Kako je Blockchain javno provjerljiv, a anoniman?

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ObjašnjeniDogađaji i konferencijePressBilteni

Pretplatite se na naše obavijesti.

Email adresa

Poštujemo vašu privatnost

Blockchain HomeBlogEnterprise

Kako je Blockchain javno provjerljiv, a anoniman?

Ovaj članak raspravlja o razlici između razina anonimnosti privatnih i javnih blokova od strane ConsenSys, 13. siječnja 2020. Objavljeno 13. siječnja 2020.

Kako je blockchain javno provjerljiv, a opet anoniman

TL; DR:

  • Kao javne knjige, Bitcoin blockchain i Ethereum zahtijevaju da transakcije prema zadanim postavkama budu vidljive.
  • Mreža Ethereum nudi pseudo-anonimnost; na primjer, transakcije su povezane s adresama koje odgovaraju javnim ključevima izvedenim iz korisničkih privatnih ključeva, a ne pomoću korisničkog imena ili lozinke.
  • Trenutno se razvijaju i testiraju određene tehnologije za Ethereum 2 i Ethereum 3 koje javnom Ethereumu dodaju enklavu privatnosti, naime zk-SNARKs.
  • Zk-SNARK je kriptografski dokazni sustav koji omogućava korisnicima održavanje privatnih transakcija uz istodobnu provjeru transakcija u skladu s algoritmom konsenzusa mreže.
  • Jednom kada se zk-SNARKs implementiraju, organizacije će moći obavljati transakcije na istoj mreži kao i njihovi konkurenti u potpunoj privatnosti, istovremeno uživajući u sigurnosti javnog Ethereum blockchaina.
  • Do tada, poduzeća mogu koristiti javni ili privatni Ethereum za rješavanje širokog spektra slučajeva korištenja. Primjeri su navedeni u nastavku.

Poduzeća koja žele iskoristiti ravnopravnu strukturu blockchain tehnologije često se pitaju kako podaci mogu biti istovremeno javno provjerljivi i anonimni. Da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo označiti razliku između odobrenih i neovlaštenih blokova. I Bitcoin blockchain i javni Ethereum blockchain nemaju dozvolu, što znači da se svatko može pridružiti mreži, čitati javnu knjigu i sudjelovati u provjeri valjanosti transakcija i blokova pokretanjem čvora. Transakcije na glavnim knjigama bez dopuštenja pseudo su anonimne po dizajnu – transakcije su povezane s adresama koje odgovaraju javnim ključevima izvedenim iz privatnih ključeva koje drže korisnici, a ne pomoću korisničkog imena ili lozinke. Transakcije se šifriraju i pohranjuju na više uređaja ili čvorova širom svijeta. Ova decentralizacija, transparentnost, široko provjerljiva priroda i samo dodaci čine gotovo nemogućim miješanje podataka.

Suprotno tome, banke i druge korporacije s temeljnom potrebom za privatnim transakcijama trenutno su sklonije korištenju privatnih ili odobrenih blockchaina. Na odobrenim blockchainima transakcije su anonimne za širu javnost. Dopušteni blockchains koriste istu tehnologiju kao blockchains bez dozvola, ali zahtijevaju posebna ovlaštenja za čitanje, pristup i upisivanje podataka na njih. Stoga se pristup može ograničiti, a podaci mogu šifrirati radi zaštite povjerljivosti.

Dovođenje anonimnih transakcija na prozirnu glavnu mrežu

Za korporacije koje još uvijek žele koristiti Ethereum blockchain bez dozvole iz razloga transparentnosti i necenzure, grade se tehnologije koje dodaju enklavu privatnosti na javne blockchaine. Jednom kada se zk-SNARK-ovi široko primene, poduzeća mogu uživati ​​u nepovjerljivim prednostima javnog blockchaina bez riskiranja bilo kakve anonimnosti. Do tada se novčanik može povezati s osobnim podacima koji se mogu identificirati, poput IP adrese, adrese e-pošte, telefonskog broja ili adrese za isporuku na blockchainima bez dozvole. Čak i ako je transakcija slučajna, podaci ugrađeni u softver koji je okružuje mogu se koristiti za identifikaciju osobe koja stoji iza transakcije. Pokretanje vlastitog čvora može prikriti identitet oko transakcija, ali ne u potpunosti. 

stol stisnutTablica 1: Usporedba karakteristika privatnosti javnih blokova, privatnih blokova i tradicionalnih baza podataka. 

Što se radi na jačanju anonimnosti na privatnim blockchainima?

Kao javne knjige, Bitcoin i Ethereum zahtijevaju da transakcije prema zadanim postavkama budu vidljive. Trenutno se razvijaju i testiraju određene tehnologije za Ethereum 2 i Ethereum 3 koje javnom Ethereumu dodaju enklavu privatnosti, naime zk-SNARKs.

zk-SNARKs: pružanje enklave privatnosti na javnoj knjizi

zk-SNARK predstavlja kratki neinteraktivni argument znanja bez znanja. zk-SNARKS su kriptografski dokazni sustav koji omogućava korisniku da provjeri transakciju bez otkrivanja temeljnih podataka transakcije i bez interakcije s korisnikom koji je objavio transakciju. U kontekstu blockchaina, zk-SNARKs omogućuju korisnicima da održavaju privatne transakcije, istodobno potvrđujući transakcije u skladu s algoritmom konsenzusa mreže. Jednom kad se implementiraju, organizacije će moći obavljati transakcije na istoj mreži kao i njihovi konkurenti u potpunoj privatnosti, istovremeno uživajući u sigurnosti javnog Ethereum blockchaina.

Kliknite ovdje za tehnički opis zk-SNARK-ova.

Zadržavanje anonimnosti na javnom blockchainu 

zk-SNARKOVI

zk-SNARK-ovi se integriraju u Ethereum2, što će omogućiti privatnu slanje blockchain transakcije i provjeru uz istodobno održavanje anonimnosti korisnika. Industrijski stručnjaci predviđaju da će se privatne i javne blockchain mreže konvergirati, zbog sve robusnijih i modularnih rješenja za privatnost i dopuštanja, industrijski stručnjaci predviđaju da će se privatne i javne blockchain mreže konvergirati. Enterprise Ethereum Alliance (EEA) pokrenuo je inicijativu Mainnet čiji je cilj ubrzati suradnju između poduzeća i zajednice Ethereum koji rade na javnoj mreži. Jedna od komponenata definiranih u EEA specifikaciji je „Private Transaction Manager“, podsustav za odobrenje koji olakšava privatne transakcije između ovlaštenih strana.

Dok se u Ethereum2.0 široko ne uvedu dokazi o nuli znanja, postoje načini za sigurnu interakciju, usklađivanje i suradnju između privatnih blockchain mreža i javnih blockchain mreža. 

PegaSys Plus + Orion

PegaSys Plus je komercijalno licencirano Java rješenje izgrađeno na Hyperledger Besu Ethereum klijentu izrađeno s obzirom na poduzeća. Sigurnosne konfiguracije PegaSys Plus daju sve blagodati Hyperledger Besu, plus šifriranje baze podataka i posebna značajka nazvana Orion. Orion je upravitelj privatnih transakcija zasnovan na Javi koji omogućuje širenje sigurnih, privatnih transakcija između čvorova Enterprise Ethereum.

AZTEC protokol

AZTEC protokol stvoren je kako bi omogućio privatnost na javnim blockchainima. Omogućuje logičke provjere na šifriranim vrijednostima bez otkrivanja temeljnih vrijednosti u blockchainu. Ulazi i izlazi transakcije šifrirani su pomoću niza zk-SNARK i homomorfna enkripcija, ipak blockchain još uvijek može testirati logičku ispravnost ovih šifriranih izjava.

Otkrijte stanje privatnosti na Ethereumu

Stanje privatnosti na Ethereumu →

Slučajevi korporativne uporabe na javnom i privatnom ethereumu

Ispod su četiri projekta koja dodatno ilustriraju razinu privatnosti i skalabilnosti koja se može postići korištenjem javnih Ethereuma i Enterprise Ethereuma.

Ethereum bez dozvole: 

Santander: Izdavanje prve end-to-end blockchain obveznice na Public Ethereum

Banco Santander SA, privatna institucija, koristila je javni Ethereum blockchain za tokenizaciju i sigurno registriranje obveznice od 20 milijuna dolara. Izdavanjem obveznice na javnom blockchainu, financijski podaci ne mogu se retroaktivno mijenjati bez konsenzusa sudionika mreže.

Hala Systems: Izvještavanje informacija o ratnim zločinima na javnom Ethereumu 

Privatno poduzeće Hala Systems koristi javni Ethereum blockchain za pohranu podataka o ratnim zločinima. Sentry, sustav indikacije i upozorenja tvrtke Hala, koristi mrežu više senzora za generiranje situacijske svijesti u stvarnom vremenu o prijetnjama u Siriji. IoT uređaji smješteni na liniji vatre svoja otkrića izravno prijavljuju javnom Ethereum blockchainu, gdje on živi zauvijek. 

Prednosti upotrebe Permissionless Ethereuma

Hala se učinkovito uklanja iz jezgre jednadžbe Sentry izvještavanja, što dokazuje da prikupljeni podaci nisu na bilo koji način promijenjeni i / ili izmijenjeni. Korištenjem privatnog blockchaina, Hala sada pruža izvještaje koje Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda i Međunarodni kazneni sud smatraju vrijednima.  

Dopušteni Ethereum: 

Projekt i2i: Mreža plaćanja konzorcija poduzeća koja pokreće financijsku uključenost na Filipinima 

Unionbank s Filipina udružio se s ConsenSysom, Kaleido: Blockchain Business Cloud, Microsoft Azure i nekoliko lokalnih banaka za stvaranje međubankarske platforme koja će omogućiti sigurne, trenutne i isplative domaće doznake.

Prednosti upotrebe odobrenog Ethereuma

Vlasnici računa mogu privatno slati i primati novac s bilo kojeg bankovnog računa na Filipinima bez oslanjanja na međunarodnu infrastrukturu financijskih usluga.

komgo: Prvi svjetski privatni konzorcij za trgovinu robom 

komgo je poluprivatni, stranački decentralizirani privatni konzorcij za trgovinu robom. U partnerstvu s ConsenSys, komgo je stvorio platformu za financiranje trgovine temeljenu na blockchainu i mrežnu. Rezultat je sigurna digitalna platforma na kojoj ovlaštene strane mogu pohranjivati ​​podatke, slati transakcije i razmjenjivati ​​vrijednost ili informacije i slati poruke na temelju dozvola.

Prednosti upotrebe odobrenog Ethereuma

komgo olakšava P2P transakcije kojima bi sudionici mreže trebali imati pristup, ali ne nužno i široj javnosti. komgo djeluje kao jedinstveni izvor istine, omogućavajući trgovcima, prijevoznicima, bankama i ostalim ovlaštenim sudionicima da sigurno posluju na vrlo učinkovit, digitaliziran način, što rezultira pojednostavljenim operacijama u industriji i standardiziranom dokumentacijom. Za dodatni sloj sigurnosti, komgo platforma ima vlastiti sustav za prijenos dokumenata pod nazivom Kite koji omogućuje siguran prijenos bez otkrivanja sadržaja u cjelini komgove mreže.

***

Želite započeti projekt na Ethereumu, bio on javni ili privatni? 

Kontakt rješenja →

Hyperledger BesuQuorumNewsletter Pretplatite se na naš bilten za najnovije vijesti o Ethereumu, rješenja za poduzeća, resurse za programere i još mnogo toga. Adresa e-pošte Ekskluzivni sadržajCjelovit vodič za Blockchain poslovne mrežeVodič

Cjelovit vodič za Blockchain poslovne mreže

Uvod u tokenizacijuWebinar

Uvod u tokenizaciju

Budućnost financija Digitalna imovina i DeFiWebinar

Budućnost financija: digitalna imovina i DeFi

Što je Enterprise EthereumWebinar

Što je Enterprise Ethereum?

Središnje banke i budućnost novcaBijeli papir

Središnje banke i budućnost novca

Komgo Blockchain za robne trgovinske financijeSlučaj Stud

Komgo: Blockchain za financiranje robne trgovine

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me