Varför Blockchain är viktigt 2021 och därefter

Den här artikeln diskuterar alla anledningar till varför blockchain är viktigt, baserat på olika praktiska användningsfall i olika sektorer.

Har du någonsin undrat varför blockchain är viktigt? Eller kanske har du frågat hur det kommer att påverka vårt dagliga liv eller livet för olika yrkesverksamma inom olika sektorer.

I den här artikeln kommer vi att fokusera på vikten av blockchain-teknik, inte bara i verkliga scenarier utan också dess betydelse i företag eller banker..

Blockchain är nu mycket populärt bland allmänheten. Dess popularitet började med stigningen av bitcoinpriser. Men just nu är dess popularitet enligt Google nu avslappnad.

Det är dock inte fokus för vårt ämne, det vill säga att förstå blockchain-vikten.

En blockchain är ett huvudbaserat peer-to-peer-nätverk där varje peer har en storbokskopia. Detta driver den decentraliserade idén in i huvudet på

Anmäl dig nu: Enterprise Blockchains Fundamentals Course

Varför Blockchain är viktigt?

I grunden kan du hitta blockkedjans betydelse genom att gå igenom dess nyckelfunktioner. Dessa funktioner gör blockchain oemotståndlig i olika scenarier och markerar sig själv som den bästa möjliga lösningen.

Oföränderlighet

Blockchain är oföränderlig. Detta öppnar många möjligheter för plattformar som behöver oföränderliga egenskaper för att göra deras system mer funktionellt på en mycket konkurrensutsatt marknad. Ta till exempel leveranskedjan. Immutabilitet gör det möjligt för företag att se till att det inte görs några hinder för paketen under transport. Eftersom blockchain är oföränderlig är det inte möjligt att ändra paketinformationen på något sätt. Alla ändringar kommer att larma systemet.

Genomskinlighet

En annan viktig aspekt som gör blockchain så viktigt är transparens. Det finns olika typer av blockchain. Offentlig blockchain ger transparens på grund av dess natur. Det är mycket användbart för olika funktioner i vårt samhälle, inklusive val. Företagen kan också använda den för att säkerställa att slutanvändaren kan interagera med processerna med fullständig eller delvis öppenhet.

Digital frihet

Som människa är en av dina rättigheter frihet. Det finns centraliserade enheter som erbjuder anslutning när det gäller ekonomi men också tar bort vår frihet. Ta till exempel din bank. Det kan blockera dina transaktioner eller konfiskera ditt konto om det anses rätt. Det finns banker som gör det – även när kontoinnehavarna inte har gjort något fel. Så om du tar hänsyn till blockchain kommer du att upptäcka att det inte finns någon central myndighet.

Med blockchain får du sann digital frihet. Du är din egen bank. Du kan ta ut dina pengar när du vill och göra det utan någon annan behörighet. Med avsaknad av central myndighet är du ensam ägare och person som ansvarar för dina tillgångar. Det ger dig den digitala friheten som är starkt beroende av blockchain-teknikens ryggrad.

Verkligen decentraliserade tjänster

Decentraliserade tjänster är ryggraden i vårt futuristiska samhälle. Vare sig det är kapitalförvaltning eller energihantering; det kommer att finnas decentraliserade tjänster för varje sektor där ute. Detta ger människor oöverträffad tillgång till de alternativ som för närvarande inte finns på marknaden. Nästan alla sektorer kommer att ha decentraliserade tjänster.

Musikindustrin kan till exempel dra nytta av verkligt decentraliserade tjänster där både skapare och konsumenter kan delta utan behov av något godkännande från ett stort centraliserat företag.

Utmärkta användningsfall

Blockchain är inte begränsat till bara ett särskilt användningsfall. Detta gör blockchain till utmärkt teknik för vårt samhälls framtid. Den kan användas i nästan alla sektorer, inklusive handelsfinansiering, bank, regering, utbildning, hälso- och sjukvård, olja och så vidare. Dessa användningsfall har också en enorm inverkan.

Du kan läsa mer om blockchain-applikationer och användningsfall här.

Bättre säkerhet

Blockchain använder kryptografi för att lägga till ett lager av säkerhet till de data som lagras i nätverket. Decentraliseringsfunktionen, ovanpå kryptografin, gör att blockchain ger bättre säkerhet än andra system. Kryptografi använde komplexa matematiska algoritmer som används för att säkra data och system i blockchain-nätverket.

Varje block i nätverket har också en unik hash, vilket innebär att ingen data kan förfalskas eller ändras av skadliga aktörer eller hackare.

Billig

Blockchain är billigt jämfört med andra tekniker. Avlägsnandet av centraliserad myndighet tar bort bufferten som krävs för att köra nätverket optimalt. Utan centralisering finns det inget behov av att betala en mellanhand, vilket förbättrar kostnadseffektiviteten. I distributionskedjan innebär blockchain mindre pappersarbete. Själva pappersarbetet kostar mycket. Det finns andra kostnader förknippade, inklusive att anställa människor för att göra pappersarbete och underhålla mellanhänder.

Förbättrad effektivitet

Slutligen är förbättrad effektivitet ett annat svar på varför blockchain är viktigt. Orsaken är bättre säkerhet, borttagning av mellanhänder och övergripande bättre processer. Transaktioner tar också sekunder snarare än en vecka att genomföra, särskilt internationella transaktioner.

Varför Blockchain är viktigt för företag

Nu när vi förstår vikten ur en allmän synvinkel. Låt oss försöka förstå det ur ett affärsperspektiv. För det mesta är det verksamheten som gynnas mest av blockchain. Blockchain är inte lätt att implementera för vanliga användare. Det måste hanteras av ett team av experter, vilket gör det idealiskt för företag som har budget och aptit att hantera blockchain-projektet.

Den globala blockchainmarknadsförbättringen till $ 20 + miljarder år 2023 är ett annat tecken på hur snabbt företag antar blockchain, enligt denna blockchain-presentation.

Så, vad gör blockchain så lönsamt för företagen? Först och främst minskar det driftskostnaderna. Avlägsnande av mellanhänder är en välsignelse för företag eftersom det inte bara minskar kostnader utan också minskar kontaktpunkten – förbättrar effektiviteten och tillväxten.

Transaktionshastigheter förbättras också till en ny höjd. För företag handlar det om effektivitet om de kan hålla sin noggrannhet intakt. Användningsfallet är också till förmån för affärer. Vissa företag har redan visat sitt intresse för blockchain. Dubai Blockchain-strategin är ett exempel där regeringen vill ändra sin stad med hjälp av blockchain. De vill att det ska bli den första staden som kommer att drivas av blockchain. De siktar mot 2020 för att få det att hända.

Blockchain Maturity A Big Concern

Men företag vet att blockchain-mognad är ett stort problem. Blockchain är en gynnsam ny teknik jämfört med andra tekniker. Det lider också av stora utmaningar och nackdelar med blockchain, inklusive skalbarhet och utbredd användning.

Blockchain är kanske inte heller svaret på alla branscher där ute. Finanssektorn kan hitta blockchain mycket användbart, men inte inom konstsektorn. Men det betyder inte att varje sektor där ute inte drar nytta av det. De viktigaste sektorerna som verkligen kan förvandlas av blockchain inkluderar sjukvård, transport, detaljhandel, försäkring, fastigheter och mer!

Blockchain som en tjänst

Blockchain är en störande teknik. Men det är också dyrt att implementera och hantera. Men med blockchain som en tjänst kan företag med lägre budget också gå till blockchain. Det finns populära Bachain-tjänster (blockchain-as-a-service) som försöker lösa efterfrågan.

Men vad är blockchain som en tjänst?

Det här är den molnbaserade lösningen, vilket innebär att företag inte behöver oroa sig för infrastruktur eller underhåll. Allt de behöver göra är att betala för det som en tjänst. För närvarande finns det många blockchain-as-a-service-leverantörer, men de mest anmärkningsvärda inkluderar följande:

 • Azure Blockchain Workbench
 • Amazon Managed Blockchain
 • SAP Blockchain (Block Platform Blockchain)
 • Oracle Blockchain Applications Cloud

Kolla in den grundläggande jämförelsen mellan AWS vs Azure vs Oracle blockchain här.

Varför är Blockchain viktigt för olika branscher?

Nu när vi har förstått vikten av blockchain för affärer. Det är nu dags att reflektera över blockchains betydelse för olika sektorer. Låt oss täcka fyra av dem nedan.

Varför Blockchain är viktigt inom bank och finans

Bank- och finanssektorn kan förbättras drastiskt genom blockchain. Digitala finansinstitut har mest nytta när det gäller smarta kontrakt. Fördelarna kommer från digitala tillgångar, programmerbara pengar och smarta kontrakt. Det finns många användningsfall som kan användas inom bank- och finanssektorn. Särskilt handelsfinansierade blockchain har fått mycket dragkraft under senare tid.

Några av dem är som nedan:

 • Kapitalmarknader som försäkring, försäljning och handel
 • Betalningar och överföringar för både inhemska och internationella
 • Handelsfinansieringssektorer inklusive konossement och kreditbrev
 • Försäkring
 • Investeringsförvaltning inklusive fondlansering, administration och mer

Det finns också få affärsfördelar, inklusive:

 • Äkthet: Det hjälper finansinstitut att få dataintegritet och säkerställa korrekt äkthet i sina system
 • Strömlinjeformad process: Det förbättrade operativ effektivitet, inklusive möjligheten att göra en realtidsavräkning, rapportering och revision.
 • Programmerbara funktioner: Hela affärslogiken kan kodas inklusive dataskydd, efterlevnad, identitet och så vidare
 • Ekonomiska fördelar: Bättre driftskostnader, färre infrastrukturkostnader och transaktionskostnader.

Om du vill lära dig mer bör du göra det skriva in i Enterprise Blockchains och Trade Finance Course

Varför Blockchain är viktigt inom vården

Hälsovård är en annan sektor där blockchain kommer att spela en viktig roll. För närvarande lider vården av brist på enhet. Patienter måste bära sina dokument och sjukhus lägger register i separata silor, vilket tar tid att hämta när det behövs. För närvarande finns det många användningsfall relaterade till sjukvård, inklusive följande:

 • Hantering av patientens samtycke
 • Läkemedelsspårbarhet
 • Säkra elektroniska hälsoposter (ETR)
 • Micropayments Incitament
 • Kliniska prövningar datasäkerhet

Varför Blockchain är viktigt i försörjningskedjan

Supply Chain saknar transparens, korrekt tillgångsspårning och förbättrad licensiering. Blockchain kan förbättra spårbarhet, transparens och handel och har en enorm inverkan på alla sektorer som är beroende av försörjningskedjan. Just nu kan produkter vara svåra att spåra på grund av att spårning i realtid inte är tillgänglig. Det blir också omöjligt för skadliga aktörer att byta varor i någon form eller faktor.

 • Förbättrad transparens
 • Spårbarhet
 • Omsättbarhet

Slutsats

Detta leder oss till slutet av vår artikel “Varför Blockchain är viktigt”.

Blockchain är utan tvekan viktigt för vårt samhälle. Det påverkar de nuvarande branscherna. Det är oöverträffat. Med tillväxten av BaaS och andra förbättringar är det enda gången när de flesta av branschen kommer att börja använda blockchain.

Så, vad tycker du om blockchain? Ser du fördelarna?

Kommentera nedan och låt oss veta. Se också till att anmäla dig till vår gratis blockchain-kurs som täcker alla de grundläggande grunderna för blockchain-teknik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map