Blockchain vs Database: Razumevanje razlike

Se ukvarjate s tehnologijo veriženja blokov in se še vedno sprašujete, kakšna je povezava med verigo blokov in bazo podatkov? Tu bomo zajeli primerjavo blockchain in baze podatkov, da boste lažje razumeli, kje sta obe tehnologiji.

Za začetnika se lahko oba slišita podobno. Vendar to ne drži, tudi če mnogi ljudje menijo, da je veriga blokov “le še ena baza podatkov”.

Boste našli tudi ljudi, ki iščejo blockchain vs porazdeljeno bazo podatkov? Ali se kaj imenuje »porazdeljena baza podatkov«? Ali blockchain je preprosto porazdeljena baza podatkov? Na vsa ta vprašanja bomo odgovorili spodaj.

Blockchain je več kot le baza podatkov in ta članek želi podrobno primerjati blockchain in bazo podatkov.

Vpišite se zdaj:Brezplačni tečaj Blockchain

Blockchain Vs Database: Kaj je Blockchain?

Ampak, če ste novi, ne skrbite; tukaj bomo na kratko pokrili blockchain, preden bomo vstopili v primerjavo blockchain in baze podatkov. Osnovna definicija baze podatkov in verige blokov nam bo pomagala razumeti primerjavo blokov v primerjavi z bazo podatkov. Začnimo.

Blockchain je tehnologija porazdeljene knjige, ki naboru vrstnikov omogoča skupno delo pri ustvarjanju enotnega, decentraliziranega omrežja. Vrstniki lahko s pomočjo algoritma soglasja komunicirajo in izmenjujejo informacije ali podatke. Prav tako ni potrebe po centraliziranem organu, zaradi česar bi bilo celotno omrežje zaupanja vredno v primerjavi z drugimi omrežji.

Oglejmo si primer, da bi razumeli, kako deluje veriga blokov. Ko en vrstnik pošlje informacije drugemu, se ustvari transakcija. Ko se to zgodi, je treba transakcije potrditi s soglasnim algoritmom.

V tem primeru se za potrditev dela uporablja Dokaz o delu. Zagotavlja, da se v verigo blokov ne prenesejo neveljavne transakcije. Blockchain je vse o blokih. Uporabljajo se za shranjevanje transakcij in drugih pomembnih informacij, ki so potrebne za uspešno delovanje verige blokov.

Časovni žigi so ustvarjeni, da se zagotovi, da lahko vsako transakcijo kdo izsledi, podpre in preveri. Celoten sistem dodaja vrednost in prinaša nove funkcije, kot so preglednost, nespremenljivost in varnost.

Bi radi izvedeli več o tehnologiji veriženja blokov? Oglejte si naš zadnji vodnik po definicijah verig blokov!

Kaj je baza podatkov?

Z idejo blockchain clear je zdaj čas, da razumemo bazo podatkov. Baza podatkov je za razliko od verig blokov centralizirana knjiga, ki jo vodi skrbnik.

Baze podatkov imajo tudi edinstvene lastnosti, vključno s sposobnostjo branja in pisanja. Tu lahko samo pisanje in branje izvajajo samo stranke z ustreznim dostopom. Baze podatkov imajo tudi možnost shranjevanja več kopij istih podatkov in njihove zgodovine. To se naredi s pomočjo zaupanja vrednega, centraliziranega organa, ki upravlja strežnik.

Centralizacija zbirki podatkov prinaša številne prednosti. Tako je na primer enostavno upravljati zbirke podatkov, saj so podatki centralizirani. Dostop in shranjevanje podatkov ni le enostavno, ampak tudi hitro. Imajo pa tudi pomanjkljivosti.

Ena največjih pomanjkljivosti je možnost, da se podatki poškodujejo. Da bi premagali slabost, se izvede več varnostnih kopij. Vendar to ni vedno tako, saj večina entitet vedno zaupa svojemu lastniku in zato preskoči možnost varnostnih kopij podatkov. Druga velika pomanjkljivost je, kako lahko podatke spreminja vsak, ki nadzoruje samo bazo podatkov. To se lahko zgodi, ker je baza podatkov centralizirana.

Tehnični pogled

Zdaj pa poglejmo bazo podatkov bolj tehnično.

Baza podatkov uporablja podatkovno strukturo za shranjevanje informacij. Vse podatke, ki so shranjeni v zbirki podatkov, lahko poizvedujete s posebnim poizvedbenim jezikom, znanim kot jezik strukturiranih poizvedb (SQL). Baza podatkov lahko deluje s skoraj vsemi vrstami podatkov in pomaga podpirati vsa sodobna podjetja. Prav tako ga je mogoče prilagoditi tako, da podpira milijone zapisov.

Tudi zgodovina baze podatkov je bogata. Začelo se je s samo hierarhičnimi datotečnimi sistemi. Imel je resne omejitve in se je nato pozneje prilagodil relacijskemu modelu. Relacijski model je uporaben in lastniku omogoča istočasno delo z različnimi bazami podatkov. Sistemi za upravljanje baz podatkov se uporabljajo za učinkovito organizacijo baz podatkov.

V bistvu so podatkovni elementi shranjeni v tabelah. Tabela je sestavljena iz polj, ki lahko beležijo različne vrste podatkov, znane kot atributi.

Brez upoštevanja ustreznega poslovnega modela je težko uporabljati verigo blokov kot vzvod. Oglejte si našo končno strategijo implementacije verige blokov, če želite izvedeti več o razvoju verige blokov.

Zasebna podatkovna baza Blockchain Vs: Ali so te enake?

Obstaja veliko različnih vrst verig blokov. Na primer, imamo zasebni blockchain, ki deluje v zaprtem ekosistemu.

To se morda sliši podobno kot pri zbirkah podatkov, vendar so bistveno drugačne. Zasebni blockchain podeduje vse lastnosti, ki jih blockchain ponuja, vendar deluje v zaprtem okolju. V verigi blokov lahko sodelujejo samo osebe, ki jih skrbnik dovoli. Edina podobnost med zasebnim blockchainom in bazo podatkov je centraliziran vidik.

Preberi več: Zasebna zbirka podatkov Blockchain Vs: v čem je razlika?

Blockchain v primerjavi z bazo podatkov

Z jasnim vsakim izrazom je zdaj čas, da opravimo dejansko primerjavo. Primerjali bomo obe tehnologiji z uporabo pomembnih kazalcev, kjer bomo razpravljali o njihovi primerjavi. Vsak kazalec bo vseboval tudi primere za zagotovitev jasnosti in razumevanja. Torej, brez podrobnosti, začnimo.

Blockchain vs Database

Blockchain vs centralizirana baza podatkov: avtoriteta in nadzor

Če primerjamo blockchain in bazo podatkov, boste najprej opazili, kako deluje avtoriteta. Blockchain je zasnovan tako, da deluje decentralizirano, medtem ko so baze podatkov vedno centralizirane. Ta edinstvena lastnost blockchaina mu daje vzvod, ki ga potrebuje, da postane naslednja generacija tehnologije.

Decentralizacija prinaša veliko sprememb pri izvajanju sedanjih sistemov in procesov, ki jih uporabljajo različne panoge. Omrežjem omogoča samostojno delovanje in odpravlja potrebe po centraliziranem nadzoru.

Baze podatkov pa delujejo popolnoma na podlagi centraliziranega vidika. Nobene tradicionalne baze podatkov ne poganja decentralizacija. Če posebej iščete decentralizirano bazo podatkov, potem blockchain spada neposredno v to kategorijo.

Zdaj veste o razliki med blockchainom in centralizirano bazo podatkov.

Preberi več:Top 50 podjetij, ki uporabljajo tehnologijo Blockchain

Organ v centralizirani zbirki podatkov

Poglejmo globlje, kako deluje centralizacija v zbirkah podatkov. Za upravljanje baze podatkov je dodeljen skrbnik. Skrbnik ima ves nadzor nad bazo podatkov, kar pomeni, da lahko zbirko podatkov upravlja, spreminja in nadzoruje tako, kot želi. Brez skrbnika baza podatkov sploh ne bo delovala.

Je na vrhu in lahko z lahkoto ustvarja, spreminja, spreminja in briše zapise. Razen tega lahko opravljajo tudi druge naloge, na primer optimizacijo zmogljivosti. To je pomembna naloga, saj se večja baza podatkov sčasoma počasi počasi spreminja.

Ko gre za druge uporabnike, povezane z bazo podatkov, lahko skrbnik vloge prenese na druge uporabnike. Drugi uporabniki lahko upravljajo bazo podatkov glede na vlogo, ki jim je dodeljena. Uporabniku lahko na primer dodeli, da ustvari nove uporabnike. Opravite lahko tudi druge ključne funkcije, kot so varnostno kopiranje baze podatkov, vzdrževanje itd.

Vendar pa ni preprosto, če upoštevamo različne vrste verig blokov. Osnovna veriga blokov, uvedena v bitcoinih, je popolnoma decentralizirana, vendar je ni mogoče uveljaviti med podjetji z zasebnimi podatki in procesi..

Zato se je blockchain razvil in imamo drugačno vrsto blockchain. Hibridni / zvezni blockchain je najpogostejša vrsta blockchain, ki rešuje problem zasebnih organizacij.

Hibridni blockchains so dovoljeni, kar daje organizacijam popolno možnost, da prilagodijo svoje nastavitve glede na zahteve.

To je ena največjih razlik, kadar delamo zasebni blockchain v primerjavi z bazo podatkov. Več o hibridnem / zasebnem blockchainu bomo obravnavali kasneje v članku.

Preberite tudi:10 najboljših izzivov za implementacijo podjetniških blokov

Blockchain Database vs Tradicionalna baza podatkov: Arhitektura

Arhitekturno se tako veriga blokov kot baza podatkov razlikujeta. Kakšna je torej razlika med strukturo baze podatkov blockchain in tradicionalno strukturo baze podatkov? Pa ugotovimo. Lahko a

Baza podatkov temelji na arhitekturi odjemalec / strežnik. Gre za zelo uspešno arhitekturo, ki lahko deluje tako v majhnem kot v velikem okolju. Tu je odjemalec sprejemnik, medtem ko strežniki delujejo kot centralizirana procesna enota. Komunikacija med odjemalcem in strežniki se vzdržuje prek varne povezave.

Blockchain pa uporablja omrežno arhitekturo porazdeljene knjige. To je omrežje z enakovrednim dostopom, kjer se lahko vsak enakovreden poveže z drugim z uporabo varnih kriptografskih protokolov. Ker ni centraliziranega vozlišča, lahko vozlišča skupaj sodelujejo v soglasnem algoritmu.

Eden izmed najbolj priljubljenih soglasnih algoritmov je Proof-of-Work, ki zahteva, da rudarji rešujejo zapletene matematične enačbe za potrjevanje transakcij po omrežju.

Zbirka podatkov ne zahteva soglasnega algoritma in je popolnoma odvisna od centraliziranega pristopa.

Skrbnik nadzoruje vse vidike baze podatkov in je zelo centraliziran. Prav tako je dovoljen kot hibridni blockchain, vendar ne v primerjavi z javnim blockchain. Upajmo, da boste odgovorili na vaše vprašanje v zvezi z dovoljeno verigo blokov v primerjavi z bazo podatkov. Spodnja tabela zajema tudi dovoljeni blockchain v primerjavi z bazo podatkov. Zdaj pa, kakšna je razlika med blockchain bazo podatkov in tradicionalno bazo podatkov.

DatabaseHybrid / Federated BlockchainJublic Blockchain
Tip Dovoljeno Dovoljeno Javno
Nadzor Centralizirano Hibrid z nekaj funkcijami centralizirano Decentralizirano
Arhitektura Arhitektura odjemalec-strežnik Zaprt Peer-to-Peer arhitekt Javna peer-to-peer arhitektura
Vztrajnost podatkov netrajnost Nespremenljiv Nespremenljiv
Možnost neuspeha Da Ne Ne
Izvedba Izredno hitro Počasi do srednje Počasi

Zbirka podatkov Blockchain Vs: nespremenljivost in obdelava podatkov

Ko gre za shranjevanje in obdelavo podatkov, tako veriga blokov kot baza podatkov delujeta drugače. V tradicionalni bazi podatkov lahko podatke enostavno shranite in pridobite. Za pravilno delovanje aplikacije se CRUD uporablja na primarni ravni.

CRUD pomeni Ustvari, preberi, posodobi in izbriši. To tudi pomeni, da je mogoče podatke po potrebi izbrisati in nadomestiti z novimi vrednostmi.

Blockchain pa pri shranjevanju podatkov deluje drugače. Blockchain podpira nespremenljivost, kar pomeni, da podatkov, ko so enkrat zapisani, ni mogoče izbrisati ali zamenjati. Nespremenljivost pomeni, da v omrežju ni mogoče spreminjati podatkov.

Tradicionalne zbirke podatkov ne kažejo nespremenljivosti in so zato bolj nagnjene k temu, da jih manipulira prevarantski skrbnik ali vdori tretjih oseb.

Skratka, veriga blokov podpira samo dve operaciji, branje in pisanje.

 • Preberite operacije: Uporablja se za branje ali pridobivanje podatkov iz blockchain omrežja
 • Pisanje operacij: Uporablja se za dodajanje informacij in podatkov v blockchain omrežje

Preberi več:6 ključnih funkcij blockchaina, o katerih morate vedeti

Database Vs Blockchain Technology: Preglednost

Druga ključna lastnost, ki jo ponuja blockchain, je, kako lahko vsak, ki ima pravo orodje, preveri podatke, ko so zapisani v javni blockchain. Preglednost zagotavlja, da lahko javnost zaupa omrežju.

Po drugi strani pa zbirke podatkov centralizirane ne podpirajo nobene oblike preglednosti. Uporabniki podatkov ne morejo preveriti, če želijo. Skrbnik lahko nabor podatkov objavi javno, vendar preverjanja podatkov posameznik ne more opraviti.

Celovitost Blockchaina je omogočena zaradi nespremenljivosti, ki jo ponuja. Ko so podatki shranjeni, jih ni mogoče na kakršen koli način poškodovati ali spremeniti, kar pomeni, da se za vsako ceno ohranja celovitost podatkov.

Blockchain Technology vs Database: Pridobitev stroškov in talentov

Kar zadeva izvedbene stroške, je tradicionalna zbirka podatkov cenejša v primerjavi z verigo blokov. Blockchain je dokaj nova tehnologija in se zato še vedno razvija.

To tudi pomeni, da mora podjetje pravilno načrtovati in izvajati izvajanje integracije verige blokov v svoj proces.

Vsako podjetje, ki že deluje, mora sprejeti novo tehnologijo. Sprememba pristopa je resen posel, saj blockchain zahteva izvajanje od konca do konca in ga ni mogoče samo vključiti v obstoječi sistem kot dodatek.

Tradicionalno bazo podatkov je enostavno nastaviti in prilagoditi. Delajo z večino obstoječih procesov in tako delujejo v mnogih sistemih. Zaradi tega je odlična izbira za podjetja, ki želijo hitro in stroškovno učinkovito nastaviti svoje sisteme baz podatkov.

Če pa pogledamo daljši pogled na stroške, povezane z vsako tehnologijo, lahko blockchain nudi stroškovno učinkovitejšo rešitev, saj vrstniki večinoma upravljajo omrežje. Organizacijam ni treba reševati dodatnih stroškov, povezanih z ravnanjem z omrežjem, kar lahko prihrani veliko stroškov.

Tega ni mogoče reči pri pridobivanju talentov. Blockchain je dokaj nova tehnologija, kar pomeni tudi, da je na voljo omejeno število talentov za obravnavanje praktičnih aplikacij blockchain. Visoki so tudi stroški talentov za blockchain, kar lahko poveča stroške, povezane z izvajanjem in vzdrževanjem blockchain na višji strani.

Po drugi strani je talent, povezan z bazo podatkov, enostavno dobiti. Prav tako so cenovno dostopni in celo majhna podjetja si lahko privoščijo stroške najema strokovnjaka za zbirko podatkov.

Preberi več: Blockchain Vs Relacijska baza podatkov: v čem je razlika?

Blockchain vs Database: hitrost in zmogljivost

Hitrost izvajanja je prav tako ključni vidik, da moramo primerjati verigo blokov in bazo podatkov. Zbirke podatkov so znane po hitrejšem času izvajanja in lahko kadar koli obdelajo tudi milijone podatkov.

Blockchain je v primerjavi z bazami podatkov precej počasnejši. Mogoče pa je, ker je veriga blokov razmeroma nova tehnologija in še vedno potrebuje veliko časa, da se razvije in ujema s standardi dobro zastarelih tehnologij, kot so podatkovne baze.

Ko se transakcija izvede v verigi blokov, naredi vse, kar bo storila tradicionalna baza podatkov. Vendar je upočasnjen zaradi izvajanja več operacij, vključno z naslednjimi.

Preverjanje podpisa:

Blockchain transakcije se pri izvedbi kriptografsko podpišejo s pomočjo kriptografskih algoritmov. Ta korak je potreben za zagotovitev, da je vsaka transakcija veljavna in izvira iz veljavnega vira. Ker gre za zapleten postopek, je potreben čas za njegovo izvedbo. Čeprav je celotna aplikacija veriženja blokov hitra, lahko preverjanje podpisa predstavlja ozko grlo. Za primerjavo, centralizirani bazi podatkov ni treba iti skozi postopek preverjanja podpisa, zaradi česar so razmeroma hitrejši.

Mehanizmi soglasja:

Ker je veriga blokov decentralizirana, se močno zanaša na mehanizem soglasja za potrjevanje transakcij na verigi blokov. Hitrost soglasja je odvisna tudi od vrste uporabljene metode soglasja. Nekatere metode soglasja so hitrejše od drugih, vendar na splošno dodajo več časa, preden je mogoče transakcijo obdelati. Centralizirane zbirke podatkov ne trpijo zaradi te vrste težav, saj so centralizirane narave. Vsaka transakcija samodejno preveri baza podatkov in jo je mogoče izvesti hitreje s pomočjo čakalne vrste.

Odvečnost:

Blockchain je celotno omrežje, kjer ima vsako vozlišče ključno vlogo. Da bi zagotovili, da lahko sodeluje vsako vozlišče, mora vsako vozlišče shraniti in preveriti podatke o vsaki transakciji.

Ti trije vidiki upočasnjujejo verigo blokov. To pomeni, da so zbirke podatkov glede zmogljivosti razmeroma hitrejše.

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Blockchain vs Database: primeri najboljše uporabe

Zdaj, ko smo razumeli nekaj bistvenih razlik med blockchainom in bazami podatkov, je zdaj čas, da se naučimo primerov najboljše uporabe za oba.

Zbirke podatkov uporabljajo primere

Najboljši primer za zbirke podatkov so poslovne rešitve ali omrežja. Razlog za to je delovanje baze podatkov in zagotavljanje stabilnosti celotnega omrežja.

Baze podatkov so nedvomno uporabniku prijazne in jih že podpirajo številni priljubljeni sistemi upravljanja za razvijalce in skrbnike. Tudi spletna mesta z milijoni obiskovalcev se zanašajo na zbirke podatkov za prikazovanje vsebin. Forbes na primer uporablja bazo podatkov v povezavi z vrhunskimi sistemi.

Zaradi razširljivosti so baze podatkov tako dobra izbira za podjetja zunaj. Sistemi, kot so borze, ki se zanašajo na hitro delovanje, morajo za boljši pretok podatkov uporabljati baze podatkov. Vendar se zdi, da se veriga blokov odlično obnese tudi v podjetniških omrežjih.

Blockchain ni idealen za shranjevanje ogromne količine numeričnih podatkov, ki jih je treba redno uporabljati. Druga prednost je, kako se podatki shranjujejo v zbirki podatkov. Med postopkom pisanja ali branja ni treba preverjati. Zaradi baze podatkov je odlična izbira, kako stroškovno učinkovita je lahko, še posebej, če je treba voditi osnovno knjigovodstvo.

Če povzamemo, najboljši primeri uporabe baze podatkov vključujejo naslednje.

 • Aplikacije ali sistemi, ki uporabljajo neprekinjen pretok podatkov.
 • Shranjevanje zaupnih podatkov
 • Spletna obdelava transakcij, ki mora biti hitra
 • Aplikacije ali sistemi, pri katerih preverjanje podatkov ni potrebno.
 • Relacijski podatki
 • Samostojne aplikacije

Primeri uporabe blockchainov

Namen Blockchaina je popolnoma drugačen. Gre za omrežje med enakovrednimi uporabniki, ki svojim uporabnikom vzpostavi dve pomembni stvari, to sta preglednost in zaupanje. Razdeljena knjiga je tisto, zaradi česar je edinstvena. Spremeni lahko način delovanja panoge in izboljša vsak njen vidik. Torej, kateri so najboljši primeri uporabe verige blokov? Raziskujmo.

Vsak sistem, ki zahteva pravilno preverjanje, lahko uporablja verigo blokov. Na primer, transakcije B2B med podjetji lahko izjemno koristijo.

To vključuje dobavno verigo, upravljanje zalog in distribucijo. Tu je ključna preglednost, saj podjetjem omogoča, da sledijo vsakemu posameznemu gibanju, ne da bi pri tem vnesli več zapletenosti. Vendar blockchain ne meri toliko in lahko upočasni sisteme pri obdelavi podatkovnih zapisov velikega obsega.

Še en odličen primer uporabe verige blokov je dovoljena omrežja. Dovoljena omrežja, kot je glasovanje, lahko koristijo decentraliziran pristop in prinesejo zaupanje in preglednost celotnemu volilnemu sistemu.

Blockchain je idealen tudi za avtomatizacijo nalog znotraj platforme. Pametne pogodbe so uvedene v verigi Ethereum, ki prinaša možnost uporabe shranjenih postopkov. Če je določen pogoj izpolnjen, se koda samodejno izvrši.

Ethereum blockchain uporablja tudi Proof of Stake (PoS), ki je učinkovitejši in manj močan.

Če povzamemo, najboljši primeri uporabe verige blokov vključujejo naslednje:

 • Prenos vrednosti
 • Vrednost shranjevanja
 • Denarne transakcije
 • Preverjanje zaupanja vrednih podatkov
 • Volilni sistemi
 • Decentralizirane aplikacije (dApps)

Preberi več: Uporaba Blockchain: Seznam 20+ primerov uporabe tehnologije Blockchain

Sklepne misli: katerega naj izberete?

Izbira naslednje tehnologije shranjevanja podatkov ni težka. Razpravljali smo o ključni razliki med njimi in tako tradicionalne zbirke podatkov kot veriga blokov so očitni zmagovalci.

Zbirka podatkov je zmagovalna, ko gre za uporabnost, hitrost in natančnost. Vendar je blockchain zmagovalec tudi pri inovacijah, preverjanju in avtomatizaciji.

Blockchain uvaja kazen za uspešnost zaradi svoje metode preverjanja. To očitno pomeni, da se morate izogibati blockchainu, kjer je hiter čas izvajanja bistveni dejavnik. Baze podatkov so odlična izbira, kjer je treba hkrati podpirati ali spreminjati kritični poslovni proces. Postopek branja in pisanja prav tako ni preprost, ko gre za verigo blokov, zaradi česar je baza podatkov bolj zaželena za splošno uporabo.

Skratka, izberite verigo blokov, če iščete zaupanje, preglednost in preverjanje. Baza podatkov pa je idealna za visoko zmogljive aplikacije ali storitve. Odlična izbira je tudi za aplikacije, ki zahtevajo razširljivost. Če želite temeljiteje razumeti blockchain, si oglejte naš brezplačni tečaj blockchain zdaj!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map