Interoperabilnost na Enterprise Ethereumu

Richard Brown iz R3 nedavno je napisao o svom divljenju prema javnom lancu vizija Ethereuma, ali također je primijetio da su trenutni izazovi skaliranja i privatnosti preveliki i da „[samo] Corda mreža to može isporučiti“.

Iako se ne slažemo s njegovim zaključkom, u Richardovim komentarima postoji dublja poruka za koju mislimo da nagovještava budućnost Ethereuma. Poslovni dobavljači blockchaina poput R3 i IBM, dugi dobavljači “blockchain dobar, bitcoin loš” izreke, sada prihvaćaju neizbježnost slučajeva upotrebe javnog lanca u industriji. Zidovi vrtova konzorcijskih blockchaina, iako korisni kao dokazi vrijednosti, blijedi su pored onoga što bi skalabilna, interoperabilna blockchain mreža mogla učiniti za poduzeće. I sam Brown to jasno priznaje:

junak plave kocke

„Mogućnosti koje se otvore kada ove različite aplikacije, koje su u početku implementirale različite grupe u različite svrhe, u budućnosti mogu međusobno funkcionirati, zapanjujuće su. Ovdje, naravno, nema genija: ovo je očita implikacija vizije Ethereuma primijenjene na posao. “

S druge strane, Brown ne daje nikakav opis kako će funkcionirati globalna mreža Corda – samo nejasna obećanja da su eksperimentirali s nekoliko korisnika i da će ih uskoro predstaviti. Označavanje “pogrešno” i “ispravno” u a grafička usporedba ne računa se kao tehnički detalj. Suprotno tome, zajednica Ethereum bila je transparentna i iscrpna sa svojim tehničkim konceptima i planovima.

Tijekom protekle godine dvadesetak radnih skupina surađivalo je na bijelim knjigama, istraživanjima i obrazovanju oštrenje, dokazi nultog znanja, homomorfna enkripcija i rješenja sloja 2 poput Raidena i plazma. Dokumentacija za sve ovo djelo uzima u obzir opsežne komentare vodeći istraživači i lako je dostupan većem ekosustavu Ethereum.

Štoviše, sam Brown komentira da savršena mreža nije korisna ako se nitko nije pridružio. Javna mreža Ethereum ima milijune članova, a, suprotno Brownovom pisanju, mnoga poduzeća sigurno trguju za svoj osnovni slučaj prijenosa i spremanje vrijednosti već.

Ipak, iskoristili bismo priliku da opovrgnemo nekoliko njegovih stavova:

  • Skaliranje za poduzeće. Priznajemo da je bilo izazova s ​​javnim skaliranjem Ethereuma, koje SKALE, bočni lanci i oštrina trebaju olakšati. Dizajn je napredak stabilan i smišljen, kako bi se osigurala sigurnost i otpornost značajki na mreži koja ima gotovo 40 milijardi dolara vrijednosti. R3 razvija vrhunske značajke za javni lanac, ali u okruženju sa samo nekoliko korisnika. Ova nas vježba podsjeća na Platonovu alegoriju spilje: sjena prijetnji ne može zamijeniti pravu stvar. Štoviše, u privatnim mrežama konsenzus Dokaza o ovlasti (PoA) dostupan je više od godinu dana i može pružiti nekoliko višestrukih većih transakcijskih kapaciteta.
  • Potrebe privatnosti poduzeća. PegaSys, tim za inženjerski protokol u ConsenSysu, među je brojnim tvrtkama koje su razvile sljedeću generaciju rješenja za privatnost za Ethereum. Hiperledger Besu, klijent Ethereum otvorenog koda koji je razvio tim PegaSys, udovoljava potrebama privatnosti i dozvola poduzeća, a istovremeno osigurava kompatibilnost s mrežom Ethereum. Općenito, ne treba podcjenjivati ​​opseg aktivnosti i inovacija na Ethereumu – i željeli bismo iskoristiti ovu priliku da ukažemo na razinu umnog udjela programera na mreži, prednost koja se vremenom složila.

graf interoperabilnosti blockchaina

  • Tempo Enterprise Ethereum Alliance (EEA). Iza kulisa intenzivno se radi na izradi službene specifikacije EEA, koja bi trebala biti dostupna u sljedećim mjesecima. Specifikacije EEA omogućit će mnoge iste vrijedne slučajeve uporabe predviđene Brownovim postom. Izgradit će se izravno na protokolu koji je u javnoj produkciji više od dvije godine.
  • Razvoj timskog zbora. JPMorgan je već nekoliko godina lider u blockchain prostoru, uključujući i njegov duboki angažman u EEA. Štoviše, njegovo pozicioniranje s otvorenim izvorom od početka je omogućilo da se ekosustav razvije oko Quoruma, kako iz značajki u osnovi koda (Constellation), tako i iz mnogih njegovih vodećih koncepata (IBFT konsenzusni mehanizam). Očekujemo da će ekosustav Quorum nastaviti rasti.

U ConsenSysu razvili smo nekoliko slučajeva korištenja za najinovativnije svjetske središnje banke, od kojih neke izabrao Ethereum umjesto R3. Suočavamo se s mnogim poslovnim izazovima koristeći se Ethereumovim okvirima, uključujući konačnost poravnanja, privatne transakcije i sigurnost.

Komentari Richarda Browna i promjenjivog pogleda R3 dragocjeni su jer priznaju poantu koju smo cijelo vrijeme iznosili: nema usporedbe između upotrebe “blockchaina kao mreže” i “blockchaina kao baze podataka”. Naš rad s EEA-om, JPMorganom i mnogim drugima – kako u zajednici otvorenog koda, tako i s blockchain timovima u vodećim poduzećima – nastavlja dobivati ​​zamah i ne može se procijeniti letimičnim pogledom na jednom Gpotovom repo-u. Umjesto toga, ovaj napor postoji na mnogim kanalima, projektnim timovima i radnim skupinama zajednice Ethereum u cjelini.

Ukratko, htjeli bismo uputiti R3 na jedan od naših omiljenih citata o snagama mreža: “To je dobro. Napravili ste prvi korak u veći svijet. “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me