Kako stabilni novac pokreće decentralizirano financiranje na Ethereumu

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ObjašnjeniDogađaji i konferencijePressBilteni

Pretplatite se na naše obavijesti.

Email adresa

Poštujemo vašu privatnost

Objašnjeno HomeBlogBlockchain

Kako stabilni novac pokreće decentralizirano financiranje na Ethereumu

Stablecoins jačaju most između tradicionalnih financija i kripto tržišta, jer aktivnosti poput posuđivanja, pozajmljivanja, derivata trebaju stabilnu i pouzdanu osnovnu vrijednost. Naučite kako nabaviti stabilcoin s MetaMaskom i započeti svoje DeFi putovanje. By James Beck 29. siječnja 2021. Objavljeno 29. siječnja 2021.

Blogovi iz Q4 2020. DEFI REPORT Preuzmi izvještaj

Ovo je dio niza članaka iz izvješća ConsenSys Codefi Q4 2020 Ethereum DeFi. Preuzmite cjelovito izvješće da biste saznali više o standardima tokena za imovinu i plaćanja, NFT tržištima, društvenim i društvenim tokenima, DAO-ima, flash kreditima, omotanim Bitcoinima i Filecoinima, projektima kreditiranja i još mnogo toga.

Kada je ConsenSys prvi put pisao o stabilnim kovanicama 2019. godine, sektor je počeo uzlazno s više od 200 različitih stabilizacijskih kovanica koje su izdale tvrtke širom svijeta, od kojih je gotovo polovica izdana na Ethereumu. Danas se 74% svih stabilnih kovanica izdaje na Ethereumu i vrijedi oko 20 milijardi USD od 1. siječnja 2021. Kao ERC-20 tokeni, stabilcoins imaju prednosti drugih Ethereum tokena: oni su učinkoviti u proizvodnji i upravljanju izdavanjem; imaju globalni doseg koji olakšava transakcije preko granica; u potpunosti se mogu revidirati; i što je važno za decentralizirano financiranje, oni su interoperabilni s ostatkom Ethereuma. 

Ukupno izdavanje stabilnih kovanica na Ethereumu. Izvor: Analitika dina

Predstavljeni kao sredstvo za predstavljanje poznatije obračunske jedinice (dolari), stablecoins su pomogli smanjiti volatilnost cjelokupnih kripto tržišta, jer trgovci ne moraju napuštati burze i prenositi fiat na zaštitu prilikom pada cijena. Stablecoins također ojačavaju most između tradicionalnih financija i kripto tržišta, jer aktivnosti poput posuđivanja, pozajmljivanja, derivata trebaju stabilnu i pouzdanu baznu vrijednost. Stablecoins sve više služe kao opcija za izbjegavajući inflatorne fiat valute. Na primjer, pojedinci u Brazilu obraćaju se stabilkoinima denominiranim u USD kao alternativi brazilskom realu, koji je pogodio rekordno niska u odnosu na USD ove godine. Brzi uspon stabilnih kovanica prisilio je vlade širom svijeta da istraže načine na koje bi središnje banke mogle izdavati vlastite valute na pametnim ugovornim platformama poput Ethereuma. 

Slika 7Količina transakcija ETH, DAI, USDC i USDT namirila se na Ethereum u 2020. Izvor: CoinMetrics

Tri najveća stabilanca, USDT, USDC i DAI, zabilježili su takav porast u uporabi 2020. godine da su sada odgovorni za veći obim trgovine na Ethereumu od imovine koja plaća računanje – etera (ETH). Godišnji opseg transakcija za ETH ove je godine iznosio 385 milijardi dolara, ali Tetherov USDT žeton podmirio je 580 milijardi dolara na Ethereumu, Circleov USDC stablecoin 239 milijardi dolara na Ethereumu, a MakerDAO-ov DAI stablecoin 98 milijardi dolara. Sve u svemu, gotovo 1,6 trilijuna USD u stabilnim kovanicama i ETH-u izvršili su transakcije na Ethereumu 2020. godine. 

Kako doći do stablecoina s MetaMaskom

Ako je najbolji način da nešto shvatite iskusiti, najbolji način da započnete svoje DeFi putovanje je preuzimanjem MetaMask, dostupno kao proširenje preglednika ili na mobitelu. Sad ste se opremili trezorom ključeva kojem samo vi možete pristupiti, sigurnom prijavom, novčanikom za pregled svojih tokena i načinom razmjene tokena ili pristupa decentraliziranom webu. Shvatite to kao način upravljanja svojim novcem, digitalnom imovinom, jedinstvenom umjetnošću i identitetom dok koristite razne decentralizirane financijske aplikacije.

Da biste mogli dobiti stabilcoin, prvo morate dodati malo ETH-a u svoj MetaMask novčanik kako biste mogli platiti transakcije, poput razmjene tokena, na mreži Ethereum. ETH možete kupiti izravno na MetaMasku ili na burzi poput Coinbasea. Nakon što nabavite ETH, taj ETH možete zamijeniti za stabilnicoin poput DAI, USDC ili USDT.

Snimka zaslona 2021 01 28 u 21 52 01

Odaberite iznos ETH-a koji biste željeli pretvoriti u stablecoin denominiran u USD, poput DAI-a u ovom primjeru. Vidjet ćete procjenu, ali kada odaberete “Dohvati cijene”, MetaMask provjerava 7 različitih decentraliziranih razmjena i Automatizirani kreatori tržišta (AMM) da vam ponude najbolju trgovinu za najniže naknade.

Snimka zaslona 2021 01 28 u 10 42 04 PM Snimka zaslona 2021 01 28 u 10 43 15 sati

Ako ste zadovoljni stopom, kliknite “zamijeni” i DAI će biti dodan na vaš MetaMask račun. Evo videozapisa postupka.

Vaš novi saldo u ETH denominiranim u USD može se koristiti u bilo kojem financijskom programu Ethereuma kojem odobrite dopuštenje. Zamjena ETH-a za stablecoin način je zaštite od nestabilnosti, ili to možete učiniti zaključaj ga na računu s visokim kamatama poput Aave (trenutni APY iznosi 5,38%)

Različite vrste stabilnog novca

U 2020. stabilni kovanci su jedan od najboljih primjera kako programirani novac može izgledati, jednostavno zbog različitih dizajnerskih odluka o načinu izdavanja ili zadržavanju pariteta s američkim dolarom. 

tablica stablecoin

Većina stabilnih kovanica podržane su obvezama tradicionalnog bankarskog sustava, poput Circle-ovog USDC-a, gdje svaki kripto dolar ima američki dolar koji je u rezervi. Budući da oba stabilna novca izdaje centralizirani entitet, oni se također mogu zaplijeniti ili korisniku može biti odbijen pristup. 

Najčešće vrste sintetičkih stabilnih kovanica, poput DAI, prekomjerno su kolateralizirane od strane drugih kriptovaluta, poput ETH, USDC i BAT. Noviji modeli sintetičkih stabilnih kovanica, poput Ampleforth-ovog AMPL-a, koriste promjenjivu ponudu, što znači da oracle nadzire ponudu i potražnju i “baze podataka”Kako bi se upoznao ciljni klin. 

Jedno od najnovijih kretanja u četvrtom tromjesečju 2020. godine bio je sve veći broj stabilnih kovanica s kamatom, poput yUSD (Yearn.finance). Kad god netko položi stabilcoin kao zalog na platformi za posuđivanje i pozajmljivanje poput Compound ili Yearn, dobiva žeton koji predstavlja poziciju pologa. Na primjer, ako biste položili 100 USDC u a Aave zajmom kredita, zauzvrat ćete dobiti 100 USD, što se povećava kako zarađujete naknade za posudbu srodne financijskom instrumentu koji izdaje dividendu ili kupon. Jedinstveno je da je čak i kao aUSDC prekovremeni, sličan ostalim ERC-20 tokenima: njime se može trgovati ili koristiti kao kolateral za druge baze likvidnosti. Čak i napredniji stabilizatori koji donose prinos, kao što su Čežnja yUSD, yDAI i yUSDT programirani su za pronalaženje najvećeg povrata ulaganja iz različitih protokola pozajmljivanja i posuđivanja, kao što su Aave, Compound i dydx. 

Kako se različite vrste stabilnih kovanica šire, jedan od načina da se razumiju njihovi razmjeni je obrnuta korelacija njihove složenosti i koliko su decentralizirani na temelju kolateralizirane imovine (ili uopće nijedne) koja im pomaže da održe stabilnu vezanost za USD. 

Kako vlade vide stabilan novac?

Kako su stabilnokovanci postajali sve značajniji, oni su također postajali sve više predmetom pravne rasprave. 19. studenog 2020. nekoliko američkih zakonodavaca predstavilo je STABILNI zakon, koji bi, ako bi se usvojio, od izdavatelja stabilcoin valuta zahtijevali da dobiju saveznu bankarsku povelju, a također se tražilo odobrenje Federalne rezerve i Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) šest mjeseci prije izdavanja. Iako je kongresnom kalendaru ponestalo vremena za usvajanje zakona 2020. godine, mogao bi biti ponovno uveden 2021. godine.

Za razliku od Zakona o STABILNOJ, Američki ured za kontrolu valute (OCC) izdao pismo pojašnjavajući da nacionalnim bankama i saveznim štednim udruženjima dopušteno upravljati blockchain čvorovima i koristiti stabilne kovanice za plaćanja. Bivši kontrolor valute, Brian P. Brooks, napisao je: „Naše pismo uklanja svaku pravnu nesigurnost oko ovlasti banaka da se povežu s blockchainovima kao čvorovima validatora i na taj način obavljaju stabilna plaćanja u ime klijenata koji sve više zahtijevaju brzinu, učinkovitost, interoperabilnost i niska cijena povezana s ovim proizvodima. “

Pred kraj godine, Europska središnja banka napisao koja je široko prihvaćena stabilna kovanica, “mogla ugroziti financijsku stabilnost i monetarni suverenitet”. Iako je još uvijek nejasno kako će vlade širom svijeta tretirati privatne izdane stabilan novac, sve više regulatora proučava kako osigurati da se stabilkovanci odvijaju u uređenijem okruženju, dok istovremeno istražuju kako bi središnje banke mogle izdati vlastiti oblik programabilnih digitalnih novčića valute. 

DeFiMetaMaskMetaMask SwapsQ4 2020 DeFi ReportStablecoinNewsletterPrepišite se na naš bilten za najnovije vijesti o Ethereumu, rješenja za poduzeća, resurse za programere i još mnogo toga. Adresa e-pošte Ekskluzivni sadržajIzvješće DeFi o Ethereum Q3 2020izvješće

Izvješće DeFi o Ethereum Q3 2020

Izvješće DeFi o Ethereum Q2 2020izvješće

Izvješće DeFi o Ethereum Q2 2020

Cjelovit vodič za Blockchain poslovne mrežeVodič

Cjelovit vodič za Blockchain poslovne mreže

Kako izraditi uspješan blockchain proizvodWebinar

Kako izraditi uspješan blockchain proizvod

Uvod u tokenizacijuWebinar

Uvod u tokenizaciju

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map