Što je DeFi – Vodič za početnike za decentralizirane financije

Decentralizirane financije (DeFi) postale su modna riječ koja je uvela strahovitu promjenu u pristupu o financijskim transakcijama. Ako ste početnik, pročitajte ovaj konačni vodič za decentralizirane financije i shvatite što je DeFi.

Novac je bio nezaobilazni aspekt napretka ljudske civilizacije od davnina. Osim što je pružio održiv instrument za poticanje financijskih transakcija, novac je bio važan simbol povjerenja između dviju strana uključenih u određenu transakciju. Osiguranje opipljive robe za različite transakcije s novcem strahovit je razlog zbog kojeg je svijet bez novca praktički nemoguće zamisliti.

Upišite se sada: Tečaj obuke DeFi

Kriptovalute opsjedaju svijet s očekivanjima koja sugeriraju da se novac, kakav poznajemo, možda bliži kraju. U ovom trenutku jedno pitanje – “što je DeFi” posebno privlači istaknutu pozornost. DeFi ili Decentralizirane financije postupno uzimaju maha kao jedna od vrućih tema rasprave. Ogromna potražnja za programerima DeFi-a također je jedan od razloga za skretanje pozornosti na decentralizirano financiranje.

Dakle, razmislimo o značenju DeFi-a i uvidima u razumijevanje DeFi ekosustava na jednostavan i bolji način. Sljedeća se rasprava ne fokusira samo na značenje DeFi-a već i na čimbenike koji su doveli do nastanka DeFi-a. Početnici mogu koristiti ovu raspravu da uspostave temeljna znanja o decentraliziranim financijama, izvan opsega pukog DeFi pregleda.

Definicija DeFi (decentralizirane financije)

Gotovo svaki početnik zapitao bi se o tome ‘što je DeFi’, i to je razumno. DeFi je kratica za Decentralizirano financiranje, što podrazumijeva niz financijskih aplikacija koje koriste blockchain mreže i tehnologije. Decentralizirano financiranje DeFi je uveo zastrašujuću promjenu u promatranju financijskih transakcija izvan postojećih pretpostavki prevladavajućeg, zatvorenog financijskog tržišta.

Potencijal DeFi-a prilagođen je za usmjeravanje pozornosti prema financijskoj ekonomiji s boljom transparentnošću. U navodno novoj, otvorenoj financijskoj ekonomiji, financijski protokoli oslanjali bi se na tri dominantna elementa: interoperabilnost, programabilnost i jednostavnost sastavljanja. Decentralizirane financije arhitekt su i vođa pokreta Otvorene financije.

Uz Pokret otvorenih financija, korisnici mogu pronaći alternative za financijske usluge poput štednje, osiguranja, zajmova, trgovanja i mnogih drugih značajnih financijskih aktivnosti. Očekuje se da će perspektive s aplikacijama DeFi premašiti opseg i doseg uobičajenih zatvorenih financijskih aplikacija. Prije svega, DeFi pruža veće šanse za pristupačnost svakom pojedincu koji ima dvojezgrenu ovisnost.

Dvojezgrena ovisnost podrazumijeva internetsku povezanost i uređaje za pristup usluzi, poput računala, pametnog telefona ili tableta. Najvažniji čimbenik u uvodu u DeFi odnosio bi se na mogućnost efikasnog iskorištavanja Ethereuma za integraciju kriptovaluta, financijskih sustava i blockchain tehnologije. Stoga je lakše razumjeti da DeFi kapitalizira postojeće financijsko tržište kako bi osigurao bolju transparentnost i izvedivost uređivanja različitih protokola.

Pročitajte i: Kratki vodič za DeFi

Svrha DeFi-a (decentralizirano financiranje)

Sljedeća presudna briga svakog pojedinca nakon saznanja o tome što je decentralizirano financiranje je svrha kojoj služi. Razumno je zapitati se zašto je DeFi nastao, a to pitanje postaje prilično neizbježno u vremenima kada se decentralizirano financiranje naziva nezaustavljivom pojavom. Stoga bliže razmišljanje o podrijetlu DeFi-a može rasvijetliti što je DeFi i zašto nam je potreban.


Čimbenik centralizacije na tradicionalnom tržištu očit je detalj s utjecajem vlada, također centraliziranih u smislu strukture. Stoga bi valutni sustav trebao funkcionirati i putem centraliziranih entiteta kao što su banke. Faktor centralizacije podrazumijeva upravljanje i regulaciju centraliziranih entiteta, s apsolutnom kontrolom u entitetima.

Nadalje, centralizirani pristup također podrazumijeva veći rizik zbog jedne točke neuspjeha. Mnoga pitanja o funkcionalnostima centraliziranih entiteta također stvaraju potrebu za usredotočenjem na alternative. Primjerice, vrijeme donošenja odluka vlasti za ispis više valuta i utjecaj čimbenika poput financijske potrebe ili potrebe za kontinuitetom na takve odluke neka su od pitanja koja stvaraju sumnje u dugoročni potencijal centraliziranih financijskih sustava.

Da biste detaljno razumjeli DeFi, morate započeti s osnovama blockchaina. Započnite s besplatnim tečajem blockchaina i uvidite razliku.

Kako su postojale decentralizirane financije – podrijetlo DeFi-a

Razumijevanje podrijetla DeFi-a vodi vas dalje od jednostavnih odgovora na ono što je DeFi. Uzmimo primjer dolara kako bismo razumjeli zamke u centraliziranim entitetima. Stalno opadajuća vrijednost dolara tijekom posljednjih 50 godina pokazuje da su imali relativno veću kupovnu moć od one u 2020. Inflacija u vrijednosti valute zahtijeva da imate više valute za kupnju istog proizvoda koji ste mogli kupiti u prošlosti.

Primjer loše monetarne politike venecuelanske vlade i njihov utjecaj na visoku stopu inflacije svih vremena skreće pozornost na neuspjehe centraliziranih entiteta. Vlada je dodatno pogoršala situaciju odlukom o tiskanju više valute u slučaju pada cijene nafte. Kao rezultat, stopa inflacije od 1.000.000% stvorila je drastičnu neravnotežu u gospodarstvu Venezuele. Banke su također jedan od kritičnih čimbenika koji imaju ulogu u poticanju ideje o decentraliziranim financijama.

Gotovo sve banke daju kamate na štednju klijenta u obliku ponavljajućih ili fiksnih iznosa. Međutim, banke novac klijenata koriste za ulaganja na različitim tržištima putem kredita poduzećima po višim kamatnim stopama. Kao rezultat toga, banke ostvaruju veću dobit od novca kupaca, dok klijentu vraćaju trivijalni djelić dobiti.

Godišnje kamatne stope u svijetu iznose 2-3%, što ukazuje na to da kupci ne ostvaruju pogodnosti koje žele polaganjem novca u banke. Stoga bi kupci trebali pronaći načine za diverzifikaciju svojih ulaganja na tržištu dionica, shemama, uzajamnim fondovima i mnogim drugim financijskim instrumentima. U ovom trenutku, važnost onoga što je DeFi postaje očita jer banke ne dopuštaju kontrolu klijentima da diverzificiraju svoja ulaganja.

što je defi infografika

Uobičajeni slučajevi decentraliziranih financija

Decentralizirane financije pojavile su se kao povoljno rješenje za gore spomenute neuspjehe u konvencionalnim centraliziranim financijskim sustavima. Ne samo da uklanja potrebu za središnjim vlastima u financijskim sustavima, već i za novim izumom bankarskog sustava koji pruža mogućnosti gotovo svakom pojedincu. Dubinsko promišljanje o slučajevima upotrebe i prednostima DeFi-ja može vam pomoći predvidjeti razloge da se usredotočite na ono što je DeFi. Ovdje je prikaz različitih uobičajenih slučajeva upotrebe DeFi-a.

 • Otvorene platforme za pozajmljivanje

Priroda otvorenog koda DeFi omogućuje iznimne mogućnosti za protokole otvorenog posudbe. Otvoreni protokoli zajma poboljšavaju jednostavnost pozajmljivanja u decentraliziranim financijama. Protokoli otvorenog zajma osiguravaju kolateralizaciju digitalne imovine, standardizaciju, nula provjera kredita i trenutnu nagodbu transakcija.

Nadalje, hosting usluga pozajmljivanja na javnim blockchainima osigurava odgovarajuće povjerenje u funkcionalnost ovih sustava. Uz to, podrška metoda kriptografske provjere, ograničeni rizik druge ugovorne strane i troškovno učinkovit postupak čine usluge posudbe decentraliziranih financija boljima od konvencionalnih kreditnih sustava.

Želite znati po čemu se javni blockchains razlikuju od privatnih blockchaina? Pogledajte razliku između njih dvoje – Javni i Privatni blokchain

 • Decentralizirane transakcije

Slučajevi upotrebe DeFi-a na decentraliziranom tržištu također nude izglede za naglašavanje onoga što je DeFi. Decentralizirano tržište ili DEX platforme uklanjaju potrebu za centraliziranim vlastima za držanjem digitalne imovine za trgovanje. Međutim, centralizirana tržišta imaju apsolutnu kontrolu nad digitalnom imovinom sa središnjom točkom neuspjeha, povećavajući tako šanse za hakeri. U DEX platformi, upotreba pametnih ugovora za automatizaciju trgovine i druge trgovačke zadatke smanjuje troškove i poboljšava povjerenje.

 • Stablecoins, osiguranje i hipoteke

Korištenje DeFi-a za osiguranje, hipoteke i stabilne kovanice također je još jedan obećavajući primjer novih slučajeva uobičajene upotrebe DeFi-a. Decentralizirane financije pružaju idealnu osnovu za poticanje upotrebe stabilnih kovanica označenih u smislu vrijednosti koja se odnosi na fiat novac. Decentralizirane financije podržavaju djelatnosti osiguranja uklanjanjem posrednika i učinkovitim ubrzavanjem procesa. Nakon toga, decentralizirane financije također bi mogle promicati brzinu i smanjenje troškova kod hipotekarnih rješenja korištenjem pametnih ugovora.

Prednosti DeFi-a (decentralizirano financiranje)

Sada se sljedeća važna briga u razumijevanju decentraliziranih financija DeFi odnosi na njegove prednosti. Iako DeFi ima višestruke prednosti, usredotočimo se na važne napomene koji potiču popularnost decentraliziranih financija.

 • Nisu potrebna dopuštenja

Decentralizirano financiranje predstavlja kritične prednosti svojom prirodom bez dozvole. Financije bez dozvola poboljšavaju pristup financijskim uslugama i proizvodima za ljude koji ne mogu pristupiti centraliziranim financijama. Trenutno 20% svjetske populacije ne može pristupiti bankarskim rješenjima zbog različitih čimbenika. Nedostatak odgovarajuće dokumentacije, nedostatak bankarskih rješenja na zemljopisnom položaju ili loša kreditna ocjena razlozi su koji ograničavaju pristup bankarskim uslugama.

DeFi uklanja ove probleme, a decentralizirana aplikacija DeFi, MakerDAO, savršen je primjer. MakerDAO pomaže u iskorištavanju Ethereuma (ETH) za uzimanje kredita. Možete položiti ETH na platformu MakerDAO koja se oslanja na automatizirano rješenje pametnih ugovora za upravljanje cjelovitim postupkom. Pametni ugovor omogućuje stvaranje kolateralizirane pozicije duga (CDP), koja pomaže u dobivanju DAI kripto kovanica.

 • Fleksibilne mogućnosti zarade

Sljedeća važna prednost decentraliziranih financija koja skreće pažnju na to što je DeFi je sposobnost zarađivanja novca. Mnoge decentralizirane aplikacije kao što su Compound i Dharma omogućuju dodatnu vrijednost ulaganjima u digitalnu imovinu. Te aplikacije mogu pomoći u korištenju digitalnih sredstava poput DAI-a ili USDC-a koja su pak dopuštena za posudbu drugim korisnicima. Kao rezultat toga, kupci mogu dobiti bolji interes u usporedbi s konvencionalnim bankarskim sustavima.

 • Ne treba ovisiti o bankama

Poboljšana dostupnost u DeFi-u, u usporedbi s kapitalom i uslugama, također je velika korist. DeFi uklanja potrebu za ovisnošću o vladinim bankarskim sustavima, čime skreće pozornost na ono što je DeFi i zašto nam to treba.

 • Više mogućnosti za inovacije

Ekosustav DeFi pruža vjerodostojne izglede za inovacije i stvaranje DeFi usluga i proizvoda. DeFi je otvoreni protokol i može biti zastrašujuća podrška za razvoj nove generacije financijskih rješenja. DeFi značenje daje veću važnost jer može iskoristiti Ethereum i omogućuje inovatorima stvaranje novih decentraliziranih aplikacija za financijski sektor.

 • Poboljšani otvoreni pristup s povjerenjem

Transparentnost je također jedan od presudnih naglaska u uvodu u DeFi, što implicira prema izgledima za testiranje i s lakoćom isprobavanje rješenja za DeFi aplikacije. Transparentnost također omogućuje jamstvo pouzdanog sustava uz jednostavnu upotrebu.

 • Kupci imaju kontrolu nad DeFi-jem

Najkritičnija prednost DeFi-a koja označava potrebu da se usredotočite na ono što je DeFi apsolutna je kontrola za kupce. Kupci mogu dobiti potpunu kontrolu nad svojim financijama s DeFi-om, uz fleksibilnost donošenja odluka o svojim ulaganjima. Stoga DeFi omogućuje potencijalnim klijentima postizanje boljih kamatnih stopa ovisno o mjestu ulaganja.

DeFi je sljedeća evolucija financijskog sustava, ali CeFi je također popularan. Razumijemo razlike između njih dvoje: DeFi vs CeFi.

Komponente DeFi ekosustava

Uz razumijevanje što je DeFi i njegovu važnost na temelju različitih slučajeva korištenja i koristi, razumno je razmišljati o cjelokupnom ekosustavu DeFi. Najbolji DeFi projekti i detaljan dojam o ekosustavima DeFi mogu vam pomoći da učinkovito poboljšate svoje razumijevanje osnova DeFi-a.

Ogromni ekosustav DeFi sadrži ključne elemente kao što su protokoli otvorene knjige, stabilni kovanice, mjenjačnice i otvorene tržnice te platforme za osiguranje i upravljanje investicijama, na što smo kratko ukazali u ranijim dijelovima ove rasprave. Govoreći o najboljem DeFi projektu u zajedničkoj primjeni, MakerDAO dolazi u prvi plan. Pronađimo detaljni uvid u komponente u ekosustavima DeFi kako bismo shvatili kako je nastalo mnogo korisnih aplikacija koje mijenjaju način na koji smo nekada gledali na financijske sustave.

 • Otvoreni protokoli glavne knjige

Protokoli otvorene knjige dobivaju na važnosti u krajoliku DeFi zbog svoje prirode otvorenog koda. Popularnost DeFi projekata kao što su Compound Finance, DAI ili Dharma podrazumijeva učinkovitost u protokolima otvorene knjige. Platforme zrcale funkcije stvarnih banaka, omogućujući korisnicima da polože imovinu koju sustav koristi za posuđivanje i pozajmljivanje.

Fleksibilnost platformi za slijetanje DeFi je zastrašujuća podrška za postizanje boljeg povrata ulaganja, uz osiguranje poboljšane kontrole vaših ulaganja i povrata. Podrška pametnih ugovora u automatizaciji aktivnosti pozajmljivanja i zaduživanja u projektima DeFi također je povoljan aspekt. Primjerice, pametni ugovori pomažu u povezivanju zajmodavaca i zajmoprimaca, upravljanju kamatama i dokumentiranju uvjeta zajma.

Uz to, dobit ćete i prednost transparentnosti i uklanjanja središnjih vlasti kako biste osigurali veće povrate uz bolje razumijevanje investicijskih rizika. Protokoli otvorene knjige važan su aspekt razumijevanja DeFi-ja i kako javni blockchains poput Ethereuma mogu pomoći u standardizaciji i globalnom prepoznavanju protokola. Kao rezultat toga, možete pronaći mnoge druge prednosti javnog blockchaina poput Ethereuma s otvorenim protokolima glavne knjige.

Neke značajne prednosti uključuju kolateralizaciju digitalne imovine i integraciju pozajmljivanja i zaduživanja digitalne imovine. Očiti su i blagodati standardizacije, interoperabilnosti i automatizacije. Također možete primijetiti prednosti bržeg i trenutnog namirivanja transakcija putem sigurnih metoda pozajmljivanja. Ograničeni zahtjev KYC-a ili provjere kredita za pristup financijskim uslugama s otvorenim protokolima glavne knjige također predstavljaju vjerodostojne prednosti.

Važno je razumjeti rizike u DeFi-u kako biste otkrili njegov potencijal iz neutralne perspektive. Evo vodiča za rizike u DeFi-u i kako upravljati njima.

 • Stablecoins

Stablecoins su strašne komponente za razumijevanje ekosustava DeFi, jer se uspoređuju u smislu vrijednosti imovine u stvarnoj valuti. Općenito, svi stabilni novčići u postojećem ekosustavu DeFi prikvačeni su u odnosu na američki dolar. Primarni cilj je osigurati bolje performanse, povjerenje i stabilnost.

Dizajn stablecoina za održavanje stabilnosti u usporedbi s kriptovalutama također je upečatljiv vrhunac za ekosustav DeFi. Stabilni moneti klasificirani su u tri različite kategorije, kao što su fiat-kolateralizirani, nekolateralizirani i kripto-kolateralizirani stabilkoinci s različitim osobinama i funkcionalnostima. Fiat stabilne kovanice prikvačene su uz stvarnu valutu poput američkog dolara ili eura, pružajući tako bolju sigurnost stabilnosti.

Isti omjer usporedbe s fiat valutom osigurava bolju stabilnost i nepromjenjivost kod stablecoina. Uobičajeni fiat-kolateralizirani stabilkoinci odnose se na Blizance dolare, Tether, USDC i mnoge druge. Novčići s koalicijom Fiat također imaju određene rizike, posebno uz zahtjev centraliziranog tijela.

Također, trebaju vam odgovarajući propisi za održavanje i usvajanje stabilnokovanti u široj javnosti. Kriptokolateralizirani stabilanci slični su fiatkolateraliziranim stabilkoincima s kriptovalutama koje zamjenjuju fiat valutu. Primarni čimbenici koji pokreću stabilnost kriptokolateraliziranih kovanica uključuju poticaje za komunalne usluge i nepovjerljivo osiguranje. Jedan od istaknutih primjera kripto-kolateraliziranog stablecoina odnosi se na DAI.

Kriptokolateralizirani stabilkoinci ovise o kolateralizaciji, samo kada stabilcoin padne na dug. Problemi s volatilnošću kriptokolateraliziranih stabilcoin-a pronalaze pouzdan odgovor omogućavanjem protokola s mogućnostima zajmodavca. Posljednja vrsta stabilnih kovanica su nekolateralizirani stabilkoinci. Upečatljiv vrhunac nekolateraliziranih stabilkovaca temeljni je algoritam koji pokreće razvoj dodatnih tokena. Djeluje u slučaju potrebe za osiguranjem smanjenja vrijednosti tokena i održavanjem stabilnosti.

Želite li saznati više o stabilnim kovanicama? Ovdje je sve što trebate znati o stabilnim kovanicama.

 • Decentralizirane platforme za razmjenu

Decentralizirana razmjena ili DEX platforme ključni su dodatak odgovorima na ono što je decentralizirano financiranje i ekosustav DeFi. IDEX je istaknuti primjer decentralizirane razmjene. Te platforme nude bolju dostupnost korisnicima putem djelomičnog otkrivanja identiteta.

Također, decentralizirane razmjene uklanjaju potrebu za pohranom digitalne imovine. Korisnici bi trebali povezati novčanike s mjenjačnicom i pričekati izvršenje. Nakon inicijalizacije trgovine, pametni ugovori osiguravaju pravilno upravljanje prijenosom sredstava.

 • Platforme za upravljanje investicijama u osiguranje

DeFi ekosustav također nudi obećavajuće mogućnosti za bolje ulaganje i osiguravajuće platforme. Tržište sigurnosnih tokena igra presudnu ulogu u ubrzavanju aktivnosti osiguranja. Polymath je savršen primjer jednog od najboljih DeFi projekata u ovom slučaju.

Pruža bolje alate, okvire i resurse za stvaranje, upravljanje i objavljivanje sigurnosnih tokena. Mnoge druge platforme za upravljanje imovinom također mogu pomoći u boljem upravljanju trgovanjem i upravljanju rizicima.

Također provjerite: Top DeFi projekti

Završne riječi

Na kraju, možete primijetiti da su decentralizirane financije sljedeća velika stvar u revoluciji financijskih sustava. Učenici imaju priliku otkriti niz podataka koji pokazuju njihovu važnost u postojećem financijskom okruženju. DeFi također nudi pouzdane izglede za digitalnu transformaciju financijskih sustava i poboljšanje pristupa financijskim instrumentima s lakoćom.

Rastuća potreba za prevladavanjem izazova s ​​tradicionalnim financijskim sustavima nastavit će poticati rast ekosustava DeFi. Stoga je razumno predvidjeti mogućnosti karijere s vještinama DeFi i odabrati pouzdane platforme za učenje za rast u karijeri. Upišite se na tečaj DeFi i napravite prvi korak ka učenju o decentraliziranim financijama upravo sada!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map