Blockchain za bankarske procese: studija slučaja Project Ubin

Budućnost je ovdje

Singapurske financijske institucije prepoznate su po svojoj učinkovitosti. Njihova javna politika izvozi se kao nacrt za druge središnje sustave širom svijeta. Nedavno je Monetarno tijelo Singapura (MAS) počelo istraživati ​​potencijale tehnologije raspodijeljene knjige u pogledu financiranja i bankarskih aplikacija.

MAS se udružio s nizom financijskih institucija i poduzeća s tehnološkim tvrtkama za blockchain, uključujući ConsenSys Solutions i JP Morgan’s Quorum kako bi stvorio Project Ubin. Uspješno je implementirao sustave bruto poravnanja u stvarnom vremenu (RTGS) s potpunom privatnošću transakcija i konačnošću namire, istovremeno sprječavajući pojedinačne točke neuspjeha. Projekt Ubin učinkovito je reimizirao institucionalnu infrastrukturu u Singapuru primjenom blockchain platformi.

Eksperimentiranjem s tehnologijama kojima je cilj povećati transparentnost i povećati učinkovitost MAS signalizira da je spreman dokazati svoje uspostavljene procese u budućnosti. Pokretanjem projekta Ubin, MAS učvršćuje svoje zasluženo mjesto na čelu bankarskih inovacija i vodstva u industriji.

 

Izazov

Koja je uloga središnjih institucija u svijetu u kojem kriptovalute i tokenizacija postaju glavni tok? MAS je pokušao odgovoriti na ovo pitanje pokretanjem projekta otkrića za istraživanje slučajeva korištenja blockchaina središnjeg bankarstva.

 

Rješenje Enterprise Ethereum

MAS je pokrenuo trofaznu vježbu u partnerstvu s konzorcijem međunarodnih banaka, distribuiranim knjigama i dobavljačima blockchaina.

Faza 1 sastojala se od istraživanja i studije izvedivosti oko potencijalnih primjena blockchain tehnologije.

Studija je istraživala:

  • Prednosti i zamke tokeniziranja valute središnje banke
  • Optimizacija namire plaćanja između lokalnih banaka koje sudjeluju
  • Koraci za omogućavanje prekograničnih transakcija
  • Učinkovite metode digitalizacije plaćanja

Faza 2 usredotočila se na to kako koristiti blockchain platforme i tokenizaciju u svakodnevnom obračunu i obračunu kako bi se omogućio BPRV.

Faza 3 istraživala je potencijale tokenizirane nacionalne valute i ostvarivanje prekograničnih plaćanja putem blockchain tehnologije.

 

Postignuti ciljevi

Tijekom faze 2, MAS se udružio s ConsenSys Solutions i JP Morgan’s Quorum enterprise blockchain platformom. Zajedno su uspješno pokazali kako tokenizirani singapurski dolar može funkcionirati kao sredstvo za svakodnevno međubankarsko poravnanje.

Uspjeh projekta transformirao je međunarodni financijski krajolik. Rezultati projekta Ubin dokazuju da se međubankarske transakcije, prekogranične doznake i tokenizirani vrijednosni papiri mogu namirivati ​​tehnologijom raspodijeljene knjige uz potpunu konačnost namire i privatnost transakcija. Daljnji rad na ovoj inicijativi ima za cilj uzeti vrijeme namire od T + 3 ili T + 2 do T + 0. Smanjivanje vremena namire ispunjava izvorno obećanje decentraliziranog internetskog vrijednosnog okvira dopuštanjem zapovijedanja trgovine i izvršenja te trgovine istodobnim i učinkovitim RTGS-om.

Na kraju faze 2, MAS je pružio pristup kodu s otvorenim kodom i prateće informacije iz vježbe. Južnoafrička rezervna banka (SARB) iskoristila je to znanje i podijelila bazu kodova za izgradnju projekta Khokha. Project Khoka je još jedna značajna inicijativa ConsenSys Solutions blockchain koja povećava opseg transakcija i otpornost mreže, a istovremeno zadržava zahtjeve povjerljivosti za bruto poravnanje u stvarnom vremenu.

Projekt Khokha je kasnije objavljen u izdanju Središnje banke kao “Inicijativa za najbolju raspodijeljenu knjigu” 2018. godine. Dijeleći svoja otkrića, MAS je aktivno poticao globalno usvajanje blockchain rješenja od strane financijskih institucija.

„DLT je pokazao potencijal u tome da financijske transakcije i procese čini transparentnijima, elastičnijima i po nižim troškovima. Cilj projekta je pomoći MAS-u i industriji da bolje razumiju tehnologiju i potencijalne koristi koje ona može donijeti praktičnim eksperimentiranjem. To je s konačnim ciljem razvoja jednostavnijih za uporabu i učinkovitijih alternativa današnjim sustavima koji se temelje na digitalnim tokenima izdanim od središnje banke. ” 

-Monetarna uprava Singapura

Tehnološki partneri

kvorum 3

Saznajte više o projektu Ubin

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map