Što je #cryptocurrency? AKA # Kripto

Kriptovaluta nasuprot Blockchainu

Važno je razlikovati kriptovalute i blockchain tehnologiju. Ne rade sve kriptovalute na blockchainu i ne koriste svi blockchains kriptovalute kao dio svog dizajna.

A kriptovaluta je oblik digitalne valute koji se stvara, održava i osigurava snažnom kriptografijom. To čini njegove transakcije izuzetno teškim za hakiranje ili manipulaciju. Za razliku od drugih oblika digitalne imovine – poput zlata kojim se trguje na burzama, novca koji se koristi u internetskim igrama ili jedinstvene virtualne imovine poput bodova vjernosti kojima upravlja tvrtka – kriptovaluta je obično otporna na cenzuru jer je ne kontrolira središnje tijelo. To preokreće staru valutnu paradigmu, pri čemu su valutu stvarale i izdavale vladine monetarne vlasti i kontrolirale središnje banke, poput Federalne rezerve Sjedinjenih Država.

Kriptovaluta nasuprot tradicionalnoj valuti

Tradicionalni oblici valute poznati su kao fiat valuta, jer ih podržava isključivo vlast izdavačke vlade, za razliku od robne valute koja ima fizičku imovinu, poput zlata.

Vlade koje izdaju valutu bez potpore bilo kojoj fizičkoj imovini to čine do fijat, i ako nisu u mogućnosti podržati svoju nacionalnu valutu vojnom ili ekonomskom snagom, te valute mogu izgubiti velik dio ili cijelu svoju unutarnju vrijednost.

Primjerice, Zimbabve se pokušao boriti s unutarnjim ekonomskim problemima početkom 20. stoljeća ispisujući više svoje nacionalne fiat valute. Međutim, budući da je zemlji nedostajalo snage da interno ili na međunarodnoj sceni provodi svoje valutne vrijednosti, tiskane bilješke brzo su postale sve samo bezvrijedne. Zimbabve je na kraju bio prisiljen napustiti svoju valutu i zapravo je izgubio sposobnost izdavanja ili nadzora vrijednosti vlastitih novčanica. Njezini građani sada koriste nekoliko stranih valuta, uključujući američki dolar i kineski juan, kao zakonsko sredstvo plaćanja.

U povijesti je većina vlada vrijednost svojih izdanih valuta vezala uz određenu količinu zlata, koje je bilo poznato kao Zlatni standard. Zlatni standard ispao je iz prakse tijekom Velike depresije, jer su se zemlje sputavale u svojim naporima u borbi protiv ekonomskog pada zbog količine zlata u svojim rezervama. Zlatni standard napušten je širom svijeta 1970-ih nakon što je američki predsjednik Richard Nixon okončao politiku koja je drugim zemljama omogućavala da svoje zalihe američkih dolara pretvore u zlato.

Kriptovalute i Bitcoin

Bitcoin se općenito smatra prvom modernom kriptovalutom jer je to bila prva digitalna valuta dizajnirana za rad na potpuno decentraliziran način bez potrebe za središnjim vlastima. Raniji pokušaji stvaranja kriptovaluta propali su zbog nedostatka povjerenja javnosti i neadekvatne tehnologije koja bi osigurala pravilan rad. Jednostavno nije bilo moguće stvoriti učinkovitu i funkcionalnu distribuiranu kriptovalutu s tehnologijom i brzinom povezivanja iz 1990-ih. Stvaranje bitcoina također je proizvelo prvi funkcionalni blockchain na svijetu. 

Vrijednost kriptovaluta

Moderne kriptovalute često se mogu zamijeniti za fiat valute, posebno ako kriptovaluta uživa široko priznanje i može se kupiti ili prodati na burzi kriptovaluta. Mogu imati slobodno plutajuće vrijednosti koje se izračunavaju, slično kao i cijene dionica na burzi, kao funkcija njihove relativne ponude i potražnje u bilo kojem trenutku. Neke kriptovalute pokušavaju “vezati” ili povezati svoje vrijednosti s vrijednošću nečeg drugog, poput Bitcoina ili američkog dolara.

Kako danas tvrtke koriste blockchain

Blockchain Objasnio Joe Lubin

Kako danas tvrtke koriste blockchain?

Gledaj video

Koristite slučajeve i aplikacije za kriptovalute

Kriptovaluta može poslužiti kao skladište vrijednosti koju ljudi odlučuju uštedjeti očekujući veće cijene ili bolje tečajeve u budućnosti. Neke se kriptovalute čak mogu koristiti kao plaćanje za stjecanje dobara i usluga, što ih čini sredstvom razmjene. Poput fiat valuta, neke su kripto valute puno učinkovitije u tim ulogama od drugih kripto valuta.

Pohrana vrijednosti (SoV)

Sve može biti zaliha vrijednosti. Tisućljećima se zlato smatralo (i još uvijek se smatra) dobrim zalihom vrijednosti jer pojedinci i vlade vjeruju da će i dalje ostati vrijedno u budućnosti. Danas su globalne rezervne valute, poput američkog dolara i britanske funte, postale relativno dobre zalihe vrijednosti. Trgovina vrijednostima ne mora nužno ostati iste cijene, ali ne može drastično oscilirati i mora održavati globalnu percepciju da će s vremenom rasti u vrijednosti. Bitcoin, Ether (izvorni token platforme Ethereum) i druge kriptovalute polako postaju svjetske institucije i nacionalne vlade prepoznate kao potencijalne dugoročne zalihe vrijednosti jer ih ne kontrolira niti jedna država i imaju programiranu razinu inflacije. 

Plaćanje

Danas su gotovina i kreditne kartice uobičajeni mediji razmjene, što znači da su univerzalno prihvaćene za razmjenu dobara i usluga. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća stvorili su se moderniji procesi plaćanja, poput Paypala, Venma, WeChata i drugih oblika mobilnih / elektroničkih plaćanja. Međutim, svi su ti oblici plaćanja prvenstveno denominirani u američkim dolarima ili drugoj glavnoj valuti. Bitcoin, eter i druge kriptovalute polako su se integrirali u svijet i mogu se koristiti za plaćanje uobičajene robe i usluga, dodatno cementirajući njihovu sposobnost da se koriste kao sredstvo razmjene. UnionBank s Filipina u partnerstvu s ConsenSys Solutions, Kaleido, Amazon AWS, ConsenSys Diligence, Microsoft Azure i sedam ruralnih filipinskih banaka nedavno su pilotirali Project i2i, među-ruralnu platnu platformu za banke izgrađenu na Enterprise Ethereum. Nova klasa kriptovaluta, nazvana stabilkovanci, također je počela dobivati ​​snagu kao sredstvo razmjene jer su uglavnom vezane uz američki dolar ili jedinicu jednog.

Tokenizacija

Token je digitalni prikaz jedinice vrijednosti. Ova jedinica vrijednosti može se dodijeliti bilo čemu što društvo smatra vrijednim, bilo da je to virtualna imovina ili digitalni prikaz imovine iz stvarnog svijeta. Tokeni se stvaraju pomoću pametnih ugovornih platformi, poput Ethereuma, a svaki token može se programirati s različitim značajkama.

Webinari ConsenSys

Uvod u tokenizaciju

Duboko zaronite u blockchain tokenizaciju i njegove poslovne koristi sa stručnjacima iz ConsenSysa.

Registrirajte se danasUvod u tokenizaciju

Mehanizam poticanja

Mnoge kriptovalute također služe kao temelj kriptoekonomskih sustava, u kojima se sudionici potiču da se ponašaju na vlastiti način koji istovremeno koristi i unapređuje sustav u cjelini. Kriptoekonomski sustav koji stoji iza mnogih kriptovaluta snažno podsjeća na nesputano slobodno tržište koje je zamišljao pionirski ekonomist Adam Smith, čiji princip “nevidljive ruke” nalaže da će samozainteresirani sudionici u ekonomiji slobodnog tržišta automatski doći u stanje ravnoteže između kupaca i prodavača bilo koje imovine. Stupanj do kojeg ekosustavi tih kriptovaluta sliče nereguliranim slobodnim tržištima u velikoj mjeri ovisi o stupnju u kojem njegovi tvorci vrše kontrolu nad izdavanjem i razvojem kriptovaluta.

Ovo su neke od širokih primjena kriptovaluta. Kako se kriptovalute podvrgavaju daljnjem razvoju i eksperimentiranju, one dobivaju nove slučajeve upotrebe i potencijalne primjene. Iako je nemoguće sa sigurnošću reći kako će se kriptovalute koristiti u budućnosti, postojeći slučajevi i aplikacije zasigurno jamče da će biti ometajuća tehnologija. Sama tehnologija blockchain, koja pokreće kriptovalute, također ima širok spektar slučajeva korištenja i potencijalne koristi za razne industrije.

Saznajte više o tehnologiji koja stoji iza kriptovaluta

  • Baza znanjaŠto je tehnologija blockchaina?
  • Baza znanjaŠto je Ethereum?
  • Poduzeća EthereumBlockchain koriste slučajeve i primjenu u industriji

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map