Blockchain za nevladine organizacije: Studija slučaja odblokiranog gotovinskog projekta

Revolucionalizacija humanitarnih novčanih transfera u Vanuatuu

Kad se dogodi katastrofa, prioritet je brzo pružanje pomoći onima kojima je potrebna. Posljednjih godina pomoć u gotovini i bonovima (CVA) sve više postaje izabrani način dostave pomoći u humanitarnom sektoru. Programom CVA predviđen je prijenos gotovine ili bonova izravno pojedincima ili kućanstvima u zajednici koje će potrošiti prema njihovom nahođenju, umjesto da novac daje vladama ili drugim državnim akterima. Samo u 2016. procjenjuje se da 2,8 milijardi dolara humanitarne pomoći isplaćeno je gotovinom i bonovima (Izvješće o globalnoj humanitarnoj pomoći 2018; str6). Međutim, model CVA može biti skup, neučinkovit i neproziran; često dug proces, koji zahtijeva mnogo dobrovoljnih sati administrativnog rada tijekom vremenski kritičnog razdoblja. 

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ssa-ku22w0k]

 

Izazov

Kao i mnogi pacifički otoci, Vanuatu je ranjiv na veliku količinu ekstremnih vremenskih događaja. Smješten u zemljotresnom “vatrenom prstenu” i u središtu pacifičkog pojasa ciklona, ​​otok doživljava visoku učestalost vulkanskih erupcija, ciklona, ​​potresa, tsunamija i klizišta. Kako nevladine organizacije mogu razviti programe pomoći u gotovini i bonovima koji trenutno povezuju gotovinu s ranjivim ljudima, osigurati da ta sredstva ne pojedu veliki transakcijski troškovi i izvući uvid u stvarnom vremenu za pokretanje optimizacije programa?

 

Otopina Ethereum

Oxfam zaručeni Sempo i ConsenSys Solutions za procjenu vremena, troškova i kvalitete digitalnih gotovinskih programa prijenosa. U svibnju 2019. su lansirani Projekt deblokirao gotovinu: pilot programa pomoći u gotovini i vaučerima izgrađen na mrežnoj mreži Ethereum blockchain. Brže je povezao žrtve katastrofe s novčanom pomoći, istovremeno pružajući uvid u protok sredstava u stvarnom vremenu. Pilot, kojem je suđeno u Vanuatuu u selima Pango i Melemaat, imao je za cilj pružiti Oxfamu globalni okvir za primjenu bržeg, učinkovitijeg i transparentnijeg mehanizma CVA za buduće programe pomoći u slučaju katastrofe..

Sempo, blockchain platforma za prijenos novca za nevladine organizacije, pružila je tehničko rješenje. Oxfam Vanuatu vodio je provedbu pilota. ConsenSys je pomogao u početnom dizajnu pilota, pružio savjetodavnu i komunikacijsku podršku za blockchain i procijenio pilot kako bi dao preporuke za buduće korištenje i potencijal skaliranja.

Program je prvi put postavljen u Pangu. U ovoj je zajednici devetnaest vlasnika trgovina ugrađeno u sustav, a dvjesto primatelja dobilo je NFC kartice koje su držale ravnotežu njihovog digitalnog novčanika. ConsenSys je bio na mjestu u Vanuatuu s Oxfamom i Sempom za pilota u svibnju 2019. kako bi svjedočio ulasku primatelja u sustav, kao i korištenju sustava u zajednici. 

Rješenje je distribuiralo kapital u obliku NFC kartica koje su imale saldo sredstava. Sudionici su zatim koristili NFC kartice u trgovinama koje sudjeluju u cijeloj njihovoj zajednici. Rješenje se sastojalo od tri glavne komponente:

  • Kartice s predfinanciranim vaučerima dodijeljene svakom primatelju
  • Telefoni izdani trgovcima s instaliranom aplikacijom za mobitele Sempo
  • Pozadina Ethereum blockchaina za kontrolu protoka digitalnog novca

„Korištenjem bonova potpomognutih stabilnim kovanicama stvaramo nešto što raste organsko. To je sustav koji nam omogućuje stvaranje uspješnog ekosustava prodavača i zajednice – [sustav koji] zaista može započeti vlastiti život. ” 

– Nick Williams, suosnivač SEMPO-a


Sustav u akciji

 

dijagram toka oxfam

Primatelji pomoći dobili su financiranu NFC karticu za kupnju u lokalnim trgovinama koje sudjeluju. NFC kartice same su imale saldo u obliku šifriranog slijeda pologa i isplate.

Lokalni trgovci dobili su mobitel s unaprijed instaliranom mobilnom aplikacijom Sempo. Imao je lokalnu predmemoriju baze podataka NFC kartica i njihovih stanja, omogućujući joj izvanmrežni rad. Dobavljači su se trebali povezati s internetom samo jednom tjedno kako bi sinkronizirali svoje uređaje s mrežnim poslužiteljem, što ga čini racionalnim rješenjem za okruženje s niskom povezanošću. Stanja prikazana na korisničkom sučelju mobilne aplikacije i u pozadini Sempo bila su u nacionalnoj valuti Vanuatu Vatu (VT). Pretvorba je izvršena u softveru prema fiksnom tečaju VT i USD. 

Nadzorna ploča Sempo pružala je user-friendly sučelje za pregled Ethereum blockchaina i za olakšavanje skupnih transakcija, osnažujući Oxfam da brže donosi odluke i optimizira isplatu.

Blockchain koji se koristio za obavljanje financijskih transakcija u ovom rješenju bio je Ethereum javni blockchain. 

 

Zašto javni lanac Ethereum?

Sljedivost

Rješenje javnog lanca Ethereum omogućilo je donatorima da vide kako njihova sredstva ulaze izravno u projekt, a Oxfam mogućnost da vide raspodjelu sredstava u stvarnom vremenu, vizualiziranu kroz Sempo nadzornu ploču. 

Utvrđena novčana vrijednost Ethereum ‘DAI’ tokena

Najznačajnija prednost korištenja javnog lanca je ta što je novčana vrijednost već utvrđena. Rješenje Sempo obično drži ravnoteže u tokenu nazvanom DAI: Ethereum token ili stablecoin s utvrđenom vrijednošću od 1 USD. Token koji se koristio u programu Oxfam Vanuatu bio je “Crypto Collateralized Voucher” (CCV) koji je “omotao” DAI token. To je osiguralo da su tokene sudionici mogli koristiti samo unutar Sempo sustava. Oznake su mogli “otpakirati” u svoj izvorni DAI oblik samo oni s bijele liste. CCV mehanizam predstavljen je kao AML mehanizam, što je dodatno ojačalo sigurnosna i regulatorna razmatranja Sempovog rješenja. 

Iskorištavajući utvrđenu novčanu vrijednost Ethereuma, Oxfam je izbjegao odgovornost utvrđivanja vrijednosti svakog tokena koji su izdali u privatnom lancu, a zatim uvjerio svijet da mogu poštovati vrijednost tih tokena. 

“NVO poput Oxfama sada ima na raspolaganju alat za brzo dosezanje ljudi i pomoć ljudima nakon krize, što je lakše i jeftinije od postojećih procesa”, 

– Nick Williams, suosnivač SEMPO-a

Ishodi

Oxfam u Vanuatuu implementirao je različite modalitete programa gotovine i vaučera. Prema njihovom iskustvu; Utvrđeno je da je Sempovo rješenje učinkovitije od gotovine, čekova ili bonova na sljedeće načine:

Brže ukrcavanje

Jedno od najznačajnijih poboljšanja učinkovitosti bilo je u početnom ukrcavanju primatelja. U tradicionalnom modelu datumi isplate morali su se odrediti za svakog primatelja. Primatelji su se tada trebali vratiti, ponovno identificirati i dobiti ček, bon ili drugi oblik prava na gotovinu, poput gotovine u koverti ili debitnoj kartici. Samo u tom trenutku primatelj je mogao koristiti sredstva za kupnju onoga što im treba.

Pružanje transparentnosti ovlaštenim korisnicima

Piloti Pango i Melemaat pokazali su još jednu značajnu prednost rješenja temeljenog na blockchainu: jednostavnost nadzora protoka sredstava; sposobnost da se vidi kako se novac od pomoći koristi u stvarnom vremenu.  

Smanjeni posrednici

Rješenje Sempo pokazalo je da su izravne donacije (bez posrednika ili administracije) moguće pomoću tehnologije raspodijeljene knjige. Ako je Oxfam objavio Ethereum adresu operatora programa, bilo koja osoba ili organizacija sposobna za slanje DAI kriptovalute mogla bi donirati izravno u program

Učinkovitost troškova

Ovaj način prijenosa također je bio znatno jeftiniji za male donacije. Na primjer, bankovni prijenosi u Australiju u Vanuatu koštaju približno 20 AUD. Suprotno tome, transakcija Ethereuma u prosjeku iznosi manje od 10 centi u AUD. 

Ljudsko sučelje

Tehnologija je bila laka za upotrebu za primatelje, dobavljače i za Oxfam, a povratne informacije sudionika otkrile su da je poželjno rješenje za buduće situacije u slučaju katastrofe. Angažman zajednice u programu bio je velik, a povratne informacije pozitivne. ConsenSys sada daje ključne preporuke Oxfamu za pročišćavanje i proširivanje programa.

Preuzmite studiju slučaja Project Unblocked

Izvješće na 30 stranica s detaljima o rješenim problemima, rješenjima Enterprise Ethereum i ciljevima postignutim Sempo, Oxfam i ConsenSys Solutions.

Preuzmi studiju slučajaPreuzmite studiju slučaja Project Unblocked

Tehnološki partneri

partneri sempoamazonske web uslugeamazonske web uslugekaleido logotip novoalethioalethiovol v zeleni

Saznajte više o Blokiranom projektu

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map