Sigurnosni token u odnosu na uslužni token: usporedba

Bez obzira jeste li investitor početne ponude kovanica (ICO) ili kripto poduzetnik u blockchain-u, morate razumjeti razlike sigurnosnih tokena u odnosu na uslužne tokene. Ako ulažete, a da ne shvaćate razlike, tada bi vaša sredstva mogla dugo zaglaviti. Ako kao poduzetnik pokrenete ICO bez razumijevanja razlika, mogli biste se suočiti s regulatornim problemima. Ovdje ću objasniti razlike u sigurnosnim tokenima i uslužnim tokenima, međutim, prvo shvatimo kontekst.

Nedostatak ICO propisa predstavlja izazov za investitore i početnike:

Ranije sam objasnio neuređenu prirodu ICO-a u ovom članku “Što je ICO: Uvod u početnu ponudu kovanica”. Iako su ICO-ovi demokratizirali ulaganja i omogućili start-up tvrtkama da brzo prikupe novac bez dugotrajnih regulatornih zahtjeva, oni također predstavljaju rizike: Na primjer:

 1. U SAD-u samo pojedinci s prekolikovnom neto vrijednošću od preko milijun američkih dolara mogu postati akreditirani investitori. Druga je mogućnost ako najmanje 2 godine imaju godišnji prihod od 200 tisuća američkih dolara. Prag je 300 tisuća američkih dolara za obitelji. To ima određene implikacije, npr .:
  • Iako ovo mnoge ljude isključuje s tržišta ulaganja, također štiti male ulagače od visoko rizičnih ulagačkih putova. Mali ulagači i dalje mogu ulagati u uzajamne fondove ili sekundarna tržišta koja imaju manji rizik.
  • Međutim, ICO su malim ulagačima otvorili svijet ulaganja, a sada su izloženi čak i piramidalnim shemama koje su pokrenule ICO! Sheme piramida zapošljavaju nove članove obećavajući im plaćanje ako upišu druge. Nema proizvoda ili usluga. Sheme se brzo urušavaju i mali ulagači gube novac. Ove su sheme u mnogim zemljama ilegalne. Pročitajte više o tome u ovaj članak na Wikipediji “Shema piramide”.
  • ICO-ovi su vrlo brzo postali popularni, kao što sam objasnio u svom uvodu u ICO članak. Regulatori još nisu zaogrnuli ICO-ove, dok su blockchain-crypto pokretanja nastavila s pravno upitnim ponudama. Sada, kada regulatori proučavaju ICO-ove, budućnost mnogih blockchain-crypto projekata je neizvjesna.

  Sivo područje sigurnosnog tokena u odnosu na uslužni token jedan je od takvih eklatantnih primjera rizika koje predstavljaju neregulirane ICO-e. Da bismo bolje razumjeli rizik, prvo moramo razlikovati kovanice od kriptovaluta i tokene.

  Razlike u kriptokovanicama i žetonima imaju izravan utjecaj na neregulirane ICO-ove:

  Kriptovalute mogu biti kovanice, a mogu biti i tokeni. Kriptovaluta poput Bitcoina primarno je slučaj olakšavanja platnih transakcija u decentraliziranoj mreži. Bitcoin također ima svoj vlastiti blockchain. Bitcoin je novčić, a ne žeton. Da biste saznali više o Bitcoinu, pročitajte ovaj članak “Blockchain vs Bitcoin: jesu li različiti?”.

  Ether radi na vlastitom blockchainu, tj. Mreži Ethereum. Iako Ethereum ima i drugih istaknutih slučajeva korištenja, plaćanje je doista ključni slučaj upotrebe Etera. Eter je također novčić. Slično tome, i Ripple je novčić. Ako je primarni ili istaknuti slučaj korištenja kriptovalute plaćanje, a ono se pokreće na vlastitom blockchainu, to je novčić.

  S druge strane, ako je primarni slučaj upotrebe nešto drugo od plaćanja, a kriptovaluta radi na drugom blockchainu, to je žeton. Uzmimo primjer Golem Project, koji radi na mreži Ethereum. Iako trebate koristiti Golemsov kriptovalutni GNT u njihovom DApp-u, osnovna platforma ima svoju izvornu kriptovalutu, tj. Eter. Dakle, GNT je kripto žeton, a ne novčić.

  ICO prodaju žetone, a rizik od nereguliranih ICO-a usmjeren je oko tokena. Ovo je važan kontekst koji treba razumjeti prije nego što budete mogli uvažiti razlike sigurnosnog tokena u odnosu na uslužni token. Kovanice nisu vrijednosni papiri, ali tokeni mogu biti.

  Što su vrijednosni papiri u ulaganju?

  Vrijednosni papiri u ulaganju su financijska imovina kojom se trguje, poput dionica i instrumenata s fiksnim prihodom. Investitori ih kupuju s očekivanjem buduće dobiti, a dobivaju i udio u tvrtki.

  Oni su jako regulirani, jer npr. Komisija za vrijednosne papire (SEC) ih regulira. SEC koristi ‘Howey Test’ kako bi utvrdio je li investicijski ugovor vrijednosni papir. Instrument vrijednosnih papira mora ispunjavati sljedeća dva uvjeta:

  1. Čovjek ga kupuje očekujući buduću dobit;
  2. Za to je zadužen jedan entitet, a njime ne upravlja demokratski model upravljanja mrežom.

  Pročitajte više o ‘Howeyjevom testu’ u ovaj članak “Što je Howeyjev test?”.

  SEC podvrgava instrument vrijednosnih papira mnogim regulatornim zahtjevima, npr .:

  • Svaka osoba ili organizacija koja se bavi vrijednosnim papirima mora se registrirati kod SEC-a, a ako to ne učini, može doći do parnica, novčanih kazni ili zatvora;
  • Organizacija mora slijediti zahtjeve za izvještavanjem i objavljivanjem koje propisuje SEC;
  • Izdavatelj vrijednosnih papira mora slijediti zahtjeve „znaj svog kupca“ (KYC) i „sprečavanje pranja novca“ (AML);
  • SEC će nadzirati sve transakcije s vrijednosnim papirima, a organizacije su odgovorne za sprječavanje zlouporaba poput “trgovanja iznutra”;
  • Postoje ograničenja za transakcije vrijednosnim papirima, što ograničava likvidnost.

  Sigurnosni token vs uslužni token: stvarnost ICO-a

  Blockchain-kripto start-upovi prodaju kripto tokene u ICO-ima koje izdaju, tj. Oni su glavni, a ne bilo kakvo demokratsko upravljanje mrežom. Svi ICO tokeni ispunjavaju 2. uvjet Howey testa.

  Većina ICO-a također prodaju tokene s obećanjem buduće dobiti, zapravo, to je često istaknuta značajka njihovog internetskog marketinga. Ovo ispunjava prvi uvjet Howey testa, koji čini ove sigurnosne tokene.

  Komunalni tokeni su oni s određenim uslužnim programom, tj. Vlasniku daju pristup proizvodu ili usluzi tvrtke. Siacoin je dobar primjer uslužnog tokena jer držač tokena dobiva pristup Mreža Sia, tj. njihova decentralizirana mreža za pohranu u oblaku. Iako Siacoin možda cijeni, buduća dobit nije primarna svrha ovog tokena.

  ICO-ovi koji su prodali svoje tokene s obećanjem buduće dobiti bavili su se vrijednosnim papirima, ali nisu ponudili nikakav udio svojoj tvrtki. Nisu se registrirali kod regulatornih tijela poput SEC-a i nisu ispunili zahtjeve za izvješćivanje i objavljivanje. Ovi su start-upi prikrili svoje tokene kao uslužne tokene. Oni nude likvidnost putem kripto burzi, što je još jedno kršenje propisa o vrijednosnim papirima!

  Ima još! Mnogi ICO-i prodaju čak i originalne uslužne tokene agresivno ih plasirajući uz obećanje buduće dobiti. Regulatorne agencije rade na premisi “supstanca nad oblikom” i sada će se čak i s ovim izvornim uslužnim tokenima odnositi prema vrijednosnim papirima!

  Regulatori ograničavaju nesukladne ICO-ove:

  Sigurnosni token u odnosu na uslužni token

  Regulatori su primijetili ove nepravilnosti i na njih djeluju, npr.

  • U SAD-u SEC je već poslao sudski poziv 80 blockchain-crypto start-upovima zbog sumnje na kršenje propisa o vrijednosnim papirima.
  • Obavijestili su nesukladne ICO-ove poput Tezosa i Centre.
  • Još važnije, DIP također ispituje postojeće projekte. Jer npr. postavili su nekoliko pitanja ICONOMI-u. Tvrtka regulatornom tijelu tek treba pojasniti svoj stav.

  Ulagači koji su kupili ove tokene mogu zateći svoj fond tijekom značajnog vremenskog razdoblja dok traju parnice. Uključeni start-upovi već su stekli negativnu reputaciju i možda će im biti teško vratiti se u blockchain-kripto prostor.

  Moguć je ICO koji je u skladu s SEC-om i najbolji je put prema naprijed:

  Blockchain pokretanja mogu pokretati usklađene ICO-ove i ne oslanjati se na prečice da deklariraju svoje sigurnosne tokene kao uslužne! Sljedeća su poduzeća poduzela korake za pokretanje ICO-a koji su u skladu s propisima:

  • tZero: To je blockchain platforma za tržišta kapitala;
  • Polymath: Tokeniziraju vrijednosne papire koristeći svoju blockchain mrežu;
  • Corl: Blockchain pokretanje koje olakšava financiranje malog poduzeća i start-up poduzeća.

  Bez obzira jeste li investitor ili poduzetnik, morate razumjeti razliku sigurnosnog tokena u odnosu na komunalni token. To će vam pomoći u održivom rastu blockchain-kripto ICO ekosustava. Prijavljivanje tokena vrijednosnih papira kao komunalnog tokena nije dobra poslovna praksa, a zasigurno nije održivo. Kratkoročni trošak registracije, KYC, AML, izvještavanja i otkrivanja daleko je bolji za dugoročni rast ICO ekosustava blockchain-kripto.

  Iako su ICO-ovi demokratizirali ulaganja, istina je da institucionalni investitori neće ući u polje u kojem je često pogrešno prijavljivanje investicijskih instrumenata. Pročitajte više o ovom riziku u članku „ICO vs IPO: Koja je stvarna razlika?”. Kripto ekosustav bi se trebao proaktivno samoregulirati dok regulatori dolaze s regulatornim okvirom za ovaj uzbudljivi i perspektivni sektor. Učimo zajedno tehnologiju i propise za održivi rast blockchain-kripto prostora!

  Pročitajte više o tome u ovome članak “Uslužni tokeni naspram Vodiča za usporedbu sigurnosnih tokena”.

  * Izjava o odricanju odgovornosti: Članak se ne smije smatrati i nije namijenjen pružanju investicijskih savjeta. Tvrdnje iznesene u ovom članku ne predstavljaju investicijski savjet i ne bi ih trebale shvatiti kao takve. Istražite sami!

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  map