Korištenje kriptografije u kriptovaluti: Vodič za početnike

Ovaj članak objašnjava što je kriptografija u kriptovaluti i kako štiti blockchains od hakiranja.

Ako ste kripto trgovac ili programer blokchain-kripto valuta, tada ste već čuli dva zahtjeva. Prvo je da šifriranje privatnog ključa i javnog ključa čuva transakcije na sigurnom. Drugo je da kriptografija štiti blockchain mreže na sigurnom.

Nakon čitanja ovog članka, trgovci kripto znat će kako je osiguravanje njihovog privatnog ključa dovoljno za zaštitu njihovih kripto transakcija. Programeri blockchain-kriptovaluta znat će nakon što ovo pročitaju da dokle god koriste standardni kriptografski algoritam njihova blockchain mreža je sigurna.

Moderna kriptografija u velikoj se mjeri oslanja na naprednu matematiku, a objašnjenje tih matematičkih pojmova izvan je dosega ovog članka.

Upišite se sada:Tečaj o osnovama Enterprise Blockchaina

Hakiranje kriptovalute: koji su rizici?

Dva su događaja koja kriptotrgovcima i blockchain kriptovalutnoj mreži mogu nanijeti gubitak. To su kako slijedi:

 • Hakeri provale digitalni potpis kripto trgovca i pokreću zlonamjerne transakcije s računa trgovca.
 • Hakeri ugrožavaju blockchain mrežu koja je osnova kriptovalute i tamo manipuliraju transakcijama.

Šifriranje, koje je rezultat moderne kriptografije, štiti digitalni potpis kripto trgovca. Također, kriptografske hash funkcije štite blockchain mrežu.

Što je kriptografska hash funkcija?

“Hash funkcija” pretvara skup podataka promjenjive duljine u alfanumerički niz fiksne veličine. U znanosti kriptografije koriste se neke specifične hash funkcije, a one se nazivaju ‘kriptografske hash funkcije’. Kriptografske hash funkcije imaju određene specifične karakteristike, a to su sljedeće:

 1. Te su funkcije ‘determinističke’, tj. Određeni ulaz uvijek daje isti izlaz.
 2. Čak i ako se ulaz malo promijeni, izlazni hash drastično će se razlikovati.
 3. Izračun hash vrijednosti je brz.
 4. Izračunavanje unosa iz hasha praktički je nemoguće zbog ekstremnih poteškoća.

Kriptografske hash funkcije koriste se u kontekstu blockchaina za izradu digitalnog potpisa korisnika pomoću šifriranja javno-privatnog ključa. Te se funkcije također koriste za jedinstvenu identifikaciju svakog bloka u blockchainu na kodiran način, tako da se sadržaj bloka ne može reproducirati pomoću hasha.

Čitaj više:Kriptografsko raspršivanje: Vodič za početnike

Kako djeluje javno-privatno Šifriranje ključa štiti transakcije kripto trgovaca?

Trgovci kripto računima imaju javne ključeve koje dijele s drugima kako bi mogli primati kriptovalute. Ovaj javni ključ poznat je i kao adresa korisnika. Naprotiv, korisnici ne smiju dijeliti svoje privatne ključeve. Moraju ga osigurati, jer ako haker dobije privatni ključ, tada naš kripto trgovac može izgubiti sva svoja sredstva.

Javni ključ samo je kriptografsko raspršivanje privatnog ključa. Vrlo je lako generirati javni ključ iz privatnog, međutim, praktički je nemoguće učiniti suprotno.

Da bi svoje transakcije poslali rudarima, kripto trgovci čine sljedeće:

 1. Stvorite kriptografsko raspršivanje poruke transakcije putem funkcije kriptografskog raspršivanja;
 2. Pokrenite hash i privatni ključ kroz algoritam potpisa;
 3. Pošaljite javni ključ, poruku i digitalni potpis generiran algoritmom potpisa.

Kada rudari prime transakcije, čine sljedeće:

 1. Pokrenite dolaznu poruku kroz kriptografsku hash funkciju;
 2. Pokrenite dolazni potpis i javni ključ kroz algoritam provjere potpisa, koji stvara raspršivanje.

Rudari zatim uspoređuju dva hasha i oni se podudaraju i tada je transakcija valjana.

Ovdje saznajte više o privatnom ključu u odnosu na javni ključ!

Je li šifriranje javno-privatnog ključa Sef?

Ako bi hakeri trebali krivotvoriti transakciju kripto trgovca, morat će prvo promijeniti poruku prema svojoj neetičkoj potrebi, a zatim pronaći digitalni potpis koji će odgovarati hashu. Imajte na umu da su kriptografske hash funkcije ‘jednosmjerne’. Hakeri moraju proći dug postupak suđenja i pogrešaka da bi pronašli jedan takav potpis. Koliko dugo? Pa, za hakiranje digitalnog potpisa u blockchain mreži, koristeći cjelokupnu računarsku snagu mreže, hakeru će trebati 5 ‘petindecilijuna’ (1 kvindecillion = 10 ^ 48) godina! Kripto trgovci mogu biti sigurni, šifriranje javno-privatnog ključa zaista je sigurno.

Kako Hash bloka štiti Blockchain mrežu? Kriptografija u Blockchainu

Jednostavni blok u blockchainu sadrži sljedeće informacije –

 • Hash prethodnog bloka;
 • Detalji transakcija;
 • Adresa rudara koji je riješio blok;
 • Slučajan broj, bitan za stvaranje hasha ovog bloka.

Sljedeći će blok imati hash ovog bloka, i tako dalje.

Pretpostavimo sada da je skupina hakera planirala uvesti novi blok između 7. i 8. bloka, kako bi zabilježila neke transakcije koje će im neetički koristiti. Ako kreiraju ovaj novi blok, mreža će ga odmah odbiti iz sljedećih razloga:

 • Rudari prihvaćaju samo blokove s malim hash vrijednostima – npr. S puno nula unaprijed.
 • ‘Novi’ 8. blok nema hash vrijednost 7. bloka.

Sada će hakeri trebati riješiti ova dva problema. Pronaći malu hash vrijednost izuzetno je teško i zahtijeva mnoštvo pokušaja i pogrešaka. Još je teži drugi problem!

Hakeri će morati upotrijebiti svoje računalne moći kako bi riješili 8. blok tako da započne s raspršivanjem 7. bloka. To je vrlo teško i zahtijeva puno računalne snage. Štoviše, čim hakeri riješe ovaj problem i stvore “novi” 8. blok, morat će promijeniti ono što je sada 9. blok, kako bi uveli hash “novog” 8. bloka na njegovom početku. To moraju učiniti i za svaki sljedeći blok!

Čitaj više:Kako funkcionira Blockchain?

Hakiranje blockchain mreže je praktički nemoguće!

Sada uzmite u obzir činjenicu da blockchain mreža ima tisuće rudara, koji svi istovremeno pokušavaju minirati nove blokove. Do trenutka kada hakeri manipuliraju blokovima ranije u lancu, lancu je dodano još mnogo novih blokova jedan za drugim.

Za hakere je to beskrajan lanac pokušaja modificiranja postojećih blokova. Praktički je nemoguće ako hakeri ne uspiju prikupiti više računalne snage od cijele blockchain mreže. Osim toga, takve neobične aktivnosti usmjerene na blokove ranije u lancu dužne su upozoriti ostale rudare i hakeri će se začas saznati.

Završne misli

Ako ste kripto trgovac, zaštitite svoj privatni ključ. Ako ste programer, upotrijebite standardni kriptografski algoritam u svom blockchainu. Moderna kriptografija učinit će ostalo.

Jeste li znatiželjniji o temeljnijim konceptima blockchain tehnologije? Isprobajte ovaj besplatni osnovni tečaj za blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map