Vodič za početnike: Što je Filecoin – kovanica za pohranu

Napredak u blockchainu u usluzi podatkovnih usluga je ogroman. Filecoin, najveći ICO 2017. godine, jedno je od vodećih decentraliziranih rješenja za pohranu. Ali, što je Filecoin? I kako je to relevantno?

Trenutno su svjetska podatkovna rješenja Google, Amazon S3 i takve druge slične usluge. Tvrtke djeluju kao pouzdane treće strane u pružanju rješenja za pohranu podataka. Ova rješenja za pohranu uglavnom su manjkava. Podaci se pohranjuju na centraliziranom mjestu. Dakle, podaci su podložni napadima i kršenju podataka. Uz to, pouzdane strane diktiraju cijene usluga pohrane podataka.

Juan Benet, kroz svoju Filecoin inovaciju, želi se time pozabaviti. Evo osnovnog funkcioniranja Altcoina prije nego što se pozabavimo detaljima. Zajednica kupaca s raspoloživim prostorom postaje pružatelji usluga za pohranu podataka tvrtke Filecoin. Dakle, eliminirajte utjecaj povjerljive strane na tržišne cijene. Uz to, eliminirajte rizik koji dolazi s rizikom centralizacije.

Što je Filecoin (FIL)?

Filecoin je stvorio i razvio Protocol Labs. Osnovao ga je 2014. Juan Bennet. Također je osnivač Protocol Labs.

Zasluge za sliku: Filecoin (FIL)

O laboratorijima protokola

Protocol labs tim je istraživački orijentiranih pojedinaca. Oni su stručnjaci u području peer-to-peer razvoja tehnologije. Izvrsna evidencija tima daje inovacijama veliku prednost.

Laboratorij za protokol je tim koji stoji iza; Multiformati, IPDL, Coinlist, libp2p i IPFS. Filecoin uživa u iskorištavanju tehnologija inovacija. Pogotovo IPFS koji do danas uživa solidnu peer-peer infrastrukturu za prijenos i pohranu datoteka. Pokazatelj koliko su jaki temelji na kojima se temelji Filecoin.

Osim toga, tim donosi na stol blockchain iskustvo. Tim je narastao do lidera u kripto stihu. Posjeduju veliko iskustvo u razvoju i uvođenju tehnologije otvorenog koda. Uz sve iskustvo, tim također razumije i kodne baze drugih blockchain tehnologija. Znanje je presudno za rast i potencijalna buduća partnerstva.

Prije Filecoin ICO-a, tim je radio na proračunu manjem od 3,5 milijuna dolara. Tada se dogodio ICO i promijenio bogatstvo tvrtke.

Filecoin (FIL) ICO

Zasluge za sliku: Filecoin


Počinjemo s činjenicama; do danas nijedna ICO nikada nije bila tako uspješna kao Filecoin (FIL) ICO. ICO je prikupio više od 257 milijuna dolara.

10. kolovoza 2017., protokolarni laboratoriji otvorili su ICO za javnost. U roku od 1 sata, ICO stranica je zatvorena. Po zatvaranju, Filecoin ICO prikupio je 275 milijuna dolara, uključujući iznos od 52 milijuna dolara u pretprodaji.

ICO je bio otvoren za ulagače prema američkim propisima. A, prema propisima to onda znači osobe s prihodom od 200 tisuća dolara ili ogromnom neto vrijednošću od milijun dolara. Stoga je reakcija mnogih članova zajednice koji su smatrali da je Filecoin isključio malovremene ulagače.

ICO je vidio sjajna partnerstva s investitorima; zk Capital, Unique Square Ventures, June Fund, Winklevoss Capital, Andreessen Horowitz i još mnogo toga.

Važno je napomenuti da se Filecoin (FIL) ICO nije bavio tokenima. Još nema žetona koji postoje. Stoga je Filecoin tokene prodao kao Jednostavni ugovor za buduće tokene (SAFT). Nakon puštanja bloka geneze Filecoina, tada će biti dostupni tokeni.

Pa, kako tim laboratorijskih protokola čini male ulagače u Filecoin zajednici?

Dodjela tokena

Tim laboratorija za protokol postavio je sveobuhvatan plan raspodjele tokena. Plan je osigurati da svaki član zajednice ubere. U planu će biti stvaranje i isplata 30% tokena u Genesisu. Od 30%, 10 posto pripast će investitorima, 15 posto timu u protokolarnim laboratorijima i 5 posto zakladi Filecoin.

Radi svoju matematiku. Preostalo je 70%. 70% nagrada je rudarima Filecoin. A sustav će ponuditi nagradu. Rudar će zaraditi nagradu za umnožavanje datoteka na žetonima.

Kako Filecoin djeluje

Pridružujete se zajednici. Nakon pridruživanja Filecoin zajednici, vi odabirete datoteku koju želite pohraniti u mrežu. Zatim plaćate malu naknadu da bi se datoteka koja se traži za učitavanje uvrstila na burzu Filecoin. Potom sustav traži najnižu moguću ponudu za vas. Rudari koji su uzeli dokaz o replikaciji i dokaz o prostoru-vremenu daju ponude.

Jednom kada mreže Filecoin pronađu ponudu, ona šifrira podatke. Tada ga Filecoin šalje na različite točke u čvoru za pohranu. Zatim blockchain bilježi lokacije. Blockchain zapis poznat je kao tablica raspodjele. Klijentu se tada dodjeljuje privatni ključ za datoteku. Što znači da će, kad daju privatni ključ, moći pristupiti datotekama.

Što je Filecoin: Filecoin Mining

Čim se objavi blok geneze, bit će moguće rudarenje. Zajednica Filecoin sastojat će se od klijenta, rudara za pohranu i rudara za pronalaženje. Rudar će kupiti tvrdi disk koji će im omogućiti da iskopaju prostor za pohranu podataka Filecoin.

Ciklus rudarenja rudnika skladišta

 • Obećava prostor Filecoin mreži
 • Rudari skladišta tada narudžbe dobivaju s tržišta skladišta
 • Mreža pečatira naredbe
 • Rudari skladišta tada dokazuju da su predani spremanju datoteka

Ciklus iskorištavanja rudara

 • Rudar prima narudžbe s tržišta pretraživanja
 • Miner šalje klijentu preuzete dijelove

Rudari su dužni pružiti neke dokaze kako bi osigurali mrežu;

 • Odgovornost i javna provjerljivost
 • Povjerljivost
 • Dohvatljivost
 • Integritet i kompatibilnost poticaja.

Proof-of-Replication i Proof-of-Spacetime

Mreža Filecoin zahtijeva od davatelja usluga pohrane da klijentima osiguraju prostor za pohranu. Da bi to postigao, davatelj pohrane generira dokaz replikacije i dokaz vremena u prostoru. Dokazi pomažu rudarima, odnosno pružateljima usluga pohrane da budu podvrgnuti reviziji mreže.

Tržišta Filecoin

Kao i na bilo kojem drugom tržištu, tržište diktira dinamika ponude i potražnje. Iz tog razloga postoje dva tržišta – tržište skladišta i pronalaženje. Članovi zajednice, i klijent i rudar, određuju cijene i puštaju ih na odgovarajuća tržišta. Tada rudar pronalazi redoslijed koji odgovara njegovim potrebama i započet će postupak peer-peer.

Tržišta skladišta

Ta tržišta djeluju više-manje poput Storja ili Sie. Svaki kupac s dodatnim prostorom na tvrdom disku može hakirati ovo tržište. Tada će mreža Filecoin koristiti ovaj prostor za datoteke. Mreža informacije pohranjuje u malim šifriranim dijelovima.

Tržišta pronalaska

Tržište pronalaženja je tržište jedinstveno za Filecoin. Tržište se ističe u smislu da su brzi, s malim kašnjenjem i trebaju veliku propusnost. Rudar u ovom prostoru dobiva nagradu jer je klijentu najbrže došao do datoteke.

Oba su tržišta usmjerena na srednje tvrtke. Evo dva razloga zašto;

 1. Velike su tvrtke previše centralizirane. Stoga će se u osnovi vratiti natrag u centralizaciju. Dakle, izdajući cilj Filecoina da decentralizira pohranu podataka.
 2. Mali operatori su nepouzdani. Neposredan rizik od nepouzdane veze za podršku mreži. Osim toga, rizik od nedostatka prostora za pohranu čini ih lošim.

Interplanetarni sustav datoteka (IPFS)

Ne možemo razgovarati o Filecoinu, a da o tome ne razgovaramo IPFS. IPFS je tehnologija na kojoj se gradi Filecoin mreža. Jeste li čuli za https? Ako je odgovor da, tada IPFS želi zamijeniti taj sustav. Programeri IPFS-a vide rupe koje ostavlja https i žele ih zapečatiti.

Uzmimo za primjer ovisnost o središnjim instancama i URL-ovima za preuzimanje podataka. IPFS eliminira potrebu za URL-ovima za dohvaćanjem podataka. Uzbudljivije u vezi s IPFS sustavom jest činjenica da ima zapanjujuće karakteristike za adresiranje i umnožavanje datoteka na temelju sadržaja.

Stoga je IPFS izvrsna inovacija Juana Benneta. Uz to, Filecoin postiže uspjehe u IPFS-u. Budući da je programer oba projekta isti čovjek, klijenti su sigurni da se projekti dobro razumiju.

Međutim, kritičari ne postavljaju pitanje kako će se dva sustava mirno povezati. Programeri imaju jasan plan kako će to dvoje ostati neovisno međusobno ovisni.

Što je Filecoin u vrstama ugovora

Na mreži Filecoin postoje dvije vrste ugovora; Pametni ugovori i ugovori specifični za podatke, ugovori o datotekama. Evo još malo raščlambe ugovora u kontekstu Filecoina.

Pametni ugovori

Za svakog kripto entuzijasta ovo su kućno ime. Oni su primarni ugovori na kojima se temelji blockchain tehnologija. Bitcoin, Ethereum i ostali Altcoini koriste pametne ugovore u izvršavanju svojih ciljeva. U Filecoinu pametni ugovori omogućavaju zajednici korisnika pisanje ugovora. Ugovori potvrđuju dokaze, pohranjuju i dohvaćaju podatke i troše Filecoin žetone.

Kao i većina blockchain tehnologija, Filecoin koristi pametne ugovore jer predviđaju decentralizirane sustave imenovanja, praćenje imovine i platforme za masovnu prodaju. Pametni ugovori pomoći će u postizanju istih.

Datotečni ugovori

Datotečni ugovori su ugovori specifični za Filecoin. Omogućuju korisnicima da navedu uvjete pod kojima nude usluge. Na primjer, možete izravno ugovoriti rudare. Jednom kada imate rudar kojem želite pomoći s podacima, možete zaobići tržište i izravno ugovoriti rudara. Ugovori o datotekama također produžuju mandat kako bi vam omogućili složenu funkciju. Složene funkcije su poput stvaranja funkcija koje omogućuju ažuriranje podataka tijekom cijelog razdoblja pohrane.

Odnos s drugim Blockchain sustavima

Filecoin predviđa potrebu za drugim sustavom. Iz tog su razloga protokolarni laboratoriji stvorili integracijske sustave u kojima Filecoin može raditi s drugim blockchainima. Tvrtka planira premostiti prazninu niskog skladišnog kapaciteta uz vrlo visoke troškove koje pružaju drugi blockchain sustavi. Sustavi poput Bitcoina, Ethereuma i Tezosa, stoga će koristiti Filecoin kako bi premostili tu prazninu.

Također, tim je integrirao Filecoin s drugim sustavima. Kao što Filecoin surađuje sa Zcashom za slanje zahtjeva za pohranu podataka u privatnosti.

Problemi na čekanju za Filecoin

Filecoin je hrabra, inovativna ideja kojoj je cilj decentralizirati pohranu podataka. Ali, neki mehanizmi još nisu toliko jasni i trebat će ih malo ispeglati. Evo vrhunaca;

 • Tržište dohvata podataka za klijente. Međutim, ne postoji mehanizam koji potvrđuje da je rudar izbrisao podatke. Dakle, klijenti nisu sigurni da oni jedini posjeduju podatke.
 • Postoji neizvjesnost u povjerljivosti. Klijenti se s pravom plaše da bi rudari mogli dešifrirati podatke. Ne postoje mehanizmi koji osiguravaju da su podaci uvijek u šifriranom stanju tijekom cijelog razdoblja pohrane.
 • Mehanizmi pružanja primjerenih i primjerenih poticaja nisu jasni. I klijent i rudar mogu djelovati na zlonamjeran način. Jedan od načina da se eliminira zlonamjernost je imati sjajan poticajni plan. Kako razvoj Filecoina napreduje, evo nekih problema koja morate riješiti.

Najveći izazov

Filecoin ide protiv konkurencije sastavljene od divova. Tržišta skladišta poput Googlea i Amazona značajna su konkurencija. Ovi divovi imaju veliku prednost jer nude do 5-15 GB prostora za pohranu podataka besplatno. To Filecoin stavlja u nepovoljan položaj jer u Filecoinu bilo koja količina podataka ima cijenu.

Unatoč tome, problemi koji dolaze s centralizacijom i kontinuiranom prevalencijom decentralizacije rade za Filecoin.

Zaključak

Filecoin (FIL) je najveći ICO do sada. Prikupljanje rekordnih 257 milijuna dolara u 60 minuta. Iznos ICO-a uglavnom daju investitori kako je definirano američkom regulativom. Ovo je samo pokazatelj koliku vjeru investitori imaju u potencijal blockchain tehnologije.

Filecoin je u tijeku. A nakon puštanja bloka postanka, žetoni će biti dostupni. Zajednica će tada moći iskoristiti tržišta za pohranu i pronalaženje koja nudi blockchain.

Mnogo je izazova i mehanizama koje treba dokučiti. Ali, tim koji stoji iza blockchaina Filecoin ima nekoliko uspjeha. Stoga klijentima i rudarima ulijeva povjerenje da će se sve skužiti.

Kroz sve to postoje neke određene činjenice. Filecoin blockchain tehnologija revolucionarna je ideja. Tržišta za pohranu i preuzimanje podataka velika su za veliko iznenađenje.

Pronađite više detalja o njihovom web stranica i slijedite njihove cvrkut.

* Izjava o odricanju odgovornosti: Članak se ne smije smatrati i nije namijenjen pružanju investicijskih savjeta. Tvrdnje iznesene u ovom članku ne predstavljaju investicijski savjet i ne bi ih trebale shvatiti kao takve. Istražite sami!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map