Studija slučaja Blockchain | Mata Capital: Ulaganja u nekretnine s Blockchainom | Codefi imovina

 

Sažetak

Francuska tvrtka za upravljanje fondom nekretnina, Mata Capital, se založio za blockchain tehnologiju u 2019. godini kako bi modernizirao i optimizirao procese raspodjele udjela u fondovima i održavanja registra ulagača. 

Tokenizacijom imovine Mata Capital želi omogućiti veće sudjelovanje u ulaganju u nekretnine smanjenjem troškova povezanih s registracijom investitora, ukrcajem investitora i pretplatom. Dugoročna vizija je smanjiti minimalni iznos pretplate za investitore sa 100.000 EUR na 1 EUR. Smanjenim troškovima i povećanom digitalnom funkcionalnošću blockchaina, Mata Capital želi privući širi i raznovrsniji bazen ulagača u ulaganja u nekretnine.

Da bi postigao taj cilj, Mata Capital udružio se s ConsenSys Codefi za izdavanje sigurnosnih tokena za tri odvojena fonda ukupne vrijednosti 350 milijuna eura. 

Prvi od ovih projekata tokenizacije podrazumijevao je vlasništvo nad planiranim hotelom s 11 katova koji se trenutno gradi na periferiji Pariza. Dobiveno izdanje od 26 milijuna eura jedan je od najvećih projekata tokenizacije nekretnina u Europi. 

 

Točke bola

Danas industrija upravljanja imovinom pati od sljedećih problema:

  • Glomazno i ​​skupo stvaranje fonda, raspodjela imovine i održavanje registra

  • Značajni administrativni troškovi, posebno za male ulaznice za KYC i aktivnosti registracije, što je rezultiralo visokim minimalnim iznosima pretplate

  • Ulagači imaju ograničen pristup sekundarnim tržištima. Nisu u mogućnosti lako trgovati imovinom, čak i kada to zahtijeva strategija raspodjele portfelja

Menadžeri imovine poput Mata Capital oslanjaju se na papir kako bi upravljali registrom investitora. Digitalizacija ovog postupka omogućila bi Mata Capitalu da uštedi troškove, osigura točnost i postigne bolji nadzor za svoje investitore.

 

Rješenje

Da bi učinkovito upravljao ulaganjima u hotelsku zgradu u skladu s regulatornim zahtjevima, Mata Capital trebao je kontrolirati tko može ulagati i definirati vlasništvo dionica i pravila transakcija.


Za razliku od tradicionalnog pristupa upravljanja zahtjevima za usklađenost, prihvatljivosti investitora i izdavanja dionica kao razdvojenih ručnih postupaka, platforma zasnovana na Ethereum-u tvrtke Codefi Assets koristi pametne ugovore za opis nekretnine, definiranje zahtjeva za usklađenošću, provjeru valjanosti investitora (KYC) profil i izdajte odgovarajuće dionice fonda svakom provjerenom investitoru.

Uobičajeni teret Mata Capital-a za istraživanje prihvatljivosti i profila rizika investitora ublažen je pozivom potencijalnim investitorima da otvore račune, popune obrazac za usklađenost s KYC-om i prenesu sve potrebne dokumente na platformu. Te je dokumente izdavač Mata Capital potom obrađivao s lanca Ethereum. Oni koji ispunjavaju uvjete za kupnju tokena za ulaganje u fond tada su stavljeni na bijelu listu, potvrđujući svoje vjerodajnice unutar platforme.

Iskorištavajući preciznost i mogućnosti automatizacije Ethereuma, rješenje je omogućilo investitorima koji ispunjavaju uvjete da definiraju prirodu i broj dionica koje će kupiti, izvršiti plaćanje deviznom doznakom i primiti dionice nakon potvrde plaćanja. Iza kulisa, ovo je uključivalo izdavatelja koji je odobrio prijenos tokena investitorima s bijele liste putem certifikata potpisanog njegovim privatnim ključem.

Po završetku, ulagači su dobili potvrdu o prodaji s detaljima o njezinim karakteristikama (tj. Izdavatelji, ulagači, broj kupljenih tokena) i vezu do transakcije na Ethereum blockchainu.

 

Dijagram 1: Sučelje izdavatelja

Aktiva 8211 Sučelje izdavatelja

 

Dijagram 2: Sučelje za investitore

Usklađenost s KYC-om i dopuštena lista

Imovina 8211 Ukrcavanje investitora

 

Dijagram 3: Obrada transakcija i praćenje plaćanja

Sredstva 8211 Obrada transakcija i praćenje plaćanja

 

“Ovaj prvi korak označava početak radikalne transformacije sektora upravljanja imovinom”, kaže Matthieu Bouchaud, voditelj proizvoda Codefi Asset. “Platforma Codefi Assets omogućava našim klijentima da prijeđu iz doba eksperimentiranja u doba industrijskog rasta, omogućujući im izdavanje i upravljanje jedinicama svojih fondova na mnogo učinkovitiji način.”

 

Pametni ugovori: Tehnički podaci

Codefi Assets omogućuje lako stvaranje i primjenu pametnih ugovora na matičnoj mreži Ethereuma, između ostalog i na temelju standarda ERC1400. Standard ERC1400 posebno su kreirali Ethereum zajednica i ConsenSys za predstavljanje financijske imovine na blockchainu. Ovi pametni ugovori i sigurnosni tokeni koji se vrlo mogu konfigurirati imaju sljedeće značajke:

  • Sigurnosni tokeni podržavaju prijenose sile, opekline i kovnice od strane administratora

  • Sigurnosni tokeni podržavaju trgovinska ograničenja kroz generiranje potvrda izvan lanca. Prijenosi tokena uvjetovani su valjanošću certifikata, pružajući izdavatelju robusne mogućnosti kontrole nad njihovom financijskom imovinom na primarnom i sekundarnom tržištu

  • Sigurnosni tokeni podržavaju djelomičnu zamjenjivost (tj. Mogućnost stvaranja različitih klasa imovine)

  • Sve korištene pametne ugovore revidirao je ConsenSys Diligence

 

Rezultati

Za Mata Capital ciljevi tokeniziranog izdavanja uključuju uštedu vremena i troškova, veću fleksibilnost prilagođavanja proizvoda i pružanje pristupa novim klasama investitora. Također se tražila sigurnija i učinkovitija obrada transakcija, zajedno s „jedinstvenim izvorom istine“ između svih sudionika i trećih strana – kako bi se poboljšala transparentnost i nepromjenjivost informacija, a također i pojednostavili napori u izvješćivanju.

Pomoću Codefijeve platforme, registar ulagača automatski se ažurira i održava na jednom mjestu, osiguravajući točnost, transparentnost i sigurnost podataka. 

“Inovacije su u središtu strategije Mata Capital-a, što ilustrira nedavna provedba operativne platforme za osiguranje svih podataka naših pretplatnika”, kaže Souleymane-Jean Galadima, direktorica inovacija i digitalnog poslovanja u Mata Capital-u.

Digitalizacija procesa ulaganja u Ethereum također pruža mogućnost Mata Capital-a za globalniju distribuciju, budući da međunarodni ulagači mogu pristupiti platformi jednako lako kao i domaći ulagači, s obradom KYC-a i distribucije tokena na blockchainu.

Kao širi cilj, Mata Capital očekuje privlačenje većeg broja maloprodajnih ulagača koji će iskoristiti lakoću ulaganja u složeni financijski proizvod. Vremenom će transparentnost i dostupnost informacija o financijskoj imovini zastupljenoj na blockchainu povećati povjerenje ulagača u proizvode tvrtke Mata Capital.

Baptiste Saint-Martin, voditelj razvoja proizvoda u tvrtki Mata Capital, dodaje: “Tokenizacija će nam omogućiti da našim investitorima pružimo bolju likvidnost, posebno na sekundarnom tržištu.”

 

Tokeniziranje imovine

Među različitim ulogama koje bi blockchain mogao igrati u sektoru nekretnina – od pametnih ugovora za transakcije nekretninama do upravljanja podacima za popise nekretnina – najisplativija i najrasprostranjenija primjena je kroz tokeniziranje imovine, prema istraživanju tvrtke za promet nekretninama Cushman & Wakfield. U skladu s ciljem Mata Capital-a da omogući veće sudjelovanje u ulaganju u nekretnine, izvještaj predviđa da će tokenizacija pomoći tržištu komercijalnih nekretnina otvoriti se za veći raspon maloprodajnih ulagača zbog nižih minimalnih ulaznica, veće transparentnosti i veće likvidnosti.

Prilika za tokeniziranje financijske imovine trebala bi doseći 2 bilijuna dolara u sljedeće dvije godine, prema Svjetskom ekonomskom forumu, pri čemu polovica od toga potječe od alternativne imovine, uključujući nekretnine. Općenito se smatra da je vremenski okvir za ostvarivanje ovog potencijala mnogo brži za nekretnine u usporedbi s drugim razredima imovine, s ranim primjerima provođenja tokenizacije nekretnina, poput Mata Capital, koji već napreduju.

No, ova se prilika oslanja na razvoj i preuzimanje rješenja koja mogu smanjiti operativnu složenost i regulatorni rizik oko blockchaina i tokenizacije. Rezultati koje je Mata Capital postigao s platformom Codefi Assets pokazuje da tokenizacija može fondovima za nekretnine ponuditi veću učinkovitost, transparentnost i upravljanje rizikom bez ugrožavanja institucionalnih standarda koji su temeljni i za investitore i za upravitelje imovine. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map