Korak 1: Slanje vašeg prvog portala za programere za transakcije

  Prvi koraci

  Ako imate iskustva kao web programer, velik dio onoga što već znate odnosi se na razvoj blockchaina. Svrha ovog vodiča je upoznati vas s različitostima kako biste mogli početi istraživati ​​i graditi.

  Ovdje ne čudi: najveća razlika je upotreba blockchaina, a za ovaj ćemo vodič prvenstveno referencirati Ethereum blockchain jer on ima najveću zajednicu programera. Zašto biste htjeli uključiti razvoj blockchaina u svoj stog? Brojni su lanci fascinantnih stvari koje vam omogućuju, a koje doista osporavaju pretpostavke koje imamo o tome kako pojedinci komuniciraju na Internetu i s njim.

  Što možete učiniti s blockchainom (i nikada prije)

  Digitalna roba u vlasništvu korisnika, kojom se može trgovati

  Pomoću blockchaina možete (lako) stvoriti tokeniziranu imovinu koju korisnici mogu držati i trgovati izvan vaše web lokacije. Na primjer, Gods Unchained je kolekcionarska kartaška igra u stilu čarolije u kojoj korisnici mogu fizički posjedovati svoje kartice i trgovati njima izvan platforme. Ono što je kod ovoga zainteresirano jest da pojedinačne kartice imaju identitet i mogu se koristiti negdje drugdje ili se njima trguje na tržištima trećih strana. Možete, na primjer, dobiti karticu koja se koristila u prvenstvenom meču kao kolekcionarstvo, na isti način na koji bi to mogla biti domaća lopta u MLB prvenstvu.

  Plaćanja i prijenos vrijednosti

  Zbog temeljne integracije kriptovaluta, prihvaćanje plaćanja i olakšavanje vrijednosnih transakcija pojednostavljeno je: bankovni transferi, kreditne kartice, paypal, svi zahtijevaju značajan napor programera za integraciju. Te se pogodnosti posebno odnose na zajednice s smanjenim pristupom bankarskim i kreditnim uslugama: imamo studiju slučaja o upotrebi Ethereuma za olakšavanje prijenosa vrijednosti i isplate pomoći u izbjegličkim kampovima u Jordanu.

  Korisnički identitet i privatnost podataka

  Postoje jedinstvene karakteristike načina na koji korisnik uspostavlja svoj identitet putem blockchain mreže. Korištenjem softvera poput Metamaska ​​korisnici bi mogli imati jedinstvenu prijavu na cijeli internet. Možda nećete trebati rukovati lozinkama ili prijavljivanjem na svojoj web lokaciji, što znači manje zahtjeva za izgubljenim lozinkama. Privatnost podataka može se poboljšati davanjem korisniku kontrole nad tim tko ima pristup njihovim podacima i davanjem mogućnosti potpisivanja transakcija. Kad korisnik napusti web mjesto, operateri web mjesta više ne mogu izravno pristupiti njihovim podacima.

  Globalno, uporno stanje Interneta

  Današnji internet izgrađen je od mnogih tehnologija, ali ne postoji središnja vlast o tome što je istina. Internetski divovi poput Facebooka mogu držati ključeve svojih kraljevstava s ogromnim mrežama i bazama podataka koje funkcioniraju nekako poput trajnog stanja, međutim, oni su u privatnom vlasništvu, a njihov opseg je općenito ograničen na njihove vlastite organizacije. Blockchain, kao mreža koja sadrži vremenski nepromjenjive podatke, vrlo je siguran i otporan na neovlašteno miješanje i nema niti jednog vlasnika, može poslužiti kao izvor istine za sudionike zajednice.

  Digitalna oskudica

  Zamjenjivi tokeni i kriptovalute oslanjaju se na blockchaine kako bi pružili infrastrukturu za oskudnu digitalnu imovinu. Tamo gdje su digitalna sredstva u prošlosti bila ili beskrajno kopirana ili zaštićena složenim DRM shemama, postojani pojedinačni izvor istine poput blockchaina dopušta stvaranje jedinstvene digitalne imovine koja se može posjedovati, ali ne i kopirati, što znači da su te stvari mogu posjedovati stvarnu vrijednost.

  Web2 nasuprot Web3 Blockchain stogu

  Postoje različiti blockchains, od kojih svaki ima svoje mreže, svoja pravila i svoje zajednice sudionika. Data blockchain platforma – kao što je Ethereum – može imati razne mreže koje biste mogli povezati na svaku sa svim svojim podacima. Možete pokrenuti vlastitu mrežu, što ćemo učiniti kasnije u ovom vodiču.

  Svaka mreža sastoji se od pojedinačnih čvorova koji izvode instance softvera blockchain čvora. Umjesto standardnog modela poslužitelj-klijent, blockchains koriste decentralizirane peer-to-peer protokole za međusobnu komunikaciju i postizanje konsenzusa o stanju mreže.

  U tipičnom stogu za web razvoj mogli biste izraditi front-end koristeći html, CSS, javascript i okvir poput reakcije. Taj prednji kraj komunicira s pozadinskim računalom koji uključuje pohranu datoteka, okruženje izvršenja i bazu podataka. Komponente za pohranu, izvršenje i baze podataka mogu se nalaziti na jednom poslužitelju ili biti dio sustava u oblaku ili mreže za isporuku sadržaja.

  Jedina razlika prilikom stvaranja blockchain aplikacije (koja se često naziva distribuirana aplikacija ili dapp) je ta što neki dio funkcionalnosti vaše aplikacije isporučuje blockchain ili drugi distribuirani mehanizam. Povezivanje s blockchainom poput Ethereuma obično se vrši uključivanjem javascript biblioteke poput web3.js ili ethers.js u suradnji sa softverom čvora ili API-jem blockchaina. Biblioteke Web3 dostupne su na raznim jezicima.

  Pohrana datoteka, funkcionalnost baze podataka i izvršavanje mogu se odvijati na blockchainu, iako trenutno blockchains nisu optimizirani za velike količine podataka ili komplicirano izvršavanje.

  Kao primjer, možete izraditi aplikaciju koja koristi tipični web stack, ali stvoriti pametni ugovor koji se nalazi na blockchainu za obavljanje distribuiranih izračuna i interakciju s tokenima ili kriptovalutom. Kasnije ćemo više o pametnim ugovorima.

  Također možete izraditi aplikaciju koja je inače tipična, ali provjera korisnika vrši se putem softvera poput Metamaske, koji je, između ostalog, digitalni novčanik i upravitelj identiteta.

  Slanje vaše prve transakcije

  Pošaljite vašu prvu transakciju na blockchainu kao korisnik. Da biste to učinili, potreban vam je novčanik.

  Instaliranje MetaMaska

  MetaMask je proizvod ConsenSys, uključuje novčanik i nudi robustan set alata za interakciju s Ethereum blockchains. Od interesa za programere, ubrizgava globalni API u bilo koju posjećenu web stranicu, dostupnu putem javascripta na window.ethereum; za sve detalje pogledajte cjelovite dokumente za programere za MetaMask na njihovom web mjestu. Za početak instalirajte proširenje preglednika MetaMask chrome ili upotrijebite aplikaciju MetaMask Mobile koja je dostupna u trgovini Apple App ili Google Play.

  Jednom instalirani, prođite kroz postupak stvaranja računa. Nekoliko biste stvari mogli primijetiti: jedna je da ne morate unositi bilo koju adresu e-pošte ili bilo koje druge osobne podatke. Druga stvar je da se velika stvar postiže oko pisanja ili spremanja vaše “sjemenske fraze”; ovo je važno jer je to jedini način na koji možete pristupiti svom računu ili ga oporaviti. Više o tome kasnije.

  Jednom kada se Metamask pokrene, vidjet ćete stanje na računu (0 ETH), a u gornjem desnom kutu vidjet ćete mrežu s kojom ste trenutno povezani. Proširite izbornik za odabir mreže kako biste otkrili popis mreža. Odaberite Ropsten Test Network.

  Mreža i testne mreže

  Svaka od tih mreža sastoji se od skupova računala na kojima je pokrenut čvorni softver. Većina čvorova nalazi se na Mainnetu, koji je primarna mreža koja drži vrijednost za Ethereum. Do pisanja ovog članka, bilo je nešto više od 8000 čvorova koji su činili glavnu Ethereum mrežu. Mrežne čvorove možete istražiti na Ethernodima ili Etherscanu.

  Ispitne mreže sastoje se od mnogo manje čvorova (Ropstenova mreža ima 3 čvora) i na njima eth nema vrijednost. Te mreže programeri prvenstveno koriste za testiranje svojih dapps-a i pametnih ugovora prije nego što se pokrenu na glavnoj mreži. Također ćete primijetiti da MetaMask daje mogućnosti povezivanja s localhostom ili prilagođenim RPC-om. Kada razvijate Ethereum aplikacije, možete se koristiti metamaskom za povezivanje i interakciju sa softverom čvorova pokrenutim na vašem sustavu ili bilo kojoj drugoj mreži.

  Dobivanje testnog etera

  U MetaMasku kopirajte svoju javnu adresu u međuspremnik klikom na naziv računa:

  Vaša javna adresa identificira vaš račun i može se dijeliti: to je ono što bi netko drugi koristio da vam pošalje tokene. To je nešto poput broja bankovnog računa ili adrese e-pošte u kojem posjedujete i kontrolirate što je povezano s tom adresom. Dokazujete da ste vlasnik ove adrese potpisivanjem transakcija svojim privatnim ključem (koji se može generirati iz vašeg početnog izraza), zbog čega ih morate zadržati. Iz perspektive blockchaina, svatko tko zna dani privatni ključ vlasnik je bilo koje imovine dodijeljene povezanim javnim adresama privatnog ključa. Vaša javna adresa izgledat će otprilike ovako:

  0xDa4A488d8c58D57F4046CAbAc73DA0DB778DC930

  Možete koristiti slavinu za slanje testnog etera na svoj račun. Pokušajte koristiti Ropsten slavina: zalijepite svoju javnu adresu u polje računa i kliknite “Pošalji mi testni eter”. Uskoro ćete vidjeti da je vaš račun popunjen s 1 ETH.

  Što se ovdje dogodilo? Poslali ste svoju javnu adresu na slavinu Ethereum. Slavina je izvršila transakciju, poslavši 1 ETH u vlasništvu vlastitog pametnog ugovora na adresu koju ste naveli. Mogli ste navesti bilo koju adresu i transakcija će se izvršiti. Čvorovi na mreži pokupili su transakciju i uključili je u minirani blok, koji je zabilježen na blockchainu i raširen po mreži. Zatim je MetaMask čitao s čvora na blockchainu i izvještavao o transakciji i vašem trenutnom stanju. Ne postoji izravna komunikacija između slavine i MetaMaska.

  Postoji još jedan način na koji možete dobiti testni eter. Idite na slavinu MetaMask; imajte na umu da se ova web stranica neće učitati ako nemate instaliran MetaMask (ili neko drugo sučelje web3). Ovaj postupak pokazuje drugačiji tijek korisnika.

  Ovdje možete vidjeti da su korisnička svojstva nedefinirana. Ovom implementacijom ne morate kopirati i zalijepiti adresu iz MetaMaska. Kada kliknete gumb “zatraži 1 eter”, MetaMask će vas pitati želite li se spojiti na web mjesto. Prihvaćanjem ove veze podijelit ćete vašu javnu adresu sa stranicom, prikazati vaše stanje na stranici i transakcija će se izvršiti:

  Povezivanje na ovaj način slično je prijavi na web mjesto; međutim, nije bio potreban postupak registracije. Prijava putem MetaMaska nudi mogućnosti za jedinstvenu prijavu jer se web stranice mogu prilagoditi na temelju povezanog računa. U ovom slučaju, sljedeći se JavaScript koristi za povezivanje s korisničkim računom, koristeći ethereum objekt koji je ubrizgao MetaMask:

  ethereum.request ({metoda: ‘eth_requestAccounts’});

  Nakon završetka transakcije, u novčaniku na mreži Ropsten trebali biste imati 2 ETH.

  Slanje testnog etera

  Sada, natrag u kutiji MetaMask Ether slavina, kliknite narančasti gumb 1 eter da donirate 1 ETH natrag slavini. Pojavit će se nova obavijest:

  MetaMask traži da odobrite ovu transakciju; kada potvrdite, MetaMask će potpisati transakciju koristeći vaš privatni ključ, kako je potrebno za provjeru valjanosti blockchain čvorovima. Imajte na umu da postoje i neke druge mogućnosti transakcije: kliknite gumb “uredi” gore lijevo da biste vidjeli još pojedinosti. Naknade za plin nadoknađuju čvorovima i rudarima troškove povezane s obavljanjem transakcije. Svaka transakcija na Ethereumu ima naknade povezane s računanjem uključenim u održavanje mreže. U ovom slučaju, 0,000021 ETH.

  Budući da bilo koja transakcija mora proći kroz konkurencijski postupak zauzimanja čvorova i uključivanja u blok prije nego što se uključi u blockchain, možete osigurati da se vaša transakcija dogodi brže povećavanjem naplate plina koja se daje rudarima za uključivanje vaše transakcije u njihov blok sljedeći blok.

  Pritisnite Dalje i potvrdite. Vaša će transakcija biti navedena na čekanju i u roku od nekoliko minuta vaša će transakcija biti dio blockchaina, a vaše ažurirano stanje računa vidjet ćete u MetaMask-u.

  Sljedeći koraci

  U ovom uvodnom koraku upoznali smo vas s nekim osnovama transakcija i interakcije s blockchainom, prvenstveno iz korisničke perspektive pomoću MetaMaska. U koraku 2 ovog vodiča stvorit ćete vlastitu blockchain mrežu, lokalno komunicirati s njom i istražiti ugovor o Remixu. U 3. koraku ćete se bolje upoznati s lokalnim razvojem, upotrijebiti Infuru, sve povezati s Reactom i povezati se s mrežom Ethereum.

   Uključivanje programera: 2. korakUključivanje programera 2. korak

   Uključivanje programera: 2. korak

   Uključivanje programera: Korak 3Korak 3 za razvojni programer

   Uključivanje programera: Korak 3

   10-minutna orijentacija Ethereuma10-minutna orijentacija Ethereuma

   10-minutna orijentacija Ethereuma
  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  map