Kako objasniti tokenizaciju šestogodišnjacima (pa … nekako)

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ObjašnjeniDogađaji i konferencijePressBilteni

Pretplatite se na naše obavijesti.

Email adresa

Poštujemo vašu privatnost

HomeBlogCodefi

Kako objasniti tokenizaciju šestogodišnjacima (pa … nekako)

Alex Kostura, 21. travnja 2020. Objavljeno 21. travnja 2020

token heroj

Što je zapravo ‘token’ temeljen na blockchainu? Može biti nezgodno zamatati se oko pojmova poput tokenizacije financijske imovine, frakcionalizacije tokena i načina na koji se pametni ugovori ponašaju u određenim scenarijima, čak i za iskusne stručnjake DeFi industrije. Velika je vjerojatnost da vas kripto-opsjednuti šestogodišnjak nije ispitivao o blockchain konceptima, ali kao što je jednom rekao Albert Einstein, “ako to ne možete objasniti šestogodišnjaku, vjerojatno ne želite” ne razumiješ to sam “. Imajući to na umu, mi u ConsenSys Codefiju smo žestoko objasnili postupak tokenizacije koristeći analogiju nečemu što svi šestogodišnjaci znaju: mramorima.

Pa krenimo sa tokenom:

token 1.png

Token digitalno predstavlja vlasništvo nad nečim na siguran način, koristeći kriptografske metode. “Nešto” zapravo može biti bilo što: kripto imovina, da, ali i udio tvrtke, udio fonda, sindicirani zajam, korporativna obveznica, izvedenica, imovina nekretnina, umjetničko djelo ili luksuzno dobro.

Svojstva i zahtjevi određenog tokena razlikuju se ovisno o slučaju upotrebe. Odabir pravog tokena među brojnim opcijama ovisi o danom slučaju korištenja.

Korak 1: Odabir kategorije žetona

Unatoč raznolikosti tokena, većina ih se može generalizirati u 3 glavne kategorije, kako je definirano u Okviru taksonomije žetona.


Prva kategorija je zamjenjive žetone:

token 2.png

Svi zamjenski tokeni su identični i ne mogu se međusobno razlikovati. Svaki pojedinačni žeton u osnovi je zamjenjiv, poput američkih dolara, dionica tvrtke ili unci zlata. Ovo je vjerojatno najjednostavnija i najčešća kategorija tokena, a osnovni slučajevi upotrebe zamjenljivih tokena prilično su jasni – najčešći su kriptovalute (kao što su Bitcoin ili Ether).

Druga kategorija je nezamjenjivi tokeni:

token 3.png

Nezamjenjivi žetoni su poput kolekcije različitih, jedinstvenih kuglica: oni predstavljaju nešto jedinstveno ili konačno i stoga se međusobno ne zamjenjuju. Nezamjenjivi tokeni (NFT) koriste se za stvaranje provjerljive digitalne oskudice, kao i predstavljanje vlasništva imovine nad stvarima poput nekretnina, luksuzne robe, umjetničkih djela ili predmeta koji se mogu naplatiti u video igrama (CryptoKitties je rani primjer). U osnovi, NFT se koriste za predmete koji zahtijevaju jedinstveni digitalni otisak prsta. NFT-ovi omogućuju potpuno novu raznolikost moćnih mogućnosti korištenja blockchain tehnologije.

Treća kategorija je hibridni tokeni:

token 4.png

Hibridni tokeni kombinacija su oba, pa su stoga malo složeniji. Svaki token pripada klasi (ponekad se naziva i kategorija / particija / tranša). Unutar određene klase, svi su tokeni isti: zamjenjivi su. Ali žetone iz različitih klasa možemo međusobno razlikovati: oni su nezamjenjivi. Koristeći analogiju mramora, hibridni žetoni slični su skupinama kuglica različitih boja, identičnih svim i samo onim mramorima iste skupine boja. Klase hibridnih tokena mogu, na primjer, predstavljati udio u fondu, kontejner na brodu itd.

Za bilo koji token – zamjenjiv, ne-zamjenjiv ili hibridni – postoji skup unaprijed definiranih aksioma ili ‘pravila’ koji određuju njegovo ponašanje u određenim scenarijima. Za uobičajenije uporabe tokena, poput tokena financijske imovine, izgrađen je skup generaliziranih standarda Ethereum tokena (poput ERC20, ERC721, ERC1400) kako bi se osigurala neometanija interoperabilnost i integracija s postojećim platformama i decentraliziranim aplikacijama..

Na primjer, ako tvrtka izdaje dionice putem tokena koji je naveden u jednom od tih provjerenih standarda (kao što su ERC20, ERC721, ERC1400), one će „dizajnerski“ moći trgovati na bilo kojoj vrsti Ethereum usklađene razmjene (OpenFinance, Templum , TZero itd.). Nadalje, ako imovina potvrdi standard, ulagači tada mogu odabrati bilo koje rješenje skrbništva nad imovinom između svih novčanika sukladnih Ethereumu (Argent, Fortis, Metamask itd.).

Korak 2: Definirajte poslovni tijek + odgovarajuće ponašanje

Na kraju je svaki token zbirka pametnih ugovora koji diktiraju njegove atribute i funkcionalnost. Odgovarajuće funkcionalnosti tog tokena postavljene su u standardnom pametnom ugovoru, koji zatim mogu koristiti drugi proizvodi poput različitih novčanika i razmjena. Pametni ugovori tokena kodificirana su pravila i ponašanja koja slijede token tijekom njegovog životnog ciklusa.

 Pametni ugovor s simbolima dobro je polazište za tokenizaciju financijske imovine. Međutim, vlastiti token nije dovoljan da bi ga učinio financijskom imovinom, jer ga još treba primijeniti i prilagoditi slučaju upotrebe. Da bismo iskoristili blagodati programabilnih blokova kao što je Ethereum, moramo postaviti pravila i ponašanja koja upravljaju imovinom za pojedinačne slučajeve upotrebe. Tada vidimo kako se magija događa.

 Ako token vidimo kao mramor, tokenizacija imovine nadilazi samo stvaranje mramorića (ili tokena). Uključuje i cjevovod koji vodi sva kretanja mramora. Taj cjevovod nazivamo poslovnim tijekom rada za tokeniziranu imovinu.

Zaključno, tokenizacija financijske imovine kombinacija je:

  • žeton (zamjenjiv, nezamjenjiv ili hibridan): digitalni prikaz definiran skupom samorazumljivih pravila interoperabilnih s ekosustavom, i

  • poslovni tijek rada: skup pravila “specifičnih za slučaj upotrebe”, koja će se primijeniti na token i diktirati njegovo ponašanje u određenim scenarijima.

token 5.png

Posao posla gradi se putem:

  • dodavanje dodatnih ponašanja / svojstava izravno u pametni ugovor s tokenom (kada su dovoljno generički) ili

  • stvaranje namjenskog pametnog ugovora o tijeku rada, uz pametni ugovor s tokenom, koji se može smatrati cjevovodom kroz koji će se tokeni razvijati

Uobičajena ponašanja koja se mogu implementirati u pametni ugovor o toku rada

token 6.png

Na kraju, kombinacija simboličnog pametnog ugovora + pametni ugovor o tijeku posla omogućuje vam predstavljanje bilo koje vrste financijske imovine.

token 7.png

Korak 3: Konfiguriranje upravljanja i uloga

Nakon što se definiraju sva pravila (token + poslovni tijek rada), važno je konfigurirati pametni ugovor definirajući tko smije izvoditi različite radnje definirane u pravilima.

token 8.png

Preko tokena se mogu definirati različite razine kontrole.

token 9.png

Također se mogu razlikovati različite uloge, ovisno o uspostavljenom upravljanju.

token 10.png

Korak 4: Odabir Blockchain mreže: javno ili privatno 

Posljednji je korak odabir blockchain mreže na kojoj će se implementirati pametni ugovori (tj. Tokeni). Iako danas postoji mnogo različitih blockchaina, glavni je izbor između javnih blockchains (poput javnog Ethereum blockchaina), privatnih ili blockchains s privatnim odobrenjem (ovlaštenih tako da se samo odabrani sudionici mogu pridružiti mreži). Ovisno o funkcionalnosti koja vam je potrebna za vaše tokene, odluka koju će blockchain mrežu koristiti utječe na stvari poput:

  • Skalabilnost: kako se brzi postupak obrađuje i koliko je latencija mreže niska. Ovisno o nečijim zahtjevima za skalabilnošću (ili potrebnom brzinom transakcija), na primjer, može se dati prednost privatnoj mreži (koja nudi brže izvršavanje transakcija, ali na štetu privatnosti i interoperabilnosti)

  • Privatnost: transakcije u javnoj mreži pseudonimne su, ali nisu u potpunosti anonimne. Jednom kad netko sazna adresu (javni ključ) vlasnika tokena, moći će pristupiti cijeloj povijesti transakcija te osobe. Stoga, ovisno o zahtjevima za transparentnošću (kao što su neki regulatorni konteksti), privatna mreža može biti prikladnija.

  • Interoperabilnost: imovina će biti lako dostupna vanjskim platformama / razmjenama ako se rasporedi na javnoj Ethereum mreži, dok će za integraciju trebati složeniji razvoj, poput cross-blockchain mostova, ako se kreira na privatnim mrežama.

token 11.png

Želite li se igrati mramorima? 

Nadamo se da vam je razumijevanje različitih vrsta tokena i mogućnosti tokenizacije postalo tek malo jasnije. Ako želite saznati više o tokeniziranoj imovini kao mogućem rješenju vašeg poslovanja, voljeli bismo vam pomoći. ConsenSysov trgovinski i financijski operativni sustav Codefi Assets pruža gradivne blokove za stvaranje, izdavanje i upravljanje životnim ciklusom digitalne imovine, povezanih tržišta i digitalnih financijskih instrumenata na javnim ili odobrenim blockchain mrežama. Možemo vam pomoći pojednostaviti i prilagoditi dizajn, izdavanje i distribuciju digitalne imovine i vrijednosnih papira. Codefi Assets vam može pomoći u izdavanju novih tokena, te kodiranju i automatizaciji odgovarajućih prava i obveza izdavača i investitora, na tipu blockchain mreže koja najbolje odgovara vašim potrebama.

token 12.png

Jeste li spremni izgraditi sljedeći razvoj digitalnih financija? Započnite već danas.

Obratite se timu Codefi Assets →

Asset ManagementIndustry InsightTokenizationNewsletter Pretplatite se na naš bilten za najnovije vijesti o Ethereumu, rješenja za poduzeća, resurse za programere i još mnogo toga. Adresa e-pošte

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map