10 najčešćih pitanja o porezu na kripto u Australiji (koji bi vam mogli uštedjeti novac)

U ovom ćemo članku odgovoriti na 10 najčešće postavljanih pitanja koja dobivamo o kripto porezu u Australiji. Na kraju ovog posta navest ćemo i neke od najboljih alata i softvera za kripto porez koji će vam pomoći u izračunu kripto zarade.

Također biste trebali biti svjesni da australski porezni ured (ATO) sada izvršava mjere protiv trgovaca kriptovalutama. Dakle, ako niste upoznati sa svojim poreznim obvezama, mogli biste se izlagati riziku.

Popularne kripto burze u Australiji

10 uobičajenih pitanja o porezu na kripto u Australiji

Prije nego što započnemo, važno je razumjeti kako australski porezni ured (ATO) definira porezni tretman kriptovalute u Australiji.

U osnovi, Vlada ga klasificira kao a "digitalno sredstvo u kojem se tehnike šifriranja koriste za regulaciju generiranja dodatnih jedinica i provjeru transakcija na blockchainu. Kriptovaluta općenito djeluje neovisno od središnje banke, središnjeg tijela ili vlade."

Kao takvo, svaka referenca na „kriptovalutu“ stoga uključuje Bitcoin i druge altcoine koje možda držite u svom hardverskom novčaniku ili platformi za trgovanje Bitcoinima.

Povezano: 10 najboljih razmjena kriptovaluta u Australiji

Bez daljnjega, evo 10 najčešće postavljanih pitanja o porezu na kripto:

Kako djeluje porez na kriptovalute?

Kriptovaluta se oporezuje kao i svaka druga tradicionalna imovina poput nekretnina i plemenitih metala. Kada prodate ili trgujete imovinom, vjerojatno ćete morati platiti porez na razliku između prodajne cijene i cijene koju ste kupili (isključujući devizne provizije i provizije itd.).

Ova razlika u vrijednosti mjeri se u fiat valuti i često se naziva Porez na dobit. To se odnosi na većinu zemalja poput Australije, SAD-a, Velike Britanije, Kanade itd.

Porez na kapitalnu dobit odnosi se i na kriptovalutu u trenutku kada se njome otuđuje. Kao što je slučaj kada ga prodate, zamijenite za drugu kriptovalutu ili upotrijebite za kupnju kako je objašnjeno u nastavku.

Koje su vaše kripto aktivnosti oporezive?

Svatko tko je uključen u stjecanje ili otuđivanje kriptovalute podliježe poreznim implikacijama. Oni se mogu razlikovati ovisno o prirodi vaših i vaših okolnosti najniža porezna stopa.

Za većinu Australaca sljedeće kripto aktivnosti smatraju se oporezivim događajima:

 • Trgovanje kriptovalutom (postupak prodaje jedne kripto valute za drugu)
 • Prodaja Bitcoina u fiat valutu (npr. Australski dolar)
 • Kada kriptovalutu darujete prijatelju ili obitelji
 • Primajte kriptovalute kao zaradu (npr. Rudarstvo kripto)
 • Kupnja robe i usluga kriptovalutom

To znači da svaki put kada kupujete, prodajete, darujete, trgujete, kopate ili trošite kriptovalute, izvodite događaj Poreza na kapitalnu dobit i neki ili svi dobici mogu biti oporezovani.

Povezano: 4 najbolja Bitcoin povrata novca & App Rewards (BESPLATAN novac)

kripto porez

Koliko ću morati platiti kripto poreza?

Znanje plaćanja poreza na kripto može biti izazovni zadatak ako ste tek započeli s kriptovalutom.

Ako kupujete i držite kripto imovinu, a zatim je prodajete u budućnosti, to će rezultirati porezom na kapitalnu dobit. To znači da ćete na to vjerojatno morati platiti porez. Iako iznos kripto poreza koji ćete platiti ovisi o nekoliko čimbenika:

 • Jeste li australski rezident radi poreza
 • Koliko zarađujete

Ako ste zaljubljenik u kriptovalute i investirali ste ili trgujete u digitalnim valutama, tada ćete biti oporezovani za sve kapitalne dobitke koji proizlaze iz vašeg trgovanja kripto valutama.

Na primjer, ako Ethereum kupite kao investiciju i kasnije ga prodate za AUD ili ga zamijenite za drugi novčić za kriptovalutu po višoj cijeni koja je rezultirala kapitalnom dobiti, morat ćete platiti porez.

Međutim, ako držite kripto imovinu dulje od 12 mjeseci, mogli biste imati pravo na popust od 50% poreza na kapitalnu dobit. To znači da čak i ako se tržišna vrijednost (u AUD) vašeg kripto portfelja promijeni, ne ostvarujete kapitalni dobitak ili gubitak dok ne zbrinete svoju digitalnu imovinu.

Nakon što izračunate iznos kapitalne dobiti, možete utvrditi porez dužni pozivanjem na svoj najniža stopa poreza na dohodak. Kapitalni dobitak u Australiji oporezuje se istom stopom kao i granična stopa poreza na dohodak.

Kako izračunati iznos poreza iz kripto zarade?

izračunati kripto porez

Iznos poreza koji plaćate na kripto zaradu može se razlikovati ovisno o vrsti aktivnosti koje poduzimate. U Australiji dobit i gubitak kao rezultat kriptovaluta trebaju se izračunati u australskim dolarima.

Dakle, morat ćete pretvoriti cijenu kripto imovine u trenutku kupnje i prodaje u AUD. Razlika u vrijednosti između ovih datuma podliježe porezu na kapitalnu dobit.

To uključuje kada zamijenite kriptovalutu u zamjenu za AUD, pretvorite u drugu kovanicu ili kupite robu i usluge s kriptovalutom.

Moram li podnositi porez na svoje gubitke u kriptovaluti?

Da, čak i ako ste napravili gubitak trgujući kriptovalutom nakon što ste je prodali za manje od onoga za što ste je kupili, to se smatra kapitalnim gubitkom.

Zapravo je u vašem najboljem interesu zabilježiti bilo koji kapitalni gubitak jer se on može koristiti za smanjenje budućih kapitalnih dobitaka. To u budućnosti može nadoknaditi vaš oporezivi prihod, poput kripto poreza.

Dakle, važno je zabilježiti sve svoje aktivnosti kripto trgovanja tijekom cijele godine.

Uzmimo jednostavan primjer.

Ako ste kupili 1 Bitcoin kad je cijena iznosila 5000 USD i ponovno prodali 1 Bitcoin za 20 000 USD, generirali biste događaj Porez na kapitalnu dobit (CGT). Stoga ćete vjerojatno trebati platiti porez na dobitak od 15.000 USD koji se mjeri u australskim dolarima, u trenutku kada ste ga prodali..

Mogu li izbjeći plaćanje kripto poreza?

Ne, sve je teže izbjeći plaćanje poreza na svoje kripto imanje. Svaki put kada kupite kripto koristeći fiat ili pretvorite kripto novčić u drugi, digitalni trag ostaje iza vas.

Zbog pritiska lokalnih vlasti, od kripto burzi se traži da svoje podatke o svojim korisnicima predaju poreznim vlastima.

U izvještaju Globe Newswire-a, ATO očekuje prikupljanje više od 3 milijarde dolara porezne kazne od kripto trgovaca i investitora samo ove financijske godine. Nadalje, australska vlada također izdvaja milijardu dolara za identificiranje svih koji se nisu prijavili za svoje trgovačke aktivnosti i podnijeli porez.

Trebam li evidentirati svaku kripto imovinu?

Da. Svaka se kriptovaluta smatra imovinom s kapitalnim dobicima.

Dakle, ako na svom hardverskom novčaniku držite nekoliko altcoin-a, morate voditi evidenciju svakog novčića prilikom pripreme prijave za kripto porez.

Trebam li platiti porez na kripto-kripto-trgovine?

Da. Razmjena jedne kriptovalute s drugom smatra se događajem poreza na kapitalnu dobit. Kao takav, porezni ured će prodaju novčića tretirati po tržišnoj cijeni u fiatnoj valuti svake imovine u trenutku transakcije.

Na primjer, ako prodajete Bitcoin za Ethereum, porezne agencije će to tretirati kao prodaju Bitcoina po tržišnoj cijeni Ethereuma koju ste dobili u novčanik za razmjenu.

Koje podatke moram zabilježiti?

Morate voditi i održavati evidenciju o datumu transakcije (kupnja i prodaja), imovini (imama) kripto valute i s kime ste trgovali.

Kao što je gore spomenuto, vaš se kripto porez izračunava u australskim dolarima. Dakle, morat ćete pretvoriti kripto u australske dolare u trenutku transakcije (za kupnju, prodaju i trgovinu).

Te informacije mogu biti uključene u potvrdu o plaćanju, izvoz datoteke .csv formata s kripto burzi i povijest transakcija iz vašeg digitalnog novčanika.

ATO će prihvatiti svaku od ovih metoda dokumentacije.

Postoje li Crypto porezni kalkulatori, softver ili alati?

Da, postoji nekoliko internetskih aplikacija za kripto porez koji pomažu u praćenju vaših trgovina i generiranju izvješća o kapitalnoj dobiti. Svaki softver vam može pomoći u izračunavanju dobiti i gubitka kako biste podmirili svoje porezne obveze.

Nekoliko najboljih softverskih alata za kripto porez su:

 • TokenTax
 • Koinly
 • Kointrakiranje
 • Zenledger
 • Cryptotrader
 • Porez na bitcoin
 • Uzvišena IP

praćenje kovanica

Ako ste aktivni trgovac, upotreba ovih softverskih aplikacija za kripto porez bit će vrlo vrijedni alati koji će ukloniti glavobolju na kraju financijske godine.

Iako, ako radije sami obračunavate porez, uvijek možete odabrati da to učinite na staromodan način pomoću proračunske tablice kripto poreza za bilježenje svakog svog obrta.

Zaključak

Nadamo se da su vam ovaj vodič pružili bolju sliku o porezu na kripto u Australiji i nekoliko priručnih poreznih softvera i alata koji će vam pomoći u prijavi poreza.

U Australiji postoje i kripto burze koje nude besplatni kalkulator poreza, poput Swyftx-a i Independent Reserve-a, koje također možete uzeti u obzir. Ovi digitalni davatelji imaju značajku poreznog izvješća za izvoz vaših transakcija.

Kako se propisi neprestano mijenjaju, potičemo vas da posjetite ATO-ov vodič za kriptovalute za više informacija.

Izjava o odricanju odgovornosti: Molimo vas da se ne oslanjate na ovdje navedene podatke, jer nismo porezni stručnjaci. Uvijek biste trebali potražiti vlastiti financijski i porezni savjet od stručnjaka.

Ostavit ćemo vam nekoliko pitanja:

 • Hoćete li podnijeti kripto poreznu prijavu ove godine?
 • Kako obračunavate svoj kripto porez?
 • Koji softver za kripto porez koristite?
 • Koristite li osnovnu proračunsku tablicu kripto poreza?

Ako mislite da će ovih 10 česta pitanja vrijediti kripto investitora za kojeg znate, slobodno podijelite ovaj vodič i korisne alate za kripto porez s njima.

Također, možda će vas zanimati i ovi odabrani članci:

 • Najbolje web stranice za prodaju bitcoina za gotovinu u Australiji [trenutno]
 • 7 načina za kupnju bitcoina gotovinom u Australiji
 • Najbrže & Najlakši način za kupnju NEO-a u Australiji
 • 5 najboljih alternativa za kupnju Coinspot-a & Prodaja Bitcoina
 • 4 najbolja mjesta za kriptografsko grafikovanje za Altcoin trgovce
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map