobite samo z uporabo soglasnega algoritma. Ko se v sistem naloži nov sklop informacij, ga nihče ne more spremeniti. Blockchain bo vseboval natančne in zanesljive informacije o knjigi.

centralizirano vs deventralizirano vs porazdeljeno

Preprosto povedano, lahko ga napišete samo enkrat in potem se ne more več spremeniti. Ne gre za eno samo tehnologijo, ampak gre za drugačen tip arhitekturnega sistema, ki uporabnikom omogoča drugačno transakcijo. Mislite, da je blockchain namenjen samo lutkam? Zakaj ne bi izvedeli.

Poiščite informacije o tem, kdo je izumil blockchain od tukaj!

Kaj lahko naredi tehnologija Blockchain?

Omrežje se lahko poveže z uporabniki in med njimi opravlja neposredne transakcije. Sistem samodejno vzdržuje časovne žige in knjige. To pomeni, da v sistemu ne boste potrebovali nobenih uradnih podatkov tretjih oseb.

Vsi uporabniki tehnologije blockchain pa so skrbniki. Pametne pogodbe lahko uporabite tudi na tehnologiji blockchain. Ker mreža uporablja soglasne algoritme, lahko hitro ustvarite projekt z določenimi pogoji.

Ko bodo vsi izpolnjeni, bodo vsi člani projekta pošteno razdelili plačilo. To odpravlja prednostno razvrščanje ali favoriziranje v primeru timskega dela.

Odličen primer bi bil nepremičninski trg. Če v poslih niso izpolnjeni določeni pogoji, se transakcija nikoli ne zgodi. Običajno uporabniki v verigi blokov uporabljajo omrežja, ki imajo zelo lastno določeno valuto, da jo plačajo kot žetonski denar.

Pojasnjena tehnologija blockchain: kako deluje?

Zdaj pa se pogovorimo o tem, kako deluje. Najprej pa si oglejmo nekaj pomembnih lastnosti celotnega sistema.

 1. Blockchain bo vodil rezultate vseh vrst izmenjav podatkov. To se imenuje sistem glavne knjige, izmenjave podatkov pa se imenujejo “transakcije”. Po preverjanju se vsaka transakcija knjigi sestavi kot blok.
 2. Uporablja drugačno distribuirano omrežje, da zagotovi, da je vsaka transakcija na mestu med vozlišči P2P.
 3. Ko je blok dodan in preverjen, nihče ne more spremeniti njegovih podatkov.

Kako deluje Blockchain

Postopek

Blockchain zagotavlja varnost v tem omrežju z uporabo koncepta »Ključ«. Če uporabite nabor šifriranih ključev, boste dobili enolično identifikacijo, ki je nihče ne more zlomiti. Dobili boste zasebni in javni ključ, s to kombinacijo pa boste dobili edinstveno identiteto.

Drugi bodo uporabili vaš javni ključ, da vas bodo našli v omrežju. S pomočjo zasebnega ključa boste lahko podpisali katero koli dejanje ali pooblastili transakcije, povezane z vašim javnim ključem.

Če razmišljate o kriptovalutah, se bo javni ključ uporabil kot naslov vaše denarnice, zasebni ključ pa boste uporabili za dvig, pošiljanje ali nakup digitalnega denarja. Zato je za vas bistvenega pomena, da ohranite ta ključ na varnem.

Če nekdo dobi vaš zasebni ključ, lahko dostopa do vseh vaših digitalnih sredstev in ga zlorabi.

Torej, vsakič, ko nekaj pošljete prek omrežja, ga odobrite. Morda je nekaj takega kot »Todd pošilja Jamieja 2 BTC«, to bo vključevalo javni ključ Jamieja, da ga najde, in Toddov javni in zasebni ključ za šifriranje transakcije.

Po transakciji jo bodo sistemska vozlišča preverila in se s pomočjo edinstvenega ID-ja in časovnega okvira dodala v knjigo.

Skratka, vsaka transakcija bo imela enake funkcije, javni ključ, digitalni podpis, edinstven ID in časovni žig.

Kako pa poskrbijo, da ste popolnoma anonimni?

No, javni ključi nimajo nobenega prepoznavnega zaporedja, svojega imena ne boste postavili tja. Sestavljen bo iz naključnih črk in številk. Zato ga nihče ne more izslediti nazaj do vas ali obratno.

Ustvarili boste lahko tudi toliko ključnih besed, kot želite, in med postopkom pripravili nove pare ključev.

Kako varna je tehnologija Blockchain?

Noben sistem ni ‘unhackable’ na internetu. Toda blockchain skrbi, da je eden najbolj zavarovanih doslej. Številne industrijske kmetije so potrdile to izjavo, vključno s Northwest Passage Ventures.

Ne deluje kot tradicionalna sredstva, kot so banke, zato ga morate vdreti v vse računalnike, ki jih uporabljajo. Postopek je zelo zapleten in zato velja za izjemno zavarovanega.

Za izračun vseh virov se morajo hekerji soočiti s številnimi izzivi zaradi velikega števila računalnikov.

Tako kot katera koli druga tehnologija ima tudi blockchain dolgo pot. Če pa primerjamo Blockchain Vs Centralizirane platforme, bo blockchain zagotovo zmagal.

2. poglavje: Različne vrste verig blokov

 • 2.1- Javni blockchains

No, obstajajo različne vrste blockchain tehnologije, ki jih lahko uporabite. Eden od njih je javni blockchain. Ime vam omogoča, da veste vse. Takšno omrežje blokov je popolnoma odprto za vse. Nihče ne potrebuje nobenega dovoljenja za sodelovanje v javni verigi blokov ali poizvedbe o tem. Vsak postopek transakcije s tovrstno verigo blokov je potrjen za vse.

Vsakdo ima polno pravico prenesti kodo in zagnati katero koli javno vozlišče v svoji napravi. Vsakdo lahko celo preveri svoje trenutno stanje in se odloči, da v verigo doda poljubne bloke.

Razen tega se lahko omrežju brez zadržkov enostavno pridružite, najbolj privlačen del pa je, da ne potrebujejo nobenega dovoljenja za preverjanje nikogar. Takšne značilnosti privlačijo več ljudi, da so del tehnologije blockchain razloženi kot javni.

Sistem ali strežniki ne zahtevajo vzdrževanja. Zato jih pri ustvarjanju in zagonu decentralizirane aplikacije ne stanejo preveč.

Eno vodilnih blockchain omrežij je Bitcoin. Ethereum, Dash, Dogecoin, Litecoin, Monero so tudi različna javna omrežja blockchain. Vsa ta omrežja blockchain imajo dostop do vseh, ki se jim lahko pridružijo kot udeleženci, uporabljajo njihove kode in tudi pošljejo katero koli transakcijo ali jih celo preberejo.

 • 2.2- Zvezne blokovne verige

Druga tehnologija veriženja blokov je zvezna veriga blokov. Imenuje se tudi Consortium Blockchains. Je nekako v nasprotju z javnim blockchain omrežjem. To pa zato, ker ljudje nimajo dostopa do glavne knjige in kakršnega koli postopka preverjanja transakcij. Vsi nimajo pravice brati te verige blokov.

Skupina voditeljev upravlja Federated Blockchains. To je glavni razlog za ime te verige blokov. Zasebnost transakcij je v tem sistemu boljša. Z njimi ravnajo zelo previdno. Tudi njihova razširljivost je višja od javne.

Skupina njenih voditeljev nadzoruje vse njene postopke soglasja. To je izjemno hitro. Na splošno bančni sektor uporablja federated blockchains, ali lahko rečemo blockchains Consortium.

S tem blockchain omrežjem se nihče nima pravice pridružiti in sodelovati v sistemu brez dovoljenja. Za sodelovanje v katerem koli postopku tega omrežja boste potrebovali ustrezno dovoljenje.

Federated, znan tudi pod imenom blockchain Consortium, nadomešča stare sisteme. Odpravlja presežne podatke. Zaradi tega ljudje neposredno ravnajo z dokumenti. Mehanizmov skladnosti s polovičnimi predpisi ni. Stroški transakcije so tudi manjši v omrežju Federated blockchain.

B3i (zavarovanje), R3 (banke), Corda, EWF (energija); to je nekaj zveznih ali konzorcijskih blokov.

 • 2.3- Zasebni blockchains

V nekaterih primerih lahko rečete, da je glavna razlika med zasebnim in zveznim blockchainom ta, da razen skupine organizacij samo ena nadzoruje proces zasebnega blockchain omrežja.

Običajno ljudje nimajo dostopa do blockchain omrežja, kot sta revizija in upravljanje baz podatkov. Posamezna podjetja lahko dobijo dostop z ustreznim dovoljenjem in postopkom. Do preverjanja transakcij bodo lahko dostopali interno. Vendar obstajajo primeri, ko lahko javnost dobi priložnost za revizijo.

Zasebna tehnologija Blockchain je v nekaterih primerih nasprotna javni. To je centraliziran sistem. Z zasebnimi verigami blokov se tveganje za varnost poveča.

Stroški transakcije so manjši pri zasebnem omrežju blockchain. Spreminjajo sisteme dedovanja. Ravnanje z dokumenti je s tem omrežjem verig blokov preprostejše. Multichain, MONAX sta dve zasebni blockchain omrežji.

Javno vs zasebno BlockchainOglejte si več: Zasebni vs javni blokchain: Kaj je boljše?

Poglavje 3: Blockchain za lutke: različne generacije tehnologije Blockchain

Do danes je tehnologija blockchain prišla pred nas v različnih različicah, vsaka pa je imela posebne nadgradnje in nove funkcije.

Poglejmo, kaj so, kajne?

3.1- Blockchain tehnologija 1. generacije

Da boste bolje razumeli prvo generacijo, si boste morali podrobneje ogledati tehnologijo Bitcoin. Bitcoin je bil prvi, ki je predstavil to novo tehnologijo, zato se vsaka značilnost tega omrežja šteje za prvo generacijo.

S pomočjo tehnologije veriženja blokov je bitcoin že od samega začetka pritegnil pozornost vseh. Ta blockchain prve generacije ima določen pravilnik, ki ga nihče ne more spremeniti.

Do rudnika boste prišli le 21 milijonov bitcoinov in ko bo prag dosežen, jih nihče ne bo mogel več dobiti v roke, razen če jih kupi.

Pravilnik vključuje tudi, da lahko uporabnik porabi svoje bitcoine samo enkrat. Po transakciji jih ne bi mogli več dobiti v roke.

Kako so dosegli tako ogromno?

No, to so storili z uporabo 1. generacije blockchain tehnologije. Običajno se na centraliziranih sistemih, ki uporabljajo fiat denar, denar ne poveže z drugimi zasebnimi knjigami. Zato jim primanjkuje komunikacije.

Naj to pojasnim na primeru.

Alice dela kot natakarica in nekega dne prejme 300 dolarjev napitnin. Nato vzame denar in vloge na svoji banki X. Banka X ustrezno posodobi svojo knjigo. Na poti nazaj se je spomnila kupiti nekaj živil. Na žalost je edina možnost dviga najbližja banka Y.

Vendar banka Y ni posodobila svoje knjige, zato je morala iti nazaj do banke A.

No, morda ni vedno tako, vendar se takšne stvari zgodijo in to je ena izmed šibkih točk sistema. Prav tako boste morali banki za svoj denar zaupati na slepo. Če ga nekdo vdre in spremeni knjigo, boste nedvomno izgubili denar.

 • 3.1.1 – Kako je ta drugačen

Blockchain posodobi knjigo vseh udeležencev in jo naredi v celoti decentraliziran. Torej, namesto da bi podatke le zapisovali v eno vozlišče, bodo zabeleženi tudi v knjige vseh.

Torej, samo nedovoljeno poseganje v eno vozlišče ne bo zadostovalo, da vam vdre v denar.

Zakaj?

No, mislite na sebe in svoje prijatelje kot na vozlišča. Vsakič vam transakcija pomaga, da se srečate in delite podrobnosti transakcije. Po skupni rabi in pridobivanju vseh informacij jih boste posodobili v beležnico in zabeležili plačila.

Po snemanju jih boste skupaj s prijatelji primerjali in ugotovili, ali imate vsi enake rezultate.

Če so rezultati enaki, se boste na strani podpisali in zagotovili, da je nihče ne more spremeniti. Med vsemi vozlišči gre isto. Torej, vidite, da ga ni enostavno vdreti.

 • 3.1.2- Kakšne so prednosti aplikacij Blockchain 1. generacije?

No, tovrstnih blockchainov prve generacije je toliko. Oglejmo si jih enega za drugim.

 1. Nihče ne bo izgubil zaradi izgube enega vozlišča. Podatki bodo shranjeni tudi v vseh drugih vozliščih.
 2. Če ga nekdo poskuša vdreti ali posegati v zapise, bi bil postopek preveč očiten. Če je samo še devet knjig, ki jih mora heker vdreti in namestiti podobno knjigo v sistem, je to lahko kos pogače.

Toda predstavljajte si, kaj se zgodi, ko je s knjigo dva tisoč ali milijon ljudi. Seje se prav tako osvežujejo vsakih 10 minut, zato je praktično skoraj nemogoče, da bi ga vdrli.

 1. Nobeni stranki vam ne bo treba zaupati slepo. Vsako transakcijo vsak član samodejno preveri in podpiše.

Prva generacija blockchain tehnologije je bila ena od revolucij digitalnega sveta. To je bil koren vseh drugih kriptovalut in najnovejših različic tehnologije veriženja blokov.

3.2 – 2. generacija tehnologije veriženja blokov

Ethereum je osnova druge generacije blockchain tehnologije. Poglejmo si podrobneje ta sistem, da bomo bolje razumeli sistem. Ethereum se pogosto poveže z bitcoinom. Predstavlja novo funkcijo, imenovano »Pametne pogodbe«, denar pa lahko pošiljate z uporabo njihove valute Ether.

 • 3.2.1- Pametne pogodbe: razložena tehnologija Blockchain

Pametna pogodba je kodiran projekt, ki se naloži v omrežje. Po izvedbi vseh pogodb se samodejno posodobi v knjigi.

Lahko bi si mislili na to kot kodirano različico situacije “Če-potem”. Pogodbe imajo posebne zahteve in po zaključku bi bil projekt končan. To zagotavlja popolno preglednost, saj nihče ne more posegati v podatke.

Prav tako bodo vsi dobili pravičen delež plačila in nihče ne bi bil izpuščen. Naj vam dam primer za nadaljnjo razjasnitev zadeve.

 • 3.2.2 – Scenarij spletnega nakupovanja

Predstavljajte si, da želite nekaj kupiti prek spleta pri prodajalcu. Vnaprej ga boste morali plačati, izdelek pa vam bo nato poslan v naslednjih treh dneh. Vendar pa šele potem, ko prodajalec prejme denar.

S tem sistemom je veliko težav.

Najprej med vami in prodajalcem ni zaupanja, saj ga / ga od nekje ne poznate.

Drugič, prodajalec bo denar zahteval vnaprej, saj mu po prejemu izdelka morda tudi ne boste plačali.

Nazadnje ladjarska družba nekako izgubi izdelek, vi pa slabo ocenite prodajalca.

Vsa ta vprašanja je enostavno rešiti takoj po uporabi pametnih pogodb.

Pogodba bo samodejno plačana po potrditvi dostave. Nobeni stranki ni treba slepo zaupati; postopek postane resnično pregleden. Ladjarska družba se bo obrnila na prodajalca, če izdelek izgubi ali poškoduje. O situaciji boste tudi obveščeni.

Vsak del tega postopka ne potrebuje osrednjega pooblastila. Za izdelek vam ne bo treba izpolnjevati nobenih papirjev ali plačevati dodatnih stroškov. Vse, kar morate storiti ali prodajalec, je ustvariti pametno pogodbo v omrežju blockchain.

Razložena tehnologija blockchain druge generacije dodaja novo funkcijo celotnemu položaju digitalne valute. Torej, zdaj se lahko uporablja tudi drugače kot samo valutno orodje.

3.3 – 3. generacija tehnologije veriženja blokov

Tretja generacija dodaja dodatno plast učinkovitosti celotni mreži. Za primer vzemite operacijski sistem Apple in Android. Oba imata različen nabor kod za svoje aplikacije.

Torej, aplikacija za Android ne bo delovala v Applovem iOS-u in obratno. Če želite v Appleu zagnati natančno aplikacijo, jo boste morali kodirati v Swift.

Domači reagiralec je ta problem dejansko rešil. Omogoča vsakomur, da kodira katero koli aplikacijo za oba. To strukturo predstavlja tretja generacija. Ethereum je odlična platforma, vendar ji primanjkuje prilagodljivosti.

Vsaka decentralizirana aplikacija, ki temelji na Ethereumu, deluje samo na svojem EVM (Ethereum Virtual Machine). Torej, če želite, da se premakne na drugo platformo, recimo Lisk, boste morali spremeniti kodiranje.

Tretja generacija omogoča prilagodljivost izmenjave platform in uporablja aplikacijo blockchain v katerem koli omrežju.

Za to obstaja veliko primerov. Nekatere si oglejte spodaj.

 • 3.3.1- Qtum

To je precej razburljiva platforma. Trenutno deluje na njihovem navideznem računalniku Qtum. Ta VM je spremenjena oblika EVM. Najboljše pri tem sistemu je, da obstaja abstraktna plast računa (AAL). Ta druga plast vam bo omogočila, da brez kakršnih koli težav dodate pametne pogodbe z druge platforme.

V omrežje lahko vključite vse pametne pogodbe; je brez napora.

 • 3.3.2- valovanje

Ripple je še ena tretja generacija blockchain tehnologije. Omogočil vam bo transakcije v različnih sistemih glavne knjige. Tako se boste lahko pogajali med zasebnimi in zasebnimi ter tradicionalnimi plačilnimi sistemi.

Njihov protokol Interceder jim omogoča, da uresničijo to strategijo. Torej, na to lahko gledate kot na povezavo med različnimi blockchain platformami.

 • 3.3.3 – IOTA

IOTA se reši nekakovostnih mikrotransakcij. Glasnost je bila v prejšnjih generacijah izredno majhna. Vendar IOTA zagotavlja izjemno hitro in obsežno transakcijo vsako sekundo. Za vsako transakcijo boste morali plačati določen znesek provizije.

Kako to naredijo?

No, precej jih združijo v bloke in jih preverijo vsi rudarji. IOTA uporablja novo tehnologijo, imenovano “Tangle”, kjer vsak blok v omrežju preveri sam.

Model je zaslužil dober delež zahtev številnih industrij in na koncu poveča prilagodljivost.

Vdiranje v Blockchain

Vdor v verigo blokov je izjemno težaven, vendar ne “nemogoč”. Morda bi bil odličen primer DAO. DAO je bil vdrl v 70 milijonov dolarjev Ethereuma zaradi sistemske napake. Heker je nekako prevaral mrežo in na svoj račun dobil 70 milijonov dolarjev.

Vendar primerov tega scenarija ni veliko. Če ima tehnologija veriženja blokov nekakšno zanko, potem lahko to izkoristite. V nasprotnem primeru je sistem popoln.

Od danes nekateri strokovnjaki dvomijo v motiv te nove tehnologije, vendar tudi menijo, da je tako enostavno dostopno lahko darilo. No, zagotovo potrebuje veliko več hvaležnosti, kot jo dejansko dobi.

Nekateri ljudje celo z vsemi lastnostmi dvomijo o svojem polnem potencialu.

4. poglavje: Blockchain Technology Stack

Blockchain vsebuje različne plasti. Oglejte si plasti od spodaj:

Sklop blokovnih verig

 • 4.1 – Internetna plast: Uvod v splet3

Ta plast je koren celotnega sklada. Gre za kombinacijo vseh omrežij, kot so naprave IoT, pametni telefoni, računalniki itd. Vsi se zanašajo na Internet Protocol Suite. Ta plast določa, kako naj se informacije prenašajo, naslavljajo, pakirajo itd.

Začetna različica interneta, znana kot Spletna različica 1 ali Svetovni splet (WWW), je bila uvedena leta 1989. Uporabljal je IoI (Internet informacij). Določil je poseben okvir in URL-je drugih virov.

Po več kot desetih letih je tehnologija doživela novo nadgradnjo in postala je spletna različica 2. Ta različica je začela uporabljati internet interakcij, ki se večinoma uporablja na spletnih mestih socialnih medijev in e-poslovanja..

S to novo različico je povezava Pear to Pear sčasoma naraščala in številne velike skupine so bile medij za to.

Te organizacije so zaslužile z uporabo oglasov ali drugih naročninskih virov.

Ta nova priljubljenost je rodila najnovejšo spletno različico 3. Večina ljudi to šteje za internet vrednosti ali splet. Tehnologija Blockchain je eden pomembnih pobudnikov te nove nadgradnje. Začel z bitcoinom in se počasi prebil na najvišje trge.

Ali je Blockchain novi internet?

Ista tehnologija lahko nadomesti družabne medije ali aplikacije za skupno rabo vozil. Splet lahko kljub vsemu dejansko postane decentralizirano.

Preberite več: Blockchain vs Internet: bo nov internet?

 • 4.2- Sloj protokola Blockchain

Plast deluje podobno kot katero koli drugo omrežje blockchain. Vozlišča bodo izvajala protokole, seštevala podatke v knjigi in zagotavljala pregledne transakcije.

Protokol uvaja odprt sistem, ki mu zaupate in ga delite z drugimi. Protokol uporabniku ponuja zadostno količino povratnih informacij.

 • 4.3 – Sloj aplikacije

Bitcoin omrežje je bilo meja mnogih drugih tehnologij veriženja blokov. Vendar pa je povečalo število vilic. Aplikacijski sloj sistema sestavljajo vse druge funkcije zunaj preprostih kriptovalut.

V tej plasti so pametne pogodbe in decentralizirana aplikacija. Plast omogoča razvoj decentraliziranih aplikacij, ki delujejo dlje od konsenznega algoritma.

Pametne pogodbe lahko nudijo bolj zapletene načine uporabe. Žetoni so ključnega pomena za omrežje in za razvoj samih aplikacij dApps.

 • 4.4- Sloj uporabniške izkušnje (UX)

Ta plast omogoča dostop do celotnega omrežja in različnih blockchain aplikacij. To je sprednja obloga celotnega sklada.

5. poglavje: 10 scenarijev iz resničnega življenja: kako bo tehnologija veriženja blokov vplivala na vaše vsakdanje življenje?

 • 5.1- Internet stvari (IoT)

Beseda je razširjena v kripto niši – Internet stvari (IoT). Kaj pa je? Pomislite na vse naprave, ki imajo možnost povezave z internetom. To je lahko vaš hladilnik, domači pomočnik, morda celo pametni televizor. Osnovni koncept je – ne glede na “stvar”, če se lahko poveže z internetom, je v IoT klubu.

Na splošno se pametni gospodinjski aparati štejejo za entitete interneta stvari. Vsaka pika, ki se poveže s spletom, je velika prednost tehnološkega omrežja. Kaj je najboljši del te tehnologije, je energetsko učinkovita. Kriptovalute običajno porabijo noro količino za ustvarjanje. IoT lahko veliko prihrani pri ogromni količini električne energije.

 • 5.2- Blockchain Healthcare

Ena od edinstvenih lastnosti tehnologije veriženja blokov je, da so vsi podatki šifrirani. Nikoli ne krši osebne zasebnosti. Je odlično orožje proti kršenju podatkov in drugim virtualnim zločinom. Torej menimo, da lahko ta tehnologija zelo koristi zdravstvenemu sektorju. Blockchain lahko šifrira vse uporabniške podatke in jih varuje samo za določene oči. Vso dokumentacijo, kot so podatki o operacijah, je mogoče kodirati in hraniti kot zasebno.

Nedvomno bi lahko bilo zdravstvo veliko področje, ki bi lahko imelo največjo korist od tehnologije.

 • 5.3 – Preprosta plačila med posredniki: Poslovite se od sporov o poravnavi

Pošiljanje in prejemanje denarja iz tujine je bilo vedno težavno. Prvič, v vsaki državi ni na voljo vsak način plačila. Skoraj vsaka država ima upravno oko, ki vzdržuje celoten proces. Drugič, traja približno 4-5 dni, da denar iz države prenese v drugo.

Nekaj ​​je bilo treba storiti! Govorimo o veliko denarja. Približno 150 bilijonov dolarjev je sklenilo transakcij od države do države samo v letih 2015. Kljub temu je postopek zelo zapleten, nepregleden in vprašljiv. Blockchain je v tem primeru lahko rešilno.

Lahko bi se samo poslovili od nadležnih čakalnih dob. Kateri je najboljši del? Nihče ne bi gledal na vaš denar kot na jastrebe, ki se skrivajo nad njegovimi prazniki!

Čezmejna plačila so zdaj s to tehnologijo stvar klika. Poleg tega obstaja možnost pranja denarja in drugih s tem povezanih kaznivih dejanj. Nesporov bo nedvomno manj in ljudem, ki preživljajo družine iz tujine, bo življenje veliko lažje.

 • 5.4- E-glasovanje: ne le mit!

Glasovanje je ena temeljnih državljanskih pravic vseh državljanov. Toda zloba je stvari naredila ostre ali poštenost in jasnost. Proces bi lahko dobil neizmerno pomoč tehnologije blockchain. Dva glavna razloga za podporo sistemu e-glasovanja – anonimen in varen.

Ljudje vedno dvomimo v tak sistem. In to je povsem razumno. Konkurenčne stranke bi lahko čutile, da se volitve postavljajo. Toda volitve v ZDA leta 2016 in volitve na Danskem leta 2014 so dvomljivemu nedvomno odgovorile.

Tehnologija postaja vedno bolj zaupanja vredna in jo ljudje in politiki po vsem svetu postopoma sprejemajo. Resda bo trajalo nekaj časa, preden bodo vsi in vsi vladni voditelji lahko uvideli korist.

 • 5.5- Izboljšana digitalna varnost

Kiber kriminalci zdaj močno ogrožajo vlade in velika podjetja. Glede na različna poročila je industrija kibernetske varnosti letno vredna vsaj 18 milijard dolarjev. Distil Networks je objavil izjavo v zvezi s to zadevo in prisilil veliko tehničnih gurujev, da so to težavo znova premislili.

Ko vidimo priljubljene in tehnološke velikane, kot je Facebook, ki so jih spletkarji prevarali, se naša vera začne rušiti. Kdo ve, ali oglaševalske agencije kupujejo vaše osebne podatke ali ne. Nujna je preglednost. V nasprotnem primeru niste nič drugega kot izdelki za poslovni svet.

Lahko bi rekli blockchains junaki brez ogrinjala. Tehnologija je čim bolj robustna. Vaši podatki bi bili lahko veliko varni (skoraj neznanljivi) in vaša zasebnost bo enostavno vzdrževana.

 • 5.6 – Vaš avto postaja pametnejši

Kraja avtomobilov je pogost zločin v večini držav na svetu. Izgubiti tako veliko prednost tatovom je stvar velike žalosti. Ampak dobro je, da je vaš avto pametnejši! Zdaj lahko veliko novih avtomobilov odklenete s pametnim telefonom. Kaj pa, če bi hekerji lahko vdrli v gesla in še lažje ukradli vaš avto.

Tu pride na sceno blockchain. Blockchain zagotavlja varnejši in kriptografski način upravljanja in obdelave podatkov. Tako bi lahko zlahka domnevali, da bi bili pametni avtomobili s čarobnim pridihom tehnologije še bolj zavarovani. Vsi pozdravljajo mogočno knjigo blokov!

 • 5.7- Enostavno potovanje

Imate kaj za nomadsko življenje? Mogoče radi pohajkujete naokoli in se ne ustalite. Človeški um je nedvomno pustolovski človek. Toda med potovanjem se boste morali soočiti s tipičnim scenarijem – denarjem. Vsaka država ima različne valute.

Kaj če bi imeli univerzalno denarnico, ki je hitra, varna in vodi račun v realnem času? Vaše potujoče življenje se vam bo zahvalilo za tako enostavno metodo. No, z verigo blokov bi zlahka okusili takšno življenje.

 • 5.8- Gusarski morilec!

Piratstvo je bilo vedno industrijski morilec, zlasti v zabaviščnem sektorju. Na primer, pri digitalnih oblikah glasbe in skupne rabe je bil velik izziv uveljaviti jo kot donosno panogo.

Videli smo, da številni glasbeniki in umetniki zaradi piratstva ne blestijo. S tehnologijo veriženja blokov je glasba spet lahko digitalno sredstvo.

Glasbeniki bi lahko dobili zaslužne avtorske honorarje in ponovno vzpostavili industrijo v prejšnji močni obliki. To bi se poklonilo umetnikom, glasbenikom in filmskim ustvarjalcem.

 • 5.9- Preprosta ureditev

Korupcija je v vsaki človeški duši. Ne glede na to, kako stroga oblast in vlada sta, korupcija najde pot! Z odprto in javno knjigo bi lahko končali pranje denarja in druga finančna kazniva dejanja.

Drastično bi izboljšala učinkovitost organov za preprečevanje pranja denarja. Obroč za zločine bo močno udaril in lahko zaustavimo hudobne zločine in vpletene zločinske kroge.

 • 5.10- Skupna raba dobi glas

S priljubljenostjo Uberja, Lyfta in številnih drugih družb za delitev vozil predvidevamo, da bo industrija še bolj rasla. Že različne lokalne blagovne znamke vladajo na ulicah vzdolž voditeljev svetovnega trga.

Tehnologija Blockchain bi lahko odprla možnost souporabe vozil 2.0. Takšna možnost bo v celoti izpustila obstoj srednjega človeka. V tem primeru bodo vožnje postale še cenejše in ugodnejše. No, je že dostopno, a tudi cena se bo bolj znižala.

Blockchain se uveljavlja tudi na igralni strani.

Odpre se možnost za scenarij posojanja denarja

Posojanje denarja je koncept, ki traja že od zore civilnih družb. Osnovno pravilo je, da dobite denar za posojilodajalce in povrnete prvotni znesek plus obresti, o katerih sta se dogovorili obe strani.

Toda življenje je nepredvidljivo. Lahko postanete žrtev kakršne koli nesreče. V tem primeru ne boste plačali denarja. Tako so nešteti ljudje žrtev bankrota. Izgubijo dragoceno premoženje. Nekateri ljudje celo izgubijo vse svoje posledice, tudi svoje domove.

Kako lahko blockchain pomaga v takšnih primerih? V blockchain tehnologiji vam ne bo treba plačati te dodatne obrestne mere. Ampak kako? No, za transakcije z uporabo verige blokov ne potrebujete banke ali drugih finančnih organizacij. Tako lahko prihranite tone denarja.

Zakaj je tehnologija Blockchain boljša tehnologija?

Prednosti tehnologije Blockchain

Blockchain je rešitev te dobe. Lahko celo spremeni način, kako ohranjamo finančno življenje. No, vpliva na veliko panog. Zaradi štirih glavnih prednosti tehnologija izstopa v množici –

 • Porazdeljeno
 • Brez zaupanja
 • Nespremenljiv
 • Decentralizirano

1- Distribuirano

Prva razlika s trenutnim modelom je ta, da ima centralizirane strežnike in obsežne podatkovne centre. Torej, če tak podatkovni center ne uspe ali ga vdrejo, bi lahko izgubili vse vaše dragocene podatke. Na neštetih spletnih mestih bo celo zaznamoval smrt.

Tehnologija veriženja blokov se distribuira. Namesto centraliziranega strežnika je omrežje distribuirano. Kopija knjige se razširi med vse uporabnike in vsa vozlišča. Torej, vsi imajo enako oblast nad sistemom. Tudi IoT so lahko člani blockchain omrežja.

Poleg tega je praktično neprimerljiv. Hekerji in kiber napadalci bodo morali odstraniti celotno omrežje vseh vozlišč uporabnikov. Naloga je nič kaj nemogoča.

2- Brez zaupanja

Zaupanje je velika beseda! Pri digitalni transakciji se dve stranki povežeta za transakcijo. Toda ti dve stranki nimata medsebojnega zaupanja. Torej, zato tehnologijo pogosto imenujejo brezupna tehnologija. Torej, kako delujejo normalno? No, slediti morajo skupnemu soglasnemu algoritmu, ki bo vsako transakcijo preveril in shranil v skupno knjigo.

Poleg tega si lahko vsi ogledajo vse opravljene transakcije. In če katera koli transakcija krši ta algoritem soglasja, se transakcija krši sama. Torej, tudi če si stranki ne zaupata, ni pomembno. Sistem je zasnovan tako, da zagotavlja varnost in skupno zaupanje uporabnikov.

3- nespremenljiv

Zelo težko boste razveljavili transakcijo, ki se je delila po omrežju za preverjanje. Sčasoma se postopek okrevanja in razveljavitve zaostri. Torej, v tem smislu lahko rečemo, da je tehnologija nespremenljiva.

To je hkrati dobra in slaba stvar. Če ste svobodnjak, vam stranka, ko vam plačilo pošlje, ne more več vrniti. Če hkrati nekomu pomotoma pošljete denar, ga bo skoraj nemogoče vrniti.

Takšna funkcija naredi tehnologijo močnejšo in trajnejšo ter zaupanja vrednejšo med uporabniki.

4- Decentralizirano

Že predolgo je bilo, da vas vlada in banke niso obkleničile in z vami igrale monopol. Kaj počnejo te centralne vlade? Vzamejo odstotek vašega denarja ali sredstva, da preverijo, ali ste lastnik tega sredstva.

Zaradi decentralizacije je tehnologija veriženja blokov še bolj privlačna za množico. Zaradi malega Robina Hooda v nas vseh se razveseli.

Obstaja veliko pozitivnih strani decentralizacije. Nihče ne more odstraniti celotne mreže; nobena tretja oseba ne bi mogla preveriti vaše zasebne porabe. Če torej iz vsakega scenarija izvlečete posrednika, boste prihranili veliko denarja. Dragoceni težko prisluženi denar vam bo vedno pripadal le, če uporabljate omrežje blockchain.

Je Blockchain še nezrel?

Je blockchain samo za lutke? No, tehnologija veriženja blokov ima veliko prostora za rast. Tehnologija je stara deset let. Satoshi Nakamoto, skrivnostni izumitelj, je koncept za oči javnosti predstavil leta 2008. Torej je precej enostavno uganiti, da bo prišlo do številnih napak v verigi blokov. Nekateri ključni so naslednji –

 • Poraba energije
 • Višji stroški omrežja
 • Sprememba velikosti bloka
 • Specializacija trga
 • Nespremenljive pametne pogodbe

1- Poraba energije

Zagon algoritma soglasja je za procesorje resnično zastrašujoča naloga. PoW je v celoti odvisen od surove procesorske moči vozlišč. Na žalost brez velike količine procesorske in električne energije ne morete izkopati dovolj kovancev. Poleg tega je celotna kopija celotnega sistema shranjena vsem članom v mreži. Če imate podatke v vseh vozliščih, boste morda pomislili, koliko podatkov porabijo.

Dobra novica je, da se skoraj vsa velika imena v tej panogi trudijo, da bi postopek postal manj porabljiv in manj potraten.

2- Višji stroški omrežja

Blockchain je sestavljen iz vozlišč. Toda nekateri ekosistemi blockchain imajo omejeno število vozlišč. Če skupno število uporabnikov preseže število vozlišč, se lahko celo omrežje sesuje. Takšni scenariji povzročajo dva glavna problema –

 • Višji stroški
 • Počasnejša stopnja transakcij

Prej bo morda uvod v spodbudna vozlišča. Tako obstaja velika možnost ustvarjanja novega digitalnega kastnega sistema, ki je popolnoma v nasprotju z osnovno ideologijo same tehnologije.

3- Sprememba velikosti bloka

Bloki lahko vsebujejo različne vrste podatkov. Vsebovanje tako velikih podatkov bi lahko zahtevalo “večje” koščke. Ti masivnejši bloki nasprotujejo dvema vrstama groženj.

 • Ustvarjanje manjših knjig, ki bodo škodovale nespremenljivosti in algoritmu soglasja.
 • Bolj centralizirano kot distribuirano omrežje.

Noben od teh pogojev ni zaželen, saj spreminja zelo privlačno naravo tehnologije, ki si jo vsi želijo.

4- Specializacija trga

Tehnologija veriženja blokov je pravkar začela rasti. Eden glavnih razlogov, zakaj se ljudje bojijo, je volatilnost, na trgu pa je preveč blokov. Kateri blockchain bi morali izbrati in v katero kriptovaluto bi sploh morali vlagati.

Trg je preveč špekulativen. Na primer, Bitcoin je dosegel vrednost enote 20.000 USD, vendar to ne pomeni, da bo vedno ohranil svojo najvišjo vrednost. Cena se lahko kadar koli spusti. Ali pa se nekatere druge valute izredno dobro obnesejo. Nihče, kaj se bo zgodilo, da bo prizor bolj zapleten kot kdaj koli prej.

Torej, ali je blockchain samo za lutke? No, morda boste to pomislili.

Poleg tega bo vplival na vaš krvni tlak!

5- Nespremenljive pametne pogodbe

Pametna pogodba je pogodba med dvema posameznikoma, ki imata absolutni rok in pogoje. Ko so ti pogoji izpolnjeni, postane posel samopotrdljiv. Ethereum je najprej predstavil pametne pogodbe.

Pomembna značilnost takšnih pametnih pogodb je, da so nespremenljive. Pomen, ko se dogovorite o pogojih, ki jih morate izpolniti, postanejo nespremenljivi. Hekerji bi lahko prav to funkcijo uporabili za napad. Še enkrat, če bodo lahko razbili kodo za ustvarjanje takšnih pogodb, bodo sledile nesreče.

Poglavje 6: 6 Vodilne platforme Blockchain, o katerih bi morali vedeti

 • 6.1- Ethereum

Ethereum

Zasluge za slike: spletno mesto Ethereum

Ethereum, platforma, ki spreminja igre, je 22-letni rusko-kanadski čudež čudež. Njegovo ime je Vitalik Buterin. Lahko bi jim rekli najbolj inovativni ekosistemi blockchain.

Po čem Ethereum izstopa? No, Ethereum je predstavil pametne pogodbe, dApps in DAO. Zaradi takšnih edinstvenih lastnosti je bil sistem privlačen navadnim uporabnikom. Morda imajo zato največ primerov uporabe. Imajo celo prijazno in koristno spletno skupnost za podporo, ki se osredotoča na pogoste posodobitve izdelkov in podporo uporabnikom.

Trenutno ima v njihovem sistemu starejši algoritem za soglasje o delu. Toda Ethereum namesto tega namerava sprejeti posodobljeni algoritem soglasja za dokazovanje vložkov.

 • 6.2- Tkanina Hyperledger

Hyperledger Priljubljena blockchain platforma

Zasluge za slike: spletno mesto Hyperledger

Linux, svetovno znana odprtokodna platforma podpira Hyperledger. Njihov cilj je ustvariti in služiti ogrodjem glavne knjige na ravni industrije. Sodelovali so že z velikimi podjetji iz različnih panog, kot so zaročenec, bančništvo, dobavna veriga, proizvodna podjetja in IoT itd..

Hyperledger je eden najboljših okvirov verig blokov. Popolnoma se ujema z rešitvami za podjetja. Blockchain vam bo omogočil, da začnete takoj in s pomočjo njihovega konsenznega protokola.

Pred kratkim so napovedali tudi, da bodo lansirali novejšo različico Hyperledger Fabric.

 • 6.3- R3 Corda

Corda R3

Zasluge za slike: Spletno mesto Corda R3

R3 je še ena revolucionarno pomembna finančna institucija, ki je ustvarila odprtokodno platformo distribuirane knjige, imenovano Corda. Za Cordo ni vgrajenega žetona ali kriptovalute in gre za vrsto blockchain dovoljenj.

Zakaj?

No, omejila bo vsako osebo, ki se ne bo sestala z blockchain protokoli. Če ste torej izrecno povezani z omrežjem, ne boste dobili dostopa do določenih delov.

 • 6.4- valovanje

Ripple je ena izmed zanimivih doslej. Njihov RippleNet želi na enem mestu povezati vse banke in načine plačila ali ponudbe. Provizije za transakcije, ki jih ponuja Ripple, so brezplačne.

Njihova digitalna valuta se imenuje “Ripples ali XRP” in so postali ena izmed najbolj priljubljenih takoj po Bitcoinu in Ethereumu. XRP je bolj razširljiv in hitrejši kot druge kriptovalute.

Ripple Net

Zasluge za slike: spletno mesto Ripple Net

 • 6.5- EOS

EOS je nov na trgu in je že ustvaril velik vtis na trgu. Ljudje so zaradi tega hipetirani. No, za tem so v glavnem trije razlogi – razširljivost, prilagodljivost in uporabnost.

Lahko bi rekli, da je brez vseh glavnih pomanjkljivosti, ki jih trenutno ima Bitcoin. Samo čas lahko pokaže, kako daleč gre EOS, saj je konkurenca na vrhuncu.

 • 6.6- NEO

Novorojenček NEO je na trg že vstopil z udarcem! Spremeni celoten scenarij z veliko zmogljivostjo obdelave transakcij na sekundo. Medtem ko blockchains, kot je Bitcoin, lahko obravnavajo 6-7 transakcij na sekundo, NEO lahko obdela 10.000 operacij na sekundo.

Poleg tega je NEO izzval pošast – Ethereum. NEO je vse, kar je Ethereum mlajši, pametnejši in hitrejši.

Poglavje 7: Primeri decentraliziranih aplikacij Blockchain

Zdaj, ko veste, kako lahko gradite decentralizirane aplikacije na podlagi različnih platform, si oglejmo nekaj modelov, da bomo postopek še bolje razumeli.

Običajno danes obstajajo tri vrste decentraliziranih aplikacij. To so:

Tip I: Ta dApp ima svoje lastno blockchain omrežje.

Tip II: Ta decentralizirana aplikacija deluje v omrežju blockchain vrste I dApp. Za uporabo lastnega sistema žetonov uporabljajo tudi druge protokole.

Tip III: Ta dApp uporablja nekatere protokole dApps tipa II in nato uporablja njihove lastne protokole za izdajo žetonov.

Oglejmo si zdaj nekaj njihovih primerov.

 • 7.1 – avgust

Augur je dApp tipa II. To je edinstvena aplikacija. Uporablja decentralizirano mrežo skupaj z napovedmi finančnega trga, da ustvari logično in močno napoved trga.

Vendar napovedi niso omejene le na finančne trge.

Augur lansira

Zasluge za slike: Blog Augur

 • 7.2- Golem

Golem uporablja eno največjih tržnic na svetu, računalniško moč. To pomeni, da gre za superračunalnik, do katerega lahko dostopate kadar koli. Če imate neuporabljeno računalniško moč, jo izkoristite v omrežju.

Za nagrado boste prejeli druge uporabnike, ki kupujejo vašo računalniško moč od superračunalnika.

Moč boste morali kupiti z lastnimi lastnimi žetoni. Torej boste Golem Network Tokens dobili vsakič, ko nekdo kupi vašo moč.

To je odličen način za vlaganje v tehnologijo veriženja blokov.

Golem je še en primer tipa II dApp.

 • 7.3- Aragon

Aragon je ena redkih decentraliziranih upravljavskih platform, ki predstavlja vrednost uglednim organizacijam. Projekt je zasnovan na platformi Ethereum. Edini cilj je prebiti vse meje in spodbujati strukturiran organizacijski sistem, ki vam bo pomagal.

Aragon želi razvijalcem olajšati ustvarjanje novih decentraliziranih avtonomnih organizacij. Zato vključuje veliko stvari, kot so upravljanje žetonov, arbitraža, dodelitve vlog itd.

Aragon je tudi primer tipa II dApp.

 • 7.4- Sia

Sia po vsem svetu deluje z neizkoriščenimi zmogljivostmi trdega diska. S tem so vzpostavili podlago na podlagi verig blokov in zagotovili edinstven sistem za shranjevanje. Platforma je te prazne prostore izkoristila za shranjevanje v oblaku.

So tudi neverjetno poceni. Torej, če imate na voljo trdi disk, lahko ta prostor posodite s pomočjo Sia. Skladišče lahko kupite tudi, če vam zmanjkuje goriva.

To je dApp tipa I.

 • 7.5- Varno omrežje

Varna mreža je odgovorna za varnejšo medsebojno komunikacijo. Uporablja tehnologijo veriženja blokov, beseda SAFE pa pomeni varen dostop za vsakogar. Z njihovo platformo lahko vstopite v zavarovano omrežje in si nato računalniške moči delite z nekom drugim.

Njihov cilj je zaščititi svoje uporabnike pred centraliziranimi oblastmi, kot so vlada, kriminalci, banke itd.

To je tip III dApp.

Poglavje 8: Različne vrste protokolov konsenznega bloka

Vsaka tehnologija veriženja blokov je drugačna. Vsi uporabljajo različne algoritme soglasja, da bi bili njihovi platformi boljši drug od drugega.

Torej so v omrežju ključnega pomena.

 • 8.1- Dokaz o delu (PoW)

Bila je prva, ki so jo predstavili svetu, zato je tako priljubljena kot drugi protokoli konsenza.

V tej, ko uporabnik sproži transakcijo, poskušajo rudarji ali superračunalniki rešiti težavo ali uganko.

To jim omogoča dodajanje blokov v celotno omrežje. Kot nagrado za delo dobijo majhno provizijo za transakcijo in odstotek žetonov blockchain.

Vendar ima nekaj pomanjkljivosti.

Poraba energije:

Rudarji zapravljajo veliko energije za reševanje ugank. Računalnike pustijo dlje časa vklopljene in nato povečajo globalno porabo energije.

Ranljiv:

Čeprav je eden izmed priljubljenih, je dovzeten za hekerje. Sistem je star in potrebuje nadgradnjo protokolov.

Ethereum je sprva uporabljal PoW, od leta 2018 pa že prešel na Proof-Of-Stake.

 • 8.2 – dokaz o vložku (PoS)

Ta protokol je bil zasnovan za premagovanje pomanjkljivosti PoW, praktično porabe energije. Pogodba je zasnovana tudi za javne verige blokov, tako kot PoW.

To ne pridobiva novih kovancev, temveč spodbuja uporabnike, da svoj denar porabijo za te kovance. Več kot zapravijo, več možnosti bodo, da postanejo validatorji. S tem lahko sodelujejo pri ustvarjanju bloka.

Vendar obstaja preobrat, potrjevalniki so izbrani naključno.

Njihova glavna pomanjkljivost je, da so ranljivi kot PoW. Če primerjamo PoW Vs. PoS, zagotovo bomo v kumarici.

 • 8.3 – Delegirani dokaz o vlogi (DPoS)

Podobni so dokazom o vložku, vendar s preobratom! Uporabniki z več kovanci bodo lahko glasovali in izvolili Priče. Edina razlika je torej v demokratičnem pogledu na celotno situacijo.

Če sodelujete v tem sistemu glasovanja, boste prejeli nagradne točke. To je najboljši način, da si priskrbite kriptovalute.

 • 8.4- Zakupljeni dokaz o vlogi (LPoS)

Waves je razvil ta sistem POS. S tem boste lahko izdelovali prilagojene žetone in jih uporabljali na svoji kmetiji. Cilj je zagotoviti več varnosti kot sistem PoS. Ime “zakupljeno” je nastalo zaradi narave naložb. Svoj kovanec lahko oddate v mrežo in nato dobite nagradne točke.

 • 8.5 – Dokazilo o pretečenem času (PoET)

PoET je podoben PoW. Razlika je v tem, da se bolj osredotoča na porabo energije. Vendar pa za prosto delovanje potrebuje posebno strojno opremo.

 • 8.6 – Praktična bizantinska toleranca napak (PBFT)

Ena izmed vodilnih platform trenutno uporablja PBFT. Bizantinec je uporabil določeno zaporedje, da bi preprečil, da bi bili uporabniki rdečih. Popolnoma normalno je imeti nekaj opustošenih uporabnikov na kateri koli blockchain platformi. Bolje, da smo varni.

Pojasnjena tehnologija veriženja blokov: Drugi algoritmi soglasja

To so bili glavni. Zdaj pa poglejmo, kako so drugi algoritmi.

 • 1- Dokaz o dejavnosti: To je hibridni sistem protokola. Uporablja tako PoS kot PoW, da zagotovi, da so nagradne točke pravočasne. Ko rešijo uganko, bodo uporabili PoW, potem pa je vse v zvezi s PoS.
 • 2- Dokaz o pomembnosti: NEM je to razvil. Želeli so ustvariti protokol, ki bo nagrajeval tudi na podlagi omrežne dejavnosti, ne samo transakcij. To pomeni, da bodo uporabniki, ki pogosto pošiljajo in prejemajo transakcije, za to plačani.
 • 3- Dokaz zmogljivosti: S tem protokolom lahko izkoristite kapaciteto ali prostor za shranjevanje na trdem disku. Več prostora kot imate, več blokov boste lahko kopali in nato nagrajeni.
 • 4- Dokaz za opekline: Zažgite svoje kovance in bodite nagrajeni. To je precej čudno. Vsak uporabnik, ki kovance vrne v denarnico, od katerih si ne more opomoči, bo prejel nagrade glede na znesek.

Katere panoge lahko uporabljajo to tehnologijo?

Morda razmišljate, kje se uporablja tehnologija veriženja blokov. No, v osnovi se uporablja v nekaterih panogah, kot so zdravstvo, ladijski promet, energetika in Fintech. Lahko tudi rečete, da jih te industrije uporabljajo kot medij za izmenjavo ogljikovih kreditov.

 • Blockchain v pošiljanju

V pomorski industriji se morajo za pošiljke tovora inšpektorji za iztovarjanje in sprejemniki večkrat odjaviti pred vsako dostavo. Vse to je bila tradicionalna papirologija. Kasneje je bil z digitalnim elektronskim sistemom tudi veliko zamudnega postopka podpisa.

Nazadnje je Maersk, največji operater kontejnerskih pošiljk na svetu, poskušal posodobiti celoten postopek pristanka tovora in ga narediti veliko bolj udobnega..

Marca 2017 se je izkazalo, da uporablja knjigo, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov, ki digitalizira dobavno verigo. Tako je lahko digitalno obdelal velike papirje in pošiljka je postala bolj dostopna.

Maersk zdaj skupaj z IBMom dela na novi platformi za pošiljanje, ki temelji na elektronski verigi blokov. Od nove elektronske tehnologije veriženja blokov obstajajo pričakovanja.

Knjiga blockchain vsebuje celotne podatke o pošiljkah, vključno s statusom blaga, tovornimi računi, carinskimi dokumenti in vse druge informacije o pošiljkah. Ogledate si lahko vse podatke in znanje o tovoru, če je član ladijske dobavne verige.

Vendar člani ne bodo mogli spreminjati, urejati ali brisati nobenih podatkov iz zapisa. Celo v omrežju ne morejo dodati nobenega dogovora ali ustreznega postopka. Celoten podatkovni sistem je nespremenljiv sistem zapisov. V bistvu je blockchain takšna tehnologija, ki povezuje ves svet.

 • V FinTechu

Glavna fantastična lastnost tehnologije veriženja blokov je finančna transakcija. Učinkovito lahko trgujete v zelo kratkem času in tudi brez kakršne koli prekinitve s strani katere koli tretje osebe ali tretje osebe. Za transakcijski postopek ni potrebna nobena vladna ali bančna podpora. Tako vam ni treba doplačati.

Torej, ali ni očitno, da blockchain aplikacije vladajo finančni tehnologiji! To dejansko počne. Odpravlja tudi čas transakcije in stroške. Tudi človek lahko brez težav hitro preveri vnose v blockchain in stanje transakcije. To je ogromen prispevek k fintech svetu.

Poročilo o verigi blokov kaže, da bi lahko pri nekaterih največjih investicijskih bankah v povprečju znižal stroške infrastrukture za približno 30%. Letno bi lahko s tehnologijo blockchain prihranili znatno količino denarja.

V primeru čezmejne transakcije lahko traja nekaj dni za plačilo in drugo obdelavo. Obstaja veliko postopkov za potrditev, poravnavo in plačilo med čezmejnimi transakcijami. Komunikacijskih procesov je veliko. Čeprav so vsa prek elektronskih sporočil, bi bilo povsem naravno, da si za poravnavo vzamete najmanj dva dni.

Toda pri blockchain omrežju celo celoten postopek transakcije, komunikacije in poravnave ne bo vzel toliko časa. Zaradi te tehnologije so vse operacije bolj obvladljive in manj zamudne.

 • Blockchain v energiji

Tudi v energetski industriji obstajajo aplikacije blockchain. Blockchain knjigo lahko uporabite za prihranek podatkov o energiji. V zadnjem času nekatera podjetja za varčevanje z energijo uporabljajo kriptografsko tehnologijo blockchain ali knjigo blockchain.

Morda razmišljate, ali je ta tehnika draga ali ponarejena. Morda se zdi drag in napačen postopek, vendar ni. Poleg tega je varčen, izviren in sploh ni nevaren.

Potrebujete sončne kolektorje glede na količino energije, ki jo želite ohraniti. Na ploščo mora biti povezana knjiga blokovnih verig z mikro omrežjem. Mikro omrežje vsebuje litij-ionsko baterijo, sistem za nadzor omrežja, pametne električne števce in pretvornike.

Podatkovna baza Microgrid blockchain je knjigovodski sistem, ki temelji na spletu. Ukvarjal se bo z izravnavo obremenitve, nadzorom omrežja in reševanjem težav. Z uporabo tehnologije blockchain ledger lahko prihranimo in porabimo ogromno energije, medtem ko pride do izpada električne energije ali kakršne koli druge nesreče.

Številna podjetja in prebivalci uporabljajo to metodo za varčevanje z energijo in jo uporabljajo kadar koli poceni. Številna podjetja nameravajo uporabiti tehnologijo glavne knjige.

Ta sistem glavne knjige blokov zahteva računalnik ali vozlišče za skupno rabo in preverjanje vseh informacij po celotnem mikrorežju. Blockchain bo učinkovito uravnotežil celoten energetski sistem.

Vse raziskave in študije o tehnologiji veriženja blokov so razložile, da bo to zelo potencial v energetski industriji. Brez učinkovitejšega upravljanja celotnega omrežja za varčevanje z energijo.

Kariera kot razvijalec blokov

Blockchain tehnologija iz dneva v dan ustvarja ogromno mesto v panogah. S prihodnjimi dnevi se bo povečalo povpraševanje po blockchain aplikacijah. Tako bo v blockchain karieri velika priložnost.

Razvijalci blokovnih verig že imajo odlično povpraševanje. S to delovno spretnostjo imajo drugo mesto med najzahtevnejšimi delovnimi spretnostmi. Danes se možnosti za zaposlitev povečujejo.

Razvijalci blokovnih verig nimajo samo stalnega polnega delovnega časa, temveč tudi svet svobodnih delavcev. Za svoje storitve zahtevajo ogromen znesek, najbolj čuden del pa je, da jih podjetja najemajo s svojim velikim povpraševanjem.

Različni inštituti načrtujejo usposabljanje inženirjev, programerjev in razvijalcev za programiranje in razvoj aplikacij blockchain. Če lahko svoje veščine razvijate z blockchain aplikacijami, bo na voljo veliko priložnosti, da svojo kariero gradite v tehnologiji blockchain. Obseg za razvijalce verig blokov se povečuje kot kdaj koli prej!

Poglavje 9: Blockchain za lutke: prihodnost Blockchaina

Blockchain nas je prisilil v pogled na svet na povsem nov način. Če dobro premislite, se bo spremenil ves naš svet in način ravnanja s podatki. Končno smo si lahko predstavljali svet, ki je popolnoma brez tehnoloških nadrejenih. A to se ne bo zgodilo čez noč. Ljudje bodo potrebovali precej časa, da bodo razumeli celotno tehnologijo. Samoumevno je, da bo tehnologija veriženja blokov spremenila sam način delovanja interneta. Človeški um ponavadi zavrača spremembe.

Če na primer upoštevate tehnologijo TCP / IP, boste opazili, da so ljudje potrebovali približno 30 let, da so jo razumeli. Ker bo blockchain odpravil potrebo bank in drugih finančnih sistemov, ki jih nadzoruje vlada, menimo, da bi to lahko trajalo še dlje.

Kdo pa bi lahko napovedal prihodnost? Video klici so bili tako znanstvenofantastični že v sedemdesetih ali osemdesetih letih. Toda tudi otroci danes uporabljajo FaceTime za povezovanje s prijatelji in družino.

Torej, kako bo tehnologija veriženja blokov spremenila svet? Kako bo vplivalo na naše vsakdanje življenje? Kateri scenariji se bodo drastično spremenili?

Takšna vprašanja so nam zelo pogosta. Ne skrbi kolega! Odgovorili bomo na vse težave, ki so vas vznemirjale glede te težave.

Končne misli,

Blockchain tehnologija je ime nove revolucije, ki se je začela prebiti v vse. Ta dan ni daleč, ko bomo lahko popolnoma združili digitalno in resnično industrijo.

To je šele začetek. Še naprej boste priča novim in izboljšanim blockchain aplikacijam, s katerimi bo naše vsakdanje življenje veliko bolj udobno.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map