Opredelitev blokov: vse, kar morate vedeti

Iščete pravilno razlago definicije verige blokov? Oglejmo si natančnosti te tehnologije že zdaj!

Blockchain hitro spreminja paradigme našega poslovnega sveta. Morda se vam zdi, da je razumevanje tehnologije dokaj enostavno. Vemo pa, da obstaja velika verjetnost, da ste pri iskanju definicije blockchain v spletu naleteli na veliko pomena, ki ni imel veliko smisla.

No, vendar brez skrbi, resnično definicijo verige blokov je veliko lažje razumeti, kot si mislite. V resnici nova tehnologija dejansko spreminja perspektivo digitalnega sveta. Ker tehnologija veriženja blokov ne gre nikamor, je za zdaj čas, da spoznate pravo definicijo verige blokov.

Vpišite se zdaj: Brezplačni tečaj Blockchain

Kazalo

Poglavje 1: Opredelitev blokchain-a: kaj je to?

V resnici bi bila definicija tehnične verige blokov takšna –

“Tehnologija Blockchain je razdeljeni sistem glavne knjige, ki spodbuja decentralizacijo, preglednost in celovitost podatkov.”

Zdi se zelo tehnično, kajne? No, naj vam razčlenimo.

V bistvu bi si lahko predstavljali verigo blokov. Toda tu besedi “veriga” in “blok” predstavljata drugačno stvar.

V tem kontekstu blok predstavlja digitalne informacije, veriga pa način shranjevanja digitalnih podatkov v zbirki podatkov / knjigi.

Običajno digitalni podatki sestavljajo “bloke” v knjigi. Poleg tega imate tri glavne dele –

Shranila bo informacije o transakciji verige blokov, kot so čas, datum, znesek itd. Zdaj pa lahko shrani različne vrste podatkovnih formatov, kot so dokumenti, slike, identitete itd..

V bloku bo shranil, kdo sodeluje v transakciji verige blokov. Namesto da uporabite svoje pravo ime, boste kot uporabniško ime dobili edinstven “digitalni ključ”. Poleg tega bo blockchain vseboval samo to uporabniško ime.

Drugo pomembno dejstvo je, da se vsak posamezen blok razlikuje od drugih blokov. Nekako podobno, kot imamo različna imena, s katerimi se prepoznamo. Tako bo blok shranil “hash”, ki je edinstvena koda, ki bo sistemu pomagala ločiti dva bloka.

Oblikovanje verige

Ko je vse končano, bo treba vaš blok preveriti. No, tu postane zanimivo. Nihče v omrežju ne more samo naključno ustvariti bloka in ga shraniti. V resnici bodo druga vozlišča potrdila vaše podatke v bloku in če bo vse videti v redu, bodo dali zeleni signal.

In šele nato bo shranjena v knjigi. Vendar bo blok povezan s prejšnjim blokom, ko bo shranjen v knjigi. In ko pride drug blok, se bo tudi povezal s tem.

Na primer, ustvarili ste blok “x”, prej pa je bil blok “y”. Torej, ko se bo vaš “X” shranil v knjigo, se bo povezal z “y”. Podobno bo blok “y” shranil tudi povezavo do bloka “x”.

Vse povezave med “bloki” ustvarjajo neprekinjeno verižno strukturo. Torej, vidite, to je pravi pomen opredelitve verige blokov.

Oglejte si našo Blockchain Vs. Vodnik po zbirki podatkov, da ugotovite razlike med tema dvema.

Zakaj pa je Blockchain tako pomemben?

Najboljši način, da opišemo, zakaj je definicija blockchain tako pomembna, je preučiti jedro sistema. V resnici veste, kako je vse odvisno od centraliziranih strežnikov. Poleg tega so omejitve centraliziranih strežnikov edini razlog za revolucijo blokovne verige.

In zato je resnično pomembno vedeti o definiciji verige blokov. V resnici pomaga bolje razumeti tehnologijo, saj centralizirana struktura ne deluje prav dobro.

So pa centralizirani sistemi omejeni?

No, poglejmo, ali so.

Omejitve centraliziranih sistemov

Če opazite tipičen programski vidik digitalnega sveta, boste videli, da večina teh temelji na centralizirani strukturi. Običajno ne zato, ker je arhitekturo zelo enostavno vzdrževati in razvijati. To je zato, ker so vsi vajeni zaupati drugim strankam, da bodo varovale svoje podatke.

Poleg tega smo odvisni od drugih strank, da nas ne varajo ali prevarajo s svojimi izdelki. V resnici verjetno ne bi sodelovali z nikomer, s katerim prej niste imeli opravka.

Torej postane izjemno težko povečati ali trgovati z nekom brez kakršnega koli predhodnega poslovnega odnosa.

Razložimo s primerom. Recimo, da ste nekaj naročili prek Amazona, vendar ste prepričani, da boste dobili dostavo, kajne? Vendar v resnici Amazon ni tisti, ki proizvaja izdelek; to je nekdo drug.

Včasih jih prodajajo tudi druge tretje osebe. Torej, Amazon deluje kot vmesnik med to tretjo osebo in vami. Čeprav morda ne veste zanje, vendar jim boste vseeno zaupali zaradi Amazonke.

Vendar definicija blockchaina tukaj opredeljuje “potrebo po vzpostavitvi zaupanja tretje osebe.” Pri blockchainu ne boste potrebovali nobene tretje osebe; lahko neposredno sodelujete z drugimi podjetji s popolnim zaupanjem, čeprav jim ne zaupate.

Tako je v tipičnem centraliziranem sistemu veliko pomanjkljivosti, med drugim:

 • Ni mogoče popolnoma zaupati
 • Ne ponuja popolne varnosti
 • Ne ukvarja se z vprašanji zasebnosti
 • Traja preveč časa in na koncu stane
 • Brez preglednosti

Prednosti Blockchaina pred tipičnim centraliziranim sistemom

 • Znebi se vseh posrednikov
 • Preverjanje transakcij
 • Visoko varnostni protokoli
 • Nižji stroški
 • Pregleden omrežni sistem
 • Nespremenljiv in decentraliziran

Poglejte, ne rečem, da blockchain rešuje vse težave. V resnici blockchain prihaja tudi z nekaterimi težavami. Vendar ne pozabite, da se znebi številnih centraliziranih vprašanj. Tako je odlična nadgradnja s centraliziranih strežnikov na decentralizirane.

Poleg tega obstaja veliko scenarijev, ko lahko blockchain naredi rešitev varnejšo, preglednejšo in robustnejšo. Vendar je veriga blokov kompleksna arhitektura omrežij. Torej, ne da bi v celoti pridobili kakršno koli znanje o tem, ne bi smeli skočiti.

Če pa želite slediti tehnološki revoluciji in se povečati, je najbolje vedeti o preprosti definiciji blockchaina.

Torej, iz teh razlogov morate vedeti o definiciji blockchain.

Preberi več: Uporaba Blockchain: Seznam 20+ primerov uporabe tehnologije Blockchain

Poglavje 2: Zgodovina tehnologije Blockchain

1991-2008:

Ali veste, kdaj se je blockchain dejansko pojavil prvič? No, že leta 1991 sta Stuart Haber in Scott Stornettqo začela delati na prvi blockchain tehnologiji. Sprva so želeli ustvariti kriptografsko šifriran blok verige. Poleg tega so ga poskušali narediti nedovoljenega.

Že takrat so uporabljali časovne žige dokumentov, da so imeli celoten zapis vseh transakcij. Kasneje so sistem nadgradili in vključili drevesa Merkle. Tako je izboljšala njihovo sposobnost shranjevanja več dokumentov v enem bloku.

Torej, vidite, čeprav mnogi ljudje mislijo, da se je definicija tehnologije veriženja blokov prvič pojavila leta 2018, se je dejansko začela leta 1992. Nujno je treba v celoti vedeti o preprosti definiciji verige blokov.

Kakorkoli, pozneje leta 2008 je končno prišla prava revolucija. Skupina ali oseba po imenu Satoshi Nakamoto je prišla z novo vizijo verige blokov, tokrat pa je bila jedro kriptovalute – Bitcoin.

Bitcoin je spremenil način delovanja našega sistema, saj je šlo za digitalno obliko plačila.

2009-2011:

Po uvedbi bitcoinov je Satoshi Nakamoto končno izdal Bitcoin whitepaper leta 2009. Poleg tega je v teh knjigah navedel vse podrobnosti o delovanju omrežja. Poleg tega nakazuje tudi, kako lahko poveča digitalno zaupanje.

V resnici nihče ne bi imel nadzora, zato nihče ne more zlomiti zaupanja drugih. Vendar se je potega Satoshi Nakamoto končala, ko je razvoj platforme predal drugim razvijalcem in izginil.

V resnici, čeprav Satoshi Nakamoto ni nadaljeval z razvojem tehnologije, so drugi razvijalci začeli počasi ustvarjati več blockchain platform.

Poleg tega je z decentralizirano aplikacijo v mešanici definicija tehnologije blockchain končno začela prihajati v javnost.

Kakorkoli že leta 2010 se je končno zgodil prvi nakup bitcoinov prek spleta. Uporabnik je kupil dve pici z 10.000 BTC.

 2012-2014:

To obdobje v zgodovini je bilo daleč najpomembnejše kot preprosta definicija verige blokov. V resnici je bil Bitcoin odličen začetek za verigo blokov, vendar so mnogi razvijalci menili, da za nove inovacije ni dovolj.

Med njimi je bil tudi Vitalik Buterin, ki je prispeval k Bitcoin kodni bazi. Vendar je bil Bitcoin drastično omejen. Torej je razvijalec začel delati na drugi rešitvi, ki bi lahko oblikovala različne funkcije, a vseeno vsebovala omrežni sistem peer-to-peer.

Končno je leta 2013 prišel do Ethereuma z novimi dodatki k tipični bitcoin kodni bazi. Poleg tega je bil razvoj, ki je spremenil načine blockchain za vedno v preprosti definiciji zgodovine blockchain.

Medtem je Bitcoin postal tako priljubljen, da je na trgu presegel milijardo dolarjev. Kmalu je Vitalik izdal belo knjigo Ethereum. In množična prodaja se je začela za financiranje. Kakorkoli že, v tej definiciji obdobja zgodovine blockchain-a je Ethereum uspel dobiti vsa potrebna sredstva.

Ker pa je videl potencial blockchains, je na trg prišel Ripple – finančna finančna rešitev za podjetniške bloke.

Poleg tega je še en priljubljen konzorcij za podjetniške verige blokov – R3 – ustanovil konzorcij z več kot 40 zapuščenimi člani. Ni treba posebej poudarjati, da vse tri nove novosti še vedno prevladujejo na trgu verig blokov.

In tako je nastala definicija tehnologije veriženja blokov.

Preberi več: Enterprise Ethereum: zasebni blockchain za podjetja

2015-2017:

Leta 2015 je Ethereum uradno predstavil in predstavil novo funkcijo, imenovano pametne pogodbe. Poleg tega so pametne pogodbe postale ena vodilnih funkcij, ki je lahko opravljala različne pogodbene funkcije.

Kakor koli že, Ethereum je uspel zbrati množično skupnost aktivnih razvijalcev, ki ga še vedno uveljavljajo kot pravi ekosistem.

Še en pomemben igralec na trgu je dejansko prvič začel svojo pot leta 2015. V resnici je krovni projekt Hyperledger začel svojo pot za razvoj verige blokov.

Linux Foundation je predstavil Hyperledger in ustanovil konzorcij za razvoj tehnologije veriženja blokov. Torej so tudi oni velik del opredelitve tehnologije veriženja blokov. Poleg tega je Hyperledger želel združiti vsa prizadevanja za veriženje blokov v enem prostoru.

Poleg tega Hyperledger spodbuja sodelovanje med podjetji namesto konkurence, saj vsem omogoča, da dobijo pravičen delež izpostavljenosti. Poleg tega je Hyperledger predstavil tudi novo strukturo, imenovano modularna arhitektura, ki vam omogoča priključitev katere koli funkcije in njeno uporabo.

Torej, čeprav vaša veriga blokov morda ne bo imela funkcije, ki jo potrebujete, jo lahko preprosto razvijete ročno, priključite v sistem in uporabite.

J. P. Morgan, ki vidi potencial v podjetjih, je Quorum blockchain uvedel kot rešitev za podjetja. Izhodišče Quoruma je dejansko Ethereum, toda ker je Ethereum javen, je potreboval nekaj sprememb.

Tako imamo zdaj zasebno platformo Quorum, ki jo lahko podjetje uporablja brez težav.

Preberi več: Končni vodnik Quorum Blockchain

2018:

Leta 2018 boste videli ogromno priljubljenost tehnologije veriženja blokov. Vendar pa je izjemno nestanovitna narava Bitcoina povzročila, da se je trg preusmeril k osnovni tehnologiji kriptovalut.

V resnici so kriptovalute odlične, vendar so ponavadi zelo nestanovitne. Torej ustvarja negotovost na trgu, česar podjetja podjetja ne iščejo.

Še en velik podatek v časovnem okviru opredelitve tehnologije veriženja blokov je porast finančnih podjetij, ki uporabljajo omrežje. Sprva so bile finančne družbe zelo dvomljive, saj izgubijo oprijem na centralizirane sisteme.

Zaradi prednosti tehnologije pa jo zdaj uporablja 15% finančnih podjetij. In je v porastu. Po velikem premiku v primerih uporabe pri opredelitvi verige blokov jih podjetja zdaj več kot nestrpno uporabljajo.

Glede na raziskavo je 95% podjetij pripravljenih vlagati v verigo blokov v letu 2018. In mnogi od njih že vlagajo milijone v nišo.

Konec leta 2018 znaša svetovni poslovni trg verig blokov 1,2 milijarde dolarjev.

 2019:

Trenutno se tehnologija blockchain množično uporablja v številnih podjetjih, zahvaljujoč verigi blokov kot storitveni industriji. V resnici blockchain kot storitveno podjetje ponuja drugačna razvojna okolja za podjetja, ki ne poznajo blockchaina.

Zakaj? No, virov za samostojni razvoj blockchain tehnologije je precej malo. Ker lahko le omejeno število programerjev obvlada zapletenost tehnologije, številna podjetja sprejemajo njihove storitve.

Ker pa je večina vodilnih podjetniških blockchain platform odprtokodna, jo lahko vsakdo prosto uporablja v svojem sistemu. Toda za to bi potrebovali razvojne skupine, ki bi jim pomagale dodati več funkcij ali jim pomagale pri njihovi integraciji.

Tako se veriga blokov kot storitvena industrija hitro razvija, da bi bolje ustrezala vsem potrebam. Lahko rečemo, da bomo v tem sektorju še naprej beležili večjo rast.

Prav tako jih zaradi pravnih težav ICO zdaj večino nadomeščajo varnostni žetoni. Ti so podobni ICO-jem, vendar imajo pravno varnostno kopijo. Ljudje, ki vlagajo v ICO, se torej ne bodo srečali s prevarami ali goljufivimi podjetji.

Podjetniške blockchain platforme so ključnega pomena za sprejetje blockchain-a. Preberite več o platformah Enterprise Blockchain zdaj!

2020:

Leto 2020 je bilo odlično leto za tehnologijo veriženja blokov. Številne vladne ustanove preučujejo blockchain denarnico in vlagajo denar za njeno izvajanje. Še več, banke si želijo delati na digitalnih valutah centralnih bank, ki bodo za vedno spremenile pokrajino sveta.

Kitajska je razkrila popolnoma funkcionalen model CBDC, ki je že opremljen s funkcijsko blockchain denarnico. Vendar pa je tudi Facebookova tehtnica na poti, da dopolni ta model CBDC.

V resnici številna podjetja ne preučujejo vaj za blockchain, da bi izvedela več o tehnologiji in začela svoj lasten projekt. Zato je trenutno povpraševanje po veščinah in vajah, ki temeljijo na blockchainu, trenutno veliko.

Prihodnost:

Prihodnost blockchaina je precej svetla. Kot lahko vidite, preprosta opredelitev časovne osi blockchain veliko obeta. Poleg tega se ocenjuje, da bo trg blockchain do leta 2030 presegel 3,1 bilijona USD.

Zdaj je čas, da si zagotovimo mesto v tej ogromni tržni kapitalizaciji.

Bi radi izvedeli več o zgodovini veriženja blokov? Oglejte si zgodovino časovne osi blockchain zdaj!

3. poglavje: Osnovne značilnosti tehnologije Blockchain

Obstaja nekaj osnovnih značilnosti verige blokov, za katere mora razvijalec blokov vedeti. Poglejmo, kaj so –

Nespremenljiv

Nespremenljivost je nedvomno ena najpomembnejših lastnosti verige blokov. To pomeni, da noben razvijalec ali uporabnik verige blokov ne more spremeniti / izbrisati podatkov v knjigi ali dodati nove vsebine brez kakršne koli potrditve. Ta lastnost zagotavlja nespremenljivost.

V resnici transakcija z verigo blokov deluje nekoliko drugače kot katera koli druga finančna družba. Ker nima nobenega centraliziranega pooblastila, je odvisno od vozlišča v omrežju.

Ko se zgodi transakcija blockchain, bodo vsa vozlišča v omrežju morala reči, da je veljavna ali pa se ne bodo dodala v knjigo.

Poleg tega je, ko je dodan blok, trajen. Tako je ni mogoče spremeniti ali spremeniti.

Ali veste, da je zaradi te značilnosti opredelitve verige blokov brez korupcije?

Ker večina korupcije prihaja iz organizacije s spreminjanjem knjige, se odpravi obseg tega. Tako se močno bori proti kriminalu.

Decentralizirano

V definiciji verige blokov ste naleteli na besedo »decentralizirano«. Kaj pa to pomeni? V resnici to pomeni, da ni nobene osebe ali upravnega organa, ki bi pregledoval okvir. Toda v tipični mrežni strukturi je vse močno odvisno od modela odjemalec-strežnik.

Toda tu posameznik ali skupina skrbi za celotno infrastrukturo. To je ena pomembnih koristi, ki bi jo moral iskati vsak razvijalec blokov. Spodbuja pravice uporabnikov. Tako na koncu ponuja več koristi –

 • Znebi se človeških napak, zato je bolj odporen na napake.
 • Več nadzora uporabnikov nad njihovimi lastnostmi.
 • Zelo varno, ker je dražje, več hekerjev lahko zloži sistem.
 • Znebi se vseh integracij tretjih oseb.
 • Ni možnosti, da bi vas prevarali, saj sistem v celoti deluje na algoritmih.
 • Vsako spremembo pregledajo vozlišča, kar spodbuja preglednost.
 • Predstavlja verodostojno arhitekturo, zato bi ljudje težko kodirali in jo napadali.

Izboljšana varnost

No, osvobodil se je osrednje oblasti, vendar to ne pomeni, da lahko kdor koli počne, kar hoče. To bi bilo resno tveganje za vsako vozlišče. V resnici so za spodbujanje zasebnosti in varnosti vsi podatki na glavni knjigi močno šifrirani.

Tu je v definiciji blockchain močno omenjen izraz, imenovan kriptografija. V resnici je kriptografija eden od zapletenih matematičnih algoritmov. Tako služi kot požarni zid za omrežje.

Kode ni mogoče razbiti. Poleg tega, če kdo želi spremeniti katero koli vrednost v bloku, bo ustvaril povsem drugačen rezultat, ki ne bo povezan z prvotno spremembo. Poleg tega ima vsak blok enolični ID zgoščenke. Spreminjanje ID-ja zgoščevanja pa je nemogoče.

Za izvedbo transakcije blockchain boste potrebovali tako javne kot zasebne ključe. Prav tako je nemogoče ugotoviti zasebne ključe drugih uporabnikov.

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Porazdeljena knjiga

Druga kul lastnost blockchaina je porazdeljena narava sistema. V resnici vsa vozlišča vodijo knjigo in tako se celotna računska moč porazdeli mednje. Tako spodbujanje dobrega rezultata.

V primeru javne verige blokov lahko knjigo vsi vidijo brez težav. Vendar se zasebno stvari nekoliko spremenijo, a vseeno je to vidno. Zaradi narave tehnologije je učinkovitejša in ponuja tudi druge prednosti –

 • Visok odzivni čas za vsako zlonamerno dejavnost, ker je vsako spremembo v knjigi mogoče zaznati razmeroma hitreje. Tako je enostavno slediti, v čem je težava.
 • Vozlišča delujejo kot preveritelji in jim tako nudi vlogo sodelovanja.
 • Znebi se vseh uslug v omrežju. In tako bodo vsi dobili enako količino privilegijev v sistemu.

 Konsenz

Soglasje je ključnega pomena pri blockchainu. Brez soglasja sistem veriženja blokov ne bo deloval. V resnici soglasni algoritmi pomagajo omrežju pri sprejemanju odločitev. Brez soglasja noben blockchain ne more pravično presoditi dodanih blokov.

Če razložimo bolj preprosto, gre le za postopek odločanja za vozlišča v omrežju. No, ko so milijoni vozlišč v istem omrežju, je nujno doseči soglasje.

Ker v resnici vsi ljudje ne morejo sami priti do enakega sklepa. Za večjo jasnost si predstavljajte postopek glasovanja, kjer bo zmagala večina.

Trenutno obstaja veliko vrst soglasnih algoritmov. Vendar pa ima vsak različne prednosti in slabosti.

Kakor koli že, da razvijalec blokov verige deluje, da mora izvajati nekakšen soglasni algoritem.

Hitrejša poravnava

No, blockchain vam omogoča transakcije v omrežju, čeprav zdaj ponuja veliko več kot to. V resnici blockchain zagotavlja hitrejši rezultat v poravnavah. In tako boste denar lahko nakazali hitreje.

Menimo, da že veste, da so tradicionalna bančna omrežja razmeroma počasnejša. Velikokrat traja preveč časa, da poravnate plačilo. Vendar bi lahko v času potrebe pošiljanje denarja iz tujine vzelo veliko časa.

Tako ustvarja veliko težavo. Toda pri blockchainu bi denar trajalo le nekaj sekund. Torej je zelo koristno za uporabo. Vendar pa mora razvijalec blokovne verige zagotoviti, da čas transakcije za nobeno ceno ni ogrožen.

Preberi več: 6 ključnih funkcij blockchaina, o katerih morate vedeti

Poglavje 4: Opredelitev tehnologije Blockchain: Katere so različne vrste?

Da bi bolje razumeli definicijo tehnologije blockchain, morate vedeti o različnih vrstah blockchain trenutno.

Če lahko razvrstimo verigo blokov, potem bi ta temeljil na dveh različnih scenarijih. Običajno v splošni klasifikaciji dobimo štiri vrste verig blokov –

 • Zasebno
 • Javno
 • Zvezno
 • Hibridna

In na podlagi klasifikacije na ravni dovoljenja dobimo dve vrsti –

 • Dovoljeno
 • Brez dovoljenja

To je nujno treba vedeti za podjetja s tehnologijo veriženja blokov. Ker bi morale nove integracije v podjetja predvideti, katera je najbolj primerna za panoge.

Kakorkoli že, poglejmo jih zdaj!

Splošna klasifikacija

Zasebni Blockchain

V zasebni verigi blokov boste v omrežju videli samo eno organizacijo. V bistvu lahko ena organizacija izbere, kdo se lahko prosto pridruži mreži in kdo se ne. Zdi se, da zdaj ni vse tako decentralizirano, kajne?

V resnici je osnovna vrednost verige blokov še vedno nedotaknjena. Vendar pa bodo v tem tudi tehnološka podjetja, ki uporabljajo verige blokov, dobila sistem upravljanja. Poleg tega je to v glavnem primerno kot notranja mreža podjetja.

Vprašanje je, da so javni blockchaini odlični, vendar imajo odprto knjigo, ki jo lahko vidijo vsi. Na konkurenčnem trgu je potreba po zasebnosti precej velika. Javne platforme v tem primeru ne bodo ustrezale.

Vsi drugi osnovni nameni še vedno obstajajo – varnost, porazdeljena knjiga itd. Poleg tega gre za platformo z nizko porabo energije kot za javne.

Javni blokchain

No, javni blockchains so začetnik opredelitve blockchain. V tej bodo tehnološka podjetja z verižnimi verigami dobila popolno svobodo. V resnici to pomeni, da se lahko vsi in vsi prosto pridružijo mreži. Nobenih omejitev ne bi bilo.

Torej, to pomeni, da boste tukaj dobili okus prave decentralizacije. Toda vprašanje je v zasebnosti. V primeru uporabe te tehnologije v tehnoloških podjetjih z verižnimi verigami lahko povzroči veliko težav.

Ker je javna knjiga odprta za vse, jo lahko vidi vsak. Tako ogroža celotno omrežno bazo. Vendar je ta platforma veliko bolj varna kot zasebna. Prav tako je popolnoma pregleden in spodbuja krepitev vloge uporabnikov.

Podjetje bi lahko s to tehnologijo napajalo katero koli omrežje, ki svojim potrošnikom omogoča interakcijo, ne da bi to vplivalo na njegov notranji omrežni sistem.

Preberite tudi: Kako deluje Blockchain?

Federated Blockchain

Tehnologija zveznih ali konzorcijskih blokov je bolj ali manj najboljša iz obeh svetov. Vendar boste v tem primeru videli, da je nekoliko blizu zasebnim verigam blokov. V resnici je zvezna veriga blokov decentralizirano zasebno omrežje.

No, naj pojasnim. Že veste, kako lahko ena organizacija dejansko vzdržuje zasebno omrežje. Toda v federaciji bo pri upravljanju sodelovalo več organizacij. Torej bo končno spodbujal decentralizirano naravo verige blokov.

Zvezna omrežja so zelo priljubljena med tehnološkimi podjetji blockchain. Z uporabo tega omrežja lahko številne aplikacije tehnologije veriženja blokov znižajo svoje stroške. Poleg tega boste videli tudi več predpisov o aplikacijah tehnologije veriženja blokov.

Predpisi zagotavljajo, da nihče ne more zlorabiti mreže za kakršne koli nezakonite namene. Poleg tega ta vrsta spodbuja tudi nizke transakcijske provizije v primerjavi z drugimi.

Hibridni blokchain

Hibrid je nekako podoben zvezni verigi blokov, vendar so zagotovo drugačni. V tem primeru hibridna veriga verig uporablja tudi najboljše iz obeh svetov. Vendar bi to hkrati pomenilo svobodo in nadzorovan dostop.

Hibridne verige blokov niso odprte za vse, ponujajo pa enako raven preglednosti, varnosti in integritete. V resnici je omrežje zelo prilagodljivo. Poleg tega se člani sistema lahko odločijo, kateri uporabniki lahko sodelujejo in kateri ne.

Poleg tega se lahko tudi odločijo, katero transakcijo morajo objaviti. Običajno lahko aplikacije tehnologije blockchain uporabljajo to tehnologijo, kadar delajo z več zainteresiranimi stranmi hkrati.

Običajno v teh aplikacijah tehnologije veriženja blokov transakcije niso javna last. Toda za preverjanje jih je mogoče dati v javno last. Vendar je omejeno le na preverjanje.

Razvrstitev na ravni dovoljenja

Dovoljene blokovne verige

Pri tej vrsti verige blokov ostane omrežje v zaprtem okolju. Skratka, to bi pomenilo, da bi vozlišča potrebovala dovoljenje za vstop v omrežje. Tukaj prej lahko nekatera izbrana vozlišča samo vstopijo.

Običajno imajo centralizirane panoge raje tovrstne tehnološke aplikacije, saj lahko vsaj omejijo druge uporabnike.

Po drugi strani pa dovoljeni javni blockchain zagotavlja, da lahko vstopijo vsa merila za vgradnjo vozlišč, nato pa si lahko prosto ogledajo knjigo in opravljajo transakcije. Podobne javnim.

Blokirane verige brez dovoljenja

V tem omrežju lahko vsa vozlišča sodelujejo v postopku preverjanja. Torej ni nobenih omejitev. Poleg tega lahko vsi v omrežju opravljajo transakcije ali dodajajo informacije v knjigo. Tehnološke aplikacije Blockchain, ki prihajajo z bolj odprtim okoljem, bodo vsekakor všeč tej.

Po drugi strani obstajajo zasebna omrežja brez dovoljenja. V tej bi morali uporabniki pripadati organizaciji, ki ima dostop do omrežja. Tu je dostop izključno določen. Tako bodo vsi v zasebnem omrežju dobili dostop kot vozlišče.

Preberi več: 4 različne vrste tehnologije Blockchain & Omrežja

5. poglavje: Primeri priljubljene uporabe tehnologije Blockchain

Globalne transakcije

Blockchain tehnologija trenutno uspeva v finančnem sektorju. Zakaj pa ne? Osnovni pomen blockchain se je začel s finančnim instrumentom. V resnici se uporaba tehnologije veriženja blokov namesto centraliziranega bančnega sistema reši večine napak.

Tudi pri blockchainu bi čezmejna plačila vetra. Poleg tega lahko mnoga finančna podjetja s pomočjo te nove tehnologije močno povečajo. IBM-ov World Wire je vodilni primer tega primera.

Trgovanje

Trgovinsko financiranje je tudi še en odličen dodatek k seznamu primerov uporabe. Vsako leto s pomočjo trgovskih podjetij odpremijo veliko blaga. Toda trgovinsko financiranje se spopada s številnimi zapleti, vključno s pomanjkanjem preglednosti, varnosti itd.

Za popoln nadzor nad sistemom lahko uporabljajo verigo blokov. Priljubljen primer tega bi bil TradeLens. Poleg tega ta tehnologija trgovcem omogoča boljšo komunikacijo med seboj.

Še več, prejemniku omogoča sledenje postopka, pošiljatelju pa pravočasno plačilo.

Preberite o tem, kako lahko Blockchain zdaj spremeni trgovinske finance!

Varnost hrane

Drug vznemirljiv primer uporabe blockchain pomeni varnost hrane. V resnici imajo predelana živila veliko neetičnih sestavin. Toda nikakor ne moremo vedeti, kaj uporabljajo panoge.

Z uporabo verige blokov lahko podjetja spremljajo, od kod prihajajo njihovi proizvodi. Aloje, potrošniki lahko spremljajo, ali je njihov izdelek tisto, kar resnično govorijo. Tu je IBM-ov Food Trust eden vidnejših primerov.

Oskrbovalna veriga

No, dobavna veriga je resnično eden najboljših primerov uporabe blockchaina. Z uporabo tehnologije v dobavni verigi bi podjetja dobila izjemno varno okolje za dobavno verigo, ki spodbuja sledenje v realnem času.

Poleg tega lahko ponudi pametne postopke preverjanja veljavnosti podatkov in bo uveljavil sporazume. Poleg tega lahko ugotovi tudi kakršno koli poškodovano vedenje v sistemu. Kakorkoli že, zaradi zmanjšanja stroškov in povečanja prihodkov je vsekakor vredno omeniti v pomenu blockchain.

Trgovina na drobno

Ponarejanje je najbolj vidno vprašanje v maloprodajni službi. In blockchain lahko to težavo hitro odpravi. Kot veste, so se maloprodajna podjetja po najboljših močeh trudila odpraviti težavo, a so le malo napredovala.

Pri blockchainu bo vse, kar se zapiše v knjigo, tam ostalo za vedno. Če bi jih torej katera interna stranka želela ukrasti, bi moral spremeniti knjigo, česar pa ne more.

Tako nobena interna stranka ne more zamenjati izdelkov. Poleg tega bo vsak izdelek proizvajalca imel oznako RFID. Torej bi organ lahko hitro izsledil manjkajoče izdelke.

Vas zanima vpliv verige blokov na trgovino na drobno? Oglejte si naš vodnik po blockchainu v maloprodaji že zdaj!

 Vladne službe

Vladne institucije so resnično v slabem položaju z vso korupcijo v mešanici. V resnici se s to veliko mrežo za spremljanje stvari spregleda. Poleg tega vlada ne more pravilno izpolniti vseh dolžnosti do državljanov, kar ustvarja več razkola med obema stranema.

Tu se pomen blockchain popolnoma prilega. Vladi lahko pomaga, da postane brezpapirna skupnost in se reši vsakršne korupcije.

Tudi hitrejši rezultat bo močno pripomogel k izpolnjevanju državljanskih pravic.

Vas zanima vpliv verige blokov na vlade? Oglejte si naš vodnik po blockchainu za vlado zdaj!

Intelektualna lastnina

Trenutno je upravljanje intelektualne lastnine nered. V resnici ni pravega sistema za sledenje, ki bi lahko ugotovil, ali kdo uporablja delo drugih ljudi kot svoje ali ne.

Obstaja shema patentiranja, vendar vseeno to nikakor ne pomaga pri zaščiti intelektualnih lastnosti.

Tako vsi glasbeniki, oblikovalci, izumitelji in umetniki ne dobijo zaslužka ali zaslužka.

Vendar lahko veriga blokov resnično spremeni to panogo za vedno. Tako lahko sledi vsakič, ko ga druga oseba uporablja in daje verodostojnemu umetniku zasluge, ki jih zasluži.

Skrb za zdravje

Zdravstvo je odlična panoga, v kateri cveti tehnologija veriženja blokov. Vsako leto veliko zdravstvenih podjetij porabi ogromno denarja za izboljšanje sektorja.

Izid pa je minimalen.

Toda z blockchainom bi se stvari spremenile. V resnici lahko ponudi preglednost podatkov, ki jih trenutno potrebuje zdravstveni sektor. Prav tako lahko zagotavlja veliko mero varnosti v zaupnih dokumentih pacient-zdravnik.

FDA že uporablja blockchain iz več razlogov.

Vas zanima vpliv blockchaina na zdravstveno varstvo? Oglejte si naš vodnik o blockchainu v zdravstvu zdaj!

Nafta in plin

No, naftna in plinska industrija močno prispeva k današnjemu trgu. Vendar imajo težave s plačilnim in revizijskim sektorjem. Vprašanje je, da ni ustreznega sledenja in ustreznega načrtovanja za izvedbo učinkovitejšega rezultata.

Toda z blockchainom bi se stvari spremenile. Lahko izboljša učinkovitost pri upoštevanju vseh možnih poti in izbiri najboljšega možnega načina. Po poročanju družbe Accenture lahko panoga samo poveča dohodek za 5% samo z izboljšanjem natančnosti podatkov.

Nepremičnina

V resnici je trg nepremičnin zelo nestanoviten. Ko dnevi minevajo, se potrebe po nepremičninah povečujejo. Toda z naraščajočimi cenami se srednji razred izogiba prednosti. Torej, industrija trpi zaradi nedostopnosti, velikih stroškov in brez likvidnosti.

Toda z blockchainom na sredini ga lahko končno uravnotežijo. Poleg tega lahko veriga blokov pomaga obvladovati likvidnostno vprašanje in preprečuje, da bi bila industrija nestanovitna.

Številne države iz tega razloga že uvajajo rešitev blockchain.

Vas zanima vpliv blockchaina na nepremičnine? Oglejte si naš vodnik po blockchainu za nepremičnine zdaj!

Humanitarnost

Humanitarna industrija je bila ustvarjena zaradi pomoči ljudem, ki jo potrebujejo. Vendar pa je zdaj s korupcijo sektor popolnoma obsojen. Številne donacije v sistemu niso preverjene. Torej nihče ne more ugotoviti, ali je donacija prispevala revnim, ne da bi bili v žepih pokvarjenih oseb.

Toda pri blockchainu lahko zdaj vsakdo, ki prispeva donacijo, spremlja donacijo in tako zagotovi, da je denar nekomu rešil življenje. Pomagalo bo tudi ugotoviti, katere osebe so resnično pokvarjene.

Zavarovanje

Vprašanje v zavarovalniški industriji je ogromna papirologija. V resnici bi kdo v tej panogi vedel, s koliko papirji mora ravnati zavarovalnica. Da ne omenjam vsakodnevnih lažnih trditev, je to še slabše.

Zaradi vseh teh dejavnikov resnični ljudje trpijo, saj je vse izjemno počasi. Toda s pomočjo tehnologije veriženja blokov lahko industrija zlahka ugotovi, ali je trditev napačna ali ne.

Poleg tega lahko to panogo naredi povsem brezpapirno, saj se vse počne na spletu.

Vas zanima vpliv blockchaina na zavarovanje? Oglejte si naš vodnik o blockchainu v zavarovanju!

Mediji in zabava

Mediji in zabavni sektor se spopadajo z veliko nepravičnostjo. Zaradi interneta so zdaj vsi izpostavljeni zabavnemu poslu. Toda trda resnica je, da umetniki večino časa ne dobijo vrednosti, ki si jo zaslužijo.

V številnih scenarijih so številni nadarjeni umetniki zaradi negativnih izidov obupali. Toda s pomočjo verige blokov so odslej lahko vse napake pravilne.

Poleg tega bo blockchain vodil vse evidence o tem, kdo je kaj počel, in zagotovil, da bodo umetniki dobili primerno kreditno sposobnost.

Potovanje

Blockchain lahko revolucionira, kako potovalna industrija obdeluje potnike. V resnici traja veliko časa za obdelavo vsakega posameznega potnika, kar stane veliko časa in truda. Po drugi strani pa lahko mnogi ubežniki ponarejajo svoje potne liste in se z njimi potegujejo, saj jih ni mogoče izslediti.

Toda pri verigi blokov bi lahko bili vsi podatki o potnikih v varni knjigi. Tako potnik za pot ne bo potreboval niti potnega lista. Preprosto lahko uporabljajo digitalne osebne izkaznice in se vkrcajo. Torej, pomen blockchain resnično spremeni način potovanja ljudi zdaj.

Mrežne rešitve

Blockchain je trenutno lahko omrežna rešitev za katero koli industrijo. Ima funkcije, da se v celoti znebi vseh vprašanj starega omrežja. Poleg tega lahko spodbuja tudi avtomatizirane rešitve in integriteto podatkov.

Poleg tega bo s pomočjo nespremenljive knjige postala preprosta naloga zaupati samo njeni vsebini, saj nihče ne more zares spremeniti njenega delovanja.

Igre

Še en primeren primer uporabe blockchain bi bil igralniški sektor. V resnici cveti z ogromno hitrostjo. Mnogo spletnih iger je v mnogih primerih vdrtih, igralci pa velikokrat izgubijo sredstva, ki so jih kupili z denarjem.

Ker pa je veriga blokov varna platforma, nihče ne bi mogel vdreti v sistem in spremeniti nobenega premoženja..

Kibernetska varnost in internet stvari

Oba sektorja se popolnoma ujemata z idejo blockchain. Zaradi starih omrežij tipični ukrepi kibernetske varnosti niso dovolj za njihovo zaščito. Toda s pomočjo verige blokov jo lahko v celoti zaščitijo.

Po drugi strani pa so naprave Internet of Things prav tako nagnjene k vdoru. Če pa je blockchain osnovno omrežje, heker ne bo dobil dostopa do sistema. Vsi, ki uporabljajo IoT, bi bili torej na varnem. Tudi v času napadov DDoS lahko veriga blokov zaščiti omrežje.

Želite vedeti, kako blockchain lahko vpliva na varnostno industrijo? Preberite naš vodnik o tem, kako lahko blockchain zdaj spremeni varnostno industrijo!

6. poglavje: Sklepne misli

Na koncu lahko mirno rečemo, da blockchain že nekaj časa ne gre nikamor. Kot lahko vidite, tukaj je, da ostane. Torej, najbolje bi bilo, da se čim prej seznanite z definicijo verige blokov. V resnici, čeprav mnogi v današnjem življenju morda ne bodo opazili nobenih sprememb, vendar je posvojitev na splošno.

Tako bomo v nekaj letih na trgu videli bolj decentralizirane aplikacije. Če vas torej zanima sprejetje blockchain-a, si oglejte naš brezplačni tečaj blockchain-a zdaj!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map