ICO proti IPO: Kakšna je resnična razlika?

ICO vs IPO: primerjava

Začetne ponudbe kovancev (ICO) so zdaj vse bolj priljubljene. Blockchain-crypto zagonska podjetja so z ICO v letu 2017 zbrala 5,6 milijarde ameriških dolarjev. Ocenjuje se, da so že v prvih 3 mesecih leta 2018 zbrala 5 milijard ameriških dolarjev. Množična prodaja žetonov marsikoga sprašuje, ali je to enako kot začetne javne ponudbe (IPO). Niso. Primerjal bom ICO in IPO in razložil razlike.

Žetoni ICO v primerjavi z delnicami IPO: ponudbe so povsem drugačne

Zasebna podjetja sprožijo IPO, da postanejo javno kotirana in izdajajo delnice. Delnice predstavljajo omejeno lastništvo podjetja. Delničarji ne morejo prodati premoženja podjetja za poplačilo dolgov, lastništvo ni tako široko. Podobno podjetje v stečaju ne more prodati premoženja svojih delničarjev.

Delničarji lahko dobivajo dividende iz dobička družbe, glasujejo na skupščinah delničarjev in prodajajo delnice. Obstajajo “običajne” delnice, tj. Delničarji dobijo dividende in glasovalne pravice. Dividenda ni določena. Obstajajo tudi “prednostne” delnice s fiksno dividendo, vendar brez glasovalnih pravic. Možne so tudi hibridne delnice.

Po drugi strani pa start-upi blockchain v ICO izdajajo žetone. Kriptovalute so v glavnem dveh vrst, kovanci in žetoni. Razložil bom razliko, ki je pomembna v kontekstu ICO v primerjavi z IPO.

Bitcoin je kovanec, ker je primarna uporaba lažje plačevanje prek decentraliziranega omrežja. Ether in Ripple imata tudi druge primere uporabe, vendar je plačilo pomemben primer uporabe, zato sta tudi kovanca. Drugi razlog je ta, da vsi trije delujejo v svojem omrežju verig blokov.

Po drugi strani pa so žetoni kriptovalute s primarnim primerom uporabe, ki se razlikuje od plačila. Uporabljajo tudi drug blockchain, za npr. Ethereum in nimajo lastne verige blokov. Siacoin je žeton. Imetniki lahko dostopajo do Sia Network, s tem žetonom decentralizirano omrežje za shranjevanje v oblaku.

Žeton je lahko varnostni žeton, ki bo predstavljal omejen delež v podjetju. Druga vrsta je uporabniški žeton, ki omogoča dostop do izdelka ali storitve, torej ima vrednost uporabnosti. Skoraj vse organizacije ICO svoj žeton tržijo kot uporabniški žeton, tudi če gre za varnostni žeton. Pravzaprav ne prodajajo nobenega omejenega lastništva podjetja.

Ta razlika med ICO in IPO glede na njihovo primarno ponudbo ima druge učinke in to bom razložil malo kasneje.

Blockchain zagonska podjetja uvajajo ICO, medtem ko že uveljavljena zasebna podjetja uvajajo IPO

Podjetje, ki je začelo IPO, mora najprej pokazati rezultate. To mora biti že obstoječe zasebno podjetje. Uvede IPO, da pridobi dodatna sredstva na trgih za financiranje njegove širitve, in v tem procesu postane javno uvrščeno podjetje.

Podjetja, ki uvedejo IPO, morajo med drugo dokumentacijo pokazati pomembne rezultate finančne uspešnosti, preden lahko začnejo ponujati. Obstaja prag minimalnega zaslužka. Poklicni računovodje morajo potrditi računovodske izkaze, investicijske banke morajo podpisati posel, obstajajo zahteve glede menjalnic.

Kot lahko vidite, lahko samo podjetja z zadostnimi izkušnjami in verodostojnostjo uvedejo IPO. Primerjajte to s startupi, ki uvajajo svoje ICO. Na trgu so novi in ​​zelo pogosto sploh nimajo izdelka ali celo funkcionalnega prototipa.

Medtem ko blockchain-crypto zagonska podjetja zlahka zbirajo sredstva prek ICO, ker postopek ne uveljavlja vstopnih ovir, celo Ponzi sheme uvajajo ICO. Zahteva po verodostojnih evidencah je pomembna razlika med IPO in ICO.

Vlagatelji ICO se v nasprotju z IPO ne soočajo z ovirami za vstop:

IPO so odprti večinoma za institucionalne vlagatelje, npr. investicijske banke in vzajemni skladi. Maloprodajni vlagatelji včasih dobijo možnosti za vlaganje v IPO, vendar jim je odprt le majhen del. Ko so delnice na voljo na borzah, jih lahko kupijo mali vlagatelji.

To je pri ICO-jih, kjer lahko investira kdor koli in kjer koli, bistveno drugače. Kupiti morate le Bitcoin ali Eter, nato pa jih pretvorite v žetone ICO po navodilih na spletnem mestu ICO.

Ta razlika med ICO in IPO je pomembna. Mednarodne organizacije ICO demokratizirajo naložbe z odpravo vstopnih ovir. Neregulirane mednarodne organizacije ICO pa lahko predstavljajo tveganje za male vlagatelje. Po drugi strani pa visoko regulirane javne ponudbe majhnih vlagateljev izolirajo pred tveganji.

ICO bela knjiga je manj stroga v primerjavi z prospektom IPO:

Podjetja, ki so začela IPO, v dokumentu, imenovanem „Prospekt“, zagotavljajo zelo pomembne informacije o svojem poslovanju, podjetju, načrtih in rezultatih. Je pravna izjava in sledi strogim standardom.

Primerjajte to z ICO-ji, kjer start-upi ustvarijo samo beli papir, pa tudi to ni obvezno. Tabela običajno vsebuje naslednje:

 1. Opis poslovnega problema ali tržne priložnosti;
 2. Podrobnosti o projektni skupini;
 3. Predlagana tehnična rešitev;
 4. Status projekta;
 5. Načrt razvoja;
 6. Razdeljevanje žetonov;
 7. Mehanizem prodaje žetonov.

Za ICO belo knjigo ni predpisanih standardov in zagotovo ni pravni dokument.

ICO postopek je krajši v primerjavi z IPO:

Podjetja morajo izpolnjevati zakonske in regulativne zahteve, pridobiti potrebne odobritve pred IPO. Postopek IPO je dolgotrajen in lahko traja 4-6 mesecev.

Primerjajte to z ICO-ji, kjer zagon ustvari žeton na verigi blokov Ethereum in ICO zažene z uporabo spletnega mesta in bele knjige. Dovolite nekaj časa za digitalno trženje. Postopek je še vedno mogoče zaključiti v manj kot mesecu dni. Medtem ko start-upi običajno načrtujejo en mesec za množično prodajo, če podjetje zgodaj dvigne “hard-cap”, se lahko ICO hitro konča.

Predpisi ICO ne obstajajo, IPO pa so zelo urejeni:

Tukaj bom ponovno pregledal razliko med ICO in IPO v primarnih ponudbah. Medtem ko IPO ponujajo omejene deleže v podjetjih, ICO večinoma prodajajo varnostne žetone, vendar jih prikrijejo kot uporabne žetone. Če ste investirali v takšen ICO, se vam lahko denar za nekaj časa zatakne. To je posledica pomanjkanja regulativnega nadzora mednarodnih organizacij ICO.

Vrednostni papirji so naložbene pogodbe, pri čemer obstajata naslednja dva pogoja:

 1. Pričakuje se prihodnji dobiček in to je glavni razlog, da ljudje kupujejo instrument;
 2. Ena od organizacij, ki je odgovorna, izda instrument. Instrument izdaja omrežje, ki ni demokratično upravljanje.

V ZDA regulatorni organ Komisija za vrednostne papirje in borzo vrednostnih papirjev (SEC) s pomočjo “Howeyjevega testa” ugotovi, ali je naložbena pogodba vrednostni papir. Ta test uporablja zgornja dva pogoja.

Za izdajo vrednostnih papirjev ali trgovanje z njimi je potrebna obvezna registracija pri SEC. Takšne transakcije so strogo regulirane. Neregistrirani subjekt, ki izda vrednostne papirje ali trguje z njimi, se lahko sooča s tožbami, globami, kaznimi in celo zaporno kaznijo.

Poglejte veliko večino ICO. Opazili boste, da so žetone prodajali s sanjami o prihodnjem dobičku. Vsekakor pa eno podjetje izda žetone. Vse te ICO so prodale vrednostne papirje. Vendar so svoje žetone tržili kot uporabne žetone, da bi se izognili regulativnemu nadzoru.

Uporabni žetoni lahko tudi cenijo. Vendar pa omogočajo predvsem dostop do izdelka ali storitve. Zato niso vrednostni papirji in jih ni treba urejati. Vendar ICO agresivno tržijo celo prave uporabne žetone s sanjami o prihodnjem dobičku. Ker regulatorji delujejo po načelu “snov nad obliko”, so pod nadzorom celo prave ICO-je za uporabne žetone.

Regulatorji tega opažajo. V ZDA so regulatorji ustanovili delovno skupino za kriptovalute. SEC je že poslal 80 sodnih pozivov za začetek blockchain. Njihove preiskave kažejo na prodajo vrednostnih papirjev brez predpisov. SEC je že obvestila ICO Tezos in Centra. Zaslišujejo tudi ICONOMI.

Če ste vlagali v mednarodne organizacije ICO, ki so svoje varnostne žetone prikrile kot uporabne žetone, bodo vaša sredstva obtičala v primeru sodnih sporov. Pomanjkanje regulativnega nadzora mednarodnih organizacij ICO lahko škoduje malim vlagateljem. Po drugi strani vlagatelji v IPO uživajo regulativno zaščito svojih interesov.

ICO vs IPO: potreba po samoregulaciji v kripto skupnosti

Medtem ko so mednarodne organizacije ICO v letu 2017 zbrale 5,6 milijarde ameriških dolarjev, so IPO-ji to storili dvignjeno 36 milijard ameriških dolarjev samo v ZDA v istem letu. IPO je ustaljena praksa, vendar to ni edini dejavnik, ki povzroča to razliko. Institucionalni vlagatelji bodo vlagali v blockchain-kripto prostor le, če bo trg urejen.

Medtem ko si regulatorji prizadevajo za učinkovito ureditev tega trga, bo postopek trajal nekaj časa. Kriptoskupnost, vključno z zagonskimi podjetji in vlagatelji, naj se medtem samoregulira. Priporočam vam, da ustrezno presodite, da zaščitite svoj težko prisluženi denar, in preberete naslednje vire:

 1. Ta uvod v ICO;
 2. Ta vodnik o tem, kako sodelovati v ICO;
 3. Ta vodnik o tem, kako preverite ICO beli list.

Bodite pozorni, vlagajte pametno.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map