Decentralizirana financijska tehnologija: sveobuhvatan vodič

Blockchain ekosustav proizašao je iz želje za izgradnjom transparentne i bolje digitalne infrastrukture koja uključuje bilo koga i bilo gdje. Naš financijski sustav zaostaje u ovoj sceni i treba ga promijeniti. Da bi se to dogodilo, decentralizirana financijska tehnologija donosi nove mogućnosti na stol s nepovjerljivom globalnom dostupnošću, bržim vremenom namire, detaljnom kontrolom imovine itd..

Prije decentraliziranih financija, naša je financijska infrastruktura bila jako centralizirana. Štoviše, središnje vlasti poput BoE ili Fed izdaju valutu i kontroliraju ponudu i potražnju. Kako smo financijski korisnici, financijskim organizacijama također dajemo kontrolu nad našom imovinom u nadi da ćemo dobiti više zauzvrat.

Međutim, ova je infrastruktura vrlo manjkava kada centralizirano tijelo manipulira sustavom kako hoće, zajedno s velikom količinom ljudskih pogrešaka koje se čine svaki dan. Čak i za internetske bankarske sustave, naša imovina nije sigurna jer koristi naslijeđene mreže koje se ne mogu mjeriti s današnjim cyber kriminalcima.

Kao što vidite, iako je naša imovina, nad njom obično nemamo kontrolu. Ali sada je krajnje vrijeme da se riješimo ovog manjkavog sustava i prihvatimo moć decentralizirane tehnologije.

Stoga ću u ovom vodiču razgovarati o detaljima i mogućnostima decentralizirane tehnologije financiranja i nadamo se da ćete shvatiti zašto je to toliko važno za gospodarstvo.

Pa, krenimo!

Upišite se sada: Uvod u tečaj DeFi (decentralizirane financije)

Što je tehnologija decentraliziranog financiranja (DeFi)?

Decentralizirano financiranje nova je vrsta decentraliziranog monetarnog sustava koji kao temeljnu tehnologiju koristi javne blokove poput Ethereuma. Komponente decentraliziranih financija obično uključuju digitalnu imovinu, protokole, pametne ugovore i dApps.

Iako većina nas Bitcoin ili Ethereum vidi samo kao kriptovalute, vrlo malo njih zapravo zna da te kriptovalute imaju golem sustav koji omogućava korisnicima da se bave financijskim aktivnostima bez ikakvog središnjeg tijela.

Zapravo, decentralizirane financije počele su koristiti Ethereum na samom početku kako bi pomogle u razvoju ovog ogromnog ekosustava.

Sad kad je decentralizirana tehnologija financiranja uvriježena, mnoge tvrtke ili pojedince zanima što taj novi sustav može učiniti.

U stvarnosti je primarni cilj uvođenja ovog novog sustava sasvim jednostavan. Prije svega, cilj je ponuditi financijske usluge 1,7 milijardi ljudi koji im nemaju pristup. Drugo, upotreba otvorenog sustava olakšava uklanjanje kvarova i pogrešaka i uvođenje transparentnije peer-to-peer mreže.

Također, kako je tehnologija DeFi bez dozvole, tako da svatko može pristupiti mreži kada želi.

No, zasad, provjerimo kako se DeFi ponaša u odnosu na tradicionalne sustave.

Također pročitajte: Što su decentralizirane financije (DeFi)?

Decentralizirani vs. Tradicionalne financije: u čemu se razlikuju?

Tehnički gledano, decentralizirane su financije napredna verzija tipične financijske strukture. Slijedi iste protokole ili primanje i davanje novca. Međutim, postoje neke osnovne razlike na poslu.

Štoviše, sve decentralizirane tvrtke za financijsku tehnologiju imaju tendenciju dodati vlastiti dodir u svoja financijska rješenja. Pa, pogledajmo koje su nove značajke.

 • Nisu potrebni ljudi:

Prva karakteristika ove tehnologije je da joj za rad ne trebaju zaposlenici ili institucije. Uglavnom sve radi na kodu napisanom za to okruženje. Pametnim ugovorima uvijek možete dodati vlastita pravila, ali ukupni slijed rada je isti.

 • Prozirnost koda:

Glavna razlika je u upotrebi koda i koliko je postupak transparentan. U tradicionalnim bankarskim aplikacijama nećete vidjeti transparentnost kodova. Međutim, u DeFi-u možete slobodno revidirati i provjeriti kodove. Dakle, korisnici će uvijek znati s čime rade i kako ugovori funkcioniraju.

 • Pojava dApps:

Ekosistem decentralizirane financijske tehnologije pun je aplikacija za financiranje. Štoviše, sve su aplikacije dizajnirane da budu globalno dostupne od samog početka! Dakle, neće biti važno koji je vaš geografski položaj; tim DeFi mrežama možete pristupiti u bilo kojem trenutku s bilo kojeg mjesta.

 • Dostupno svima:

Nema ograničenja za to tko može razvijati ove programe ili tko može stvarati svoje račune u njima. Dakle, za razliku od načina na koji funkcionira naš financijski sustav, ne postoje posebne smjernice ili ovlasti koje ograničavaju vaša prava na financijske olakšice. Stoga možete jednostavno imati kripto novčanik i koristiti pametne ugovore ili druge značajke da biste iskoristili koristi od svoje imovine.

 • Algoritmi otvorenog koda:

Možete kombinirati različite decentralizirane financijske aplikacije i u tom procesu osmisliti potpuno novu. Većina njihovih algoritama su otvorenog koda i besplatni za upotrebu. Štoviše, čak možete izgraditi platformu koja može pristupiti više aplikacija s jedne točke. To je nešto što nećete dobiti od tradicionalnog financijskog sustava.

Čitaj više: DeFi vs CeFi – Razumijevanje razlika

Koje su blagodati decentraliziranih financija?

Decentralizirane tvrtke za financijsku tehnologiju koriste načela javnog blockchaina kako bi povećale ukupnu financijsku transparentnost i sigurnost. Štoviše, koristeći ovu mogućnost, mogu otvoriti veliku količinu mogućnosti zajedno s likvidnošću i doći do standardiziranog financijskog sustava.

U svakom slučaju, ova tehnologija ima mnogo prednosti. Da vidimo što su to –

 • Ne može se miješati

Baš kao blockchain tehnologija, ove su aplikacije također nepromjenjive. U stvarnosti ne možete mijenjati ili brisati podatke nakon što se pohrane. Dakle, svaki pojedini element dobiva odgovarajuću reviziju kako bi se osigurala sigurnost.

Visoko programibilna arhitektura

Pametne ugovore možete prilagoditi kako želite. Stoga vam daje fleksibilnost za razvoj nove financijske imovine ili instrumenta.

 • Interoperabilni dizajn

U stvarnosti, većina decentralizirane tehnologije financiranja koristi Ethereumove protokole i standarde. Stoga ih je lakše učiniti interoperabilnima jer imaju sličnu arhitekturu. Štoviše, programeri sada mogu graditi nove značajke povrh bilo koje postojeće DeFi aplikacije. Dakle, ovo također osigurava interoperabilnost ove vrste tehnologije.

 • Potpuno transparentna mreža

Kako tehnologija DeFi za tu tehnologiju koristi javni blockchain, ona će pratiti svaku pojedinu značajku ove vrste blockchaina. Na primjer, u javnim blockchainima svi korisnici provjeravaju transakcije i sve im se emitira. Stoga je ovdje razina transparentnosti ogromna i, u većini slučajeva, ne postoji mogućnost da se ove transakcije učine privatnima. Također, njihov izvorni kod otvoren je za upotrebu, pregled i reviziju.

Postoje različite vrste blockchain tehnologije, gdje svaka vrsta nudi različite vrste značajki. Pogledajte razne vrste blockchain tehnologije kako biste saznali više o njihovim razlikama i sličnostima. 

 • Pristup bez dozvole

Obično tradicionalne financije ne nude pristup bez dozvole. Stoga mnogi pojedinci širom svijeta još uvijek nemaju pristup svojim financijskim pravima. Ali u DeFi-ju mogu pristupiti bez ikakvih ograničenja. Dakle, neće biti važno gdje su ili njihovo mjesto; mogu koristiti objekte koji dolaze s ovim novim ekosustavom.

 • Osnaživanje korisnika

Sve aplikacije DeFi osnažuju korisnike, a ne organizacije. Korištenjem kripto novčanika možete komunicirati s mrežom i preuzeti kontrolu nad svojom imovinom. Dakle, imat ćete isključivo skrbništvo nad svojim osobnim podacima i imovinom.

 

Slučajevi upotrebe decentralizirane financijske tehnologije

 • Upravljanje imovinom

Mnoge decentralizirane tvrtke za financijsku tehnologiju razvile su aplikacije za upravljanje imovinom. U osnovi, pomoću ovih aplikacija možete kupiti, prodati, prenijeti, uložiti i zaraditi kamate na svoju digitalnu imovinu.

Kao što znate, ovdje ćete posjedovati podatke i nitko drugi. Dakle, ove su aplikacije potrebne da biste bez problema upravljali svim svojim digitalnim sredstvima. Na primjer, Gnosis Safe, MetaMask i Argent aplikacije su koje vam mogu pomoći u upravljanju imovinom.

 • Mehanizmi “Znaj svoju transakciju” (KYT)

Uobičajeno je da su u tradicionalnim financijama smjernice Know-Your-Customer izuzetno potrebne za suzbijanje shema financiranja terorizma (CFT) i borbe protiv pranja novca (AML). Bez ovih shema zaustavljanje terorizma ili lažnih aktivnosti nije moguće.

Međutim, decentralizirane financije podižu je na drugu razinu. Ovdje ćete dobiti mehanizme za upoznavanje vaše transakcije (KYT). U stvarnosti će se usredotočiti na ponašanje korisnika koji sudjeluju, a ne na njihov identitet.

 • Decentralizirane autonomne organizacije

Još jedan popularan slučaj upotrebe DeFi-a su DAO-i. Bez DeFi-a koncept DAO-a nikada ne bi bio moguć. U stvarnosti, decentralizirana autonomna organizacija slijedi blockchain protokole i eliminira potrebu za centraliziranim vlastima.

To je jedinstveni koncept organizacijske strukture i brzo je postao popularan. Iako je na putu bilo uspona i padova, to je i dalje jedan od primarnih slučajeva upotrebe DeFi protokola.

 • Analiza podataka i upravljanje rizikom

Značajke iz decentraliziranih financija možete koristiti za analizu podataka i donošenje odluka o novim mogućnostima. Štoviše, možete ih koristiti i za procjenu i smanjenje rizika. DeFi obično nudi visoku transparentnost oko mrežne aktivnosti i podataka.

Tu značajku možete koristiti za analizu podataka i predviđanje bilo kakvih rizičnih aktivnosti u mreži. Defi Pulse ili Codefi Data neki su od popularnih programa izrađenih isključivo za ovaj slučaj upotrebe.

 • Tokenizirani derivati

Korištenjem pametnih ugovora decentraliziranih financija možete razviti tokenizirane derivate. Štoviše, derivati ​​će dobiti vrijednost iz temeljne imovine. Očito je da ćete se također morati dogovoriti o nekim uvjetima s drugom stranom prije tokeniziranja ovih izvedenica.

Nadalje, najbolji dio je što bilo koju stvarnu imovinu možete napraviti kao derivate. Na primjer, obveznice, fiat novac, pa čak i roba mogu postati derivati.

 • Razvoj infrastrukture

Postoji mnogo aplikacija koje nude alate potrebne za razvoj infrastrukture. Ovo je još jedan popularan slučaj upotrebe ove tehnologije. Štoviše, ove alate možete koristiti za razvoj, integriranje i kompajliranje algoritama kako biste izradili svoja vlastita blockchain rješenja.

Na primjer, odijelo za tartufe sastoji se od okvira, testnog okruženja, front-line knjižnica itd. Dakle, svaki programer može koristiti ovaj alat za razvoj vlastitog blockchain projekta.

Postoji toliko mnogo blockchain alata koji vam mogu pomoći da puno brže razvijete svoje blockchain projekte. Pogledajte najvažnije blockchain alate koje programeri vole naučiti više o njima.

 • Decentralizirana razmjena

Još jedan od prekrasnih slučajeva korištenja decentralizirane financijske tehnologije je decentralizirana razmjena. Decentralizirane razmjene mogu vam znatno olakšati trgovanje kriptovalutama jer nema nikakvo središnje tijelo.

Stoga ne postoji manipulacija imovinom niti gubitak kontrole nad vašom imovinom. Koristeći ovo, možete izvršavati transakcije imovine izravno s drugim vršnjakom i preuzeti kontrolu nad vlastitom imovinom.

Također pomaže u održavanju likvidnosti likvora u usporedbi s tradicionalnim burzama.

 • Igre

Kupnja putem aplikacije jedan je od glavnih aspekata industrije igara na sreću. Sada s novom tehnologijom, ova industrija može početi koristiti decentralizirane novčiće kao zamjenu za fiat novac.

Štoviše, ove kompanije za igre na sreću također mogu uvesti inovativne modele poticaja i politike nagrađivanja gdje će korisnici biti nagrađeni s DeFi kovanicama. To može brzo napasti veći broj korisnika i osigurati povećani prihod za ovaj sektor.

 • Digitalni identitet

Možete upariti sustave identiteta utemeljene na blockchainu s decentraliziranim financijskim protokolima kako biste stvorili samo-suvereni identitet. Ovo je nova vrsta digitalnog identiteta u kojoj ćete biti odgovorni za vlastitu identifikaciju i podatke. Štoviše, DeFi vam može ponuditi otvoreni pristup tim platformama i učiniti vas prijenosnim identitetima koje možete koristiti bilo gdje i bilo kada.

U stvarnosti je to jedan od najistaknutijih slučajeva upotrebe ove tehnologije i uistinu može biti način na koji se trenutno bavimo digitalnim identitetima.

 • Osiguranje

Osiguranje je još jedna glavna industrija za integriranje slučajeva korištenja decentralizirane financijske tehnologije. DeFi može ponuditi industriji osiguranja nula papira, automatiziranih zahtjeva za osiguranje i revizija. Da ne spominjem, može osigurati siguran i transparentan postupak osiguranja.

Ovdje rješenja poput Nexus Mutual, Opyn i VouchForMe mogu ponuditi dijeljenje rizika osiguranja i ponuditi vrijednosne papire puštene u police osiguranja.

Također pročitajte: 50+ najboljih DeFi projekata u 2020

 • Protokol zaduživanja i posudbe

DeFi uvodi novu vrstu protokola zaduživanja i pozajmljivanja koji vam može pomoći da posuđujete ili posuđujete izravno kod drugog kolega bez potrebe za posrednicima. Štoviše, kamate za zajmodavce također su sjajne, a postoje i mogućnosti za zajmoprimce.

Spoj je jedan od alata za pozajmljivanje i posuđivanje koji nudi autonomne interese u zajmu.

 • Trgovanje maržom

Obično trgovci maržom moraju posuditi novac od brokera, ali u DeFi-u trgovanje maržama može dobiti novi zaokret. U stvarnosti, to se uglavnom temelji na protokolima zajmova bez skrbništva. Dakle, nećete morati posuditi novac od brokera za trgovanje.

Štoviše, pametni ugovori također mogu automatizirati brokerske aktivnosti, mijenjajući način na koji funkcionira tradicionalno trgovanje.

 • Internetska tržnica

Internetske tržnice cvjetaju zbog decentraliziranih financija. Trenutno postoji više mrežnih platformi koje nude svoje usluge globalno, prodaju proizvode uslugama. Ovdje je sve peer-to-peer, a proizvod možete izravno kupiti od marki ili od pojedinih prodavača.

 • Plaćanja

Decentralizirana tehnologija financiranja pogodna je za globalne platne sustave. To je jedan od temeljnih slučajeva upotrebe DeFi-a. Koristeći aplikacije u ovom prostoru, možete izravno slati i primati novac bilo gdje širom svijeta. Neće vam trebati posrednici ili bilo što drugo. Dakle, postaje novi pionir za nebankarsko i podbankarsko stanovništvo.

Čitaj više: Krajnji vodič za Ethereum Smart Contracts

 • Tržišta predviđanja

Tržišta predviđanja mogu koristiti moć DeFi-a za predviđanje budućih događaja. U stvarnosti, ove aplikacije mogu pohraniti puno informacija, a tržišta predviđanja mogu ih analizirati i omogućiti korisnicima da trguju vrijednostima na budućem događaju.

Rješenja poput Augur mogu vam ponuditi predviđanja o sportskim igrama, ekonomskim događajima, izbornim rezultatima itd.

 • Štednja

Decentralizirana financijska tehnološka rješenja mogu vam pomoći da uštedite prilično brže od tradicionalnih bankarskih sustava. U stvarnosti tradicionalni računi nude kamate, ali samo do određene mjere. U usporedbi s tim, čini se da DeFi nudi velike politike kamata koje mogu brzo povećati iznos vaše uštede. Aplikacije poput Dharme i PoolTogether nude opcije za uštedu bez gubitka koje možete isprobati.

 • Stablecoins

Stablecoins su jedna od vrsta decentraliziranih financijskih kovanica kod kojih je podržana stabilna imovina. Uglavnom su to podržani fiat novcem, srebrom, zlatom, pa čak i ostalim stabilnim kriptovalutama. Stoga ovu vrstu kovanica možete koristiti za smanjenje nestabilne prirode kripto ekosustava i osiguravanje boljeg održivog rješenja za plaćanje.

Želite li znati više o stabilnim kovanicama? Pogledajte naš opsežni vodič o stabilnim kovanicama kako biste saznali više o ovom decentraliziranom novčiću.

 • Sintetička sredstva

Sintetička imovina je više-manje poput stabilnog novca. Ali u ovom je slučaju ova vrsta imovine kombinacija druge imovine kako bi se učinila stabilnijom. Primjerice, možete kombinirati zlato i fiat novac da biste napravili sintetičko sredstvo tako da se svako povišenje ili pad cijene može uravnotežiti s drugom imovinom.

 • Tokenizacija

Decentralizirana financijska tehnološka rješenja dolaze s tokenizacijom. Dakle, tokeni su oblik digitalnog sredstva koje drži vrijednost unutar blockchain mreže. Možete koristiti tokene za funkcioniranje mreže ili ih čak koristiti za međusobne transakcije. U stvarnosti je to novi oblik digitalne imovine.

 • Trgovanje

Trgovanje u ovom prostoru može se kretati u raznim aktivnostima kao što su trgovanje maržom, trgovanje izvedenicama, kripto trgovanje, zamjena žetona itd. U svakom slučaju, kripto trgovanje može koristiti decentralizirane burze kako bi postiglo niže rezove, brže transakcije, visoku sigurnost i vlasništvo nad imovinom.

Upišite se sada: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Koji su izazovi DeFi-a?

 • Niske performanse

DeFi koristi blockchain tehnologiju, a oni su sporiji u usporedbi s centraliziranim sustavima. Dakle, kada za to koristite blockchain, dobivate sporiji izlaz.

Postoji način da povećate izvedbu, ali za to morate ići na privatne blockchaine. Dakle, programeri moraju uzeti u obzir ovaj problem i unijeti promjene kako bi se riješili.

 • Velika korisnička pogreška

U mreži DeFi odgovorni ste za svoje podatke i transakcije. Dakle, neće biti posrednika koji će preuzeti odgovornost za vas. Dakle, dolazi i s pozitivnim i s negativnim ishodima.

Na primjer, ako korisnik pogriješi u transakcijama, nema načina da ga izbriše ili poništi. No, pobrinuti se da svaki pojedinačni korisnik bude dovoljno oprezan kako bi mreža ispravno radila teško. Dakle, DeFi ima još dug put.

 • Loše korisničko iskustvo

Trenutno se korisnici moraju uložiti dodatni napor u korištenje decentraliziranih financijskih aplikacija. U stvarnosti je sama tehnologija prilično nova i mnogima je teško shvatiti kako djeluje.

Stoga, ako zaista želi postati vitalni element globalne ekonomije, tada mora ponuditi dodatne pogodnosti kako bi privukao više korisnika.

 • Raspršeni ekosustav

Previše je paketa aplikacija za jedan zadatak u ekosustavu DeFi. Stoga je pronalaženje najboljeg koji odgovara vašim potrebama zastrašujući zadatak. U svakom slučaju, očekivati ​​da će korisnici sami pronaći najbolji izbor također nije logično.

Dakle, programeri moraju razmisliti o strategiji koja može izravno voditi sve korisnike do aplikacija koje im trebaju i ne forsirati im previše opcija.

 • Greške u pametnim ugovorima

DeFi ekosustav sada se temelji na količini, a ne na kvaliteti. U mnogim slučajevima programeri pokreću programe za decentralizirano financiranje bez odgovarajuće provjere ili testiranja neispravnih kodova unutar algoritama.

Kao rezultat toga, mnogi pametni ugovori dolaze s programskim pogreškama koje štete iskustvu korisnika. Oni su također osjetljivi na cyber-napade. Dakle, mnogi korisnici mogu izgubiti sigurnost svojih ugovora.

 • Niska skalabilnost

Skalabilnost je veliko pitanje kada je u pitanju DeFi. U stvarnosti, javni blockchains nisu dovoljno skalabilni da nude svoje usluge globalnoj ekonomiji. Kada je na mreži previše sudionika, ukupna izvedba postaje loša i glomazna.

Međutim, ako želi debitirati kao alternativa našem tradicionalnom bankarskom sustavu, mora biti prilagodljiv.

 • Manipulacije Oracleom

DeFi još uvijek ovisi o proročanstvima za dohvaćanje podataka izvan mreže. Ali ta su proročanstva jako centralizirana i, prema tome, prilično ranjiva na napade.

Kao što vidite, proročanstva su ogromne sigurnosne greške aplikacija koje ih koriste. Ako tehnologija decentraliziranog financiranja želi pružiti 100% sigurnost, mora prestati koristiti centralizirane proroke za dohvaćanje informacija.

 • Hlapljiva priroda

Decentralizirano financiranje koristi digitalnu imovinu ili kripto imovinu koja je vrlo nestabilna. Iako mogu upotrebljavati stabilne kovanice za sigurnosno kopiranje, u ovom trenutku nije moguće potpuno kontrolirati njihovu vrijednost. Dakle, cijela mreža aplikacija koja se bavi tom imovinom postaje nestabilni ekosustav, što je velika kočnica za gospodarski rast.

 • Problemi s pohranom

Blockchain ne nudi veliko skladište. Međutim, za financijsku aplikaciju mora nuditi neograničenu pohranu jer je mogu koristiti milijuni ljudi.

No, u stvarnosti se korisnici suočavaju s prekidima rada i nedovoljnim problemima s pohranom kada pokušaju koristiti bilo koju decentraliziranu financijsku aplikaciju. Da bi se borili protiv toga, programeri moraju smisliti bolju strategiju koja će svakom korisniku ponuditi dobru količinu skladišnog kapaciteta bez narušavanja performansi platforme.

Želite li saznati više o rizicima u DeFi-u? Pogledajte naš vodič za rizike u DeFi-u i kako trenutno možete njima upravljati!

Završna bilješka

Decentralizirane financije pomažu nam u postavljanju bolje ekonomske strukture i osiguranju transparentnog financijskog sustava. S promjenom DeFi-ja naših tradicionalnih sustava, nove mogućnosti brzo izlaze na vidjelo. Iako tehnologija još uvijek ima puno mana, još uvijek ne postoji način da se potkopaju i blagodati.

Ovo novo rastuće gospodarstvo možete iskoristiti za bolju priliku za karijeru. Stoga, ako uspijete iskoristiti svoje DeFi vještine, također možete postati dio globalne revolucije. Stoga je razumno da ćete koristiti pouzdani izvor da biste saznali više o njemu. Preporučit ću vam da provjerite naš tečaj za decentralizirane financije kao prvi korak za vašu blockchain karijeru.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map