Vodič za početnike: Što je Zcash?

U današnjem članku saznat ćemo o Zcashu. Odgovorit ćemo na pitanja poput “Što je Zcash”

Do sada smo vidjeli široko prihvaćanje kriptovaluta. Današnja generacija posebno je pozitivna prema decentraliziranoj valuti jer im daje mogućnost prenosa vrijednosti bez ikakvog uplitanja banaka.

Kriptovaluta prve generacije doista je uvela decentralizirano gospodarstvo. Ali to nije riješilo problem privatnosti. Ovdje dolazi Zcash. Za razliku od Bitcoina, Zcash nije otvorena knjiga. Ako upotrebljavate Zcash, vaše će transakcije biti potpuno skrivene od ostalih ljudi koji koriste blockchain.

Što je Zcash?

ZCASH

Zcash je kriptovaluta koja nudi anonimnost i privatnost. Sve informacije koje se prenose između dviju strana pomoću Zcash-a šifrirane su i sigurne. Slično je Moneru da smo razgovarali o nekoliko postova unatrag.

Kako bi osigurao anonimnost, Zcash koristi zk-SNARK. To je poseban dokaz koji osigurava sigurnost mreže. Također se može poslužiti dokazom o gradnji. Korištenjem ovih metoda, blockchain vrijednosti se skrivaju od vanjskog svijeta.

Čvrsta granica Zcash-a slična je Bitcoin-u. To znači da postoji samo 21 milijun kovanica.

ZCash podrijetlo

ZCash se prvi put pojavio 28. listopada 2016. Na taj je datum Bitcoin blockchain račvan u Zcash. U početku se samo zvao Zerocoin protokol. Zatim se njegovo ime mijenja u sustav Zeocash i na kraju u Zcash.

Tvrtka Zcash vodi tvrtku iza ZCash-a. Također je poznata i kao Zerocoin Electric Coin Company. Također, osnivač i izvršni direktor tvrtke Zcash je Zooko Wilcox. Ima više od 20 godina iskustva u kriptovalutama i iskoristio je svoju stručnost u kriptografiji za izgradnju Zcash-a koji štiti identitet korisnika.

Kako ZCash radi?

Da bismo Zcash razumjeli laički rečeno, moramo proći kroz jednostavan primjer. Na primjer, ako pokušavate poslati neki BTC drugoj osobi, morat ćete ga poslati na njegovu javnu adresu.

Nakon što pošaljete transakciju, rudari će je preuzeti. Oni će minirati blok u kojem je dodijeljena vaša transakcija. Nakon što je blok miniran, vaša je transakcija uspješna. Međutim, ovo ima nedostatak. Nema protokol o privatnosti.

Pokušajmo sada naučiti kako se to može učiniti pomoću Zcash-a. U Zcash-u pošiljatelj može odabrati dva načina izvršavanja transakcija. Oni mogu birati između zaštićene privatne transakcije ili normalne transparentne transakcije. To se razlikuje od ostalih novčića za privatnost, poput Monera, gdje postoji samo jedan način za pokretanje transakcija.

z vrste gotovinskih transakcija

Podržane su dvije vrste transakcija

Izbor daje korisniku mogućnost da maksimalno iskoristi blockchain. Daje najbolje iz oba svijeta. Ponekad je važno imati transparentnu transakciju. To se može učiniti kako bi se zaštitili interesi pošiljatelja i primatelja. Na primjer, ako pokušate kupiti predmet od prodavatelja, morate ga održavati transparentnim kako bi se i on mogao uputiti ako dođe do sukoba.

U međuvremenu, svatko također može odabrati zaštićene transakcije i kloniti se svih znatiželjnih očiju.

Da bi osigurao da radi kako je predviđeno, Zcash koristi zk-SNARKS. O tome možete pročitati više ovdje.

Raspodjela novčića Zcash

Kako se račva iz Bitcoina, također ima istu ponudu od 21 milijun kovanica. Prema trenutnoj stopi kopanja, procjenjuje se da će svi novčići biti iskopani do 2032. Poteškoće s rudarenjem povećavaju se sa svakim iskopanim blokom. To znači da se svake četiri godine nagrada za rudarenje blokova prepolovi.

Zcash nikada nije bio dio velikog projekta niti je namjeravao prikupiti sredstva putem ICO-a. Zbog toga ga financiraju zatvoreni investitori. Uložili su milijun dolara kako bi osigurali njegov razvojni put. Svi su ulagači dobili “Nagradu osnivača” koja je sadržavala 10% ukupne ponude u razdoblju od 4 godine. Neki od poznatih investitora su Roger Ver, Barry Silbert, Naval Ravikant i drugi.

Zaključak

Zcash pokušava riješiti nedostatke blockchaina prve generacije. Osigurava i privatnost i sigurnost. Također, ne nameće privatnost od samog početka. Kao korisnik uvijek možete odabrati transparentnu transakciju.

U vrijeme pisanja ovog članka, Zcash odlično posluje na tržištu. Jedan novčić Zcash iznosi 230 dolara. Pa, što mislite o Zcashu? Komentirajte u nastavku i javite nam.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map