Opredelite DAO – decentralizirane avtonomne organizacije

Če že dobro poznate kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov in pametne pogodbe, je čas, da zdaj definirate DAO, znan tudi kot decentralizirane avtonomne organizacije.

DAO pomeni decentralizirana avtonomna organizacija, ki jo lahko ocenite kot eno najbolj zapletenih oblik pametnih pogodb.

Toda to še ni vse. V tem članku podrobno določimo DAO.

DAO Definicija

Če pogledate vanj, lahko že iz imena dobite idejo, kaj pravzaprav je DAO. Kot pomeni decentralizirana avtonomna organizacija, lahko imate občutek, da govorimo o avtonomni organizaciji, ki je decentralizirana tako kot kriptovaluta in tehnologija veriženja blokov.

Natanko tako definiramo DAO in je že od samega imena nekako samoumevno. Zamisel je bila na trgu že od začetka prodaje prve kriptovalute leta 2009. Da bi se Bitcoin rešil posrednikov pri finančnih transakcijah, se je DAO pojavil kot najboljša možna rešitev.

Decentralizirana avtonomna organizacija (DAO) je pravzaprav organizacija, ki lahko deluje sama, ne da bi imela hierarhično upravljanje. Deluje na podlagi vnaprej določene kode, zato jo imenujemo vrsta pametne pogodbe.

Zgoraj je preprosta opredelitev DAO, vendar določimo DAO v bolj tehničnih izrazih.

“DAO je oblika pogodbe, v kateri so procesi in zakoni decentralizirane organizacije vstavljeni kot trajna koda pametne pogodbe in delujejo prek porazdeljenih soglasnih protokolov.”

Primer iz resničnega življenja za opredelitev DAO

Razumimo DAO z lahko razumljivim primerom.

Ste že kdaj uporabljali Uber? Verjetnosti je, da jih ima večina.

Zdaj pomislite, da je Uber DAO. V tem primeru bo avto brez voznika, ki potnike išče sam. Potnika pobere sam in ga spusti sam. Poleg tega dobi plačilo sam, gorivo dobi sam in gorivo plača sam iz dobička. Preprosto povedano, če avto deluje kot DAO, za izvajanje svojih nalog ne bo potreboval zunanje pomoči.


Enako velja za decentralizirane avtonomne organizacije. Za njihovo upravljanje ne potrebujejo nobenega vodstva, delujejo po vnaprej določeni kodi in navodilih in so decentralizirani brez centralnega organa, ki bi jih nadziral..

Vsaka organizacija, ki izpolnjuje zgornji pogoj, je DAO.

Tradicionalna organizacija proti decentralizirani avtonomni organizaciji

Za boljšo opredelitev DAO je obvezno razumeti razliko med decentraliziranimi avtonomnimi organizacijami in tradicionalno organizacijo..

  • Tradicionalna organizacija sledi hierarhiji od zgoraj navzdol s centralizirano oblastjo, vendar DAO ne, saj je DAO porazdeljena mreža avtonomnih zainteresiranih strani..
  • Tradicionalna organizacija je ena pravna oseba, DAO pa nima centralizirane pravne osebe. O pravnem statusu DAO lahko izveste v zadnjem delu članka.
  • Tradicionalna organizacija svojim zaposlenim ponuja pravne pogodbe, DAO pa ne, saj uporablja pametne pogodbe.
  • Tradicionalna organizacija je centralizirana, DAO pa decentralizirana.

Kako delujejo DAO

Če želite podrobneje opredeliti DAO, poglejmo, kako deluje.

Prvi DAO doslej je Bitcoin. Bila je tudi prva popolnoma funkcionalna decentralizirana avtonomna organizacija. Isti koncept so sledile tudi druge kriptovalute, kot je Ethereum, saj so ga omogočile na platformi Ethereum.

Tokrat je DOA prvič uporabila druga organizacija, ki ni Bitcoin. Pomagal je tudi drugim, ki jih je koncept zanimal, in pomagal oblikovati njegov trenutni videz.

Zdaj, kako deluje DAO?

Določite pravila

Najprej morate začeti s sklopom pravil. Katera pravila morate določiti, v skladu s katerimi želite, da določena organizacija deluje? Vsa pravila morate zamisliti, saj morate ta pravila dodati pametni pogodbi.

Pametna pogodba

Vsa pravila se nato kodirajo v pametno pogodbo, ki je v bistvu računalniški program. Avtonomno obstaja v internetu in zahteva, da ljudje opravljajo naloge, ki jih sam ne more.

Faza financiranja

Ko končate z določanjem pravil in ustvarjanjem pametne pogodbe, je naslednja faza financiranja. To je eden najpomembnejših korakov v procesu iz dveh razlogov.

Prvič, vsi DAO potrebujejo žetone, ki so v bistvu notranja lastnost določenega DAO. Te žetone organizacija uporablja za nagrajevanje dejavnosti v njej.

Drugič, ko uporabnik vlaga v DAO skozi postopek financiranja, dejansko kupi glasovalne pravice. Torej, več kot nekdo porabi za DAO, večji vpliv lahko ima na način njegovega delovanja.

Uvajanje

Po vzpostavitvi pravil, ustvarjanju pametne pogodbe in postopku financiranja je naslednji korak uvajanje. Takoj po uvedbi DAO postane neodvisen od njegovega ustvarjalca in preide v popolnoma avtonomen način.

Vsi DAO so odprtokodni, kar pomeni, da lahko po uvedbi kdo vidi kodo DAO. Vse finančne transakcije in pravila se evidentirajo z uporabo tehnologije veriženja blokov.

Ker Ethereum blockchain beleži vse finančne transakcije, naredi DAO popolnoma pregleden in nepodkupljiv.

Prav tako morate razumeti, da ima DAO tudi nekatere omejitve. Na primer, ne more sam napisati kode, razviti strojne opreme ali zgraditi izdelka. Tu pridejo izvajalci, saj DAO za izpolnitev teh nalog najame pogodbe na podlagi glasovalnega postopka.

Kako financira decentralizirana avtonomna organizacija (DAO)?

Se spomnite postopka financiranja, o katerem smo razpravljali zgoraj? Omenili smo že, da ko nekdo vlaga v DAO, kupi glasovalno pravico o tem, kako mora DAO delovati.

Podobno so se isti vlagatelji z glasovalno pravico odločili o porabi sredstev s konsenzom. To pomeni, da ne glede na smer, ki bo dobila največ glasov, DAO sprejme to smer.

Vlagatelji imajo tudi pravico, da pripravijo predlog, vendar to pogosto povzroči neželeno pošto v preteklosti, ki preobremeni omrežje. Da bi to preprečil, mora vlagatelj pred vložitvijo predloga za glasovanje položiti tudi nekaj sredstev.

Takoj, ko se predloži predlog katere koli zainteresirane strani ali vlagatelja, lahko o njem glasujejo drugi vlagatelji. Da bi dosegli soglasje o izvedbi katerega koli dejanja, mora večina favorizirati to dejanje. Tudi koda DAO ima lahko že vdelani večinski odstotek, zato se razlikuje za vsak DAO. Ni nujno, da je 51% glasov večina, razen če tako piše v zakoniku.

Kaj počne DAO?

Če želite podrobno opredeliti DAO, ne samo, da morate razumeti, kako deluje, ampak tudi, kaj počne.

Z enostavnimi besedami vlagateljem ali zainteresiranim stranem omogoča, da svoja sredstva zamenjajo z nikomer brez posrednika, kar pomeni, da finančne institucije, kot so banke, ne sodelujejo. To pomeni, da lahko ljudje z DAO investirajo, si sposodijo ali zberejo denar za katero koli nalogo.

Postati del DAO: Kako postati deležnik DAO?

Če ste že vlagali v kriptovalute in že imate denarnico, je vlaganje v DAO enostavno. Vse, kar morate storiti, je, da kupite žetone določenega DAO, ki vas zanima.

Postopek je preprost in enostaven, kar je enako nakupu delnic podjetja. To lahko storite v fazi financiranja. Več kot žetonov kupite, večji vpliv lahko imate med postopkom glasovanja.

Preprosto je, več kot vlagate, več vpliva imate na to, kako deluje DAO, in več možnosti, da boste ustvarili dobiček.

Tu pa je priporočilo. Preverite odprtokodno kodo in se prepričajte, da koda pametne pogodbe ne vsebuje napak.

Primer prvega DAO: DAO

Priporočam vam, da vlagate v DAO po temeljitem pregledu njihove kode, ker začetek DAO ni bil tako obetaven.

Na začetku, ko je bil leta 2016 uveden prvi Ethereum DAO za financiranje tveganega kapitala z imenom DAO, z začetno naložbo 150 milijonov USD, takoj je bil vdrl zaradi napak v kodi.

Pravzaprav je bil to prvi Ethereum DAO. Vdrli so z uporabo rekurzivnega izkoriščanja Ethereum send. Takoj se je soočil z večstopenjskim kramom zaradi vrzeli pri pametnih pogodbah.

Čeprav je rezultat tega najvišja kampanja za množično financiranje doslej, vendar so strokovnjaki težave s kodo takoj prepoznali.

Hekerji so takoj odtočili 50 milijonov USD. Vendar se je finančna izguba v naslednjih nekaj tednih obrnila. Kljub temu je bil odličen primer hekerjev, ki so izkoriščali napake kode.

To nas pripelje do naslednjega pomembnega vprašanja, ali je DAO resnično varen za naložbe?

Je DAO varen?

Preprost odgovor na vprašanje je: Da, je. Toda le, če je začetna koda brezhibna in ne ponuja nobenih vrzeli, ki bi jo hekerji lahko izkoristili.

Ker nihče ne more spremeniti kode DAO po njegovi uvedbi v verigi Ethereum, nihče ne more spremeniti pravil. Nekdo lahko pravilo pametne pogodbe spremeni le, ko večina glasuje, da nekoga najame za spremembo kode.

Zaradi tega je precej varno, saj nihče nima pooblastila, da spremeni postopek DAO v svojo korist. To se pogosto zgodi pri tradicionalnih podjetjih, pri katerih imate delnice. Ker so odločitve osredotočene na najvišje vodstvo, so te organizacije zaradi pomanjkanja preglednosti običajno bolj nagnjene k koruptivnim praksam. Vendar to ne velja za DAO.

Čeprav so DAO-ji razmeroma varni in varnejši za naložbe, obstaja ena težava pri varnosti DAO. Kot sem že omenil, po namestitvi DAO ne morete več spremeniti kode. Omejitev je kontraproduktivna, če v kodi obstaja napaka. Tega ne morete popraviti pravočasno in hekerji lahko to težavo izkoristijo.

Zato je pomembno, da vlagate šele, ko se prepričate, da koda ne vsebuje napak.

Kakšen je pravni status DAO?

Za razliko od tradicionalne organizacije za decentralizirane avtonomne organizacije za zdaj ni pravnega statusa. Z enostavnimi besedami zakonodajalci za zdaj ne sprejemajo odločitev o pravnem statusu DAO.

Zakonodajalci za DAO in njihove vlagatelje uporabljajo izraz “splošno partnerstvo”. To pomeni, da je vsak deležnik ali vlagatelj ali nekdo, ki je lastnik žetonov za ta DAO, odgovoren za kakršne koli dolgove ali pravne postopke, s katerimi se DAO sooča.

Zato imata DAO zaenkrat dve pomanjkljivosti. DAO ne morete definirati, ne da bi pogledali na drugo stran slike, kajne? Tu je majhen seznam težav, s katerimi se lahko soočite z DAO ali med vlaganjem v DAO.

  • Nejasnosti v pravnem statusu
  • Če obstaja vrzel, kode ni mogoče pravočasno spremeniti

Več o posodobitvah pravnega statusa DOA lahko izveste dne Forum Ethereum.

Razen tega so DAO popolna nova svetovna rešitev in ponujajo futuristični koncept organizacij brez voditeljev, ki so bolj učinkovite, saj so avtonomne in decentralizirane.

Končne besede

DAO ali decentralizirane avtonomne organizacije so prihodnost in so pripravljene nadomestiti številne tradicionalne organizacije. Trenutna struktura DAO lahko enostavno nadomesti funkcije številnih sedanjih podjetij. Na primer Uber, Amazon, Dropbox in mnogi drugi.

Trenutni primeri nekaterih najuspešnejših DAO so Črtica, Digix Global, in BitShares.

DAO ponujajo popolno rešitev, da se znebite človeških menedžerjev in drugih človeških virov, ki pogosto črpajo nepotrebne finance. Po mnenju Mikea Hearna, znanega sodelavca za Bitcoin, bodo DAO v naslednjih 30 letih poganjali vse organizacije na svetu..

Priporočamo, da preberete naš prejšnji prispevek o pametnih pogodbah, če še vedno ne veste, kaj so pametne pogodbe.

Podobno se Vitalik Buterin, ustvarjalec Ethereuma, zdi tudi koncept zelo obetaven. Po njegovem mnenju DAO ponujajo popolno priložnost za tradicionalne organizacije, da se rešijo posrednikov, ki jih stanejo do 30% operativnih stroškov.

Vse skupaj imajo nekateri morda drugačnega mnenja, toda zame in še veliko strokovnjakov po vsem svetu je DAO nedvomno poslovni model prihodnosti. Kmalu bomo videli le začetek prihodnosti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map