Često postavljana pitanja o Ethereumu 2.0

 • Što je Ethereum 2.0?

  Ethereum 2.0, također nazvan Eth2 ili “Serenity”, sljedeća je nadogradnja Ethereum blockchaina. Ethereum 2.0 bit će objavljen u više „faza“ počevši od 2020. godine s fazom 0. Svaka faza poboljšavat će funkcionalnost i izvedbu Ethereuma na različite načine.

  Više informacija o Ethereumu 2.0: Što je Ethereum 2.0? & Pojmovnik Ethereum 2.0

 • Koja je razlika između Ethereum 1.0 i Ethereum 2.0?

  Tamo su dva osnovna poboljšanja uveo Ethereum 2.0 koji ne postoje u Ethereum 1.0: Proof of Stake and Shard Chains.

  Dokaz uloga: Trenutno Ethereum 1.0 radi na konsenzusnom mehanizmu poznatom kao Dokaz o radu (PoW). PoW se oslanja na fizičku računarsku snagu (rudari) i električnu energiju (rad) za izgradnju blokova na blockchainu. Proof of Stake (PoS) nadogradnja je koja omogućuje poboljšanu sigurnost, skalabilnost i energetsku učinkovitost. Umjesto da se oslanja na fizičke rudare i električnu energiju, PoS se oslanja na validatore (virtualne rudare) i naslage etera. Pogledajte FAQ “Što je dokaz uloga” za više detalja.

  Lanci krhotina: Lanci krhotina su mehanizam skalabilnosti koji drastično poboljšava protok Ethereum blockchaina. Trenutno je jedinstveni lanac koji se sastoji od uzastopnih blokova nevjerojatno siguran i olakšava provjeru podataka. Međutim, zahtijevanje da svaki puni čvor obradi i provjeri valjanost svake transakcije u uzastopnim blokovima može utjecati na sposobnost brze obrade transakcija – posebno u vrijeme velike aktivnosti glavne mreže. Lanci krhotina su mehanizam kroz koji se Ethereum blockchain “razdvaja” – dijeleći tako odgovornost za obradu podataka između mnogih čvorova. To omogućuje da se transakcije obrađuju paralelno, a ne uzastopno. Svaki lanac krhotina je poput dodavanja druge trake za nadogradnju Ethereuma s ceste s jednom trakom na autocestu s više trakova. Više traka i paralelna obrada dovodi do mnogo veće propusnosti. Očekuje se da će lanci krhotina biti predstavljeni u fazi 1 Ethereuma 2.0.

  Više informacija o Proof of Stake & Lanci krhotina: Što je Ethereum 2.0? & Što je dokaz uloga?

 • Što je putokaz Ethereum 2.0? Koje su faze Ethereuma 2.0?

  Ethereum 2.0 planirano je za uvođenje u najmanje tri faze: faza 0, 1 i 2. Faza 0 planira se pokrenuti 2020. godine, a faze 1 i 2 izlaze u sljedećim godinama.

  Faza 0: U prvoj fazi Ethereuma 2.0 bit će implementiran “Beacon Chain”. Beacon Chain pohranjuje i upravlja registrom validatora i implementirat će mehanizam konsenzusa Proof of Stake (PoS) za Ethereum 2.0. Izvorni Ethereum PoW lanac nastavit će se prikazivati ​​zajedno s novim Ethereum PoS lancem, osiguravajući da nema prekida u kontinuitetu podataka.

  Faza 1: Druga faza Ethereuma 2.0 vjerojatno će se predstaviti 2021. Primarno poboljšanje Faze 1 je integracija lanaca krhotina. Lanci krhotina su mehanizam skalabilnosti u kojem je Ethereum blockchain “podijeljen” na 64 različita lanca, što omogućuje paralelnu transakciju, pohranu i obradu informacija. Prema najkonzervativnijoj procjeni omogućit će 64 puta veću propusnost od Ethereuma 1.0, ali dizajniran je da može obraditi nekoliko stotina puta više podataka od Ethereuma 1.0.

  Faza 2: Treća faza Ethereuma 2.0 vjerojatno će biti pokrenuta 2021. ili 2022. Ova je faza trenutno manje jasno definirana od gornje dvije faze, ali će uključivati ​​dodavanje računa etera i omogućavanje transfera i povlačenja, provođenje unakrsnih transfera i pozive po ugovoru, izgradnju okruženja za izvršavanje tako da se skalabilne aplikacije mogu graditi na vrhu Ethereum 2.0 i uvođenje lanca Ethereum 1.0 u Ethereum 2.0 tako da se Proof of Work konačno može isključiti.

  Mnoga daljnja poboljšanja planirana su za istraživanje i razvoj nakon završene faze 2. Vitalik pruža uvid u neka od ovih poboljšanja u ovome lako probavljiv dijagram.

  Više informacija o putu Ethereum 2.0: Kratka povijest Ethereuma & Što je Ethereum 2.0?

 • Što će se promijeniti kad Ethereum 2.0 bude dovršen? Što će značiti poboljšanja?

  Ethereum 2.0 prvenstveno će koristiti skalabilnost, propusnost, i sigurnost javnog mrežnog računa Ethereum. Ethereum 2.0 neće ukloniti niti jednu povijest podataka, zapise transakcija ili vlasništvo nad imovinom lanca Ethereum 1.0. Beacon Chain – koji će biti okosnica Ethereuma 2.0 – bit će u potpunosti funkcionalan s postojećim 1.0 lancem, osiguravajući kontinuitet. Korisna analogija za razumijevanje razlike između Eth1 i Eth2 dolazi od Josepha Chowa, koji opisuje razliku kao cestu nasuprot autoceste.

  Više informacija o razlikama između 1,0 i 2,0: Što je Ethereum 2.0?

 • Što će se dogoditi s trenutnim lancem Ethereum “1.0”?

  Trenutni plan je da lanac Ethereum 1.0 učinkovito postane prva krhotina Ethereuma 2.0 kada se pokrene Phase 1. Do tada, lanac Ethereum 1.0 nastavit će se kakav je sada i podvrgnut će se poboljšanjima kako bi na kraju mogao biti krhotina Ethereum 2.0.

  Više informacija o budućnosti trenutnog lanca Ethereuma: Prijelazna metafora Eth1 u Eth 2

 • Koji je datum izlaska Ethereuma 2.0?

  Faza 0 Ethereuma 2.0 pokrenut će se 2020. godine. Faza 1 očekuje se 2021. godine. Faza 2 i više predviđa se za 2021. godinu ili kasnije.

  Više informacija o lansiranju Ethereuma 2.0: Što je Ethereum 2.0?

 • Što je Ethereum dokaz o udjelu?

  Proof of Stake (PoS) nadogradnja je trenutnog modela konsenzusa Proof of Work Ethereuma 1.0 i omogućuje poboljšanu sigurnost i skalabilnost. PoS je konsenzusni mehanizam koji se oslanja na validatore i uložio je ETH za nastavak blokova na blockchainu, a potreban je za oštrenje. Provjerivači su ljudi koji odluče nastaviti blockchain polaganjem (ili ulaganjem) 32 ETH u ugovor o pologu. Kontinuirano se validatori slučajno biraju iz skupa svih validatora kako bi im se pružila prilika za stvaranje sljedećeg bloka. Ako validator uspješno potvrdi blok, dobit će ETH nagradu. Ako validator pokuša kompromitirati istinit nastavak blockchaina, njihov depozit bit će ‘isječen’ – što znači da će izgubiti neke ili sve svoje 32 ETH uložene dionice.

  Mehanizam Proof of Stake nudi veću kriptoekonomsku sigurnost u usporedbi sa apstraktnijim destimulativnim učinkom gubitka troškova povezanih s električnom energijom. Umjesto ulaganja u ogromno rudarsko postrojenje za podmirivanje troškova električne energije za kopanje blokova u PoW-u, za ulaganje na Ethereum 2.0 bit će potreban samo potrošački prijenosnik (neki softverski klijenti žele biti dovoljno lagani za rad na mobitelu, smanjujući tako barijeru do ulaska u sudjelovanje u procesu konsenzusa, posljedično povećavajući decentralizaciju mreže). Proof of Stake će se objaviti u fazi 0 Ethereuma 2.0.

  Više informacija o lansiranju Ethereuma 2.0: Što je dokaz uloga? & Česta pitanja o dokazu uloga

 • Mogu li “kupiti” Ethereum 2.0 eter?

  Ne postoji način za kupnju Ethereum 2.0 etera, jer neće biti nove vrste ETH tokena. Umjesto toga, korisnici će položiti ETH u ugovoru o depozitu Ethereum 2.0. Trenutno je planirano da ovo bude jednosmjerna, nepovratna transakcija.

  Postoje dva načina na koji nositelji ETH mogu sudjelovati i zaraditi nagrade za ulaganje na Ethereum 2.0. Prvo, vlasnik ETH-a može pokrenuti vlastiti validator (-e) stavljanjem ETH-a u koracima od 32 na mreži. Pokretanje vlastitog čvora za provjeru valjanosti znači da imate odgovornost za provjeru valjanosti i organiziranje blokova – ako to ne učinite, to bi moglo dovesti do kazne u iznosu od ETH (pogledajte FAQ “Staking Rewards”) Druga mogućnost za vlasnike ETH-a je da svoje nagrade ulože putem davatelja uloga ili se pridruže grupi uloga s manjim količinama ETH-a, putem koje svatko može uložiti bilo koju malu količinu ETH-a koji može, a još uvijek prima nagrade proporcionalne njihovom doprinosu.

  Više informacija o ulozima na Ethereum 2.0: Što se događa s mojim ETH-om na Ethereumu 2.0?

 • Kako mogu postati validator za Ethereum 2.0?

  Faza 0 prvi je korak prema promjeni konsenzusnog mehanizma Ethereuma iz dokaza o radu u dokaz o udjelu. Uz dokaz o udjelu, validatori ulažu ulog i pokreću softver za zaštitu lanca Ethereum 2.0. Faza 0 Ethereuma 2.0 pokrenut će lanac svjetionika, koji će uspostaviti i održavati mehanizam konsenzusa dokaza o udjelu. Da bi postali validator na Ethereum 2.0, validatori će položiti 32 etera u službeni ugovor o depozitu Ethereum 2.0, koji je razvio i objavio Ethereum Foundation. 

  Više tehničkih korisnika može pokrenuti vlastiti čvor za provjeru valjanosti i uložiti vlastiti ETH. Codefi Aktiviraj radio s Zaklada Ethereum za izgradnju Aplikacija Launchpad, kako bi se osiguralo tehničko uklapanje u zahtjeve, odgovornosti i rizike kad postanete Eth2 validator. Posjetite Launch Pad kako biste saznali više o tome kako postati validator na mreži Phase 0.

  Druga je mogućnost ulog u svoj ETH pomoću davatelja usluga ulaganja, od kojih će se neki broj vjerojatno pojaviti na tržištu u tjednima i mjesecima prije lansiranja. Ponudit će se i skrbničke i ne skrbničke usluge ulaganja.

  Da biste saznali više o pokretanju vlastitih programa za provjeru valjanosti na Ethereumu 2.0, posjetite Codefi Aktiviraj.

 • Kako dobivate nagradu za ulog na Ethereum 2.0?

  Kao validator na Ethereumu 2.0, dobit ćete nagradu za predlaganje i potvrđivanje sljedećeg bloka u lancu. Dobit ćete nagrade u ETH-u za davanje valjanih prijedloga i potvrda.

  Nagrade se dinamički izračunavaju na temelju stanja mreže nakon završetka epohe. Stope izdavanja nagrada na mrežnoj razini ovise o ukupnom iznosu uloženog ETH i prosječnom postotku mrežnih validatora. Stope pojedinačnih nagrada validatora ovise o broju pokrenutih validatora i% vremena neprekidnog rada validatora.

  Nagrade minus kazne prenose se u validatore svake epohe (384 sekunde ~ 6,5 minuta). Kao rezultat toga, nagrada koju očekujete da ćete dobiti kada budete nasumično odabrani za provjeru valjanosti može se razlikovati od one koju validator zapravo prima. Pogledajte Kalkulator Ethereum 2.0 za ideju o vrstama nagrada za ulaganje na Ethereum 2.0.

  Više informacija o nagradama na Ethereumu 2.0: Što je dokaz uloga? & Kalkulator Eth2

 • Koja je službena adresa ugovora o depozitu za Ethereum 2.0?

  Faza 0 Ethereuma 2.0 pokrenut će lanac svjetionika, koji će uspostaviti i održavati mehanizam konsenzusa dokaza o udjelu. Ako želite pokrenuti svoj validator na Ethereum 2.0, možete biti sigurni da imate potrebne hardverske zahtjeve, tehničku stručnost i slijedite detaljne upute koristeći službene Ethereum Launchpad

  Uz dugo očekivano pokretanje prve faze Eth2, očekujemo pokušaje prijevare korisnika da deponiraju ETH na lažne adrese. Iz tog razloga preporučujemo provjeru adrese navedene na ovoj stranici kod drugih pouzdanih izvora kao što je Ethereum Foundation, Etherscan, i ConsenSys. 

  Adresa ugovora o pologu0x00000000219ab540356cbb839cbe05303d7705fa

  UPOZORENJE: NE ŠALJITE ETH NA OVAJ UGOVOR. Slanje Eth-a na ovu ugovornu adresu rezultirat će neuspjelom transakcijom i ne znači da ulažete u Eth2.

 • Koji su rizici stavljanja ETH-a i postajanja validatora na Ethereumu 2.0?

  Naličje sudjelovanja kao validatora je to što možete zaraditi nagrade ETH-a. Međutim, postoji rizik od gubitka sredstava putem “rezanja” ETH-a koji ste uložili u mrežu. Uz malu količinu njege, ovaj je rizik zanemariv. Prvi način na koji validator može izgubiti sredstva jest ako je izvan mreže i ne izvršava ispravno svoje dužnosti. Za to ćete dobiti relativno blagu kaznu: otprilike istu kao i nagrada koju ste mogli dobiti. Sve dok trenutno sudjelujete barem 50% vremena, nećete izgubiti svoj ulog. Drugi način na koji validator može izgubiti sredstva jest objavljivanje proturječnih informacija o lancu. U ovom slučaju, validator se kosi i izbacuje iz sustava. Izrezani iznos je između 1 ETH i cijelog iznosa uloga, ovisno o ostalim čimbenicima. Jednostavno je zaštititi se od njega i nikada se to ne bi smjelo dogoditi ako se validator ne namjerno ponaša zlonamjerno.

  Više informacija o poticajima za rizik na Ethereumu 2.0: Što je dokaz uloga?

 • Kako ću biti izabran da predložim i potvrdim novi blok na Beacon Chain-u?

  Nakon što registrirate svoj ulog od 32 ETH u ugovoru o pologu i vaš validator postane aktivan, s vremena na vrijeme dodijelit će mu dužnosti Beacon Chain. Validatori će biti pozvani da potvrde blokove na Beacon Chainu jednom u 6,4 minute (jednom u epohi) i nasumično odabrani iz cijelog skupa validatora da povremeno predlažu blokove. Ako ukupno ima 100 000 validatora, od vašeg će se validatora zatražiti da predloži blok u prosjeku otprilike jednom u dva tjedna. Sve je to potpuno automatski i u potpunosti se njime bavi softver za provjeru valjanosti.

  Više informacija o atestiranju blokova na Beacon Chain: Što je Ethereum 2.0?

 • Koliko je ETH potrebno za lansiranje Beacon Chain-a?

  Da bi Beacon Chain lansirao, bit će potrebno najmanje 16.384 validatora, što je jednako 524.288 uloženih ETH. Nagrade za ulog ne dijele se dok Beacon Chain ne dosegne prag nastanka.

 • Što će se dogoditi s ETH-om koji sada posjedujem?

  Nema potrebe raditi nešto posebno s ETH-om koji trenutno posjedujete. I dalje je u potpunosti korisna na lancu Ethereum 1.0. U jednom trenutku, lanac Ethereum 1.0 postat će dijelom Ethereum 2.0, a vaš ETH nastavit će funkcionirati baš kao i sada, bez potrebe za radnjom.

  Za one koji žele sudjelovati u ulozima, možete odabrati da postanu validator na lancu Ethereum 2.0 beacon polaganjem svog ETH u ugovor o depozitu validatora na lancu Ethereum 1.0. Tada postaje validacijska vaga na lancu Ethereum 2.0 svjetionika. Ovaj se postupak ne može povratiti. Prijenosi su onemogućeni tijekom faze 0, pa će validatori morati pričekati fazu 2 dok se ne povuku na određenu krhotinu, a u tom će trenutku vaš ETH ulog i prikupljene nagrade biti u potpunosti iskoristivi u Ethereumu 2.0.

  Više informacija o ETH: Što se događa s mojim ETH-om na Ethereumu 2.0?

 • Tko razvija Ethereum 2.0?

  Stotine ljudi! Rad uglavnom vodi i koordinira istraživački tim Zaklade Ethereum, ali mnogi drugi istraživački i implementacijski timovi daju značajan doprinos. Glavni rad je suradnja na definiranju specifikacija za Ethereum 2.0, koja se održava na Stranice Ethereum Foundation GitHub. Sedam neovisnih timova grade klijente Ethereum 2.0 na raznim različitim programskim jezicima za različite slučajeve upotrebe i neprestano se vraćaju dizajnu i specifikacijama.

  Više informacija o ljudima koji stoje iza Ethereuma 2.0: Što je novo u Eth2?

 • Što Vitalik Buterin misli o trenutnom napretku Ethereuma 2.0?

  Vitalik je nedavno objavio svoja razmišljanja o napretku i mapi Ethereuma 2.0. Pogledajte njegove misli o sljedećih 5-10 godina Ethereuma. 

 • Gdje mogu saznati više o Ethereumu 2.0?

  Postoje tone resursa i za tehničke i za netehničke ljude zainteresirane za praćenje razvoja Ethereuma 2.0. 

  Ako već niste, pogledajte Baza znanja ConsenSys ’Ethereum 2.0 – cjelovita biblioteka izvora i informacija o proizvodima o Eth2, Proof of Stake i uslugama ulaganja.

  Da biste bili u toku s redovitim ažuriranjima o Ethereumu 2.0, nekoliko dobrih općih izvora su: Što je novo u Eth2, EthResear.ch i EthHub.

 • Kakva je povijest nadogradnji Ethereum blockchaina?

  Ethereum je pretrpio četiri planirane nadogradnje od pokretanja javnog mrežnog računala u srpnju 2015. (nazvano “Homestead”). Redoslijed četiri nadogradnje: Homestead (ožujak 2016.), Metropolis Byzantium (listopad 2017.), Metropolis Constantinople (veljača 2019.) i Istanbul (prosinac 2019.). Zajedno su ove nadogradnje poboljšale funkcionalnost lanca Ethereum 1.0 dok su postavljale pozornicu za Ethereum 2.0

  Više informacija o ljudima koji stoje iza Ethereuma 2.0: Kratka povijest Ethereuma

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map