Krajnji vodič: Sve što trebate znati o Ethereumu

S više od 1300 kriptovaluta u kripto svijetu, Ethereum je jedna od najboljih kriptovaluta koja ostaje na kupu s Bitcoinima.

Slično Bitcoin-u, to je distribuirana blockchain mreža, njome se može trgovati među korisnicima, ali postoje značajne razlike između njih dvoje.

Bitcoin koristi blockchain i ima za cilj postati učinkovit ravnopravni elektronički sustav gotovine. Dok se Ethereum samo usredotočuje na pokretanje programskog koda aplikacije. Štoviše, u Ethereum blockchain sustavu rudari rade kako bi zaradili Eter koji koriste različiti programeri aplikacija za plaćanje usluga na Ethereum mreži.

Ostale pogodnosti Ethereuma kao decentralizirane platforme uključuju – on je nepromjenjiv jer treća strana ne može napraviti nikakve promjene u podacima. Bez središnje točke kvara, također je dobro zaštićen od hakiranja i drugih prijevara. Štoviše, internetske regulatorne organizacije ili vlade ne mogu ukloniti nikakve podatke jer su raštrkani po cijeloj mreži.

Dakle, Ethereum je blockchain aplikacija, ali za sasvim drugu svrhu.

Ali što je Ethereum?

Što je Ethereum?

Zasluge za sliku: Ethereum

Ethereum je javni operativni sustav otvorenog koda i decentralizirana platforma koja radi funkcionalnost pametnog ugovora. To je također mreža računala koja rade na bloku Ethereum i omogućuju ljudima razmjenu kovanica.

U najjednostavnijem obliku, to je otvorena softverska platforma zasnovana na blockchain tehnologiji koja programerima omogućuje izradu i primjenu (Dapps) decentraliziranih aplikacija.

Što je pametni ugovor?

Platforma Ethereum izgrađena je kako bi omogućila stvaranje pametnih ugovora putem peer to peer mreže.

Pametni ugovor fraza je koja opisuje računalni kod koji programeri koriste za programiranje vlastitih funkcionalnosti. Poznate su kao programske skripte na visokoj razini koje se mogu pisati u Serpent, LLL ili Solidity.

Kada operirate na Blockchainu, pametni ugovor je baš poput samoupravnog računala koje ima automatsko izvršavanje kada su zadovoljeni posebni uvjeti.


ERC20– Zahtjev za komentare Ethereuma

Decentralizirane aplikacije Ethereuma

Zasluga za sliku: Ethereum

ERC20 je standardni protokol koji se koristi za pametne ugovore na blockchainu Ethereuma za implementaciju tokena. Osnovan 19. studenog 2015., definira popis pravila za Ethereum tokene kako bi razvojnim programerima omogućio predviđanje interakcije između tokena. Uključuje i način na koji treba prenijeti tokene između adrese i kako pristupiti unutar.

Također je prilično popularan kod crowdfunding tvrtki koje rade na ICO-ima zbog jednostavnog postupka postavljanja i visokog potencijala za interoperabilnost s drugim ETH tokenima.

Od svibnja 2018. postoji više od 83.400 ugovora ERC20 tokena, a uspješni uključuju Bancor, Bankex, Qash koji prikupljaju po više od 70 milijuna dolara.

Što je Eter?

Ether je kriptovaluta čiji blockchain generira platforma Ethereum. Poznato je kao sredstvo digitalnog donositelja i ne zahtijeva obradu treće strane za plaćanje. Međutim, ne djeluje samo kao kriptovaluta. Umjesto toga, djeluje i na decentralizirane aplikacije unutar mreže.

Od siječnja 2018. ukupna opskrba Eterom iznosila je 98 milijuna, a najmanje 150 trgovina počelo ga je prihvaćati.

Kako Ethereum djeluje?

Ethereum se temelji na Bitcoinovom protokolu i njegovom blockchain dizajnu. Ethereum blockchain može se smatrati državnim strojem na temelju transakcija. Kako započinje izvršenje transakcije, stroj jednostavno prelazi u drugo stanje.

Sada se svaka država Ethereum sastoji od milijuna transakcija. Te su transakcije grupirane u oblik blokova koji su povezani zajedno s drugim blokovima. No prije nego što se transakcija doda u knjigu, treba je provjeriti postupkom poznatim kao rudarstvo. Mnogo se rudara natječe jedni s drugima kako bi stvorili blok. Jednom kada rudar stvori blok, generiraju se eter žetoni koji se daju rudaru. Da biste saznali više, pročitajte našu recenziju, radi li Ethereum?

EVM- Ethereum virtualni stroj

Prije stvaranja Ethereuma, blockchain aplikacije dizajnirane su za obavljanje ograničenog niza operacija.

Zatim je došlo do Ethereum-ove inovacije-EVM!

Ethereum Virtual Machine je Turingov cjeloviti softver koji djeluje kao runtime okruženje za pametne ugovore.

Omogućuje svima pokretanje programa, bez obzira na memoriju i vrijeme određeno određenim programskim jezikom. Dakle, umjesto da gradite novu blockchain mrežu za programe, ETH vam omogućuje da razvijete tisuće različitih aplikacija na jednoj platformi. A budući da svaki Ethereum čvor radi na ovom virtualnom stroju, aplikacije mogu jednostavno raditi decentralizirano, bez potrebe za izradom vlastitog blockchaina.

Štoviše, Ethereum Virtual Machine također je implementiran za Java, Go, Python, Ruby, JavaScript, C ++, WebAssembly i Rust.

Ethereum Blockchain aplikacije – DApps (decentralizirane aplikacije)

Pa, decentralizirane aplikacije imaju sličnu svrhu kao i one, ali kako su decentralizirane – rade na mreži čvorova, a ne na jednoj središnjoj točki. DApps su autonomni, sigurni, jednostavniji za implementaciju, otvoreni izvor i imaju 100% vremena rada. Od siječnja 2018. postoji više od 250 DAp-ova uživo s više od stotinu u fazi izrade.

Vodič za početnike: Što je decentralizirana aplikacija (DApp)?

Kako skalirati Ethereum dApps

Evo nekoliko najperspektivnijih Ethereum aplikacija koje biste željeli pogledati:

  • Golem: Golem je otvoreni izvor, globalni i decentralizirano superračunalo kojem može pristupiti svatko. Koristi sustav transakcija zasnovan na Ethereumu koji podmiruje plaćanja između pružatelja usluga, podnositelja zahtjeva i programera. Svako računanje odvija se u okruženju pješčanika i izolirano je od host sistema.
  • OmiseGO: OmiseGO je decentralizirana aplikacija koja ima za cilj rješavanje problema različitih financijskih institucija. Ova mreža je skalirajuće rješenje za financiranje na Ethereumu i omogućuje peer-u peer-u i transakcijama u stvarnom vremenu. Pomoću OMG mreže možete jednostavno pristupiti i upravljati svojim digitalnim sredstvima koja se drže na lancu.
  • Augur: Augur je jednostavno budućnost predviđanja. To je decentralizirana, otvorena koda i peer to peer platforma za predviđanje koja je izgrađena na Blockchainu. Iako se čini da je na površini decentralizirana platforma, Augur dolazi s obećavajućim potencijalom predviđanja podataka gotovo za bilo koju industriju.
  • Građanski:Cilj građanskog društva je i pojedincima i poslovnim subjektima pružiti alate za učinkovitu kontrolu i zaštitu njihovog identiteta. Sa svojom decentraliziranom arhitekturom omogućuje višefaktorsku provjeru autentičnosti bez vjerodajnica ili bilo koje vrste autentifikatora treće strane.

Ethereum se također može koristiti za izgradnju ‘decentraliziranih autonomnih organizacija.’ DAO je autonomna i decentralizirana organizacija koja se pokreće kodom napisanim na bloku Ethereum.

Ljudi koji kupuju tokene posjeduju DAO. No, umjesto da djeluju kao znak, oni djeluju kao doprinosi koji ljudima daju glasačka prava.

Povijest Ethereuma

Da bismo razumjeli povijest ethereuma, moramo početi od samog početka.

2013. – Bijela knjiga o Ethereumu

2013. godine postavljena je infrastruktura za novi novčić. Vitalik Buterin koji je tada radio kao programer za Bitcoin opisao je koncept ethereuma. Vitalik je napisao prvu bijeli papir opisujući ga. Kasnije iste godine, predložio je prototip s općim programskim jezikom.

2014. – Najava Ethereuma

U siječnju 2014., tijekom sjevernoameričke Bitcoin konferencije, gospodin Vitalik najavio je koncept. Također je imenovao surazvojnike ethereuma, tj. Jeffreyja Wilcklea i Dr. Gavin Wood.

U travnju iste godine objavio je formalne specifikacije ethereuma u žutom listu. Vitalik je također kodirao prvi potpuno funkcionalni programski jezik. To je kasnije korišteno kao prototip za ethereum.

Do srpnja 2014., prva prodaja Eter napravljeno je. Prikupljeni kapital upotrijebljen je za čišćenje pravnih postupaka. Do kolovoza iste godine prikupljeno je 14 milijuna dolara od prodaje Etera.

U rujnu 2014. kupci ethereum ICO-a nagrađeni su s 60 milijuna etera. Preostali ETH poslan je eteru neprofitnoj zakladi u Švicarskoj.

U studenom 2014. u Berlinu je organiziran sastanak DEVCON-0. Ovaj je događaj okupio programere ethereuma iz svih dijelova svijeta. Na sastanku se razgovaralo o različitim aspektima ethereum tehnologije. Od događaja, razne prezentacije učinile su ethereum skalabilnijim, sigurnijim i pouzdanijim.

2015. – Programeri podržavaju Ethereum

U travnju 2015. pokrenut je program DEVgrant. Program je trebao nagraditi programere i pristaše ethereuma. Program je pomogao financirati ethereum projekte i platformu.

Krajem srpnja 2015. objavljena je prva prekretnica za ethereum. Pametni ugovor Frontier uvelike je poboljšao ekosustav ethereuma.

U studenom iste godine u Londonu je održan događaj DEVCON-1. Događaj je trajao pet dana. Događaju je prisustvovalo više od 400 sudionika i napravljeno je više od 100 prezentacija. Događaj je bio uspješniji od 2014. jer su prisustvovale etablirane tvrtke poput Microsofta, IBM-a i USB-a.

Također, na sastanku DEVCON-1 tehnologija blockchain došla je u središte pozornosti. Ethereum je prednjačio s tom tehnologijom i to je bio veliki poticaj.

2016. – Javna prodaja Ethereuma & Podjele

U ožujku 2016. izvršena su poboljšanja mreže ethereum. Nadogradnju je izveo Homestead koji je protokol za poboljšanje.

U svibnju iste godine Ethereum je dobio veliko pojačanje medijskim izvještavanjem. Povećana pokrivenost dovela je do prikupljanja 150 milijuna dolara na općoj javnoj prodaji.

U lipnju 2016. ethereum je bio hakiran prvi put. Hakeri su tvrdili da su ukrali eter vrijedan više od 50 milijuna dolara. To je istog mjeseca dovelo do brojnih sporova.

U srpnju iste godine, zbog sporova svjedočenih u lipnju, mreža ethereuma podijeljena je u dva odjela. Dvije su podjele bile: Ethereum (ETH) & Ethereum Classic (ETC).

Ethereum je pribjegao decentraliziranom donošenju odluka, dodatnim protokolima i strategijama rješavanja sukoba. Ethereum classic je, s druge strane, pribjegao zakonu koda, nepromjenjivosti blockchaina i bitnoj pobuni.

Podjela je dalje dovela do razdvajanja programera, osnivača ethereuma, poslovnih partnera, korisnika i rudara od ethereum classic.

2017. – Enterprise Ethereum Alliance

U veljači 2017. godine EEA (Enterprise ethereum savez) je formirana. U ovom savezu Microsoft je u suradnji s etabliranim bankama i tehnološkim geekovima napredovao u prihvaćanju ethereum blockchain tehnologije.

U svibnju iste godine osnovana su još dva EEA. Povećanjem saveza dodavalo se sve više i više organizacija visokog profila i tvrtki.

Ovaj savez doveo je do vjerovanja da će bitcoin vjerojatno biti zamijenjen ethereumom ove – 2018. godine.

DAO Hack

Što je DAO hack?

Kao što je već rečeno, DAO je decentralizirana autonomna organizacija! Radi na otvorenom izvornom kodu i nije vezan ni za jednu upravu, vladu ili upravljačku zajednicu.

U 2016. godini ovaj je skup pametnih ugovora prikupio ukupno 150 milijuna dolara u crowdsaleu za financiranje projekta. Ali to se nekako iskoristilo u lipnju kada je anonimni subjekt potražio 50 milijuna američkih dolara u Eteru.

Ali zašto se hak zapravo dogodio?

To se dogodilo zbog podijeljene funkcije DAO-a. Dana 17. lipnja 2016. godine, nepoznata osoba iskoristila je propust funkcije razdvajanja. Dopustio je hakerima da ponove svoj zahtjev za povlačenjem tokena prije nego što ga je sustav registrirao kao 50 milijuna dolara.

Nakon ovog hakiranja, zajednici je trebalo 28 dana da iznađe rješenje koje je na kraju postalo “vilica”.

Ovaj je hack jednostavno donio podjelu u zajednici Etherum i podijeljen je u dva odvojena blok-lanca – Ethereum (ETH), a original se nastavio kao Ethereum Classic (ETC).

Pogledajte naše usporedbe:

  • Bitcoin vs Ethereum? Koja je razlika?
  • Ethereum vs Litecoin: Zašto je LTC za transakcije, a ETH za pametne ugovore?
  • EOS vs Ethereum: Potencijalni ubojica Ethereuma!
  • Ardor vs Ethereum: koje su prednosti i nedostaci?
  • NEO vs Ethereum: Što je bolje?
  • Ethereum vs Ripple: dubinska usporedba

Završne misli

Pa, unatoč DAO hakiranju, Ethereum ide naprijed i također pokazuje obećavajuću budućnost. U potpunosti koristi blockchain tehnologiju, a također osigurava decentralizaciju svjetske ekonomije.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map