Hibridni blokchain: najbolje od oba svijeta

Hibridni blockchain revolucionarna je vrsta blockchain tehnologije. U ovom ćemo vodiču zaroniti u osnovne elemente hibridnog blockchaina i naučiti kako to funkcionira.

Blockchain jedinstveno transformira svijet. Omogućuje poduzećima, vladama i drugim organizacijama da se bolje nose sa svojim tijekom rada i poboljšaju svoje sustave boljim rješenjima. Sada se mijenja način na koji pohranjujemo podatke, pristupamo im i koristimo ih za poboljšanje neprekinutog ciklusa tehnološkog rasta. Također utječe na druge aspekte naše tehnologije, uključujući način na koji ulijevamo povjerenje u mrežu.

Blockchain se može koristiti na tri različita načina: privatni, javni, konzorcijski i hibridni. Ako ste u prošlosti čitali o blockchainu, možda imate ideju o tome kako funkcioniraju privatni i javni blockchain. Za one koji ne znaju, detaljno ćemo ih raspraviti u nastavku.

Međutim, treći način, tj. Hibrid, mogao bi utjecati na različite industrije. Hibridni blockchain kombinacija je oba svijeta, i privatnog i javnog blockchaina. To organizacijama daje bolju kontrolu nad onim što žele postići, umjesto da mijenjaju svoje planove o ograničenju tehnologije.

Korištenje blockchain tehnologije može se obaviti i na financijski i na nefinancijski način. S blockchainom postaje nemoguće miješati podatke ili provaliti u sustav. Otvorenost javnog blockchaina okuplja ljude širom svijeta, dok privatni blockchain osigurava da zatvoreni ekosustav može napredovati i s blockchain mogućnostima.

U ovom ćemo članku proći kroz hibridni blockchain i ono što on nudi. Također ćemo razgovarati o definiciji hibridnog blockchaina i razumjeti je iznutra. Ali prvo, provjerimo i privatni i javni blockchain.

Upišite se sada: Tečaj o osnovama Enterprise Blockchaina

Što je javni blokchain?

Kao što i samo ime govori, javni blockchain je javne naravi. Kada je došao bijeli papir o Bitcoinima, također je spomenuo blockchain u njegovom javnom obliku. To također znači da je javni blockchain otvoren za sve i svatko može u njemu sudjelovati.

Međutim, pitanje je zašto bi se itko pridružio javnom blockchainu? Tu dolazi poticaj koji javni blockchain nudi. To zauzvrat poboljšava broj korisnika, poboljšavajući zdravlje i rast blockchaina. Bitcoin to čini izuzetno dobro.

Na primjer, rudari mogu sudjelovati i pružiti računsku snagu za rješavanje složenih algoritama. Time se minira transakcija ili blok. S druge strane, rudare se potiče jer su za svoj posao dobivali bitcoin. Uvijek će biti korisnika i radnika u javnom blockchain okruženju kako bi se ono odvijalo bez problema. Fluidnost je važna i zato je poticanje nastavlja.

Drugi primjer javnog blockchaina uključuje NEO, Ethereum i tako dalje.

Svatko bez ikakvih ograničenja također može stvoriti javni blockchain.

Što je Private Blockchain?


Sad kad smo dobili jasnu sliku onoga što javni blockchain nudi. Prijeđimo na privatni blockchain. Kao što ste mogli pretpostaviti iz imena, privatni blockchain su privatni.

U privatnom blockchainu stranke ograničavaju pristup blockchainu svojim korisnicima. Korisnici moraju dobiti pristup mreži prije nego što je mogu koristiti. Također, pristup može dobiti samo tijelo koje upravlja privatnim blockchainom.

Kako je riječ o privatnom blockchainu, stvari se mogu mijenjati kako žele. Na primjer, administrator može ograničiti transakcije na temelju njihove prirode, brzine ili namjere. Ovdje kontrola daje privatni blockchain odličan primjer za tvrtke ili organizacije koje žele profitirati od blockchaina, ali u zatvorenom okruženju.

Još jedna stvar koju ovdje morate primijetiti jest da privatni blockchain nije u potpunosti zatvoren od javnog pristupa. Može im se pristupiti prema onome za što je administrator postavio stvari.

Na primjer, Quorum je privatni blockchain koji se koristi mrežom Ethereum. Koristi novi mehanizam konsenzusa i također ima strogu privatnost transakcija / ugovora. J.P.Morgan tvorac je Quoruma. Ostali primjeri vrijedni spomena su Hyperledger i Corda.

Želite li naučiti više razlike između privatnog i javnog blockchaina? Evo vodiča za javni i privatni blockchain koji možete provjeriti.

Definicija hibridnog bloka

Hibridni blockchain najbolje je definirati kao blockchain koji pokušava iskoristiti najbolji dio i privatnih i javnih blockchain rješenja. U idealnom svijetu hibridni blockchain istovremeno će značiti kontrolirani pristup i slobodu.

Hibridna blockchain arhitektura razlikuje se od činjenice da nisu otvoreni za sve, ali ipak nude blockchain značajke kao što su integritet, transparentnost i sigurnost.

Kao i obično, hibridna blockchain arhitektura u potpunosti je prilagodljiva. Članovi hibridnog blockchaina mogu odlučiti tko može sudjelovati u blockchainu ili koje su transakcije javne. To donosi najbolje iz oba svijeta i osigurava da tvrtka može raditi sa svojim dionicima na najbolji mogući način.

Nadamo se da ste dobili jasan uvid u definiciju hibridnog blockchaina. Da biste dobili puno bolju sliku, preporučujemo vam da pogledate neke hibridne blockchain projekte. XDC je jedan od onih projekata koji iskorištavaju i javni i privatni blockchain. Stvara ga i njime upravlja XinFin, singapurska tvrtka.

Transakcije koje se mogu provjeriti

Iako se transakcije ne objavljuju javno, ali ih je i dalje moguće provjeriti kada je to potrebno. Svaka transakcija koja se dogodi na hibridnoj blockchain platformi može se po potrebi održati privatnom i uvijek otvorenom za provjeru. Kako se koristi blockchain, ovdje djeluje njegov najvažniji aspekt. Nepromjenljivost. Osigurava da se svaka transakcija napiše jednom i da se ne može pravovremeno promijeniti.

Pa, hoće li biti siguran u usporedbi s javnim ili privatnim blockchainom? Odgovor je da. Iako to kontrolira skup pojedinaca, oni ne mogu promijeniti nepromjenjivost i sigurnost transakcija. Oni mogu kontrolirati samo koje se transakcije javno objavljuju, a koje ne.

Kako funkcioniraju korisnici u hibridnom blockchainu?

Nakon što korisnik dobije potporu za pristup hibridnoj blockchain platformi, može u potpunosti sudjelovati u aktivnostima blockchaina. Dijeli jednaka prava da obavlja transakcije, pregledava ih ili čak dodaje ili mijenja transakcije. Međutim, jedna stvar koja se drži u tajnosti je identitet korisnika od ostalih sudionika. To se radi radi zaštite privatnosti korisnika.

Kada korisnik izvrši transakciju s drugim korisnikom, tada stranka s kojom ima posla otkriva samo njegov identitet. Kako bi se osiguralo da je gornji postupak identifikacije pravilno izveden, tvrtke i organizacije provode KYC (Upoznajte svog kupca) kako bi to funkcioniralo. Financijske institucije posebno trebaju pravilno postupati s tim jer ne mogu dopustiti da transakciju izvršava korisnik koji blockchainu nije u potpunosti poznat.

Anonimnost javne države

Čak i kada hibridni blockchain ima ograničenu anonimnost za korisnike koji sudjeluju u mreži, javna anonimnost i dalje se zadržava. Na taj način nitko izvan mreže ne može znati za korisnike. To nas dovodi do uzbudljivog sjecišta javnog i privatnog sustava.

Hibridna mreža nudi sve kritične značajke javnog blockchaina, poput sigurne, transparentne, nepromjenjive i decentralizirane, ali također ograničava mogućnost pristupa transakcijama, pregledavanja ili mijenjanja transakcija na bilo koji način. Također, ne mogu svi koristiti mrežu, što osigurava da povjerljivi podaci ne izlaze iz mreže. Dakle, hibridni blockchain promiče veću sigurnost jer koristi obje značajke.

Provjerimo prednosti hibridnog blockchaina.

Prednosti hibridnog blockchaina

Sada znamo što je hibridni blockchain. Također jasno razumijemo i druge vrste blockchaina: tj. Privatni i javni. Sada je vrijeme da nabrojite prednosti hibridnog blockchaina i ono što on nudi.

  1. Radi u zatvorenom ekosustavu: Prednost broj jedan hibridnog blockchaina je njegova sposobnost rada u zatvorenom ekosustavu. To znači da se tvrtke ili organizacije ne moraju brinuti hoće li im informacije procuriti prilikom iskorištavanja prednosti blockchain tehnologije.
  2. Mijenja pravila po potrebi: Tvrtke uspijevaju na promjenama. Dobre vijesti o hibridnom blockchainu jer trebaju promijeniti pravila. Međutim, priroda promjene ovisi o tome što hibridni blockchain pokušava učiniti. Međutim, nemojte očekivati ​​da ćete promijeniti podatke ili izmijeniti transakcije u hibridnom sustavu koji obrađuje registar opsega ili identitet korisnika u svrhu provjere.
  3. Zaštita od napada od 51%: Hibridni blockchain je imun na napad od 51% jer hakeri ne mogu imati pristup mreži da izvrše napad.
  4. Zaštita privatnosti tijekom komunikacije s vanjskim svijetom: Iako je privatni blockchain najbolji za pitanja vezana uz privatnost. Međutim, oni su ograničeni kada je u pitanju komunikacija s vanjskim svijetom. Mnoge tvrtke možda žele zadržati privatnost, ali također trebaju konfigurirati svoj blockchain tako da mogu komunicirati sa svim svojim dioničarima, uključujući javnost.
  5. Niski troškovi transakcije: Još jedna dodatna prednost korištenja hibridnog blockchaina jest nizak trošak transakcije. Transakcije će biti jeftine, jer za njihovo provjeru treba nekoliko čvorova. Najmoćniji čvorovi u mreži olakšavaju provjeru transakcije, što može potrajati tisuće čvorova u javnom blockchainu. Naknade za transakcije mogu se smanjiti na čak 0,01 USD po transakciji.

Slučajevi korištenja hibridnih blockchaina

Prođimo sada neke primjere upotrebe hibridnog blockchaina da bismo stekli bolje razumijevanje.

Hibridni IoT

Prvi slučaj upotrebe o kojem želimo razgovarati je hibridni IoT. Internet stvarima može biti nezgodno upravljati pomoću cjelovitog javnog blockchain rješenja, jer će hakerima pružiti besplatne podatke za mapiranje čvorova ili čak hakiranje u njih. Hibridnim blockchainom uređaji se mogu smjestiti u privatnu mrežu s pristupom onima koji ih samo trebaju. Neki se aspekti mreže mogu objaviti ovisno o tome koje podatke dijeliti. Hibridni pristup može riješiti mnoga sigurnosna pitanja.

Globalne financije i trgovina

Čak i financije mogu iskoristiti hibridni blockchain. XinFin koristi hibridni blockchain koji koristi Ethereum za javnu komponentu, dok je Quorum za privatnu komponentu njihovog rješenja. Cilj im je pružiti globalnu financijsku i trgovinsku platformu koristeći hibridnu tehnologiju. Koriste DPOS (delegirani Proof-of-Stake).

Bankarstvo

Hibridni blockchain može biti idealno rješenje za bankarstvo. Budući da banke moraju interno rješavati probleme i također osigurati korisničke podatke, mogu se koristiti ovim pristupom. Čak i Ripple, usredotočenija centralizirana kriptovaluta, može se prebaciti na hibridnu blockchain mrežu ako je potrebna promjena.

Lanac opskrbe

Lanci opskrbe također mogu imati veliku korist od hibridnog bloka. Kako je opskrbni lanac ogroman, neophodno je da postanu hibridni. Ne može ići ni privatni ni javni blockchain. Mnoge logističke tvrtke lanca opskrbe već su ga počele provoditi.

Jedan od velikih primjera koji koristi hibridni blockchain u lancu opskrbe je IBM-ovo povjerenje za hranu. Cilj im je poboljšati učinkovitost u cijelom lancu opskrbe hranom. To je mreža u kojoj sudjeluju svi, uključujući poljoprivrednike, veletrgovce, distributere i druge. Walmart je također aktivan igrač u ovom projektu.

Vlade

Blockchain može promijeniti način rada vlada. Čak i vlade to znaju i započele su postupak korištenja blockchaina u svom upravljanju. Na primjer, vlada može koristiti blockchain za glasanje, stvaranje javne identifikacijske baze podataka, bilježenje složenih podataka, automatiziranje akvizicija, pružanje socijalne / humanitarne pomoći itd..

Da bi sve to bilo moguće, moraju se koristiti hibridni blockchains. Pruža vladi kontrolu koja im je potrebna i omogućava javnosti da joj pristupi. Potpuno privatni ili javni blockchain neće raditi jer ili ometaju pristup korisniku ili otkrivaju previše podataka. Prava kontrola blockchaina može osigurati da vlada ostane pod kontrolom dok iskorištava blockchain.

Poduzetničke usluge

I na kraju, ali ne najmanje važno, vidjet ćemo i veliku promjenu u poslovnim uslugama zahvaljujući hibridnom blockchainu. Ne može se koristiti samo za izgradnju tehnologije otvorenog koda, već i rješenja na razini poduzeća. Na primjer, poduzeća mogu koristiti hibridni blockchain za automatizaciju svoje usluge i poboljšanje njihove pouzdanosti, povjerenja i transparentnosti za zaposlenike i krajnje korisnike – industrije poput zrakoplovstva, opskrbnog lanca i tako dalje.

Privatno protiv javnog protiv hibridnog

Provjerimo kako se razlikuju različite vrste blockchaina kada ih uspoređujemo.

  PublicPrivateHybrid
Definicija Javni blockchain otvoren je svima u kojima svi mogu sudjelovati. Privatni blockchain kontroliraju vlasnici, a pristup je ograničen na određene korisnike. Hibridni blockchain kombinacija je javnog i privatnog blockchaina. To znači da se neki postupak drži privatnim, a drugi javnim.
Transparentnost Javni blockchain potpuno je transparentan. privatni blockchain je samo transparentan za korisnike kojima je odobren pristup. Hibridna blockchain transparentnost ovisi o načinu na koji vlasnici postavljaju pravila.
Poticaj Javni blockchain potiče sudionike na rast mreže. Privatni blockchain ograničen je i stoga nema sličnih poticaja kao javni blockchain. Hibridni blockchain može se odlučiti za poticanje korisnika ako to žele.
Slučaj upotrebe Može se koristiti u gotovo svakoj industriji. Dobro za javne projekte. Dobar je i za stvaranje kriptovaluta za komercijalnu upotrebu. Privatni blockchain izvrstan je za organizacijsku implementaciju blockchaina jer im je potrebna potpuna kontrola nad njihovim tijekom rada. Hibrid je najprikladniji za projekte koji ne mogu biti privatni ili javni i nemaju nedostatak povjerenja. Lanac opskrbe sjajan je primjer. Također je učinkovit u bankarstvu, financijama, IoT-u i drugima.
Potreban KYC Ne Da Da
Transakcijski trošak Skupo Ne tako skupo Ne tako skupo
Nosi osnovno svojstvo blockchaina Da Da Da

Je li hibridni i federalni (konzorcij) različit?

Naizgled bi mogli zvučati identično, ali to nije stvarnost. I federalni i hibridni koriste drugačiji pristup i imaju svoje jedinstvene karakteristike. Poznavajući ove karakteristike, moći ćete se opremiti znanjem koje ćete odabrati za svoju tvrtku ili organizaciju. Pogledajmo kako se razvija hibridni blockchain u odnosu na konzorcijski blockchain.

Blokchain konzorcija

Grupa upravlja blockchainom konzorcija. Grupa odlučuje o načinu funkcioniranja blockchaina. Također, pristup je ograničen, a grupa odlučuje tko će mu uopće pristupiti. Prednosti strogog pristupa su očite. Na primjer, ograničeni pristup znači brže transakcije, visoku skalabilnost i bolju privatnost transakcija.

Hibridni blockchain

Hibridni blockchain kombinacija je javnih i privatnih entiteta. Najbolji način da se to opiše je korištenje javnog blockchaina na kojem je smještena privatna mreža. To znači da postoji ograničeno sudjelovanje koje se kontrolira kroz privatni blockchain.

Tehnički, to djeluje generiranjem raspršenih blokova podataka pomoću privatne mreže, a zatim pohranjivanjem tih podataka u javnost bez ugrožavanja privatnosti podataka.

Za razliku od federalnog blockchaina, hibridni blockchain pruža fleksibilnu kontrolu nad blockchainom. To znači da kontrola nad dijeljenim podacima nije idealna i nije bolja od one nad federalnim. Najbolji slučaj upotrebe hibridnog blockchaina je skalabilnost i decentralizacija.

Pogledajte tablicu u nastavku da biste saznali više o hibridnom blockchainu u odnosu na konzorcijski blockchain.

 Hibridni blokchain konzorcij Blockchain
Pristup Neki su slučajevi javni, a neki ograničeni Samo odabrani sudionici dobivaju puni pristup
Brzina transakcije Brzo Brzo
Autoritet Djelomično decentralizirano Decentralizirano
Privatnost Djelomično Djelomično

Zaključne misli: Je li hibridni blockchain budućnost?

Javni ili privatni blockchain ne može riješiti svaki problem vani. Za organizacije i tvrtke koje žele iskoristiti blockchain, ali ne žele svoje kritične poslovne podatke i procese izložiti cijelom svijetu!

Prošli smo kroz privatni, javni i na kraju hibridni blockchain da bismo ga razumjeli. Ako ste i dalje zbunjeni s ovim različitim varijantama blockchaina i želite saznati više o njima, pogledajte naš besplatni tečaj blockchaina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map