Vodič za početnike: Što je Tezos? Formaliziranje upravljanja blockchainom

Znate li da jedna od nedavnih platformi pametnih ugovora želi stvoriti samoupravni blockchain kao istinsku digitalnu zajednicu? To je platforma Tezos.

Što je tezos blockchain

Zasluge za sliku: Tezos

U središtu je pažnje iz dobrih i loših razloga. Tezos je na ICO-u zabilježio preko 200 milijuna dolara. To je s dobre strane. Ali s druge strane, Tezo je prolazio kroz razne probleme. Suočila se s akcijskim parnicama i borbom za moć članova odbora.

U svim problemima s kojima se suočio, tim želi razviti platformu pametnih ugovora. Na platformi ljudi sa zajedničkim ciljevima i interesima mogu obavljati transakcije – istinska svrha Commonwealtha.

Tim Tezosa krenuo je dalje u postizanje nekih prekretnica poput pokretanja Betaneta. Ali, uz ovaj napor, što je Tezos, detaljno?

Što je Tezos: nova platforma za decentralizirane aplikacije

Povijest Tezosa

O genezi Tezosa nema puno podataka. Međutim, neka izvješća ukazuju da geneza Tezosa može datirati iz 2014. Tijekom tog razdoblja bio je u funkciji samo Bitcoin. Ethereum je još uvijek bio u dojenačkim godinama. Dakle, argument da ako je Tezos ikad izgrađen da bude konkurent, onda je konkurencija bila s Bitcoinom.

Međutim, zbog bliske prirode platforme s Ethereumom, smatra se glavnim konkurentom Ethereumu. Pametni ugovor Ethereum razvijen je u Solidity. No, Tezosov pametni ugovor stvoren je u funkcionalnom jeziku OCaml.

OCaml jezik

OCaml je opći programski jezik. Jezik je robustan. To znači da je jezik lako ispraviti i ispraviti. Također, jezik je jak u pitanjima izražajnosti i sigurnosti.


Argumenti kažu da se jezik najbolje koristi u sustavu u kojem jedna pogreška dovodi do velikih gubitaka. Uz to, jezik se može pohvaliti širokom bazom razvojnih alata i knjižnica.

Stoga nije teško reći zašto je Tezos odabrao jezik.

‘Problemi’ Ethereuma koje je riješio Tezos

 • Zabrinutost za sigurnost u kriptografiji. Korištenje Michelsona u Smart ugovorima bit će rješenje.
 • Ethereumov sustav dokaza o radu. Tezos smatra da je dokaz o radu Ethereuma vrlo skup i centraliziran. Tezos to rješava delegiranjem mehanizma dokazivanja uloga.
 • Ethereumov jezik transakcija. Jeziku koji koristi Ethereum nedostaje mnogo izražajnosti. Tezos za transakcije koristi jezik OCaml. Jezik je izražajniji od drugih poput Solidnosti.
 • Problemi s koordinacijom zbog kojih Ethereum nema mogućnosti dinamičkih inovacija.

Obraćajući se tim zabrinutostima, razvojni tim Tezosa vjeruje da mogu smisliti bolju blockchain platformu.

tezos značajke

Zasluge za sliku: Tezos

Tezos pametni ugovori.

U Tezosu su pametni kontakti računi sa statusom koji određuju izvršni kôd. Svaki račun, odnosno ugovor ima upravitelja. Upravitelj će kontrolirati račun. Upravitelj je vlasnik računa. Ugovori imaju dvije vrste ključeva; javni i privatni ključ.

Javni ključevi koristit će se za potpisivanje blokova i rudarenje blokova.

Pametni ugovor bit će na Michelsonovom programskom jeziku. Jezik će programerima omogućiti stvaranje pametnih ugovora i dApps-a koji će biti otporni na uplitanje ili cenzuru treće strane.

Zabavimo se malo o ovom pametnom ugovornom jeziku Michelson. Ethereum koristi Solidity kao vrstu pametnog ugovora. Za razliku od Solidity, novi jezik pametnih ugovora koji koristi Tezos nije kompiliran ni sa čim. Kakva je implikacija ovoga?

Tezos virtualni stroj tumači jezik. Usporedljiviji je s EVM bytecodeom samo s konstrukcijama na visokoj razini. Ovi konstrukti na visokoj razini uključuju; karte, lambde, setovi i specifične operacije po ugovoru. To, dakle, znači da jezik ljudima olakšava život jer je čitanje lako. Jezik je zaslužan za pronalaženje rješenja za izazove koji proizlaze iz upotrebe Solidity.

Tezosov dokaz o udjelu

Platforma je peer to peer platforma. Svaki sudionik ima čvor. Tezosov sustav ulaganja mehanizam je u kojem će različiti čvorovi postići konsenzus o stanju blockchaina. Mnoge druge blockchain tehnologije imaju svoje PoS sustave. No, za razliku od ostalih PoS mehanizama, Tezos platforma omogućuje svima da sudjeluju u PoS-u. Svatko tko sudjeluje u procesu postizanja konsenzusa o državi Tezos tada je nagrađen.

Uz činjenicu da bilo tko može sudjelovati, PoS mehanizam u Tezosu jeftiniji je. Također, prepreke ulasku su manje. Dakle, lako je dostupan.

Tezos potpisni blok

Tezos koristi koncept potpisivanja blokova kako bi suzbio sebično rudarstvo. Blokovi potpisivanja znače da im se prilikom kovanja bloka dodijeli 16 prava nasumičnog potpisivanja. Šesnaest dionika kojima su dodijeljena prava potpisivanja promatrat će cijeli postupak kovanja i predati potpise za potvrđivanje blokova.

Dionice potpisnice potom se potiču. Čitav postupak potpisivanja blokova poznat je pod nazivom Tezos Baking.

Je li moguće rudarenje na Tezosu?

Pa da! Platforma omogućuje vađenje valjaka. Rudarstvo je poznato kao pečenje. Dionik može minirati blok nakon minute, a sljedeći blok nakon dvije minute, a trend se nastavlja.

U slučajevima kada klijent vidi priliku za miniranje bloka visokog prioriteta, Tezos dopušta sigurnosne depozite. Sigurnosni depozit daje vam prednost u kopanju visoko prioritetnog uloga. U slučajevima kada postoji sigurnosni polog i ne vrši se rudarstvo, sustav vraća sigurnosni polog u klijentov novčanik.

Što je Tezos rola?

Role su skupina žetona čiji se trag vodi na Tezosovoj knjizi. Žetoni se koriste za odabir predstavnika koji će biti izabrani za pečenje. Moć delegata da peče izravno je proporcionalna dodijeljenim im žetonima. Rola ima 10000 žetona.

Što je potrebno za pečenje?

Pečenje je prilično jednostavan posao. Međutim, postoje neki zahtjevi neophodni za pečenje.

Prvo, za pečenje će vam trebati CPU, memorija i propusnost. Blockchain zadaje pekaru odgovornost da stvori blokove koje peku. Nakon stvaranja blokova, morat će ih provjeriti. To će zauzeti znatan memorijski prostor i propusnost. Osim toga, pekaru je potrebna stabilna i sigurna internetska veza.

Dalje, trebaju im sigurnost blokova koje peku. Platforma Tezos nudi pekarima poticaje za osigurane blokove. Tri su glavna načina na koji će pekari osigurati svoje poslovanje.

Prvo, sprečavanje i ublažavanje upada koji osigurava da nijedna udaljena ljuska ne može dobiti pristup procesu pečenja. Kao drugo, DDOS otpor, način na koji će pametni pekari ubrizgati svoje blokove s više od jedne IP adrese. Konačno, zbog sigurnosti pekar mora zaštititi privatni ključ.

Tezos tokeni za pekara

Da bi pekar služio kao delegat za pečenje, u svakom trenutku mora imati najmanje 8,25% tokena koji su im dodijeljeni.

Država delegacije na Tezosu

Delegiranje je prvenstveno podjela nagrada za pečenje. Sustav može izvršiti delegiranje automatski. Kakvo je stanje delegacije na Tezosu?

Aktivnih Tezos tokena ima oko 33,33%. Od ovog broja, blockchain delegira ogroman dio do 90% od 33,33% aktivnih tokena. S ovim brojkama može se s pravom tvrditi da je sustav delegiranja prezasićen i pretplaćen. Pretjeranu pretplatu može se pripisati;

 • Optimizam oko dobiti delegacije
 • Tezosov javni mehanizam za pečenje lako je dostupan i ima relativno nisku prepreku za ulazak
 • Niska razmjena žetona koje su vlasnici žetona odlučili pohraniti.

Potencijalni razvoj na Tezosu

Kako razvojni tim neprestano nastoji platformu povećavati i povećavati. Evo nekoliko mogućih događaja koji se kuhaju. I, zajednica Tezos bi trebala očekivati.

 1. Neinteraktivni dokazi o nuli znanja. Ovo će biti izvrsna značajka u održavanju transakcija neprativim. Međutim, prepreke koje se moraju iskoristiti za postizanje ovog NIZKPoK-a bit će osnova na CRS modelima. I, nedostatak dovoljno istraživanja i dokaza o uspjehu sustava u svijetu blockchaina. CRS model značit će samo da se sustav mora vratiti na sustav pouzdanih stranaka. Kao pouzdana stranka pružit će model CRS-a. Šansa za infiltraciju treće strane.
 1. Zvonasti potpis. Pa, CyptoNote je razvio prstenaste potpise za privatnost. Stoga klijent može potrošiti svoje Tezos novčiće bez izlaganja adrese klijenta.

Tezosovo upravljanje

Kao i kod većine funkcija na platformi, Tezos ima upravljačku strukturu u kojoj je ključno sudjelovanje svih dionika. Platforma ima izborni ciklus i pravo glasa u izmjenama i dopunama protokola. Ovo je potez da se klijenti osjećaju uključenima u napredak kriptovalute dok se ona želi razvijati. Također, potez omogućuje praćenje zlonamjernih pokušaja izmjene i dopune protokola.

Objašnjen koncept Tezosove samo-izmjene

Pa, kada programeri izvrše nadogradnju na blockchain platformi, platforma se razdvaja. Proces podjele nazivamo „račvanje“. U većini slučajeva zajednica udruživanje račvanja s prekidom mreže, podjelom zajednice i promjenom planova poticaja klijenata.

Za Tezos programeri nadograđuju sustav bez razdvajanja. Stoga uklanjaju probleme povezane s rašljanjem. Osim toga, troškovi izvršenja nadogradnji bit će pristupačni u usporedbi s drugim blockchain platformama.

Tezos Betanet

Testna mreža Alphanet pokazala se uspješnom više od godinu dana. U tom svjetlu, Zaklada Tezos smatrala je prikladnim isprobati kripto iskustvo u stvarnom svijetu. Pokrenuli su Betanet s predloženim blokom geneze. Blok geneze sadrži detalje o dodjeli koja će se izvršiti za temelj.

Betanet daje stvarni osjećaj transakcija unutar blockchaina. Članovi zajednice koji će biti spremni sudjelovati u iskustvu su dopušteni. Međutim, važno je napomenuti da je izazov koji donosi Betanet održavanje, prilagodba i neplanirani zastoji tijekom navedenog razdoblja.

Tezos ICO

Tezos ICO vjerojatno je najzanimljiviji u novijoj povijesti blockchaina. Ne samo zbog cijene novčića već i zbog događaja koji su uslijedili nakon ICO-a.

ICO se dogodio u srpnju 2017. ICO je prikupio 232 milijuna dolara što je u vrijeme tog ICO-a bilo najveće. Ono što je uslijedilo bilo je poražavajuće. Osnivači Tezosa, Kathleen i Arthur Breitman, koji su suprug i supruga, nisu se složili s Johannom Geversom, šefom švicarske zaklade, oko njegove pozicije u odboru. Breitmanovi su željeli da podnese ostavku. Da bi to opovrgnuo, čelnik švicarske zaklade Johann Gevers rekao je da uloga Breitmanovih nije jasna i da su oni uzrok lansiranja Tezosa. Ovo je postalo predmet više od 7 mjeseci sudskog postupka. Prepirke su posljedično dovele do kašnjenja u predstavljanju proizvoda.

Ranije 2018., čelnik švicarske zaklade dao je ostavku. U tvitu nakon ostavke, citirao je da je njegov odlazak otvorio put za lansiranje. I, bilo je to zbog projekta.

Nije jasno je li ostavka bila dobrovoljna, ne. Ono što je ipak jasno jest činjenica da je došlo do preslagivanja temelja i ploče. A tečaj je sada u tijeku čak i nakon zadržavanja.

Tezos poznaje vašeg kupca / sprečavanje pranja novca (KYC / AML)

U nedavnim vijestima, zaklada Tezos najavila je primjenu KYC / AML-a. U potezu koji zvuči nepopularno. Ljudi taj potez vide kao dodavanje složenosti. Međutim, korak je uvjerio temelj da programeri nisu poduzeli korak da zakompliciraju život kupcima. Niti je potez poticanje privatnosti. Ali potez da se uskladi s brzom evolucijom regulatornog krajolika.

Neslaganje članova zajednice i zaklade po ovom pitanju izazov je. Zajednica predstavlja izazov kao način na koji je kuća podijeljena. Što to znači, izazov je staviti sve na istu stranicu. Iako bi s demokracijom na platformi bilo uzbudljivo vidjeti kako to ide.

Postupak dodjele bespovratnih sredstava Tezos

U pokušaju da potakne programere na platformi, Zaklada Tezos najavila je postupak dodjele bespovratnih sredstava. Proces će ponekad započeti u kolovozu ove godine. Potpore će biti usmjerene na tri područja;

 • Studija i istraživanje čiji je cilj poboljšanje platforme Tezos i povezanih tehnologija
 • Podrška za stvaranje novih alata i aplikacija za ekosustav Tezos
 • Napori za jačanje i njegovanje rastuće zajednice Tezos

Bilo koji programer s vještinom i znanjem ima priliku to pokazati zakladi i zaraditi novac dok je u tome. Ovo je izvrstan način za angažiranje članova zajednice uz poboljšanje platforme.

Tezos kovanice: XTZ

Tezos kovanica XTZ, također poznat kao tezzies, službeni je novac ove valute. Ukupno postoji 763.306.930 XTZ kovanica kao ukupna ponuda. Od ukupno 607.489.041 XTZ u optjecaju. To u prijevodu znači $ 1,401,829,561 USD tržišnih limita.

U blokadi geneze, cijena je 0,37 dolara, međutim, cijena će izraziti bikovski trend i vidjet će stostruki rast za neko vrijeme. S veličinom ICO-a tada je rast itekako ostvariv.

Usluga na platformi Tezos

Na platformi Tezos postoje četiri usluge; usluge čvora, pekara, klijenta i zlog klijenta. Istražimo svaku uslugu.

Tezosov čvor je glavni program. Čvor se povezuje s mrežom, provjerava transakcije i povezuje s globalnom javnom knjigom.

Platforma Tezos za novčanik koristi izraz klijent. Novčanik obrađuje adrese ugovora.

Pekar nadgleda mrežu i stvara blokove. Zli klijent je alat za testiranje integracije. Alat pokušava prevariti čvor da čvor identificira lažne podatke ili velike količine podataka.

Detaljno Tezosov čvor

Kao što je jasno istaknuto gore, čvor je glavni program. Pojedinosti seciramo čvor

Čvor ima peer to peer sloj, kontekstnu bazu podataka i mrežnu ljusku.

Vršnjački sloj

Vršnjak je najpovršnija komponenta čvora. Ovaj ravnopravni sloj šapće čvoru. Peer to peer sloj ima sljedeće dodatne značajke.

 • Svaki ravnopravni sloj dolazi s privatnim ključem. Vršnjački sloj opremi ključ žigom dokaza o udjelu. Implikacija ove značajke je ako vršnjak u zajednici želi otvoriti novi identitet unutar platforme, oni će imati minimalne troškove.
 • Tezos platforma redovito razmjenjuje poznate dobre vršnjake. Ova je razmjena strategija za postizanje najbolje povezanosti unutar platforme.
 • Vršnjački sloj nadgleda i ocjenjuje vršnjake. Platforma stavlja vršnjake koji se loše ponašaju na popis greylista ili crnu listu. I dobro odgojeni vršnjaci mogu zaraditi mjesto na bijeloj listi.
 • Peer-peer sloj osigurava da je sva komunikacija između čvorova autentična i šifrirana radi sigurnosti, sigurnosti i pouzdanosti.

Baza podataka o kontekstu

Ova komponenta čvora pohranjuje podatke. Ovdje pohranjeni podaci povezani su sa stanjem glavne knjige. Platforma Tezos koristi Irmin kao pozadinu. Irmin osigurava funkcionalan pogled na pohranu i kodira stanje glavne knjige. Oblik hash stabla objašnjava stanje glavne knjige koja olakšava jednostavnu provjeru za klijente.

Tezos povremeno izvodi testove skalabilnosti na Irminu kako bi provjerio njegovu izvedbu na velikim transakcijama. Također, u bazi podataka nalaze se blokovi i operacije.

Mrežna ljuska

Između mreže i protokola leži sučelje. Sučelje je mrežna ljuska. Igra vitalnu ulogu u platformi. Mrežna ljuska preuzima blokove koje su poslali vršnjaci i validira ih prema trenutnom protokolu. Mrežna je ljuska vjerojatno najosetljiviji dio čvora. Nježna priroda nije u sigurnosnom smislu, već je sposobnost da se to pravilno ispravi. Međutim, Tezosova zaklada neprestano traži načine kako to ispraviti.

Što je Tezosova karta puta

Zaklada Tezos kriva je što nije postavila jasan putokaz. Međutim, nije teško pretpostaviti da će putokaz uvelike uključivati ​​kretanje od Betaneta do Mainneta.

Prelazak s testne abecede na Betanet bio je glavna prekretnica. Ali, Mainnet mora biti krajnji. Za sada, članovi zajednice moraju biti u potrazi za bilo kakvom najavom iznenađenja poput one s lansiranjem.

Izazovi s kojima se suočio Tezos

Kripto svijet nije jednostavan hak. Potrebno je postojati i volja da se nastavi. Do sada su Tezosa pogodili neki izazovi.

Prvo mora biti kašnjenje između ICO-a u srpnju i datuma pokretanja. Borbe između članova Zaklade Tezos uzele su danak na prekretnicama koje su mogle biti. Međutim, od tada postoji rješenje u vezi sa temeljnom situacijom i čini se da se sve vratilo na pravi put.

Tužbe su drugi izazov. Tezos je protiv njega imao dvije tužbe visokog profila. Uzimanje toliko vremena na sudu u borbi protiv tužbi. Projektni tim iskoristio bi dragocjeno vrijeme kako bi osigurao razvoj projekta.

Treći izazov za članove zajednice su vremenski rokovi iznenađenja. Programeri nemaju jasne vremenske rokove za prekretnice. Svi do sada postignuti prekretnici postignuti su bez jasnih vremenskih rokova.

Završne misli

Možda postoje izazovi s kojima se suočava blockchain. Međutim, tim čini značajne korake u postizanju naslova kao posljednjeg novčića koji je misija projekta.

Zaklada Tezos priznaje da se suočavaju s konkurencijom u već utvrđenim valutama poput Ethereuma. Imajući na umu ovo natjecanje, oni uvijek čine sve kako bi osigurali da se kripto istakne. Proces dodjele bespovratnih sredstava samo je način da se istakne predanost kursu i njegovom razvoju.

Tim još ima toliko toga da učini da kripto zauzme njegovo mjesto. Ali, namjerno se nastoji učiniti da tehnologija raste.

Pronađite više detalja o njihovom web stranica.

* Izjava o odricanju odgovornosti: Članak se ne smije smatrati i nije namijenjen pružanju investicijskih savjeta. Tvrdnje iznesene u ovom članku ne predstavljaju investicijski savjet i ne bi ih trebale shvatiti kao takve. Istražite sami!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map