Blockchain rješenja za digitalnu valutu središnje banke

Što je digitalna valuta Središnje banke?

Digitalna valuta središnje banke (CBDC) digitalni je oblik novca središnje banke, koji je zakonsko sredstvo plaćanja stvoreno i potpomognuto središnjom bankom koja predstavlja potraživanje protiv središnje banke, a ne protiv komercijalne banke ili pružatelja usluga platnog prometa (PSP) . CBDC-om se upravlja na digitalnoj knjizi (koja može biti blockchain ili ne), ubrzavajući i povećavajući sigurnost plaćanja između banaka, institucija i pojedinaca. Prema nedavnom istraživanju koje je provela Banka za međunarodne nagodbe, više od 70% institucija aktivno istražuje i razvija dokaze o konceptu za CBDC. Tri su aspekta koja definiraju digitalnu valutu središnje banke:

 • Digitalna imovina. CBDC-ovi su digitalna imovina. Oni se vode u digitalnoj knjizi (distribuiranoj ili ne) koja djeluje kao jedini izvor istine.
 • Središnja banka podržala. CBDC zastupa potraživanja prema središnjoj banci, baš kao što to čine novčanice.
 • Centralna banka kontrolira. Opskrbu CBDC-om u potpunosti kontrolira i određuje središnja banka.

 

Vebinar na zahtjev

CBDC i stabilni novac

Na ovom webinaru s industrijskim stručnjacima naučit ćete osnove CBDC-a i potencijalne koristi, rizike i izazove za središnje banke i globalnu gospodarsku infrastrukturu.

Gledajte sadCBDC i stabilni novacIstaknuti bijeli papir

Središnje banke i budućnost digitalnog novca

Uvod u digitalne valute središnje banke (CBDC), njihove prednosti za plaćanja na malo i na veliko i predložena arhitektura za uspješnu implementaciju na Ethereumu.

Pročitajte bijeli papirSredišnje banke i budućnost digitalnog novcavlada bg mrakvlada bg mrak

“CBDC daju središnjim bankama alate usmjerene na budućnost kako bi im omogućili da monetarnu politiku provode na izravniji, inovativni način i prate tehnološke promjene.”

Joseph Lubin

Osnivač ConsenSys-a i suosnivač Ethereuma

Koji su slučajevi upotrebe CBDC-a?

CBDC se može stvoriti za maloprodaju i / ili veleprodaju. Iako se CBDC za maloprodaju odnosi na digitalnu verziju gotovine, veleprodaja CBDC odnosi se na novu infrastrukturu za međubankarska poravnanja. Središnje banke koje su isprobavale CBDC posebno su se usredotočile na brza, jeftina plaćanja. 

 • Maloprodaja. Maloprodajni CBDC koristi se za plaćanja između pojedinaca i poduzeća ili drugih pojedinaca, slično digitalnim novčanicama. Dnevni obujam maloprodajnih CBDC-a obično je veći od 100 000 000 transakcija.
 • Veleprodaja. Veleprodajni CBDC koristi se za olakšavanje međubankarskog poravnanja, tj. plaćanja između nekoliko banaka i drugih subjekata koji imaju račune u središnjoj banci. Dnevni obujam veleprodajnih CBDC-a obično je manji od 100.000 transakcija.

Koje su prednosti CBDC-a?

Financijska infrastruktura središnje banke trenutačno se suočava s brojnim izazovima, od skupog namirenja plaćanja do sve manje upotrebe novčanica i nedostatka financijskog pristupa za građane daleko od podružnica banaka. Studije su procijenile da su troškovi obračuna i namire vrijednosnih papira za središnje banke u zemljama G7 preko 50 milijardi dolara godišnje, velikim dijelom zahvaljujući resursima potrebnim za prijenos imovine i usklađivanje računa. Štoviše, današnji prekogranični sustavi plaćanja uključuju prijenos imovine i osjetljivih podataka o transakcijama kroz nekoliko različitih dopisnih banaka, izlažući institucije i pojedince riziku namire i operativnom riziku. 

CBDC temeljen na blockchainu rješava neučinkovitosti i ranjivosti u našoj trenutnoj infrastrukturi središnjeg bankarstva pojednostavljivanjem stvaranja sigurnog sustava plaćanja koji služi kao velika, decentralizirana klirinška kuća i registar imovine.

Prednosti maloprodajnog CBDC-a
 • Povećajte dostupnost. Digitalna valuta može se distribuirati na mobilnim uređajima, povećavajući pristup i upotrebljivost građanima koji su daleko od poslovnica banaka i ne mogu pristupiti fizičkoj gotovini. 
 • Pojednostaviti pomirenje. CBDC je izvorno digitalni i ne zahtijeva skupo i dugotrajno pomirenje koje je trenutno potrebno za e-trgovinu i prekogranična plaćanja..
 • Poticanje digitalnih inovacija. Softverski model zasnovan na platformi CBDC-a smanjuje prepreke ulasku za nova poduzeća u sektoru plaćanja, potičući konkurenciju i inovacije i gurajući financijske institucije prema globalizaciji usluga.
 • Poboljšati monetarnu politiku. CBDC daje središnjim bankama izravni utjecaj na novčanu masu, pojednostavljujući raspodjelu državnih naknada pojedincima i poboljšavajući kontrolu nad transakcijama za porezne kontrole. 
Prednosti veleprodajnog CBDC-a
 • Poboljšati međubankarsko poravnanje. Kroz rješenja za automatizaciju i decentralizirano netiranje, CBDC plaćanja odmah se podmiruju s drugim ugovornim stranama na osnovi pojedinačnog naloga, smanjujući rizik prekonoćne obrade i kolateralizacije.
 • Smanjen rizik druge ugovorne strane. CBDC ublažava kreditni rizik u prekograničnim platnim transakcijama omogućujući namiru plaćanja u odnosu na plaćanje za transfere u različitim valutama. 
 • Sudjelujte na tržištima digitalne imovine. Kako se pojačavaju tokenizirana tržišta imovine, bit će potrebna tokenizirana plaćanja. CBDC pruža veliku decentraliziranu klirinšku kuću i registar imovine koji pomažu u poticanju revolucije digitalne imovine.
 • Ostanite konkurentni. Iako su se troškovi prijenosa novca u stvarnom vremenu smanjili centraliziranim platformama poput SEPA-e u Europi, većina financijskih institucija naplaćuje kupcima iznad troškova. CBDC omogućuje krajnjim korisnicima da imaju koristi od pojednostavljene bankarske infrastrukture i osigurava da središnje banke održavaju ulogu u međubankarskom poravnanju usred šireg usvajanja stabilcoin tehnologije.

CBDC projekti ConsenSysa

Pričuvna australska banka surađuje s Commonwealth Bank National Australia Bank ConsenSys amp Perpetual na veleprodajnom CBDC projektuAustralska rezervna banka surađuje s Commonwealth bankom, National Australia Bank, ConsenSys & Trajno o veleprodajnom CBDC projektuBanka Tajlanda za projekt CBDC izabrala je ConsenSys za tehnološkog partneraAustralska rezervna banka surađuje s Commonwealth bankom, National Australia Bank, ConsenSys & Trajno o veleprodajnom CBDC projektuBanka Tajlanda za projekt CBDC izabrala je ConsenSys za tehnološkog partneraBanka Tajlanda za projekt CBDC izabrala je ConsenSys za tehnološkog partneraConsenSys odabrao Societe Generale Forge za pružanje tehnologije i stručnosti za svoje eksperimente s digitalnom valutom središnje bankeConsenSys odabrao Societe Generale – Forge za pružanje tehnologije i stručnosti za svoje eksperimente s digitalnom valutom središnje bankeConsenSys izabralo Hong Kong Monetarno tijelo za vođenje druge faze projekta Inthanon LionRockConsenSys odabrao Societe Generale – Forge za pružanje tehnologije i stručnosti za svoje eksperimente s digitalnom valutom središnje bankeConsenSys izabralo Hong Kong Monetarno tijelo za vođenje druge faze projekta Inthanon LionRockConsenSys odabralo monetarno tijelo Hong Konga za vođenje druge faze projekta Inthanon-LionRock

Zašto Blockchain i Ethereum za CBDC

Blockchain tehnologija donosi jedinstvene prednosti CBDC-u. Ethereum je posebno proizvodno najspremniji blockchain koji podržava CBDC zahtjeve u pogledu skalabilnosti i privatnosti.

 • Povjerenje u sustav. CBDC zasnovan na blockchainu omogućuje središnjim bankama kontrolu valute, a istovremeno štiti privatnost i neovisnost CBDC-ove upotrebe za krajnje korisnike. Vjerujemo da je presudno da korisnici ne budu zaključani putem posrednika kako bi imali povjerenja u CBDC i koristili ga.
 • Programabilnost. CBDC pravila mogu se čvrsto kodirati u protokol kako bi se olakšala usklađenost, tj. Pragovi novčanika ili pristup sustavu treće strane.
 • Dostupnost podataka. Distribuirani sustavi kao što su blockchains osiguravaju dostupnost i elastičnost podataka, uz povjerenje i transparentnost oko povijesti transakcija. Ethereum je dokazao svoj kapacitet za podršku vrlo velikim mrežama s 10k + čvorova i stotinama tisuća korisnika.
 • Inovacija. CBDC temeljen na blockchainu koristi od inovativnih proizvoda i usluga koji se grade u čitavom blockchain ekosustavu otvorenog koda, uključujući novčane novčanike, kriptografiju s nultim znanjem i decentralizirano financiranje. Ethereum je najveći blockchain ekosustav na svijetu, s preko 350 000 programera.

Za dublje ronjenje o jedinstvenim prednostima Ethereuma za rješenja za blockchain poduzeća pročitajte naš Uvod u Enterprise Ethereum.

Tradicionalni bankarski sustav

tradicionalno bankarstvo

 

CBDC sustav plaćanja

istaknuto cdbc bankarstvo

Studije slučaja CBDC-a i Blockchain plaćanja

ConsenSys udružio se s vodećim institucijama širom svijeta kako bi pokrenuo CDBC-ove koji poboljšavaju financijski pristup, ubrzavaju namiru i povećavaju sigurnost transakcija.

 • Nagodba međubankarskog plaćanja Južnoafričke rezervne bankeProjekt Khokha
  Južnoafrička pričuvna banka: Međubankovno poravnanje

  SARB se udružio s ConsenSys Solutions i Adharom kako bi stvorio međubankarski sustav zasnovan na blockchainu koji je obrađivao tipični dnevni opseg plaćanja s potpunom povjerljivošću i konačnošću u rekordnom vremenu..

  Pročitajte studiju slučaja

 • Monetarna uprava Singapura bruto poravnanja u stvarnom vremenuProjekt Ubin
  Monetarna uprava Singapura: bruto poravnanje u stvarnom vremenu

  MAS se udružio s ConsenSys Solutions i konzorcijem financijskih institucija kako bi tokenizirao singapurski dolar za dnevne međubankarske transakcije i postigao potpunu privatnost transakcija i konačnost namire.

  Pročitajte studiju slučaja

 • UnionBank pokreće financijsku uključenost na FilipinimaProjekt i2i
  UnionBank: Poticanje financijske uključenosti na Filipinima

  Uz podršku BSP-a, UnionBank i ConsenSys Solutions implementirali su Ethereum blockchain kako bi stvorili decentraliziranu, isplativu, platnu platformu za plaćanje između banaka u stvarnom vremenu.

  Pročitajte studiju slučaja

Rješenja ConsenSys

Započnite već danas

ConsenSys nudi najsigurnije, skalabilne i najjednostavnije platforme za pokretanje poslovnih blockchain rješenja. Naša infrastruktura i proizvodi na aplikacijskom sloju pomažu vam da lako integrirate blockchain u svoj paket softvera i upravljate digitalnim sredstvima kako biste mogli implementirati uspješan CBDC u širokom opsegu. 

Povežite se s našim stručnjacimaZapočnite već danas

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map