Sve što trebate znati o istanbulskom Hard Forku

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ObjašnjeniDogađaji i konferencijePressBilteni

Pretplatite se na naše obavijesti.

Email adresa

Poštujemo vašu privatnost

PočetnaBlogVijesti

Sve što trebate znati o istanbulskom Hard Forku

Sljedeća nadogradnja mreže Ethereuma i ono što slijedi.by ConsenSys 22. studenog 2019. Objavljeno 22. studenog 2019.

Junak Ethereuma ConsenSys 2

Dan je skoro blizu, stiže nam osma nadogradnja Ethereuma. 

Osma Ethereum tvrda vilica trebala bi se dogoditi 6. prosinca 2019. Za one koji nisu toliko upoznati s pojmom hard fork, zamislite taj postupak kao “nadogradnju mreže”. Točan datum može se promijeniti zbog promjenjivih vremena bloka i vremenskih zona. Možete gledati Sat za odbrojavanje tvrde vilice u Istanbulu na Etherscanu. 

Istanbul je jedno od mnogih tvrdih račvanja Ethereum 1.x koji će se održati prije Ethereuma 2.0. Ethereumov prijelaz sa svog trenutnog mehanizma konsenzusa dokaza o radu na dokaz konsenzusa o ulozima. Trenutni fiksni broj bloka za prijelaz je: Broj bloka: # 9069000. 

Očekivani datum hard forka je petak, 6. prosinca 2019.

Nadogradnje u Istanbulu 

Istanbul donosi nadogradnje koje će izmijeniti troškove različitih operativnih kodova kako bi se spriječilo neželjeno blokiranje i poboljšala ukupna otpornost na napade uskraćivanja usluge. Ova nadogradnja omogućit će veću interoperabilnost Ethereuma i Zcash-a, kao i s ostalim kriptovalutama dokazima o radu zasnovanim na Equihash-u. Bit će raznih promjena u kodovima rada (operativni kodovi), što će također povećati performanse skalabilnosti za rješenja koja se temelje na tehnologiji privatnosti bez znanja, poput SNARK-ova i STARK-a. 

Prihvaćeni EIP-ovi

EIP-ovi su prijedlozi za poboljšanje Ethereuma o kojima se raspravlja i raspravlja prije svakog Ethereum hard forka. Svatko može napisati EIP i predložiti svoje poboljšanje za mrežu Ethereum. Za nadogradnju u Istanbulu predloženo je ukupno 11 EIP-a, a šest je odabrano za provedbu. Ispod su EIP-ovi koji su prihvaćeni za Istanbul: 

EIP-152: Dodaje funkciju kompresije Blake2 prekompilaciju F. Ovaj EIP omogućit će funkciju raspršivanja BLAKE2b i ostale 64-bitne BLAKE2 verzije višeg kruga da se jeftino pokreću na EVM-u, omogućujući lakšu interoperabilnost između Ethereuma i Zcash-a, kao i ostalih PoW kovanica na bazi Equihasha.


EIP-1108: Smanjite alt_bn128 troškove predkompilacije plina jer su aritmetički predkompilati eliptične krivulje trenutno precijenjeni. Ponovno određivanje cijena pretkompilacija uvelike bi pomoglo brojnim rješenjima o privatnosti i rješenjima za skaliranje na Ethereumu.

EIP-1344: Trenutno ne postoji specifikacija za to kako se ID lanca postavlja za određenu mrežu i umjesto toga oslanja se na izbore koje ručno donose klijentski realizatori i lančana zajednica. Ovaj EIP predlaže upotrebu lančanog ID-a kako bi se spriječili ponovni napadi između različitih lanaca, a bilo bi korisno imati istu mogućnost unutar pametnih ugovora prilikom rukovanja potpisima, posebno u vezi s shemama potpisa nivoa 2. 

EIP-1844: Brzi rast države Ethereum prouzročio je da određeni operativni kodovi zahtijevaju više resursa nego što su bili prije. Stoga ovaj EIP precjenjuje određene opkodove kako bi se postigla dobra ravnoteža između potrošnje plina i potrošnje resursa. 

EIP-2028: Za pozivanje podataka na lancu potrebno je plaćanje plina na mreži Ethereum. Dio EIP-a smanjit će trošak plina sa trenutne vrijednosti od 68 plina po bajtu na 16 plina po bajtu, što će pomoći u povećanju širine pojasa jer više podataka može stati u jedan blok. 

EIP-2200: Pruža strukturiranu definiciju neto promjena mjerenja plina za SSTORE opcode, omogućujući nove običaje za ugovorno skladištenje i smanjujući prekomjerne troškove plina tamo gdje se ne podudara s većinom provedbe.

Za korisnike Ethereuma

Ako držite ili upotrebljavate eter s bilo kojom od sljedećih usluga, tada ne morate ništa učiniti:

  • Zadržite ili izvršite transakciju etera putem mobilnog novčanika poput MetaMaska ili Coinbase novčanika
  • Zadržite eter na razmjeni poput Coinbase, Binance, Kraken, itd. 
  • Upotrijebite hardverski novčanik poput Ledgera ili Trezora. 

Neke od ovih usluga mogu vas obavijestiti da poduzmete dodatne radnje kao što su razmjena, hardverski uređaj ili usluga novčanika, pa ih svakako slijedite ako je primjenjivo. 

Za trkače čvorova

Ethereum je decentralizirana, peer-to-peer mreža, tako da će svi koji trenutno koriste Ethereum infrastrukturu morati ažurirati svoj softver na verziju klijenta Ethereum koja je “spremna za račvanje”, a to bi trebali učiniti prije 1. prosinca.

Ako upotrebljavate Infura, tada nisu potrebne promjene. Infura je spremna i od vas nije potrebna nikakva radnja. Infura već više od tri godine vodi pouzdanu Ethereum infrastrukturu i pokazali su se vještima u obradi velikih ažuriranja tijekom mrežnih hard forkova. Oni će se pobrinuti za nadogradnju kako biste mogli nastaviti graditi sjajan softver.

Sljedeće verzije softvera trebaju biti objavljene krajem rujna. Ako “propustite vilicu” i ne uspijete na vrijeme nadograditi svoj softver, više nećete imati točan prikaz izvora blockchain podataka. Nedostatak vilice zahtijevao bi ponovnu sinkronizaciju vašeg čvora s Ethereum blockchainom, što bi moglo potrajati satima ili čak danima.

Kako čvorovi mogu biti spremni za račvanje:
  1. Redovito provjeravajte stranice klijenta za najavu ažuriranja softvera:
  1. Pregledajte ažuriranja vilica kako biste utvrdili jesu li potrebne promjene u vašim aplikacijama ili će to utjecati na bilo kojeg korisnika.

  2. Ažurirajte svoj čvor prije bloka vilice.

Što je sljedeće? 

Postoji popis predviđenih hard forkova Ethereuma nakon Istanbula kao dio ETH 1.x koji je sveobuhvatan set nadogradnji Ethereum mainneta namijenjen za kratkoročno usvajanje. Možete pronaći više informacija o Ethereum 1.x i timu koji stoji iza njegovih kontinuiranih poboljšanja i nadogradnji ovdje i ovdje.

Možete pročitati o putokazu za Serenity (ETH 2.0), uključujući sve faze za postizanje dokaza o udjelu u Ethereumu. 

U prvoj fazi Serenityja vidjet će se uvođenje Beacon Chain-a koji je Proof of Stake blockchain i označit će izvršenje dugo planiranog prelaska s dokaza rada na mehanizam dogovora o udjelu uloga. Beacon Chain će biti uspravljen i prikazivat će se uz izvorni Ethereum PoW lanac, osiguravajući da ne dođe do prekida u kontinuitetu lanaca. Pratite nas za buduće objave o nadogradnjama Ethereum mreže i putu do Serenityja.  

Newsletter Pretplatite se na naš bilten za najnovije vijesti o Ethereumu, rješenja za poduzeća, resurse za programere i još mnogo toga. Adresa e-pošte Ekskluzivni sadržajIzvješće DeFi o Ethereum Q3 2020izvješće

Izvješće DeFi o Ethereum Q3 2020

Izvješće DeFi o Ethereum Q2 2020izvješće

Izvješće DeFi o Ethereum Q2 2020

Izvješće Ethereum 2 0 Ekološki sustavizvješće

Izvješće o ekološkom sustavu Ethereum 2.0

Cjelovit vodič za Blockchain poslovne mrežeVodič

Cjelovit vodič za Blockchain poslovne mreže

Kako izraditi uspješan blockchain proizvodWebinar

Kako izraditi uspješan blockchain proizvod

Središnje banke i budućnost novcaBijeli papir

Središnje banke i budućnost novca

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map