Kam je usmerjena prihodnost Blockchaina?

Prihodnost blockchaina je videti svetla in zdi se, da je to naslednja vrsta svetovne tehnologije. Blockchain lahko revolucionira fintech industrijo in družbene medije, če ga dobro uporabljamo.

Ne veste, kaj je veriga blokov? Pojdi sem.

Globalna plačila

Tradicionalno plačilno omrežje, ki je ogroženo, je SWIFT – Društvo za svetovne medbančne finančne telekomunikacije. Omogoča globalne denarne prenose med več kot 200 bankami. In za obdelavo transakcije je potreben najmanj en dan. Da ne omenjam, da te čezmejne transakcije večinoma vključujejo postopek pretvorbe valut. In institucija, ki je vmes, bo povrhu dodala zanič pretvorbeni tečaj in včasih še stroške pretvorbe.

Tudi pri nakupih s kreditnimi karticami, ki so v drugi valuti, valuta kartice vključuje slabo menjalno razmerje. Poleg tega te pretvorbe poleg tega vključujejo še davek na storitve.

Če to ločimo, kaj pa mikrotransakcije?

Kaj pa, če želite poslati 100 dolarjev iz ZDA v Indijo?

Možnosti je malo.

  1. PayPal – visoke stopnje konverzije, povrhu še 5% provizije, denar iz PayPala pa na lokalni bančni račun traja približno tri dni.
  2. Bančno nakazilo – pozabite, za vsako nakazilo je treba plačati 30 USD provizije, vmes pa poznate slabo provizijo. Na drugi strani lokalna banka zaračuna dodatno za obdelavo dohodne transakcije.

Blockchain že dokazuje, da je te prenose mogoče opraviti v nekaj minutah, če ne v nekaj sekundah. Lahko pa jih tudi pocenijo in stanejo le delček dolarja.

Tako se lahko zgodi prenos, če pošiljatelj uporablja verigo blokov.

  1. Alice želi poslati 200 USD svojemu prijatelju Bobu v Indiji.
  2. Alice izbere Ether (ETH) za pošiljanje denarja.
  3. Trenutno se to približno pretvori v 0,38 ETH.
  4. Po prejemu Bob pretvori ETH v lokalno valuto indijska rupija (INR) s prodajo.
  5. V nekaj minutah bi bil prenos končan.

Kaj pa, če banke same uporabljajo tehnologijo veriženja blokov? To bi bilo bolje kot zgornji postopek.

Kaj pa, če trgovsko sprejemanje kriptovalut, kot je ETH, raste? Mednarodni nakupi bodo imeli manj splošnih stroškov.

Ripple, plačilni sistem, ki temelji na tehnologiji porazdeljene knjige, že služi bankam, kot so American Express, UBS in Santander. Ripple pa ne deluje na javni verigi blokov – to pomeni, da podjetje samo sprejema odločitve in je bolj centralizirano, v nasprotju s temeljno filozofijo tehnologije veriženja blokov, ki naj bi bila bolj odprta za javno sodelovanje.

Kakorkoli že, pričakujemo, da bodo javni blockchaini v bližnji prihodnosti postali prevladujoči igralci v čezmejni plačilni industriji.

Socialni mediji so lahko prihodnost blockchaina

Nedavno Facebook škandal s podatki razkriva, kako milijardno podjetje je nepremišljeno do uporabniških podatkov. Socialni mediji so digitalni odtis življenja, idej in dojemanja ljudi. Uporaba teh podatkov brez privolitve uporabnika je kršitev temeljnih človekovih pravic.

Blockchain lahko to težavo reši tako, da uporabnikom omogoči popoln nadzor nad podatki. Bolj ko je tehnologija veriženja blokov decentralizirana, manj lahko posamezna enota nadzoruje podatke.

En primer je Veriga STEEM. To je socialna platforma za blogerje in pisce, ki objavljajo svoja dela. Platforma nagrajuje uporabnike, ki pripravljajo in ustvarjajo vsebine, ne glede na oglase. In za platformo lahko vsakdo ustvari vmesnik za čudovito predstavitev člankov na verigi blokov. Tak primer je steemit.com.

Ne samo zaščita podatkov, temveč tudi veriga blokov lahko sproži novo revolucijo v družabnih medijih: tisto, ki je bolj pregledna, zanesljiva in seveda manj vsiljiva.

Zaključek

Razlog, zakaj prihodnost blockchain-a prinaša več zanimanja, je ta, da lahko reši številne težave, s katerimi se danes srečujemo.

V zadnjem času smo imeli nezaslišano idejo. Kaj pa, če ima vsak posameznik svoj blockchain, ki pomaga v različnih vidikih posameznikovega življenja?

Ali ne bi bilo to neverjetno, če bi se vsi ti posamezni blockchaini lahko med seboj pogovarjali?

Na primer, davki bodo na podlagi podatkov na vaši verigi blokov izračunali vaše davke. In davčni oddelek samodejno odbije davek, ne da bi mu bilo treba sedeti, izračunavati in preverjati.

Vaši računi, plače in nakupi lahko postanejo bolj brezhibni in samodejni.

No, šli smo predaleč v prihodnost. Toda verjamemo, da prihodnost blockchaina drži to obljubo.

Kaj misliš? Komentar spodaj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me