Blockchain vs Centralized: Kateri je najboljši?

Dandanes se z Blockchains dogaja velika hipa in ljudem se zdi, da je ne dobijo dovolj. Blockchain je velika tema, s katero se je treba spoprijeti, zato se lahko občasno zmedete, če o tem nimate ustreznega znanja. Mnogi ljudje pogosto zamenjajo verige blokov s centraliziranim sistemom baz podatkov in ne poznajo temeljnih razlik med njimi. Zato si bomo danes podrobneje ogledali Blockchain vs Centralizirana baza podatkov, da razjasnimo vse vaše zmede.

Nadaljujmo, kajne?

Blockchain vs Centralized: What’s The Best Call?

Blockchains so nova zasnova sistema baz podatkov, ki se popolnoma znebi postopka centralizacije. Z bazo podatkov lahko upravljate brez centralne uprave. S tem lahko podatke delite ali posodobite neposredno z drugo osebo.

To se v celoti razlikuje od prvotnega sistema baz podatkov NoSQL ali SQL, saj jih v glavnem nadzoruje osrednji vir.

V več pogledih imajo verige blokov več varnosti kot običajne centralizirane zbirke podatkov, kot so banke, vendar jim primanjkuje tudi nekaterih drugih vidikov!

V tem sistemu lahko shranjujete ali celo opravljate transakcije brez kakršnega koli napora, tako kot centralizirani sistem.

Preden opravimo zadnji klic, poglejmo, kako uspešni so v različnih sektorjih.

Blockchain vs centralizirano: analiza uspešnosti

  1. Tretje osebe: Blockchain zmaga

Glavna privlačna lastnost verige blokov je pomanjkanje centralne uprave. Omogočil vam bo neposredne transakcije. Ampak kako?

V resnici je povsem preprosto. Za transakcije, opravljene v blockchain sistemu, je potrebno dovoljenje in veljavno dokazilo. Ta dva izraza zagotavljata varnost transakcijskih potreb, za razliko od centraliziranih sistemov.

Vozlišča, ki se uporabljajo v verigi blokov, bodo preverjala vaše transakcije in plačilo obdelovala vedno sinhronizirano.

Običajno je vsebina standardnih baz podatkov shranjena v nekakšnem računalniškem sistemu, kjer lahko z njo enostavno upravljate. Posledično boste morali biti ne glede na sistem odvisni od sistema in vas navsezadnje nadzorovati.

Blockchains se rešijo teh sistemov in zaščitijo podatke s pomočjo kriptografije višjega razreda.


Ko je koda napisana, je nihče več ne more posegati na noben način. Precej kul, kajne?

  1. Kompleksnost: centralizirana baza podatkov zmaga

Vsako vozlišče v sistemu deluje neodvisno v sistemu verig blokov. Vozlišča lahko to storijo, ker imajo popoln dostop do baze podatkov. Torej, če se zgodi kakšna sprememba, bodo vsi ustrezno posodobili svojo knjigo.

Vendar za finančno transakcijo popolna preglednost ne bi bila najboljša pot.

Standardni sistemi centraliziranih baz podatkov se izogibajo tovrstnim težavam z omejevanjem svobode uporabnikov. To je lahko dobra in slaba strategija. Centralizirana baza podatkov ima možnost branja ali pisanja kakršnih koli podatkov, po drugi strani pa blockchain omogoča samo možnost Write only.

Zato mora blockchain dodati dodatno plast varnosti za reševanje te težave. Znova, z uporabo več naslovov blockchain in kriptografij, je ta postopek še bolj zapleten kot običajno.

Vendar je lahko na ta način veliko varnejši postopek.

  1. Robustnost: Blockchain zmaga tukaj

Kot celoten sistem ima blockchain višjo stopnjo toleriranja kakršnih koli napak. Vsa vozlišča tukaj so neodvisna, zaradi česar je vsaka izguba obvladljiva. Tudi če vozlišče ali nekaj vozlišč odpove, imajo druga vozlišča knjigo posodobljeno in lahko nadaljujejo brez težav.

Zaradi te vrste sistema je Blockchain odlična tehnologija za spopadanje. Torej, če po sistemu pošljete kakršne koli podatke, obstaja možnost, da transakcija ne bo uspela. To je odličen postopek, pri katerem boste vedno našli način, kako nadoknaditi, če vozlišče ne uspe.

Redne zbirke podatkov nimajo te vrste sistema, ki je varen pred napakami. Zato je v tipičnem sistemu lahko veliko napak pri transakcijah.

Torej, če se sprašujete, katera je najprimernejša za finančne transakcije, potem Blockchain zmaga.

  1. Večja zmogljivost: To je kravata!

Čeprav so verige blokov razmeroma počasnejše od centraliziranih baz podatkov, je tehnologija še vedno izjemno nova in za reševanje tega problema prehaja skozi številne spremembe.

Že veliko je bilo primerov, ko je bil sistem spremenjen tako, da deluje tako hitro kot centralizirana baza podatkov.

Preverjanje podpisa z uporabo zasebno-javne kriptografije traja veliko časa. Ker bodo vozlišča sprožila transakcijo med dvema uporabnikoma, tega postopka nihče ne more zapustiti. Vendar številne kriptovalute, kot sta Nano ali Litecoin, uporabljajo tehnologijo veriženja blokov, ki deluje hitreje kot običajno.

Na koncu,

Blockchain vs centralizirana baza podatkov

Razlika med blockchainom in centralizirano bazo podatkov je nepričakovano velika. Vendar pa Centraliziran sistem je tu že stoletja in še vedno obstaja brez težav. Ker je blockchain nova tehnologija, bo trajalo nekaj več časa, da se navadimo.

Sem pa precej prepričan; ko bo premagal vse svoje napake, bo vedno zmagovalec razprave o blockchain vs centralizirani bazi podatkov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map