Blockchain za digitalni identitet: decentralizirani i samo-suvereni identitet (SSI)

Identitet je bitan faktor u našem životu. Živimo u društvu u kojem se sve što radimo vrti oko identiteta. A laganim pristupom tome, naši industrijski aspekti mogu uistinu zasjati. U stvarnosti, naši identiteti polako napuštaju stari sustav zasnovan na papirima i kreću se prema digitalnom identitetu.

Ali, jedino što ga učini digitaliziranim neće riješiti mnoga pitanja koja dolaze s njim. Sad kad blockchain postoji već duže vrijeme, vrijeme je da tehnologiju upotrijebimo i za digitalni identitet.

Da budem iskren, blockchain i digitalni identitet zaista su sjajan par. S novim inovacijama koje dolaze u mnogim poljima, sektorima identiteta još uvijek nedostaje digitalizacija. I tako, blockchain sigurno može pomoći u rješavanju svih problema i pokloniti nam decentralizirano rješenje za identitet.

Dakle, u ovom ću vodiču govoriti o svim izvanrednim načinima na koje se blockchain može koristiti za digitalni identitet. Pa, krenimo!

 

Contents

Poglavlje 1: Osnove identiteta

Identitet je zasigurno jedno od osnovnih prava svakog čovjeka. U stvarnosti, svaki čovjek treba imati identitet da bi mogao raditi u našem društvenom okruženju. U svakom slučaju, temeljna struktura identiteta sastoji se od –

 • Ime i prezime.
 • Datum rođenja.
 • Nacionalnost.

Postoje i mnogi drugi oblici identifikatora poput broja putovnice, ronilačke dozvole ili broja socijalnog osiguranja itd. U stvarnosti se ti oblici razlikuju u zemljama.

Očito nitko ne može reći koliko je važan identitet. Štoviše, bez odgovarajuće identifikacije ne možete stvarno posjedovati imovinu, koristiti vladine usluge, glasati, imati bankovni račun ili čak dobiti posao.

Dakle, uvijek će vam trebati način da imate kontrolu nad svojim identitetom, inače bi bilo teško čak i dokazati tko kažete da ste. Iako su se prije sektor za upravljanje identitetima koristili papirnatim sustavima baza podataka, sada su se stvari promijenile.

U stvarnosti se mnoge zemlje kreću prema shemi digitalnog identiteta gdje nam omogućuje lako upravljanje identitetom.

Pa, pogledajmo što je digitalni identitet u sljedećem odjeljku.

 

Što je digitalni identitet?

Iako se definicija može činiti izravnim konceptom, ipak nije tako lako kako izgleda.

Razmotrimo činjenicu da svi znamo tko smo, ali kad su u pitanju drugi, trebat će im neki oblik parametra da nas identificiraju. To može biti naše ime ili lice ili bilo koja druga vrsta podataka. U stvarnosti, ove im podatke dostavljaju drugi izvori.

Dakle, kada je riječ o digitalnom identitetu, bilo koji oblik diskretnih podataka koji su vam priloženi bio bi “atribut identiteta”. Prema tome, vidjet ćete da praktički nema veze s tim koliko vas atributa može definirati.

Na primjer, postoje mnogi biometrijski atributi digitalnog identiteta kao što su kako izgleda naše lice, spol, otisci prstiju ili uzorci glasa itd. Osim ovih ostalih atributa digitalnog identiteta kao što su naša imena, datum rođenja, bračni status, ili trenutna adresa također nas može društveno definirati.

Očito su važni i drugi vladini atributi. Dakle, ukratko, digitalni identitet je vrsta formata identiteta gdje je identitet pojedinca predstavljen digitalnim sredstvima.

Nadalje, može biti atomska ili može biti i kumulativna. Postoje razne razine digitalnog identiteta i svaka bi nam dala drugačiju perspektivu.

Dakle, kad razmišljate o digitalnom identitetu, to ne znači samo jedan izvor informacija, već kombinaciju svih atributa.

I zato postaje izazovno za rukovanje. Štoviše, važnost digitalnog identiteta je ogromna.

 

Trenutno sustavi za upravljanje digitalnim identitetom

Svaka vrsta poslovanja ovisi o tehnologijama koje se razvijaju i koje koriste prednosti novih prilika. Međutim, sa svakom novom tehnologijom dolazi i sasvim drugačiji niz izazova. U stvarnosti, sustav za upravljanje identitetom mora imati brzinu kako bi osigurao da svaki korisnik na vrijeme riješi svoj upit.

Štoviše, također mora imati višu razinu sigurnosti. Međutim, IT menadžeri se muče kako bi istovremeno održavali oboje. Štoviše, napadi i neispravni programi također povećavaju poteškoće u upravljanju digitalnim identitetom.

Stoga je važnost digitalnog identiteta više nego ikad. U svakom slučaju, zbog nedostatka odgovarajućih sigurnosnih problema, scenarij trenutno nije najbolji.

Dakle, mnogi se korisnici suočavaju s problemima identiteta koji uzrokuju ogroman problem i u njihovom društvenom životu. Da bi se osigurao pravilan sustav upravljanja, sve probleme treba riješiti brzo.

 

Zašto je digitalni identitet impotentan?

Važnost digitalnog identiteta istaknuta je nego ikad iz nekih glavnih razloga. Ovi su –

 • Bez odgovarajuće osobne iskaznice ljudima je teško dobiti pristup obrazovanju, bankarstvu ili zdravstvu, a to uključuje i izbjeglice.
 • Oslobađanje od papirnatih tragova je važnije jer taj sustav ne nudi ljudima najbolje rezultate zbog nedostatka brzine i korupcije.
 • Ne postoji globalna suradnja s ID-ovima, pa digitalni identitet to može omogućiti jer je riječ o digitalnoj identifikaciji.

Kao što vidite, važnost digitalnog identiteta apsolutno je velika.

Štoviše, svugdje sada koristimo digitalni identitet. To ne samo da nam olakšava život, već i povećava učinkovitost. Štoviše, u svakoj aplikaciji, uređaju ili usluzi imamo zasebnu identifikaciju. Dakle, važnost digitalnog identiteta u tim uslugama je ogromna.

S druge strane, važnost digitalnog identiteta u poduzetničkom sektoru također je istaknuta. U stvarnosti, poduzeća moraju imati cjelovito pojašnjenje svakog pojedinog zaposlenika. Postaje nužno osigurati učinkovitost u ovom sektoru, a time se povećava i upotreba tehnologija digitalnih identiteta.

Decentralizirani i suvereni identitet (SSI)

Poglavlje 2: Izdavanje tipičnog sustava upravljanja identitetom

 • Loša kombinacija lozinke

Počnimo s najistaknutijim pitanjem postupka upravljanja identitetom. Većina programa nudi sustav za provjeru autentičnosti prijave temeljen na lozinci za ulazak. Međutim, složenost ovog postupka ubrzo stiže.

U stvarnosti sve aplikacije imaju određeni datum isteka lozinki. Štoviše, čak se i zahtjevi za novim lozinkama mijenjaju s vremenom. Stoga postaje teže pratiti nove lozinke i resetirati stare za korisnike.

Kao rezultat toga, korisnici prolaze kroz “zamor lozinke” i koriste istu lozinku za više aplikacija. U mnogim slučajevima čak ponavljaju ranije korištene, što povećava sigurnosni rizik za njihov identitet.

Da ne spominjem, upotreba generičkih lozinki također daje hakerima priliku da bez ikakvih problema ukradu njihove podatke.

 

 • Neuspjeh zbog postupka ručnog osiguranja i uklanjanja rezervnih dijelova

Kada se novi zaposlenik pridruži tvrtki, IT sektor tom zaposleniku uglavnom daje pristup jezgrenom poslužitelju, računima e-pošte, poslužiteljima datoteka i drugim internim mrežnim sustavima. U osnovi, sav postupak rezerviranja odvija se na razini odjela.

Stoga u mnogim slučajevima administrator odjela uglavnom daje pristup zaposleniku. Međutim, kako se radi o ručnom postupku, s njim je povezano više ljudskih pogrešaka.

S druge strane, kad se dogodi otkaz zaposlenika, mora postojati ograničenje pristupa i za to. No postupak uklanjanja rezervacija također je ručan i zato neki zaposlenici mogu promašiti pristupom središnjem poslužitelju.

U stvarnosti to može biti glavni problem zbog pogrešaka koje je napravio čovjek. Ulazak na poslužitelj i krađa vrijednih podataka postao bi lak zadatak, a da to nitko i ne primijeti.

 

 • Nema propisa o ograničenju pristupa

Apsolutno je neophodno da sustav upravljanja digitalnim identitetom zna tko ima pristup kakvoj vrsti podataka ili aplikacija. Štoviše, oni također trebaju utvrditi koje uređaje korisnik koristi za pristup tim podacima.

Teže je što se tiče usluga u oblaku. U stvarnosti, većina sustava upravljanja digitalnim identitetom nema odgovarajuće propise. Stoga mnogi korisnici mogu lako dobiti pristup informacijama koje ne bi trebali dobiti.

Bez odgovarajuće kontrole propisa, postaje vrlo teško pružiti potpunu sigurnost. Stoga mnogi korisnici gube svoje vrijedne podatke i jako pate. Trebali biste imati puni pristup svom sustavu za upravljanje identitetom preko drugih strana.

Štoviše, ovo je pitanje zastupljenije u centraliziranim sustavima. A zbog nedostatka propisa, ovaj sektor jako pati.

 

 • Niska sigurnost identiteta u uređajima i pregledniku

Svi se sada koristimo preglednicima i uređajima u svim dijelovima svog života. Uglavnom, sada kada je sve na internetu, apsolutno je normalno pristupiti aplikacijama putem mobilnih telefona, računala ili bilo kojih drugih uređaja. Međutim, problem dolazi kada imate previše pristupnih točaka za jednu aplikaciju.

Na primjer, u aplikaciju se možete prijaviti s telefona, kartice ili računala. I većinu vremena za to možete koristiti preglednik. Stoga postavljate višestruke rizične točke za svoj račun.

U stvarnosti, hakeri mogu lako provaliti u vaš preglednik ili uređaj kako bi dobili kontrolu nad lozinkama i vašim osobnim podacima.

Stoga postaje apsolutno neophodno imati dobar sigurnosni sustav na svim uređajima koje upotrebljavate. Dakle, bez odgovarajućeg sustava za upravljanje identitetom niti jedan vaš ID nije apsolutno osiguran.

 

 • Aplikacije koje nisu ažurne

Možda mislite kako veze ažuriranja aplikacija imaju s prepoznavanjem rizika? Pa, u gotovo svim aplikacijama programeri u početku postavljaju sigurnosne mjere za zaštitu podataka.

Međutim, nijedna aplikacija nije savršena, pa su greške ili rupe očite kad je više korisnika počne koristiti. Dakle, kada korisnik otkrije grešku i prijavi je, programeri za nju uvode sigurnosnu zakrpu. Međutim, u mnogim slučajevima programeri ne ažuriraju aplikaciju dovoljno brzo.

Štoviše, korisnici također ne ažuriraju svoje programe na najnoviju verziju čim postanu dostupni. Tako hakeri dobivaju priliku iskoristiti bugove ili rupe kako bi ušli u sustav i ukrali podatke o identitetu.

U stvarnosti isto vrijedi i za poduzeća. Poduzeće mora redovito ažurirati sve svoje programe s odgovarajućim sigurnosnim zakrpama. Inače bi moglo biti kasno.

 

 • Više administrativnih modela za više aplikacija stvara nedosljednost

U stvarnosti, oblačni programi postaju jeftini, a sve ih više tvrtki koristi. Stoga pod svoje okrilje uzimaju mnoge SaaS aplikacije. Međutim, iako postoji više operativnih skupina koje ih održavaju, ne postoji jedna točka izvješćivanja za svaku vrstu aplikacije.

Pod tim mislim da poduzeće može imati više aplikacija. Međutim, ako se sve aplikacije izvode na različitim administrativnim modelima, postaje teže pratiti korisnike. Štoviše, teže je upravljati dobivanjem pravih izvještaja za sve to u drugom kontekstu.

Dakle, postojanje svih aplikacija pod istim administrativnim modelom može riješiti problem. No zbog nedostatka sustava za upravljanje identitetima, zaposlenici mogu iskoristiti situaciju.

Dakle, prelazak na distribucijske kanale ovdje zaista može riješiti problem.

 

 • Nekorisno korištenje sigurnosnih mjera

Bez upotrebe odgovarajućih sigurnosnih kanala bilo bi teško pratiti sve korisnike. U bilo kojem izdanju mora postojati sustav trenutnih upozorenja. Međutim, čini se da današnjem sustavu upravljanja digitalnim identitetom to nedostaje.

S druge strane, njihov sustav također ne nudi nikakve odgovarajuće mjere izvještavanja ili preventivne mjere. Štoviše, sustav za pohranu nije nepromjenjiv. Ako netko tome pristupi, može lako zloupotrijebiti tuđi identitet.

I tako se događaju krađe identiteta. Štoviše, povećana razina cyber prijetnji obično se događa i iz ovog razloga. U većini slučajeva platformama je tako lako manipulirati da niti jedan korisnik nikada nije siguran od cyber kriminalaca. Dakle, sustav upravljanja identitetom treba odgovarajuće sigurnosne mjere.

 

 • Nedostatak upravljanja uređajima s identitetom u BYOD-u

Sljedeće ozbiljno pitanje sustava upravljanja identitetom je nedostatak upravljanja uređajima u određenim BYOD-ima. U stvarnosti, BYOD znači Ponesite vlastiti uređaj. Mnoga poduzeća sada dopuštaju svojim zaposlenicima da vlastiti uređaj uvedu na radno mjesto i koriste ga.

Međutim, skloni su zaboraviti na prijetnju koja također dolazi s njom. Obično poduzeće ima zaštitne zidove ili druge sigurnosne usluge u svakom uređaju koji pruža zaposlenicima. Ali što se tiče osobnih uređaja, očito nema sigurnosne mjere kako trebaju.

Dakle, kad se zaposlenik poveže s mrežom tvrtke, riskira izlaganje svog identiteta hakerima.

Dakle, ako se hakira samo jedan uređaj, ugrožena je i cijela mreža. U stvarnosti, poduzećima je potreban sustav koji bi samo registriranim osobnim uređajima omogućio povezivanje s poslužiteljem.

 

 • Isti ponavljajući KYC ili postupak registracije

Ponavljajući KYC procesi također su još jedno glavno pitanje za sustav upravljanja identitetom. Zbog međusobne odvojenosti više platformi, moramo se registrirati nekoliko puta za svaku uslugu koju koristimo.

Na primjer, kada otvorimo bankovni račun, moramo se registrirati. S druge strane, radimo istu stvar za osiguranja, odlaske u inozemstvo, uzimanje kredita itd. Ova ponavljanja istih KYC protokola otvaraju više pristupnih točaka našim informacijama.

Stoga su digitalni identiteti ranjivi s povećanim kršenjem privatnosti. S druge strane, to je problematičnije i za korisnike. Moraju prolaziti kroz isti postupak iznova i iznova, što gubi vrijeme.

 

 • Rizik identiteta s mrežnih platformi

Mnogi od nas imaju tendenciju dijeliti podatke o nama na mreži na raznim platformama, primjerice kada kupujemo putem interneta ili se registriramo za uslugu. Očito je da bez registracije ne možemo pristupiti tim platformama.

Ali problem se povećava kada ove platforme nemaju odgovarajuće alate za upravljanje za obradu naših podataka.

Štoviše, mnogi od nas ne razumiju što naš identitet dovodi u opasnost zajedno s kršenjem podataka. Nadalje, mnoge društvene platforme ili e-trgovina imaju tendenciju imati veću kontrolu nad našim informacijama. Većina tih platformi centralizirana je, a sigurnost nije na visini.

Štoviše, bez odgovarajućeg upravljanja očito je da bi netko na kraju zloupotrijebio naše podatke.

 

 • Slabi protokoli provjere autentičnosti

Proces provjere autentičnosti danas je glavna briga za sustav upravljanja digitalnim identitetom. Ali samo s jednim postupkom autentifikacije nitko ne može u potpunosti imati potpunu sigurnost svog identiteta.

U stvarnosti samo ponuda lozinki više nije dovoljna jer nema dovoljno slojeva da zaustavi hakere. Zato mnoge tvrtke sada koriste dvofaktorske postupke provjere autentičnosti. U stvarnosti, oni uglavnom nude brojeve e-pošte ili SMS-a ili čak biometrijske podatke.

Međutim, hakeri također inoviraju, a mnoge od dvofaktorskih provjera više ih ne zaustavljaju. Sada mogu probiti i postupak dvofaktorske autentifikacije.

Dakle, kako bi bili sigurni da hakeri ne mogu ući u sustav, poduzeće mora koristiti snažan postupak višefaktorske provjere autentičnosti. Osim ovoga, očito ne postoji način da zaustavimo cyber kriminalce u iskorištavanju naših podataka.

 

 • Samo centralizirani poslužitelji koji odaju identitete

Slijedom tradicionalne metode, samo centralizirani poslužitelji mogu izdavati identitete. Ti su identiteti u osnovi specifični za pojedinu zemlju. Međutim, kako ovi centralizirani poslužitelji imaju potpunu kontrolu nad tim kome izdaju identitet, mnogi građani ostaju bez identiteta.

Pa, prema izvješću, više od 1,1 milijarde ljudi na svijetu nema niti jedan identifikacijski atribut. Dakle, bez valjane osobne iskaznice ne mogu imati ni bankovni račun. Dugoročno gledano, broj tih ljudi nastavit će se povećavati ako ne napustimo tradicionalni put.

Štoviše, ovi centralizirani instituti čak se ni ne trude dati svim građanima odgovarajuća građanska prava.

 

 • Tvrtke mogu lako zloupotrijebiti osobne podatke

Samo se pogledajte oko sebe. Živimo u digitalnom svijetu u kojem bi svaka tvrtka iskoristila vaše podatke iz svojih sebičnih razloga. Štoviše, sada svaka tvrtka treba registraciju da biste joj omogućili pristup.

Ali ono što vam ne kažu je kako zloupotrijebe vaše podatke i manipuliraju vama u svakodnevnom životu.

Na primjer, uzmimo slučaj Facebook. Aplikacija “Ovo je tvoj digitalni život” anketirala je više ljudi i prevarila ih, rekavši da je bila isključivo akademska. Više od 300 000 korisnika preuzelo je aplikaciju i koristilo je.

Međutim, ono što nisu znali da će aplikacija također prikupljati podatke i od drugih ljudi u njihovim kontaktima. Iako je aplikacija to postavila u smislu usluga, još uvijek tko se stvarno trudi pročitati ih, zar ne?

U svakom slučaju, više od 87 milijuna ljudi izgubilo je svoje osobne podatke u aplikaciji.

Stoga trebaju postojati strogi protokoli i sigurnosne mjere kako bi se ograničilo korištenje drugih podataka o identitetu.

 

 • Uporno krađanje identiteta ili krađa

I na kraju, ali ne najmanje važno, uporni problemi s krađom identiteta već dugo progone prostor digitalnog identiteta. U stvarnosti postoji više razloga da se to dogodi. 1997. godine žena po imenu Bari Nessel prevarila je ljude rekavši da ih zapošljava za posao.

Prikupljala bi i njihove osobne podatke zajedno s podacima o njihovim bankovnim računima. Time bi mogla zloupotrijebiti kreditne kartice mnogih ljudi.

No, skoro nedavno u 2017. godini je hakirana tvrtka za prijavljivanje kredita i ukrala podatke o kreditnoj kartici korisnika, brojeve socijalnog osiguranja i još mnogo toga.

Pa, kako su se dogodili ti napadi? Pa, većina ljudi vjeruje mnogim trećim stranama da će rukovati njihovim informacijama, a to još više uzrokuje hakiranje podataka.

Poglavlje 3: Blockchain i decentralizirani identitet

Što je decentralizirani identitet?

Pa, kratki odgovor na ovo pitanje bio bi da ne postoji centralizirani institut koji izdaje ili polaže pravo na bilo kakav identitet. Vaš identitet mogao bi biti samo vaš zahtjev. Štoviše, dodana razina sigurnosti koja dolazi s decentraliziranim zaista bi vas zadivila.

U svakom slučaju, nijedna treća strana ili bilo koji drugi institut više ne može zloupotrijebiti vaš digitalni identitet. Dakle, trebali biste ga održavati.

 

Blockchain digitalnog identiteta: kako Blockchain može pomoći?

Blockchain može biti izvrsno rješenje za decentralizirani identitet. U stvarnosti, blockchain za poduzeća može lako pokrenuti okvir decentraliziranog identiteta. Ne samo da nudi gotovu infrastrukturu, već nudi i sigurnost za nju.

Dakle, ako ga poduzeće počne koristiti, definitivno će riješiti problem koji dolazi s tvrtkama trećih strana koje zloupotrebljavaju informacije.

Pa, pogledajmo kako blockchain zaista može pomoći u ovom sektoru?

 • Stvaranje DID-ova

Mislim da već znate da su blockchain adrese izuzetno jedinstvene. A ove adrese možete koristiti za izradu DID-ova. Štoviše, sve su to kriptografski osigurane, a vlasnik ih sam generira.

 • Registar za sve DID-ove

Još jedna izvrsna korisnost blokchain platforme za digitalni identitet bila bi njegova upotreba kao DID registra. U osnovi možete pohraniti sve podatke o ID-ovima u nepromjenjivu pohranu knjige. Na ovaj način nitko ne može pristupiti vašem ID-u bilo kad, pa čak i ukrasti podatke.

 • Ovjera vjerodajnica

Slično je stavljanju pečata na osobnu iskaznicu. Ovdje platforma može ponuditi stavljanje hash adrese tih podataka na blockchain platformu digitalnog identiteta. Međutim, ne znači da će vjerodajnice pohraniti samo na glavnu knjigu.

To bi značilo da će djelovati kao vremenska oznaka i štoviše, ponuditi elektronički pečat. Na primjer, recimo da bi sveučilište osiguralo hash za diplomu na platformi nakon što studenti diplomiraju. Studentu će pomoći da zna kada je diploma izdana zajedno s dokazima o svojim potvrdama.

Dakle, kada koristi potvrdu za posao ili u druge svrhe, može pokazati da je to potvrda koja je imala hash funkciju sa sveučilišta.

U stvarnosti, to može biti izvrstan način da promijenite način na koji ljudi postupaju sa certifikatima s bilo kojeg uglednog sveučilišta. Štoviše, rješava se problema s krivotvorenjem certifikata s kojima se suočavaju mnoge tvrtke prilikom zapošljavanja novog zaposlenika.

 • Prava na pristanak i pristup

Također možete upotrijebiti blockchain platformu digitalnog identiteta da biste kontrolirali tko može pristupiti vašim vjerodajnicama, a tko ne. Na primjer, možda ćete htjeti podijeliti neke svoje podatke na raznim platformama, ali možda na određeno vrijeme.

Također biste mogli dati pristup tvrtkama s kojima želite surađivati ​​kako biste provjerili imate li ovjerene vjerodajnice ili ne. U svakom slučaju, to možete učiniti u obliku transakcije s datumom isteka. Dakle, kad istekne, vratit će se onako kako je bilo.

S druge strane, tvrtka kojoj odobrite pristup tada bi morala izbrisati podatke i dokazati ih na platformi da je to učinila.

 • Korištenje značajki pametnog ugovora

Puno je upotrebe pametnih ugovora. Štoviše, vaš će vam identitet trebati svaki put za službene ugovore bilo koje vrste. Na primjer, u osiguranju, zdravstvu ili bilo kojem obliku usluga. Dakle, svoj identitet možete koristiti kao dokaz u pametnim ugovorima koji usput pokreću sustav plaćanja.

 

Kako djeluje decentralizirani identitet?

Pa, znate kako možete koristiti decentralizirani identitet pomoću blockchaina, ali kako sustav stvarno radi? U stvarnosti postoji puno obećanja da će se ispuniti i osigurati da korisnik dobije ono što se oglašava.

No, može li platforma to doista učiniti? Obično bi sustav imao nekoliko slojeva u kojima će svaki igrati svoju ulogu u održavanju DID-a. Da vidimo što su to.

 • W3C Decentralizirani identifikatori

Koristeći to, korisnici mogu stvoriti vlastite decentralizirane identitete i kontrolirati ih bez ikakvih središnjih ili trećih ograničenja. Ovdje bi ti DID-ovi bili povezani s njihovim metapodacima o decentraliziranoj infrastrukturi javnih ključeva.

Obično JSON dokumenti s informacijama za provjeru autentičnosti, materijalima javnog ključa i krajnjim točkama usluge čine metapodatke.

 • Decentralizirani sustavi

U stvarnosti, svaki pojedini decentralizirani identitet bio bi ukorijenjen u blockchain platformi digitalnog identiteta. Štoviše, platforma bi nudila mehanizam i značajke potrebne za DPKI. U mnogim slučajevima, određeni DID mogao bi podržavati više vrsta platformi.

Korisnicima će pružiti malo veću fleksibilnost ako se žele prebaciti na drugi oblik sustava glavne knjige.

 • Korisnički agenti

Uglavnom su to aplikacije koje bi vam pomogle da koristite identitet. Korisnički agenti bili bi sigurni da možete stvarati i upravljati kontrolom na user-friendly način. Štoviše, to bi vam također pomoglo da potvrdite ili potpišete bilo kakve zahtjeve povezane s DID-om.

U stvarnosti, ova aplikacija također može ponuditi značajku novčanika koja će vam pomoći da platite na blockchain platformama digitalnog identiteta.

 • Univerzalni razrješivač

To je uglavnom poslužitelj koji bi koristio skup DID upravljačkih programa kako bi ponudio značajku razlučivanja i pretraživanja na blockchain sustavima digitalnih identiteta. Nadalje, vratio bi objekt DID dokumenta koji je izravno povezan s DPKI.

 • Čvorišta identiteta

Ovo je samo nagađanje, ali također bi trebalo ponuditi središta identiteta izrađena od rubnih instanci i pohrane u oblaku. U osnovi, oni bi poslužili kao spremište za pametne uređaje poput računala, mobitela i pametnih zvučnika.

 

Uzorak scenarija

Pogledajmo primjer primjera koji bi vam pomogao da vidite kako ovaj novi oblik identiteta može funkcionirati u stvarnom životu. Zamislite da ste nedavno završili bilo koji fakultet. Uz pomoć decentraliziranog identiteta možete zatražiti digitalnu kopiju svoje potvrde sa sveučilišta.

U stvarnosti, sveučilište bi izdalo ovu digitalnu kopiju protiv vašeg DID-a. Sada ga pomoću možete predstaviti bilo kome, na primjer poslodavcu. Poslodavac tada može provjeriti je li digitalna kopija stvarna ili ne koristeći vrijeme izdavanja i status iste.

U osnovi, postoji nekoliko koraka kako bi to uspjelo.

Korak 1: Sveučilište potpisuje digitalnu kopiju certifikata i koristi User-Agent da ga poveže s identitetom studenta.

Korak 2: Tada će User-Agent podatke pohraniti u trezor osobnih podataka učenika. Štoviše, student može pristupiti informacijama, čvorištima identiteta i univerzalnom razrješivaču koristeći i Agent.

Korak 3: U slučaju kada bi student trebao predočiti potvrdu, može je predstaviti drugim strankama putem Agenta.

Korak 4: Druge strane mogu provjeriti vjerodostojnost certifikata na samoj platformi.

Poglavlje 4: Što je samosuvereni identitet (SSI)?

Pa, objasniti je pomalo zeznuto. U stvarnosti bi to značilo da će pojedinac imati isključivo vlasništvo nad svojom digitalnom i analognom verzijom identiteta. S druge strane, organizacije također mogu imati toliku privilegiju.

Dakle, ako korisnik ima samo-suvereni identitet, on / ona može kontrolirati tko može pristupiti njegovim informacijama, sam održavati svoj identitet, koristiti ih za mrežnu provjeru identiteta i još mnogo toga.

Zbog prirode ovog identiteta, najbolja tehnologija za njega bila bi blockchain. U stvarnosti, blockchain je decentraliziran, a to ukazuje na to da u kombinaciji nema treće strane.

Međutim, da bi ovaj sustav bio potpuno funkcionalan i uspješan, mora imati neka načela. Stoga, korištenje principa blockchain-a zasnovanih platformi Self-Suverenog Identiteta može funkcionirati usporedo s GDPR zakonom.

 

Koji su vodeći principi samo-suverenog identiteta?

Postoje neka jedinstvena načela vodilja kada je u pitanju samosuvereni identitet. U osnovi postoji deset principa SSI-a koje svaka platforma mora ponuditi bez obzira na sve. Da vidimo što su –

Postojanje

Svi korisnici trebaju imati neovisno postojanje na platformi. U osnovi, to dolazi iz koncepta “ja”. Ovdje se podrazumijeva da svi korisnici na platformi moraju imati neovisno postojanje čak iu digitalnom obliku.

Kontrolirati

Ovdje bi korisnici trebali potpunu kontrolu nad svojim identitetima. Međutim, i to ima drugačije značenje. U stvarnosti postoji mnogo scenarija u kojima potpuno vlasništvo nad Samo-suverenim identitetom uopće nije moguće. Ali u tim slučajevima korisnik može ograničiti način na koji će druge strane postupati s njihovim identitetom.

Pristup

Samosuvereni identitet mora pružiti puni pristup svom korisniku. Dakle, bilo koji korisnik trebao bi pristupiti svojim podacima i bilo kakvim drugim zahtjevima bez oslanjanja na posrednike. Ali, ni na koji način ne mogu mijenjati sve podatke, jer bi podaci već imali potpisanu potvrdu koja se ne može mijenjati.

Transparentnost

Svi sustavi ili algoritmi koji rukuju identitetima moraju biti transparentni. Bez otvorenog sustava korisnik ne može nadzirati upravlja li identitetom platforma Self-Suvereign Identity ispravno.

Upornost

Za platformu Self-Suverenog identiteta, svi identiteti moraju biti dugotrajni. To znači da bi čak i ako je sustav prošao nadogradnju sustava, korisnik mogao zadržati sve svoje prethodne podatke onakvima kakvi su bili.

Prijenosnost

Svi korisnici mogu prenijeti identitet kad im zatreba. U stvarnosti bi ova značajka osigurala da mogu izvesti svoje identitete i koristiti ih u određenim scenarijima.

Interoperabilnost

U stvarnosti bi samo-suvereni identitet trebao biti prihvatljiv bilo gdje širom svijeta. Dakle, bez odgovarajuće interoperabilnosti identiteti bi izgubili fleksibilnost.

Pristanak

Ako iz bilo kojeg razloga treća strana treba pristupiti identitetu, tada bi korisnik morao imati puni pristanak. Bez odobrenja nijedna stranka ne može pristupiti svom identitetu ni u jednom pitanju.

Minimizacija

Ne treba pretjerano eksponirati nečiji identitet. Možda je netko želio znati o dobi korisnika. Dakle, u tom bi slučaju sustav trebao otkriti samo dob, a ne i točan datum rođenja.

Zaštita

Bez obzira na to što se dogodi, svaki korisnik mora imati sva prava na svoj suvereni identitet. Dakle, platforma je mora održavati bez obzira na sve.

Poglavlje 5: Uporaba slučajeva decentraliziranih digitalnih identiteta

Bankarstvo

Pa, bankarstvo je prvi slučaj decentralizirane upotrebe digitalnog identiteta koji možete pronaći. U stvarnosti se bankarski sektor bavi mnogim pitanjima temeljenim na identitetu, poput lažnih identifikacija, krađa identiteta, ponavljajućih KYC protokola i mnogim drugim.

S druge strane, ako počnu koristiti decentralizirani digitalni identitet, tada će gotovo svi njihovi problemi dobiti jednostavno rješenje. Stoga, kada želite otvoriti račun, nećete se morati nositi s puno problema. Umjesto toga, banci možete samo odobriti pristup vašem identitetu, a ona iz toga može provjeriti sve vaše vjerodajnice.

 

E-trgovina

U e-trgovini trebali biste imati ispravnu identifikaciju kako biste spriječili prevare. U stvarnosti, odjeljak e-trgovine bavi se mnogim problemima s prodajom proizvoda prijevare. Mnogi korisnici plaćaju novac za kupnju autentičnih proizvoda. Ali umjesto toga dobivaju lažni ili potpuno drugačiji od onoga što je oglašeno.

To se događa zbog nedostatka odgovarajućih protokola prilikom prijave u tu e-trgovinu. Dakle, decentralizirani temelj za utvrđivanje može osigurati odgovarajuću provjeru potrebnu za zaštitu ovog sektora.

 

Igre

Industrija igara je ogromna. Ali mislim da biste to već mogli znati. U svakom slučaju, ova se industrija bavi mnogim identitetima igrača. Međutim, u mnogim slučajevima industrija ne nudi sigurnost igračima.

Štoviše, mnoge aplikacije imaju značajke za kupnju u aplikaciji, koja treba sigurnost jer traži brojeve kreditnih kartica. Dakle, decentralizirani digitalni identitet može ga oblikovati koristeći se propisima iz decentraliziranog temelja identiteta.

 

Vlada

Vlada je ogroman sektor za decentralizirane tvrtke za osnivanje identiteta. U stvarnosti, vlada izdaje puno službenih identifikacijskih dokumenata za građane. Međutim, proces rukovanja s njim treba puno nadoknaditi.

Proces izdavanja je spor i pun pogrešaka. Štoviše, građani imaju vrlo mali vlasnički pristup vlastitom identitetu. Dakle, vladine službe mogu imati velike koristi od decentraliziranog digitalnog identiteta kako bi smanjile papirologiju, korupciju i pružile sigurnost.

 

Zdravstvo

Zdravstvena će industrija imati velike koristi od decentraliziranog digitalnog identiteta. U stvarnosti, gotovo sve zdravstvene ustanove nemaju sigurnost podataka o pacijentu. Kao rezultat toga, mnogi ih koriste za svoja privatna istraživanja ili dobivaju pristup osjetljivim informacijama bez pristanka.

S druge strane, decentralizirana zaklada identiteta može pomoći zdravstvu da zaštiti sve zdravstvene podatke. Štoviše, pacijenti bi također dobili potpunu kontrolu i privatnost kakvu zaslužuju.

 

Osiguranje

Previše papira i lažnih zahtjeva za osiguranjem ono je s čime se osiguravajuće društvo treba boriti. U stvarnosti je postupak podnošenja police osiguranja velik posao i za osiguravatelja i za osiguranog klijenta.

Štoviše, u mnogim slučajevima ljudi pokušavaju biti prevareni u slučaju potraživanja osiguranja. Također, postupak provjere svih vjerodajnica također je dugotrajan. No, uz pomoć decentraliziranih temelja identiteta, svaki bi se problem riješio.

 

Zajam

Morate imati odgovarajuću identifikaciju i odgovarajuće vjerodajnice da biste dobili kredit od bilo koje tvrtke. Ako ne ispunite zahtjeve, jednostavno nećete dobiti zajam. Međutim, da bi dobili zajam, mnogi ljudi moraju pokazati lažne podatke. I zbog toga tvrtka gubi novac jer ne može natjerati korisnika da plati dug.

Međutim, uz pomoć decentralizirane temelje identiteta oni to mogu spriječiti, pa čak i ponuditi trenutne zajmove pravom kandidatu.

 

Mediji

U današnje vrijeme mediji zaudaraju na lažne sadržaje. U mnogim slučajevima vidite mnoštvo lažnih računa koji zamagljuju medijski prostor. Međutim, s decentraliziranim digitalnim identitetom, pravi umjetnici dobit će plaću koju zaslužuju.

S druge strane, bilo koji lažni sadržaj ili lažni računi nikada više neće zamagliti medijsku industriju. Štoviše, nitko ne može zaraditi na kopiranim sadržajima također od drugih umjetnika. Dakle, sustav bi bio pravedniji.

 

Plaćanja

Bavljenje novcem uvijek dolazi s rizikom nepoznatog. U slučaju poduzeća, trebaju provjeriti je li druga strana ona za koju oni kažu da jesu. Međutim, tipični postupak provjere uopće nije koristan.

Stoga ova poduzeća mogu dobiti pomoć od decentralizirane zaklade za identitet. Korištenjem pravilnog postupka identifikacije i provjere vrlo je jednostavno raditi s pravim klijentom. Također, slanje uplata pravim ljudima također bi bilo puno lakše.

 

Putovati

Novi model identiteta može pomoći i turističkoj industriji. U osnovi, ovo bi se bavilo izdavanjem ukradenih bodova zajedno s lažnim rezervacijama. Ako putnička industrija počne koristiti ovaj novi oblik identifikacije, ona također može pojednostaviti sustav obrade putnika.

Možete nositi svoj identitet, a oni ga mogu jednostavno podudarati odmah na licu mjesta. Smanjio bi vrijeme obrade i povećao učinkovitost.

Poglavlje 6: Prikladne poslovne platforme za decentralizirani identitet

Na tržištu postoje neke poslovne blockchain platforme koje su prikladne za decentraliziranu platformu za upravljanje identitetom. U stvarnosti, ove poslovne platforme nude najbolje od najboljih usluga za bilo koja pitanja identiteta. Pa, da vidimo što su –

 

Corda R3

R3 dolazi s dvije verzije Corde – jednom za tvrtke i drugom redovnom verzijom. U osnovi, poduzeće Corda više bi odgovaralo vašem decentraliziranom sustavu upravljanja identitetom. Iako je Corda Enterprise komercijalna verzija, ali je i dalje u potpunosti kompatibilan s Cordom.

U stvarnosti Corda nudi višu razinu kvalitete i robusnu infrastrukturu za bilo koju vrstu platforme. Budući da je ujedno i dozvoljena platforma, to bi bio savršen izbor za vaš decentralizirani sustav upravljanja identitetom.

Iako mnogi od vas možda misle da je Corda prikladna samo za financijski sektor, može ponuditi vrlo različit blockchain model i za druge sektore.

Pogledajmo što vam sprema platforma Corda –

 • Cordin aplikacijski blockchain vatrozid zaštitit će sve vaše osjetljive podatke od bilo kakvih vanjskih utjecaja.
 • Također dolazi s značajkama visoke dostupnosti i upravljanja koje će vam pomoći.
 • Ako se dogodi bilo kakva katastrofa, dobit ćete izvješća u stvarnom vremenu i imat ćete mogućnosti da ih brzo popravite.

 

Hiperledger

Hiperledger je poduzetnički blockchain projekt koji pod svojim okriljem ima više projekata. Putovanje je započelo još 2016. godine, a sada je jedno od popularnih imena u blockchain niši. U stvarnosti Hyperledger nudi neke projekte koji su prikladniji za decentralizirano upravljanje identitetima.

Na primjer, njihov Hiperledger Indy je raspodijeljena knjiga koja radi isključivo s digitalnim identitetom. Štoviše, s ovom ćete dobiti komponente, knjižnice i alate za razvoj vašeg decentraliziranog sustava upravljanja identitetom.

Osim ovoga, svoj identitet možete koristiti i na drugim platformama.

Nedavno je Hyperledger također otkrio još jedan projekt pod nazivom Ovan. Iako je u fazi inkubacije, ipak bi djelovao kao set alata. To je slično razvoju vlastite platforme s nizom značajki na modulu.

U osnovi, oni nude –

 • Dopuštene blockchain platforme i alati otvorenog koda.
 • Visoka razina izvedbe s dodatnom skalabilnošću.
 • Dostupnost samo osnovnih podataka koje treba znati.
 • Upitni jezici za pretraživanje glavne knjige.
 • Plug and play modularna struktura.
 • Veća sigurnosna mjerenja osjetljivih informacija.

 

Ethereum

Ethereum postoji već dosta vremena. Vitalik Buterin osnovao je platformu za uporabu na razini poduzeća. Međutim, poduzetnički blockchain nema dozvolu. A to bi mogao biti problem za decentralizirani sustav upravljanja identitetom, jer svaki pojedinačni korisnik mora imati privatnost.

S druge strane, da bi ponudio privatnost za poduzeća, Ethereum nudi privatnu verziju svoje platforme Enterprise Ethereum Alliance. Dakle, koristeći tu verziju, definitivno možete razviti cjeloviti decentralizirani sustav upravljanja identitetom.

Sada da vidimo koje ćete značajke dobiti na ovoj platformi –

 • Oni nude platformu otvorenog koda.
 • Dobit ćete autoritativnu potporu iz EEA-e za bilo koju vrstu projekta temeljenog na Ethereumu. Pomoći će u finaliziranju smjernica i standarda.
 • EEA pruža vladinu potporu projektima u okviru njih. Dakle, ako je neka druga organizacija razvila značajke koje su vam potrebne, EEA će vam pružiti podršku da i to dobijete.
 • Također dolazi sa stalnim ažuriranjima iz javne verzije.
 • Oni također nude niz standarda kako bi vam olakšali razvoj bilo koje vrste platforme.

Poglavlje 7: Popularni projekti koji rade na digitalnom identitetu

Sada je na djelu više rješenja za digitalni identitet u stvarnosti. Sad ćete vidjeti koje tvrtke za digitalni identitet rade na ovoj novoj shemi modela identiteta.

Sovrin

Sovrin je jedan od popularnih projekata koji nudi samo-suvereni identitet za korisnike. U stvarnosti je to neprofitna organizacija koja radi isključivo s decentraliziranim rješenjima za digitalni identitet. Ovim možete napokon dobiti osobnu kontrolu, povjerenje i digitalne identitete koji se lako koriste.

Prema podacima, oni nude novi standard za digitalne identitete. U stvarnosti možete dobiti čak i digitalnu kopiju vozačkih dozvola ili osobnih iskaznica.

U osnovi, to je metasistem koji organizacijama i ljudima omogućuje slobodu korištenja bilo koje aplikacije bez brige o njihovom identitetu. Štoviše, Sovrin također ima provjerljive vjerodajnice.

 

Građanski

U stvarnosti, Civic je postupak provjere osobnog identiteta koji koristi blockchain tehnologiju za pružanje digitalnih identiteta. U svakom slučaju, ako koristite platformu, možete stvoriti svoj vlastiti virtualni identitet, uz pohranu dodatnih podataka.

Međutim, morat ćete potvrditi sve svoje vjerodajnice prije nego što ih možete pohraniti u rješenja za digitalni identitet. Trenutno ćete dobiti četiri vrste rješenja za rast vašeg poslovanja u tim tvrtkama za digitalni identitet.

 • Sigurna ID platforma omogućio bi vašim korisnicima pristup vašoj web stranici putem sigurnog identiteta.
 • Višekratna upotreba KYC pruža zadovoljstvo u bilo kojoj vrsti KYC zahtjeva.
 • Automatizirana maloprodaja mogu vam omogućiti pristup pametnim automatima.
 • Sve vrste investicijskih, savjetodavnih i poslovnih odnosa postale bi individualne ID kodovi.
 • Također nudi Prijava bez lozinke

 

uPort

Uz uPort možete doživjeti punu slobodu kontrole nad svojim identitetom. Izgrađen je na Ethereumu i svi korisnici na njemu mogu stvoriti svoja vlastita rješenja za digitalni identitet. Štoviše, oni također mogu zatražiti i poslati vjerodajnice, upravljati vlastitim podacima i ključevima, potpisivati ​​transakcije i još mnogo toga.

Što ćete dobiti –

 • Vjerodajnice: U osnovi, to je izgradnja ekosustava identiteta. Pomoću svoje aplikacije možete zatražiti vjerodajnice drugih korisnika, ali na njima je hoće li ih podijeliti ili ne.
 • Protokoli: S ovom vrstom tvrtki za digitalni identitet dobit ćete pristup velikom broju protokola i mogućnostima razmjene poruka iz aplikacije.
 • Alati: Imaju modularnu strukturu s alatom programera, tako da je vrlo jednostavan za upotrebu.

 

Cvjetanje

Bloom nudi drugačiji pristup rješenjima za digitalni identitet. U stvarnosti, BloomID je siguran identitet potreban za rad u vašem poslu. U stvarnosti ćete dobiti puno značajki koje dolaze s BloomID-om. Ovi su –

 • Možete zaštititi svoje osobne podatke blockchainom i dokazati njihovu vjerodostojnost bez pretjeranog izlaganja bilo kojih vaših podataka.
 • Uz to, možete odabrati što ćete uključiti u svoj identitet i kako ćete ga koristiti.
 • Dok gradite svoj decentralizirani identitet koristeći ove tvrtke za digitalni identitet, možete zaraditi zvijezde koje bi povećale vašu reputaciju.
 • Uz njihovu pomoć možete potvrditi svoj identitet bilo gdje širom svijeta.

 

Ostali projekti za provjeru

KYC lanac

KYC Chain jedna je od tvrtki za digitalni identitet koja koristi blockchain za napajanje svoje platforme. Njihov je cilj uglavnom ponuditi provjerljive dokumente, podatke ili zahtjeve za identitetom koji su potrebni za bilo kakvu obradu KYC-a.

S druge strane, zbog privatnosti podataka, korisnicima nude isključivo vlasništvo nad njihovim privatnim ključevima. Dakle, vi možete odlučiti tko može vidjeti vaše podatke, a tko ne.

 

SelfKey

SelfKey nudi samostalna rješenja za digitalni identitet koja će vam omogućiti stvaranje, posjedovanje i kontrolu pristupa vašem identitetu. Nadalje, za rad platforme trebao bi KLJUČ. To je uslužni token koji će vam trebati za pristup sustavu.

Najbolji dio ove platforme je taj što vam može pomoći da potvrdite svoj identitet i ovjerite sve osobne dokumente na mreži. Štoviše, državljanstvo možete dobiti i na temelju ulaganja i drugih čimbenika.

 

Grumenčići

Nuggets je jedna od tvrtki za digitalni identitet koja nudi biometrijske identitete uz plaćanje. Kad počnete koristiti njihovu aplikaciju, možete pristupiti provjerama identiteta, plaćanjima i prijavama pomoću jednog biometrijskog izvora.

Prema njima, nemaju niti pristup vašim osobnim podacima. Dakle, ako želite želite ga podijeliti s bilo kojim uvaženim korisnikom. Ovu platformu možete smatrati rješenjima za digitalni identitet koja su uglavnom za plaćanja.

 

Jolocom

Jolocom je još jedna tvrtka za digitalni identitet koja nudi samostalne identitete pojedincima i organizacijama. Čini se da su njihovi ID-ovi interoperabilni, što znači da svoj identitet možete koristiti i na bilo kojoj drugoj platformi.

U svakom slučaju, vi imate isključivu kontrolu nad svojim šifriranim osobnim podacima i kako ćete ih koristiti. Dakle, ne postoji mogućnost bilo kakve intervencije treće strane.

Poglavlje 8: Zaključne misli: pogled u budućnost

Možda već svaki dan doživljavate da svijet prolazi kroz masovnu digitalnu transformaciju. A sada se fizički i digitalni svijet stapaju u jednu jedinu stvarnost. Dakle, očito je da svijet treba novi način za održavanje svih digitalnih identiteta.

Konkretno, model bi trebao imati sigurnost i privatnost u svakom aspektu. Zato je decentralizirani digitalni identitet savršeno rješenje za to. U stvarnosti, ne samo da nudi potpunu kontrolu nad vašim individualnim pravima na identitet, već i olakšava upravljanje.

Dakle, u budućnosti je najbolje pretpostaviti da ćemo vidjeti više decentraliziranih identiteta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map