Blockchain objašnjen na običnom engleskom!

Ovaj vodič jednostavnije objašnjava blockchain za one koji su novi u konceptu blockchain tehnologije.

Blockchain tehnologija s godinama postaje sve popularnija. Ova remetilačka tehnologija na dobar je način promijenila gotovo svaku industriju. Trendovi sugeriraju da će se ustanak blockchain tehnologije kretati samo prema gore.

Dakle, ako to želite maksimalno iskoristiti, morate se educirati o osnovama blockchain tehnologije. Iako se većina drugih internetskih izvora koristi tehničkim žargonom, planiramo vam pomoći u blockchainu koji je objašnjen jednostavnijim riječima.

Upišite se sada:Besplatni tečaj o osnovama poduzetničkih blokchaina

Blockchain objasnio jednostavno!

Prvo pomislite na običnu knjigu, u kojoj vi, vlasnik tvrtke, bilježite dobit svoje tvrtke. Međutim, u vašoj tvrtki postoji crna ovca koja mijenja sve podatke u knjizi i krade novac vašoj tvrtki!

Morate riješiti problem!

Dakle, unajmili ste IT stručnjaka da stvori digitalnu knjigu na vašem računalu. Ali crne ovce su ponovno hakiranjem ušle u glavnu knjigu i promijenile brojke!

Sad ste ljuti! Potreban vam je sustav s potpunom zaštitom u koji možete pohraniti svoje podatke – na neovlašćen i neovlašćen način.

Blockchain može riješiti vaš problem!

Laički rečeno, blockchain je sustav za pohranu podataka gdje je nemoguće (praktički) izmijeniti, podmetnuti ili hakirati podatke, također svi koji imaju pristup sustavu mogu osigurati integritet sustava!

Dakle, da biste objasnili blockchain na jednostavnom engleskom, pokušajte smisliti nešto poput ovoga –

 • A digitalna knjiga
 • Distribuirano svim članovima mreže
 • Decentralizirano kao što nijedna vlast nema vrhovnu vlast nad sustavom
 • Šifrirano i osigurana putem kriptografije
 • Nepromjenjiv, što znači da je svaka promjena trajna na glavnoj knjizi
 • Svaki čvor mreže slijedi a konsenzus

Što je Blockchain tehnologija i kako djeluje?


U tehničkom smislu, blockchain tehnologija odnosi se na sustav gdje peer-to-peer distribuirana knjiga pohranjuje podatke i omogućava vršnjacima da obavljaju transakcije između njih bez ikakvog centraliziranog autoriteta.

Svi članovi mreže imaju pojedinačnu kopiju cijele raspodijeljene knjige. Također, mreža slijedi konsenzusni protokol koji omogućuje transakcije podataka i stvaranje novih blokova s ​​vremenskom oznakom.

U blockchain-u postoji linearni lanac blokova, a svaki je blok povezan s prethodnim blokom. Kako? Svaki od blokova sadrži četiri ključne komponente –

 • Podaci – Sve podatke koje želite sigurno pohraniti u blokove
 • Hash – Jedinstveni identifikator dodijeljen jednom određenom bloku
 • Hash prethodnog bloka – Uključuje prethodnu konstrukciju hash vrijednosti konstrukciju blokova
 • Meta podaci – Relevantni podaci u vezi s podacima unutar bloka; tj. vremensku oznaku ili broj bloka.

Ove četiri komponente u osnovi stvaraju kostur cijelog blockchaina.

Čitaj više: Kako funkcionira Blockchain?

Objašnjene osnovne značajke blockchaina

Sad kad ste shvatili što je blockchain tehnologija i kako ona funkcionira, vrijeme je da dublje pogledate neke od osnovnih značajki blockchaina.

Evo četiri osnovne značajke blockchain tehnologije –

Distribuirano

Za razliku od trenutnih centraliziranih sustava, blockchain tehnologija distribuira kopiju knjige svim članovima i svim čvorovima mreže. Dakle, u slučaju da se tvrdi disk na vašem računalu sruši sa svim izbrisanim podacima, nemate zbog čega brinuti. Svaki član mreže ima svoju kopiju.

Također, da bi uklonio mrežu, haker će morati izbrisati svaki čvor mreže. Drugim riječima, računalna snaga hakerskog računala mora biti veća od računalne snage svih računala povezanih na mrežu.

Nepouzdan

Vjerujete li neznancu na mreži s kojim nikada niste razgovarali? Naravno da ne! Pa, kako možete vjerovati ostalim članovima mreže koji provjeravaju transakcije?

Nemate!

Dakle, umjesto da se pouzdate u druge ljude, jednostavno se pouzdate u cijeli sustav koji slijedi određeni algoritam konsenzusa. Konsenzusni algoritam provjerava svaku transakciju.

Ako bilo koja transakcija krši ovaj algoritam konsenzusa, sama transakcija se krši. Dakle, čak i ako stranke ne vjeruju jedna drugoj, nije važno. Sustav je dizajniran da osigura sigurnost i zajedničko povjerenje među korisnicima.

Nepromjenjiv

Svaka transakcija i stvaranje novih podataka trajni su na blockchainu. Ne možete promijeniti niti izmijeniti bilo koji blok. Ova značajka čini blockchain nepromjenjivim.

Sada je nepromjenjivost poput mača s dvije oštrice. Kako nepromjenjivost osigurava robusnost i održivost, čini blockchaine dobrom stvari. Međutim, ova značajka negira činjenicu da ljudi griješe. Čak i ako nekome greškom pošaljete novac, ne možete ga vratiti.

Decentralizirano

Možda se pitate što ako osoba ili organizacija koja kontrolira blockchain mrežu odluči procuriti vaše privatne podatke?

Nije moguće! Zašto? Budući da NE postoji nijedna osoba ili organizacija koja kontrolira mrežu. Sustav je autonoman i decentraliziran. Dakle, ne postoji treća strana koja zanima vaše privatne podatke.

Čitaj više:6 ključnih značajki blockchaina koje sada morate znati

Slučajevi upotrebe tehnologije blockchain

Unatoč početnoj primjeni kao kriptovalute, blockchain se odmaknuo i ponudio rješenja u svakom industrijskom sektoru. Dakle, prestanite spajati blockchaine samo s kriptovalutama.

Ako pogledate vodeće tvrtke koje koriste blockchain tehnologiju, primijetit ćete da niti jedna od njih ne kapitalizira na kriptovalutama. Umjesto da ih koriste kao moderne alate za boljitak.

Evo značajnih –

 • Nekretnina
 • Trgovinske financije
 • Upravljanje
 • Zdravstvo
 • Logistika i transport
 • Upravljanje lancem opskrbe
 • Osiguranje

Završne misli

U današnje vrijeme blockchain nije samo javna knjiga. Može raditi razne stvari kao što su pametna imovina – održavanje vlasništva nad stvarnim udjelima u blockchainu, pametni ugovori – koji su samoizvršni programi koji imaju potencijal eliminirati odvjetnike i sudnice, i mnogo različitih stvari.

Da biste saznali više o osnovama blockchain tehnologije, upišite se sada u ovaj besplatni temeljni tečaj blockchaina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map