Sve što trebate znati o digitalnim valutama Centralne banke

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ObjašnjeniDogađaji i konferencijePressBilteni

Pretplatite se na naše obavijesti.

Email adresa

Poštujemo vašu privatnost

Blockchain HomeBlogEnterprise

Sve što trebate znati o digitalnim valutama Centralne banke

Pročitajte ConsenSys bijelu knjigu: „Centralne banke i budućnost novca“ ConsenSys, 24. siječnja 2020. Objavljeno 24. siječnja 2020.

Studija slučaja ConsenSys iz kolovoza Debouzy Blockchain za heroja nuđenja sigurnosnih žetona

Stablecoins – kriptovalute koje zadržavaju nominalnu vrijednost ili su podržane fiat valutama – popularnost su porasle tijekom posljednjih nekoliko godina paralelno s eksplozivnim rastom decentraliziranih financija. Sada glavne financijske institucije širom svijeta, uključujući globalne banke, eksperimentiraju s digitalnim valutama, a stabilnokovanice u mnogim slučajevima pružaju idealan put ulaska. 

Engleska banka je službeno najavljeno da će ispitati potencijalne koristi od primjene digitalne valute. Službenici Banke Engleske sastat će se sa sljedećim bankama radi udruživanja istraživanja i razgovora o potencijalnoj primjeni digitalne valute središnje banke:

 •  Japanska banka
 • Europska središnja banka (ECB)
 • Sveriges Riksbank
 • Banka Kanade
 • Švicarska nacionalna banka i
 • Banka za međunarodne nagodbe (BIS) 

Nova knjiga o digitalnim valutama Središnje banke

U Davosu 2020. godine ConsenSys je objavio tehničku knjigu koja predstavlja praktični prijedlog za digitalne valute središnje banke na bloku Ethereum: „Središnje banke i budućnost novca“. 

Bijela knjiga također pruža pregled povijesti i trenutačnog stanja digitalnih valuta središnje banke, kao i primjer kako CBDC može biti dizajniran i izgrađen na bloku Ethereum.

Što su digitalne valute Središnje banke? 

Digitalne valute središnje banke su digitalna imovina koja se obračunava pomoću jedne glavne knjige (distribuirane ili ne) koja djeluje kao jedan izvor istine. Digitalne valute središnje banke predstavljaju zahtjev prema središnjoj banci, slično onom kako novčanice danas funkcioniraju. Napokon, valutom upravlja središnja banka – što znači da opskrbu CBDC-om u potpunosti kontrolira i određuje središnja banka. CBDC se razlikuje od tradicionalne kriptovalute stabilcoin gdje izdavanje ne kontrolira banka, već skupina pojedinaca. 

Bijela knjiga pruža pregled potencijala i rizika CBDC-a, kao i primjer kako CBDC može biti dizajniran i izgrađen na Ethereum blockchainu. Namjera je čitatelju dati ne samo dobru pozadinu ove važne teme, već i – konkretnim prijedlogom – praktični pogled na to što bi provedba CBDC-a mogla podrazumijevati.

Saznajte više o vrstama digitalnih valuta središnje banke u tehničkoj knjizi: “Centralne banke i budućnost novca”.

Bijela knjiga također se bavi drugim temama, uključujući: 

 • Kriptovalute, stabilan novac i uspon digitalnog novca
 • Uvod u digitalne valute središnje banke
 • Prednosti digitalnih valuta za središnje banke i gospodarstvo
 • Zahtjevi za uspješnu provedbu CDBC-a
 • Predložena arhitektura za novac središnje banke sa sjedištem u Ethereumu

Među najznačajnijim inovacijama kojima danas svjedočimo su stabilan novac ili privatno izdane kriptovalute vezane uz stabilnu imovinu, koje danas imaju tržišnu granicu preko 5 milijardi američkih dolara, kao i paralelni fenomen digitalnih valuta koje izdaje središnja banka, a obično se nazivaju kao CBDC, što je tema ovog rada. Prema Banci za međunarodne nagodbe, preko 70% središnjih banaka gleda na izdavanje digitalne valute na blockchainu. Mislimo da je ovo razvoj događaja koji treba pozdraviti.

Joseph Lubin

Zašto su digitalne valute središnje banke bitne?

Dok sjedimo na provaliji financijske i tehnološke revolucije, velike financijske institucije spremne su imati koristi od poboljšanih financijskih usluga i internih operacija koje smanjuju troškove i poboljšavaju učinkovitost. Svijet u kojem su CBDC istaknuti poboljšat će globalnu monetarnu politiku pružajući nove alate za kontrolu novčane mase i usklađenost s propisima. Pojedinci će imati koristi od jeftinijih doznaka preko granica i poravnanja u stvarnom vremenu za određene partnere. Međutim, stvaranje prave vrijednosti proizvest će se iz povezanijih globalnih sustava koji će povećati prekogranične inovacije i suradnju. 

ConsenSys blockchain u dodjeli javnih dobara wp cta

CBDCNewsletter Pretplatite se na naš bilten za najnovije vijesti o Ethereumu, rješenja za poduzeća, resurse za programere i još mnogo toga. Adresa e-pošte Ekskluzivni sadržajCjelovit vodič za Blockchain poslovne mrežeVodič

Cjelovit vodič za Blockchain poslovne mreže

Uvod u tokenizacijuWebinar

Uvod u tokenizaciju

Budućnost financija Digitalna imovina i DeFiWebinar

Budućnost financija: digitalna imovina i DeFi

Što je Enterprise EthereumWebinar

Što je Enterprise Ethereum?

Središnje banke i budućnost novcaBijeli papir

Središnje banke i budućnost novca

Komgo Blockchain za robne trgovinske financijeSlučaj Stud

Komgo: Blockchain za financiranje robne trgovine

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map