Blockchain u energetskom sektoru: uporaba i primjena

Kako će Blockchain imati koristi od energetske industrije?

Blockchain tehnologija može transformirati energetski sektor. Energetsku industriju dosljedno kataliziraju inovacije, uključujući krovnu solarnu energiju, električna vozila i pametno mjerenje. Sada se Enterprise Ethereum blockchain predstavlja kao sljedeća tehnologija u nastajanju koja potiče rast u energetskom sektoru putem svojih pametnih ugovora i interoperabilnosti sustava. Od mnogih slučajeva upotrebe blockchaina, energija i održivost često su manje prepoznati. Međutim, Svjetski ekonomski forum, Stanford Woodsov institut za okoliš i PwC objavili su zajedničko izvješće identificirajući više od 65 postojećih i novih slučajeva upotrebe blockchaina za okoliš. Ovi slučajevi upotrebe uključuju nove poslovne modele za energetska tržišta, upravljanje podacima u stvarnom vremenu i premještanje ugljičnih kredita ili certifikata obnovljivih izvora energije na blockchain. 

Tehnologija distribuirane knjige ima potencijal da poboljšati učinkovitost za pružatelje komunalnih usluga praćenjem lanca skrbništva za mrežne materijale. Osim praćenja provenijencije, blockchain nudi jedinstvena rješenja za distribuciju obnovljive energije. 

Ostavljeni energetski sektori, poput nafte i plina, također će imati koristi od primjene rješenja Enterprise Ethereum. Složeni sustavi s više aktera imaju priliku iskoristiti blockchain tehnologiju. Na primjer, nafta je jedna od roba s kojom se najviše trguje i koja zahtijeva mrežu rafinerija, cisterni, radnika, vlada i regulatornih tijela. Kompleksna mreža sudionika pati od mrežne infrastrukture i brojnih neučinkovitosti procesa. Naftni i plinski konglomerati velikih razmjera nastoje ulagati u i implementirati blockchain tehnologiju zbog svoje sposobnosti smanjenja troškova i smanjenja štetnih utjecaja na okoliš. 

Naftne i plinske tvrtke posebno su zabrinute zbog privatnosti i poslovne tajne. Te privatne blockchain mreže nude odobrenje podataka i selektivni pristup konzorciju unaprijed odobrenim stranama. Privatni i konzorcijski blockchains pružaju privremeno rješenje sve dok javni blockchains ne mogu implementirati potrebne značajke privatnosti koje tvrtke zahtijevaju. 

Glavne blagodati blockchaina u energetskom sektoru su:

  • Smanjeni troškovi
  • Održivost okoliša
  • Povećana transparentnost za dionike, a pritom ne ugrožava privatnost

“Predviđa se da će se blockchain tehnologija povećati sa 200 milijuna USD u 2018. na oko 18 milijardi USD do 2025.”

– Global Market Insights Inc

Koji su slučajevi uporabe blockchaina u energiji?

ConsenSys Solutions radi s nizom blockchain proizvoda koji se mogu prilagoditi različitim primjenama energije ili održivosti, uključujući sljedeće:

 

Kako blockchain utječe na distribuciju električne energije na veliko?

Tvrtke koje žele implementirati blockchain tehnologiju u veleprodajnu distribuciju električne energije fokusiraju se na povezivanje krajnjih korisnika s mrežom. Blockchain tehnologije u kombinaciji s IoT uređajima omogućuju potrošačima da trguju i kupuju energiju izravno iz mreže, a ne od prodavača. 

Mreža+ je blockchain energetska tvrtka koja se fokusira na distribuciju energije na veliko. Tvrtka je identificirala maloprodaju kao glavni izvor neučinkovitosti na potrošačkom tržištu električne energije. Trgovci posjeduju vrlo malo mrežne infrastrukture. Umjesto toga, oni upravljaju samo vrstama usluga koje blockchain tehnologija može zamijeniti, poput naplate i mjerenja. 

Dodavanje trgovaca maloprodajnim platformama temeljenim na blockchain-u može smanjiti račune potrošača za oko 40%. Povezujući korisnike izravno na mrežu, Ethereum omogućuje korisnicima kupnju energije iz mreže po cijeni koju žele. Rezultat je pravednije i stabilnije tržište energije s nižim troškovima električne energije.

Kako blockchain utječe na ravnopravno trgovanje energijom?

Iako je distribucija energije na veliko primarna primjena mnogih tvrtki, to nije fokus svih energetskih tvrtki. A Izvješće Blockchain In Energy Wood Makenzie pokazuje da 59% blockchain energetskih projekata gradi ravnopravna tržišta energije. Peer-to-peer tržište energije zajednička je mreža pojedinaca koji trguju i kupuju višak energije od drugih sudionika. Ova energetska tržišta imaju koristi za mase jer smanjuju kontrolu središnjih vlasti, poput veletrgovaca. 

Većina tvrtki koristi poslovne verzije Ethereuma. Na primjer, Zaklada Energy Web koristi Ethereum, alate za programere za tartufe i novčanike s više potpisa s Gnosisom za izgradnju svoje platforme. Kako sve više i više zemalja postiže energetski paritet, cijena obnovljivih izvora energije postaje jednaka ili niža od tradicionalne maloprodajne energije. Pojedinci koji proizvode vlastitu energiju imat će mogućnost trgovati je sa svojim susjedima i vršnjacima. Australijska tvrtka Power Ledger povezala je zajednice jedna s drugom kako bi stvorila “mikro mreže”. Mikro mreže su skupina međusobno povezanih opterećenja i raspodijeljenih energetskih izvora. Mikroreže trenutno postoje kao sloj na vrhu nacionalne mreže; međutim, teoretski, oni mogu biti odvojeni i samoodrživi. Mnoge blockchain energetske tvrtke zamišljaju budućnost s većim i potpuno distribuiranim peer-to-peer mrežama. 

Kako blockchain utječe na upravljanje podacima o električnoj energiji?

Blockchain potrošačima može pružiti veću učinkovitost i kontrolu nad njihovim izvorima energije. Uz to, nepromjenjiva knjiga nudi sigurna ažuriranja podataka o potrošnji energije u stvarnom vremenu. Razne vrste podataka o energiji uključuju tržišne cijene, granične troškove, poštivanje zakona o energiji i cijene goriva. U travnju 2018. čileanska Nacionalna komisija za energiju (CNE) objavila je da je pokrenula blockchain projekt usmjeren na energiju. Državno odjeljenje će koristiti Ethereum blockchain za bilježenje, pohranu i praćenje podataka o energiji. 

Podaci se često namjerno manipuliraju ili se nenamjerno pogrešno prijavljuju i izostavljaju. Financijski troškovi namjerne korupcije i slučajnih administrativnih pogrešaka mogu biti štetni za tvrtke i vlade. U duhu transparentnosti, CNE će omogućiti javnosti pristup evidenciji transakcija i cijena. Transparentnost javnih blockchaina dodatno smanjuje šanse za monetarnu upotrebu ili eksploataciju podataka. 

Kako blockchain utječe na trgovinu robom?

Plin & Industrija trgovine energetskom robom još je jedno područje potencijalnih poremećaja korištenjem blockchain tehnologije. Tvrtke su uložile milijune u izgradnju vlastitih trgovačkih platformi prilagođenih jedinstvenoj industriji trgovine energijom. Potrebni su značajni troškovi za održavanje, ažuriranje i zaštitu ovih sustava. Trgovina robom zahtijeva vođenje velike knjige koja bilježi trgovanje i cijene roba u određenim trenucima. Primjena blockchain tehnologije na robnu trgovinu bila bi jeftinija i učinkovitija od postojećih vlasničkih sustava. Nepromjenjivost, sigurnost i neposrednost mogu se programirati u blockchainu uklanjajući polaganu prilagodljivost velikih vlasničkih sustava. 

Studija slučaja

komgo: Uvođenje financiranja robne trgovine u 21. stoljeće

Blockchain za robne trgovinske financije. komgo je otvorena platforma zasnovana na blockchainu koja optimizira procese financiranja i ubrzava industrijske operacije digitaliziranim transakcijama i pouzdan izvor dokumenata za smanjenje prijevara.

komgo Uvođenje financiranja robne trgovine u 21. stoljeće

Kako blockchain utječe na pružatelje komunalnih usluga?

Davatelji električne energije velike su i složene tvrtke koje proizvode energiju iz elektrana, solarnih farmi i različitih izvora energije. Davatelji komunalnih usluga ne natječu se jedni s drugima u istom pogledu kao financijske usluge ili bankarska industrija. Te su tvrtke spremnije dijeliti informacije i podatke, što predstavlja jedinstvenu priliku za dijeljenu knjigu blockchaina. 

Greentech Media, vodeća tvrtka za analizu tržišta čiste energije, identificirala je tri načina na koje pružatelji komunalnih usluga mogu imati koristi od tehnologije raspodijeljene knjige. Enterprise Ethereum može obrađivati ​​i provjeravati podatke s mnogih uređaja na rubu mreže prije zaštite podataka na blockchainu. Drugo, dobavljači energije mogu koristiti blockchain za stvaranje sustava za transakcije podataka koji je presudan za distribuciju. I na kraju, tehnologija raspodijeljene knjige može se koristiti za razvoj sustava za prijenos energije između različitih aktera.  

Kako blockchain utječe na naftnu i plinsku industriju?

Primjena blockchain tehnologije u trgovini naftom i plinom može smanjiti troškove povezane s održavanjem različitih trgovinskih sustava. Nadalje, blockchain također može smanjiti troškove povezane s radnom snagom, upravljanjem podacima, vidljivošću podataka, kašnjenjima u namiri i komunikacijom između sustava. BTL Group, poduzeće za blockchain, nedavno je završilo pilot projekt s ENI, BP i Wein Energie. Pilot je pokazao da je upotreba blockchain tehnologije za olakšavanje i praćenje trgovine plinom smanjila ukupne troškove za 30-40%. Tvrtka planira testirati platformu s drugim resursima osim plina. Umjesto da izgradi sustav za svaku robu, Enterprise Ethereum omogućuje brzu integraciju nove robe ponovnim programiranjem izvornog pametnog ugovora. 

Naftnu i plinsku industriju čine tisuće tvrtki. Te su tvrtke grubo podijeljene u tri kategorije: uzvodno, srednje i nizvodno. Putovanje jedne kapi resursa može uključivati ​​stotine zasebnih entiteta, tvrtki, procesa i pravnih sporazuma. 

Kako blockchain utječe na gornji segment nafte i plina?

Uzvodno se odnosi na dijelove industrije koji imaju veze s istraživanjem i vađenjem resursa. U segmentu nafte i plina uzvodno dominiraju četiri ključne dionice: glavne tvrtke, NOC-ovi (nacionalne naftne tvrtke), neovisni i usluge naftnih polja. Glavne su tvrtke velike, naftne i plinske tvrtke koje upravljaju ili posjeduju naftna polja i bušotine. Uzvodno zahtijeva uključivanje desetaka dionika, koji se svi oslanjaju na podatke drugih tvrtki. Blockchain tehnologija optimizira za široku, višestraničku koordinaciju podataka.

Kako blockchain utječe na središnji segment nafte i plina?

Srednji tok odnosi se na dijelove industrije koji su uključeni u skladištenje i transport resursa nakon što se izvade. Midstream također uključuje upravljanje golemim prometnim mrežama i značajnu regulaciju. Srednji segment nafte i plina može imati koristi od ublažavanja katastrofa i održavanja infrastrukture. Teška regulativa i intenzitet imovine zahtijevaju da se naftne i plinske tvrtke usredotoče na ublažavanje rizika. Slijedom toga, ove tvrtke mogu imati jedinstvenu korist od razmjene informacija s drugima u industriji. Blockchain tehnologija izvrsna je u pružanju razmjene informacija s više dionika, posebno za praćenje imovine.

Kako blockchain utječe na nizvodni segment nafte i plina?

Nizvodno se odnosi na tvrtke koje pročišćavaju resurse u više konačnih proizvoda ili prodaju proizvode krajnjim korisnicima (tj. Benzinskim crpkama). Nadalje, nizvodno uključuje upravljanje desecima različitih proizvoda. Ti su proizvodi usmjereni prema različitim kupcima, imaju različite ekološke propise i zahtijevaju različite načine transporta. Lanci opskrbe koji omogućavaju blokchain optimiziraju koordinaciju širokog opsega i više proizvoda. Sposobnost blockchain tehnološke platforme za bilježenje i praćenje opskrbnih lanaca mogla bi zaustaviti golemu količinu otpada. 

Štoviše, platforma koja koristi pametne pravne ugovore može zamijeniti vrijeme, energiju i novac koji trenutno trebaju sve uključene energetske tvrtke. Nepromjenjiva knjiga može vam pomoći u upravljanju i praćenju podataka koji su potrebni za sve faze proizvodnje nafte i plina. To bi dodatno uštedjelo i vrijeme i novac osiguravajući da ništa nije izgubljeno ili izgubljeno.

Više slučajeva korištenja blockchaina u stvarnom svijetu u energetici i održivosti

Mreža

Mreža+

Grid + razvija hardverska i softverska rješenja za donošenje učinkovitosti sljedeće generacije na energetska tržišta. Grid + pruža dodatne uštede potrošačima korištenjem tehnologije i automatizacije za dramatično smanjenje troškova energije u kući. U veljači 2019. Grid+ pokrenuo svoj beta program i otvorio svoja vrata kao maloprodajni dobavljač električne energije u Teksasu.

Ondiflo

Ondiflo

Ondiflo zajedničko je ulaganje između ConsenSys-a i Amalta, lidera za poslovnu integraciju u naftnoj i plinskoj industriji. Konzorcij ima za cilj pružiti naručena, blockchain rješenja na razini poduzeća za naftne i plinske tvrtke. Od svog pokretanja u veljači 2018. godine, Ondiflo se usredotočio na stvaranje platforme za sve usluge temeljene na ulaznicama. Platforma će optimizirati pomirenje oko identiteta, certificiranja, pogrešaka u hvatanju polja, sanitacije podataka i financijske nagodbe.

Zračna Zemlja

Zračna Zemlja

U partnerstvu s ConsenSys, Zaklada za zračenje Zemlje stvorio koncept dokaza za poboljšanje licenciranja i plaćanja geoprostornih podataka. Bolji pristup licenciranju geoprostornih satelitskih podataka putem blockchaina može pružiti ključne informacije vladama, neprofitnim organizacijama i korporacijama. Uvid u podatke može se koristiti za poboljšanje napora na održivosti, poput povećanja prinosa hrane praćenjem zdravlja vegetacije za poljoprivrednike. Da biste naučili više, pročitajte zračenje Zemlje Izvještaj za 2018. godinu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map