Sigurnosni token u odnosu na uslužni token: usporedba

Bez obzira jeste li investitor početne ponude kovanica (ICO) ili blockchain-crypto poduzetnik, morate razumjeti sigurnosni token u odnosu na razlike u tokenima uslužnih programa. Ako ulažete, a da ne shvaćate razlike, tada bi vaša sredstva mogla dugo zaglaviti. Ako kao poduzetnik pokrenete ICO bez razumijevanja razlika, mogli biste se suočiti s regulatornim problemima. Ovdje ću objasniti razlike sigurnosnih tokena i korisnih tokena, međutim, prvo shvatimo kontekst.

Nedostatak ICO propisa predstavlja izazov za investitore i početnike:

Ranije sam objasnio neuređenu prirodu ICO-a u ovom članku “Što je ICO: Uvod u početnu ponudu kovanica”. Iako su ICO-ovi demokratizirali ulaganja i omogućili start-up tvrtkama da brzo prikupe novac bez dugotrajnih regulatornih zahtjeva, oni također predstavljaju rizike: Na primjer:

 1. U SAD-u samo pojedinci s prekolikovnom neto vrijednošću od preko milijun američkih dolara mogu postati akreditirani investitori. Druga je mogućnost ako najmanje 2 godine imaju godišnji prihod od 200 tisuća američkih dolara. Prag je 300 tisuća američkih dolara za obitelji. To ima određene implikacije, npr .:
  • Iako ovo mnoge ljude isključuje s tržišta ulaganja, male ulagače također štiti od visoko rizičnih ulagačkih putova. Mali ulagači i dalje mogu ulagati u uzajamne fondove ili sekundarna tržišta koja imaju manji rizik.
  • Međutim, ICO su malim ulagačima otvorili svijet ulaganja, a sada su izloženi čak i piramidalnim shemama koje su pokrenule ICO! Sheme piramida zapošljavaju nove članove obećavajući im plaćanje ako upišu druge. Nema proizvoda ili usluga. Sheme se brzo urušavaju i mali ulagači gube novac. Ove su sheme u mnogim zemljama ilegalne. Pročitajte više o tome u ovaj članak na Wikipediji “Shema piramide”.
  • ICO-i su vrlo brzo postali popularni, kao što sam objasnio u svom uvodu u ICO članak. Regulatori još nisu zaogrnuli ICO-ove, dok su blockchain-crypto pokretanja nastavila s pravno upitnim ponudama. Sada, kada regulatori proučavaju ICO-ove, budućnost mnogih blockchain-crypto projekata je neizvjesna.

  Sivo područje sigurnosnog tokena u odnosu na uslužni token jedan je od takvih eklatantnih primjera rizika koje predstavljaju neregulirane ICO-e. Da bismo bolje razumjeli rizik, prvo moramo razlikovati kovanice od kriptovaluta i tokene.

  Razlike u kriptokovanicama i žetonima imaju izravan utjecaj na neregulirane ICO-ove:

  Kriptovalute mogu biti kovanice, a mogu biti i tokeni. Kriptovaluta poput Bitcoina primarno je slučaj olakšavanja platnih transakcija u decentraliziranoj mreži. Bitcoin također ima svoj vlastiti blockchain. Bitcoin je novčić, a ne žeton. Da biste saznali više o Bitcoinu, pročitajte ovaj članak “Blockchain vs Bitcoin: jesu li različiti?”.

  Ether radi na vlastitom blockchainu, tj. Mreži Ethereum. Iako Ethereum ima i drugih istaknutih slučajeva korištenja, plaćanje je doista ključni slučaj upotrebe Etera. Eter je također novčić. Slično tome, i Ripple je novčić. Ako je primarni ili istaknuti slučaj korištenja kriptovalute plaćanje, a ono se pokreće na vlastitom blockchainu, to je novčić.

  S druge strane, ako je primarni slučaj upotrebe nešto drugo od plaćanja, a kriptovaluta radi na drugom blockchainu, to je žeton. Uzmimo primjer Golem Project, koji radi na mreži Ethereum. Iako trebate koristiti Golemsov kriptovalutni GNT u njihovom DApp-u, osnovna platforma ima svoju izvornu kriptovalutu, tj. Eter. Dakle, GNT je kripto žeton, a ne novčić.

  ICO prodaju žetone, a rizik od nereguliranih ICO-a usmjeren je oko tokena. Ovo je važan kontekst koji treba razumjeti prije nego što budete mogli uvažiti razlike sigurnosnih tokena u odnosu na uslužne tokene. Kovanice nisu vrijednosni papiri, ali tokeni mogu biti.

  Što su vrijednosni papiri u ulaganju?

  Vrijednosni papiri u ulaganju su financijska imovina kojom se trguje, poput dionica i instrumenata s fiksnim prihodom. Investitori ih kupuju s očekivanjem buduće dobiti, a dobivaju i udio u tvrtki.

  Oni su jako regulirani, jer npr. Komisija za vrijednosne papire (SEC) ih regulira. SEC koristi ‘Howey Test’ kako bi utvrdio je li ugovor o ulaganju vrijednosni papir. Instrument vrijednosnih papira mora ispunjavati sljedeća dva uvjeta:

  1. Čovjek ga kupuje očekujući buduću dobit;
  2. Jedan je entitet zadužen za to i njime ne upravlja demokratski model upravljanja mrežom.

  Pročitajte više o ‘Howeyjevom testu’ u ovaj članak “Što je Howeyjev test?”.

  SEC podvrgava instrument vrijednosnih papira mnogim regulatornim zahtjevima, npr .:

  • Svaka osoba ili organizacija koja se bavi vrijednosnim papirima mora se registrirati kod SEC-a, a ako to ne učini, može doći do parnica, novčanih kazni ili zatvora;
  • Organizacija mora slijediti zahtjeve za izvještavanjem i objavljivanjem koje nalaže SEC;
  • Izdavatelj vrijednosnih papira mora slijediti zahtjeve „znaj svog kupca“ (KYC) i „sprečavanje pranja novca“ (AML);
  • SEC će nadgledati sve transakcije s vrijednosnim papirima, a organizacije su odgovorne za sprječavanje zlouporaba poput ‘trgovanja iznutra’;
  • Postoje ograničenja u trgovanju vrijednosnim papirima, što ograničava likvidnost.

  Sigurnosni token vs uslužni token: stvarnost ICO-a

  Blockchain-kripto start-upovi prodaju kripto tokene u ICO-ima koje izdaju, tj. Oni su glavni, a ne bilo kakvo demokratsko upravljanje mrežom. Svi ICO tokeni ispunjavaju 2. uvjet Howey testa.

  Većina ICO-a također prodaju tokene s obećanjem buduće dobiti, zapravo, to je često istaknuta značajka njihovog internetskog marketinga. Ovo ispunjava prvi uvjet Howey testa, koji čini ove sigurnosne tokene.

  Uslužni tokeni su oni s određenim uslužnim programom, tj. Vlasniku daju pristup proizvodu ili usluzi tvrtke. Siacoin je dobar primjer uslužnog tokena jer držač tokena dobiva pristup Mreža Sia, tj. njihova decentralizirana mreža za pohranu u oblaku. Iako Siacoin možda cijeni, buduća dobit nije primarna svrha ovog tokena.

  ICO-ovi koji su prodali svoje tokene s obećanjem buduće dobiti bavili su se vrijednosnim papirima, ali nisu ponudili nikakav udio svojoj tvrtki. Nisu se registrirali kod regulatornih tijela poput SEC-a i nisu ispunili zahtjeve za izvješćivanje i objavljivanje. Ova su novoosnovana poduzeća prerušila svoje tokene u uslužne tokene. Oni nude likvidnost putem kripto burzi, što je još jedno kršenje propisa o vrijednosnim papirima!

  Ima još! Mnogi ICO-i prodaju čak i originalne uslužne tokene agresivno ih plasirajući uz obećanje buduće dobiti. Regulatorne agencije rade na premisi “supstanca nad oblikom” i sada će se čak i s ovim izvornim uslužnim tokenima odnositi prema vrijednosnim papirima!

  Regulatori ograničavaju nesukladne ICO-ove:

  Regulatori su primijetili ove nepravilnosti i na njih djeluju, npr.

  • U SAD-u SEC je već poslao sudski poziv 80 blockchain-crypto start-upovima zbog sumnje na kršenje propisa o vrijednosnim papirima.
  • Obavijestili su nesukladne ICO-ove poput Tezosa i Centre.
  • Još važnije, DIP također ispituje postojeće projekte. Za npr. postavili su nekoliko pitanja ICONOMI-u. Tvrtka regulatornom tijelu tek treba pojasniti svoj stav.

  Ulagači koji su kupili ove tokene mogu zateći svoj fond tijekom značajnog vremenskog razdoblja dok traju parnice. Uključeni start-upovi već su stekli negativnu reputaciju i možda će im biti teško vratiti se u blockchain-kripto prostor.

  Moguć je ICO koji je u skladu s SEC-om i najbolji je put prema naprijed:

  Blockchain start-upovi mogu pokrenuti usklađene ICO-ove i ne oslanjati se na prečice da deklariraju svoje sigurnosne tokene kao uslužne! Sljedeća su poduzeća poduzela korake za pokretanje ICO-a koji su u skladu s propisima:

  • tZero: To je blockchain platforma za tržišta kapitala;
  • Polymath: Tokeniziraju vrijednosne papire koristeći svoju blockchain mrežu;
  • Corl: Blockchain pokretanje koje olakšava financiranje malog poduzeća i start-up poduzeća.

  Bez obzira jeste li investitor ili poduzetnik, morate razumjeti razliku sigurnosnog tokena u odnosu na komunalni token. To će vam pomoći u održivom rastu blockchain-kripto ICO ekosustava. Prijavljivanje tokena vrijednosnih papira kao komunalnog tokena nije dobra poslovna praksa i sigurno nije održivo. Kratkoročni troškovi registracije, KYC, AML, izvještavanja i otkrivanja daleko su bolji za dugoročni rast ICO ekosustava blockchain-kripto.

  Iako su ICO-ovi demokratizirali ulaganja, istina je da institucionalni investitori neće ući u polje u kojem je često pogrešno prijavljivanje investicijskih instrumenata. Pročitajte više o ovom riziku u članak „ICO vs IPO: Koja je stvarna razlika?”. Kripto ekosustav bi se trebao proaktivno samoregulirati, dok regulatorima dolazi regulatorni okvir za ovaj uzbudljivi i perspektivni sektor. Učimo zajedno tehnologiju i propise za održivi rast blockchain-kripto prostora!

  Pročitajte više o tome u ovome članak “Korisnički tokeni naspram Vodiča za usporedbu sigurnosnih tokena”.

  * Izjava o odricanju odgovornosti: Članak se ne smije smatrati i nije namijenjen pružanju investicijskih savjeta. Tvrdnje iznesene u ovom članku ne predstavljaju investicijski savjet i ne bi ih trebale shvatiti kao takve. Istražite sami!

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  map