DeFi vs CeFi – Förstå skillnaderna

Utsikterna för decentraliserad finansiering har utan tvekan presenterat ett nytt och produktivt alternativ för traditionella finansiella system. Därför får debatten om DeFi vs CeFi eller centraliserad ekonomi fart i radikala proportioner på senare tid. Decentraliserad finansiering har framstått som en framstående bidragsgivare till att lösa många fallgropar i traditionella finansiella tjänster.

Det är dock rimligt att ta reda på skillnaden mellan DeFi och CeFi för att fastställa giltigheten av att driva DeFi som ett alternativ till finansiella system som har fungerat under en oförklarligt lång period. Är det rimligt att gå från de finansiella system som alla individer som använder finansiella tjänster över hela världen litar på? Följande diskussion dyker in i en jämförelse från huvud till huvud för att ge ett bättre intryck av CeFi DeFi-debatten.

Anmäl dig nu: DeFi Online Course

Börjar med definitionerna – DeFi och CeFi

Innan vi reflekterar över skillnader mellan CeFi och DeFi, låt oss fokusera på vad som är CeFi. Det är en förkortning för centralfinansiering som hänvisar till de stängda finansmarknaderna. Å andra sidan, när vi reflekterar över vad som är DeFi, är det uppenbart att det är motsatsen till CeFi. Decentraliserad ekonomi pekar på olika verktyg, ramar och tekniker som möjliggör öppen, säker tillgång till finansiella tjänster med försäkran om flexibilitet och kontroll.

De dominerande egenskaperna hos CeFi

Definitionerna av DeFi och CeFi pekar på den differentierande faktorn hos en centraliserad enhet, som dikterar nivån på förtroende för varje tillvägagångssätt. Om förtroendet tillhör företaget själv kan du identifiera det som ett drag av CeFi. Som ett centraliserat tillvägagångssätt innebär CeFi att ett företag måste säkerställa ledning, genomförande och upprätthållande av förtroende med etiska åtgärder till varje pris.

I händelse av bristande förtroende är det mindre troligt att slutanvändare visar förtroende för en CeFi-verksamhet. CeFi presenterar också trovärdiga fördelar med flexibilitet genom att anpassa tjänster såsom fiat-omvandlingar, direkt service och tvärkedjebörser efter kundernas behov. För att förbättra vår förståelse av DeFi vs CeFi, låt oss upptäcka hur CeFi skiljer sig från DeFi innan vi fortsätter mot de distinkta faktorerna om DeFi som skiljer den från CeFi.

Läs också: Nybörjarguide till DeFi

Här är en tabell som kan hjälpa dig att påpeka skillnaderna mellan DeFi och CeFi på det enklaste sättet

Kriterier Centraliserad ekonomi (CeFi) Decentraliserad ekonomi (DeFi)
Konventionell handel (marginalhandel, betalningar, derivathandel, utlåning och upplåning) Tillåten Tillåten
Tjänster över kedjor Tillåten Tillåten
Kryptohandel Tillåtet Tillåtet
Kundsupport Skräddarsydd för kundernas behov Ingen direkt hjälp med begränsat stöd
Konvertering av Fiat till Cryptocurrency Tillåten Tillåten
KYC-krav Obligatoriskt krav för åtkomst till CeFi-tjänster Inget behov av KYC för åtkomst till DeFi-tjänster och endast ett unikt identifieringsnummer krävs
Likviditet Gäller inte alla tillgångar Gäller inte alla tillgångar
Stöd för Stablecoins Tillåtet Tillåtet
Överföring av vårdnad om medel Ingen överföring av förvaring av medel i investeringar som görs av en centraliserad enhet Överföring av vårdnad är absolut nödvändig för DeFi-transaktioner
Transparensens transparens En centraliserad enhet tar bort transparensen helt Transaktioner med öppen källkod stärker transparensen
Förtroende Fokuserad på affärer Fokuserad på teknik och process
  • CEX och CeFi

De centraliserade börserna åtföljer sårbarheter i användarfonder till interna och externa hot. Centraliserade tjänster hanterar användarfonder och data i centraliserade system, vilket innebär att det saknas absolut säkerhet för användarfonder och information. Debatten mellan DeFi och CeFi vänder sig till den förra på grund av säkerhetsproblem.

Centraliserade börser erbjuder emellertid kryptovalutahandel och handelsfunktioner som bland annat marginalhandel, utlåning, upplåning och OTC. Därför ger CeFi flexibilitet för kunderna samtidigt som man tar itu med frågor som kan kräva specialansträngningar och vägledning för lösning.

Läs också vilka är de vanligaste riskerna i DeFi och hur du hanterar dem.

  • Flexibilitet för att konvertera Fiat-valuta

En annan höjdpunkt i DeFi vs CeFi-debatten till förmån för CeFi är flexibiliteten att arbeta med fiat. Flexibiliteten åtföljd av en central enhet som ansvarar för att hantera fiat möjliggör enorm kontroll för kunderna för att säkerställa fiat-konverteringar.

  • Cross-Chain-funktioner

CeFi är också känt för möjligheten att tillhandahålla tjänster över flera kedjor med stöd för kryptovalutahandel. Användare kan säkerställa LTC till XRP eller BTC till LTC-omvandlingar utan att bero på blockchain-teknik som ligger till grund för olika kryptovalutor. Å andra sidan kan DeFi inte tillhandahålla tjänster över flera kedjor. De atomära tvärkedjebyten kan till exempel vara mycket tidskrävande med högre latens och därigenom förhindra effektiviteten hos DeFi-tjänster.

Så framträder CeFi som en vinnare i debatten om DeFi vs CeFi angående tvärkedjetjänster. CeFi utnyttjar flera kedjor för förvaring av medel innan det tillåts konvertering eller handel med mynt. Slutanvändare kan enkelt få fördelarna med att konvertera valuta genom order för försäljning eller köp. Överföringen av äganderätten förbättrar också enkelheten och intuitiviteten hos CeFi-applikationer inom kedjekedjetjänster.

Vill du ha en snabb översikt över decentraliserad ekonomi? Här är snabbguiden till DeFi.

Hur är DeFi bättre än CeFi – DeFi vs CeFi

Efter en jämförande utvärdering av CeFi vs DeFi, låt oss vända borden och titta från det andra perspektivet. DeFi ställer inga krav för att fastställa användaridentitet för åtkomst till finansiella tjänster. I stället för beroende på användarnas personliga information, tillhandahåller DeFi-tjänsterna ett unikt identifieringsnummer till användarna för att utnyttja banktjänster.

Som ett resultat har användarna säkerhet för sina medel och data med alla aspekter av säkerhet som ligger på användarens ansvar. Låt oss ta en titt på de andra faktorerna i jämförelsen mellan DeFi och CeFi ur DeFi-perspektivet.

  • Decentraliserade transaktioner

DeFi kan tillhandahålla decentraliserade utbytesplattformar som inte har några centraliserade system. DEX-plattformar utnyttjar smarta kontrakt tillsammans med decentraliserade protokolllösningar och Ethereum. Utformningen av smarta kontrakt garanterar också bättre automatisering av att uppfylla nödvändiga beställningar. Användare av DEX-baserade system behöver inte gå igenom registreringsprocessen för att använda den berörda tjänsten.

Anslutningen av användarplånboken till DEX-tjänsten räcker för att möjliggöra handel på DEX-plattformar. Bortsett från baksidan av brist på stöd för tvärservicelösningar, möjliggör DEX-tjänster handel med kryptovalutor utan medel att dra ut från användarplånböcker. Överföringen av medel sker först efter genomförandet av handeln för att ge en omfattande garanti för pengarnas säkerhet.

  • Inget behov av tillstånd

DeFi vs CeFi-debatten pekar också på det tidigare tillståndets tillståndlösa natur. Som ett resultat behöver användare inte en KYC-process som i CeFi-tjänster för att använda DeFi-tjänster. Användare kan ansluta sina plånböcker till DeFi-tjänsten, följt av att vidta nödvändiga åtgärder som fondöverföringar, handel och många andra.

Dessutom finns det inga begränsningar för åtkomst till DeFi-tjänster på grund av dess tillståndsfria natur. Dessutom kan företag utnyttja DeFi-tjänster för allmänhetens välfärd. Samtidigt kan företag också använda DeFi-tjänster för att utöka sin verksamhet till oåtkomliga geografiska platser.

  • Vägar för innovation

En annan lovande höjdpunkt till förmån för DeFi i DeFi vs CeFi-debatten är stödet för innovation. Många aktörer i DeFi-ekosystemet strävar efter innovation i snabb takt. Experimenten med att utnyttja decentralisering för att reformera den befintliga finansmarknaden tillsammans med ankomsten av nya finansiella tjänster målar DeFi är ett positivt ljus.

Å andra sidan främjar CeFi inte innovation på grund av det centraliserade tillvägagångssättet, dock utan att helt avskaffa det. DeFi presenterar också en bättre potential för att avslöja nya tillgångar med hjälp av incitament för användare som är involverade i stadierna av tillgångsutveckling och tillväxt.

  • Trustless System

Den sista biten av jämförelse mellan DeFi och CeFi pekar direkt på den pålitliga faktorn. Tillitsfaktorn i DeFi beror på hela processen snarare än på ett specifikt system. Som ett resultat kan användare försäkra sina medel från stöld eller fel överföringar med DeFi. Granskningen av DeFi-tjänster av utvecklare informerade användare och intresserade enheter säkerställer bättre stöd för transparens och övervakning av transaktioner. Därför presenterar DeFi-tjänster en global strategi jämfört med slutna CeFi-tjänster.

Om du fortfarande undrar över antagandet av företagen DeFi (Decentralized Finance). Kolla in de bästa DeFi-projekten för 2020.

Slutord

På en avslutande anteckning kan du märka de olika pekarna i en DeFi vs CeFi-debatt. Likviditetsfaciliteten är en formidabel likhet bland alla skillnader mellan de två finansiella systemen. Både CeFi och DeFi fördelar lika prisvärde för specifika tillgångar. DeFi presenterar emellertid en formidabel fördel jämfört med CeFi i många aspekter, men misslyckas med att tillhandahålla tjänster över kedjor.

Med undantag för sådana bakslag är DeFi ett tydligt och lovande alternativ till centralfinansiering med möjlighet till bättre kontroll över finansiella investeringar. Det viktigaste av allt är att DeFi har potential att göra finansiella tjänster tillgängliga för allmänheten. Lär dig mer om DeFi med DeFi-kursen och gå in i DeFi-världen just nu för att förstå det bättre!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map