30 Tehnički čimbenici platforme Blockchain

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ObjašnjeniDogađaji i konferencijePressBilteni

Pretplatite se na naše obavijesti.

Email adresa

Poštujemo vašu privatnost

Blockchain HomeBlogEnterprise

30 Tehnički čimbenici platforme Blockchain

Ključni tehnički aspekti koje treba uzeti u obzir pri odabiru blockchain platforme za vaš poslovni slučaj. By Clemens Wan, 5. ožujka 2020. Objavljeno 5. ožujka 2020.

2

Clemens Wan je arhitekt rješenja u tvrtki ConsenSys. Piše popise s 30 seelemons.com.

Ako vaš odabir blockchain platforme ima manje veze s poslovnim čimbenicima (pogledajte 30 poslovnih čimbenika Blockchain Platform), tada možda tražite neke od tehničkih aspekata vašeg slučaja upotrebe. Ovaj popis od 30 prolazi kroz pitanja specifična za blockchain koja bi vam trebala biti na prvom mjestu prilikom provjere platforme.

DevOps / Network / Deployment / Protocol

 1. Fleksibilnost implementacije blokchain sloja – Ima li platforma javnu instancu? Dopušteno? Privatna? Hibrid?
 2. Optimalan broj čvorova – Koliko čvorova je potrebno za podršku mreži? Po jedan za svakog člana? Mogu li komunicirati s mrežom bez pokretanja čvora?
 3. Kontejnerizacija – Može li se platforma dockerizirati i rasporediti putem Kubernetesa?
 4. Sloj upravljanja mrežnim identitetom – Kako se upravlja dozvolama za čvorove i pojedince? Postoje li ograničenja za super korisnike? Postoji li izvorna mrežna karta svih strana u mreži (npr. DNS-slična usluga – ENS u Ethereumu)?
 5. Mehanizam konsenzusa – temelji li se sustav na dokazima o radu? Dokaz uloga? Dokaz o ovlaštenju? Dokaz proteklog vremena? O tome vjerojatno odlučuju postavke upravljanja i entiteti na temelju onoga što je najučinkovitije za vaš slučaj upotrebe.
 6. Razmjena poruka između organizacija – Postoje li zasebni slojevi za privatne poruke? Je li ovo zasnovano na AMQP-u? RabbitMQ? XMPP? Sigurni Scuttlebutt?
 7. Metodologija obrade transakcija – Koji se redoslijed aktivnosti događa u smislu obrade transakcija? Kada protokol naređuje, provjerava i izvršava transakcije? U Ethereumu se TX-ovi šalju valjanim čvorovima koji poredaju / provjeravaju prije izvršavanja i distribucije “ispravnog” bloka. U Cordi se TX-i pojedinačno provjeravaju potrebom poznavanja čvorova kroz Flow Flow Framework sve dok ga javni bilježnik ne potpiše i ne distribuira..
 8. Kriptografija – Koje se knjižnice koriste i podržavaju raspršivačima i potpisima? (npr. secp256k1 za Ethereum)
 9. Priključljivost kriptografije – Mogu li određeni čvorovi odlučiti koristiti drugu kripto knjižnicu na temelju svojih regionalnih sigurnosnih pravila? (npr. usklađenost s NIST-om)
 10. Tehnike dijeljenja datoteka – Svaka digitalna imovina mora biti nekako zakonski usidrena kroz organizaciju koja je pod njenim skrbništvom ili pravni dokument / proza ​​navedeni u zakoniku. Kako se datoteke dijele između organizacija s platformom? Jesu li spremljeni na istoj platformi? Podržavaju li se slično?
 11. Pravno sidrenje – Postoji li u protokolu ugrađena pravna proza ​​ili provedba pravnih dokumenata (npr. OpenLaw)?
 12. Nevidljivo u odnosu na neovlašteno ometanje – Može li netko promijeniti stanje vašeg lokalnog čvora i njegovu povijest? Kad bi se transakcija ili stanje nekako uklonili, bi li sve to bilo neusklađeno? Mogu li referentni povijesni podaci izmijeniti ili izbrisati te se s njima složiti?
 13. Oporavak transakcije – Kako čvor oporavlja transakcije? Ako vaše transakcije nisu u potpunosti distribuirane svim stranama, koji su mehanizmi preuzimanja najnovije dogovorene verzije?
 14. DAO sposobnost – Postoje li primjeri dapps-a koji apstrahiraju odgovornost upravljanja? Ovo može biti korisno za ponovnu upotrebu mreže za održavanje glasovanja i upravljanja.

Iskustvo programera / aplikacije za vrh stoga

 1. Odgovornost za prijavu – O čemu trebate brinuti kada izrađujete svoju aplikaciju za top stack (dapp)? Morate li hostirati vlastiti čvor? Jeste li odgovorni i za postavljanje dapp-ovih odgovarajućih web poslužitelja i sučelja? Kako će vaši korisnici platiti vašu aplikaciju?
 2. Uvođenje Dapp sloja – Na temelju dozvola, kako se pametni ugovori postavljaju u mrežu? Od strane pojedinca (npr. Adresa s bijele liste)? Čvorom (npr. LEI-jev identitet)? Registrirani entitet (npr. Poslovna mreža dodana u mrežu)? Davatelj infrastrukture (npr. Kaleido Marketplace)? Trebate li dozvole na razini čvora za postavljanje?
 3. Pametni jezici ugovora – Na kojem je jeziku napisan pametni ugovor? Je li testirano? Ima li dobru zajednicu?
 4. Biblioteke i standardi pametnih ugovora – Postoje li dogovorene sigurne knjižnice / funkcije (npr. OpenZeppelin) koje se održavaju i revidiraju? Postoje li široko dogovorene implementacije funkcija usklađenih sa standardima (npr. ERC-20, ERC-721, itd.)?
 5. Pametna nadogradnja za ugovor – Kako se ažuriraju aplikacije? Postoje li dobro definirani obrasci nadogradnje koda pametnog ugovora?
 6. Pristup referentnim i tržišnim podacima – Unutar mreže, koji se dostupni proroci mogu pozvati da bi se dobili potrebni podaci za izvršavanje pokrenute akcije?
 7. Preporučeno upravljanje identitetom pojedinaca – Inzistiraju li parovi i adrese javnih / privatnih ključeva i adresa prirodno da pojedinci drže vlastite ključeve? Ili se to realno pretpostavlja da će ih posrednici ugostiti u vaše ime, a upravljanje računima rasporediti prema željama klijenta?
 8. Interop u aplikacijama ili mrežama – Može li dapp nazvati drugog dapp-a? Može li referentne informacije o mreži / bočnom lancu s privezane mreže?

Korisnička kontrola / izvedba / privatnost

 1. Izvedba obrade transakcija – Koliko brzo možete staviti transakcije u redove čekanja, obraditi ih (u skupinama / blokovima) i osigurati da se red očisti uz obavijest o “spremljenom”?
 2. Skalabilnost obrade transakcija – Je li sustav dizajniran s modularno skalabilnom (vodoravno ili okomito) za podršku većim brzinama obrade?
 3. Istodobne promjene – Postoje li prepreke za višestruko ažuriranje istog ugovora ili ravnoteže prije nego što se sredstvo u potpunosti promijeni?
 4. Izvedba distribucije transakcija – Kada se vaša transakcija ažurira svim stranama? Je li to kada se blok obrađuje? Nakon 6 dubina blokova? Nakon završetka protoka i potpisa svih strana?
 5. Višenavojnost – Mogu li se vaša obrada transakcija i konsenzus višestruko povezati ili podijeliti na više sudionika mreže, a da se i dalje slažu oko istog zlatnog izvora? Podijelite li različite vrste smaknuća?
 6. Mehanizmi privatnosti za prikrivanje polja – Možete li dijeliti određena polja mehanizma za pohranu podataka samo sa određenim korisnicima? Možete li pokrenuti poslovnu logiku koja uspoređuje vrijednosti polja bez otkrivanja podataka (npr. Aztec i ZKsnarks)?
 7. Mehanizmi privatnosti za primatelje (povjerljivost) – Možete li automatski rotirati javne ključeve tako da krajnji korisnik kojem šaljete podatke nije moguće razriješiti na poznati identitet?
 8. Mehanizmi privatnosti za pošiljatelje (obrasci prometa transakcija) – Možete li podijeliti transakciju sa svim stranama u slučajevima kada želite da je vide samo vaše identificirane strane?
Posavjetujte se s našim blockchain stručnjacima

Naš globalni tim za rješenja nudi blockchain obuku, strateško savjetovanje, usluge implementacije i mogućnosti partnerstva. Kontaktirajte nas s biltenima Pretplatite se na naš bilten za najnovije vijesti o Ethereumu, rješenja za poduzeća, resurse za programere i još mnogo toga. Adresa e-pošte Ekskluzivni sadržajCjelovit vodič za Blockchain poslovne mrežeVodič

Cjelovit vodič za Blockchain poslovne mreže

Uvod u tokenizacijuWebinar

Uvod u tokenizaciju

Budućnost financija Digitalna imovina i DeFiWebinar

Budućnost financija: digitalna imovina i DeFi

Što je Enterprise EthereumWebinar

Što je Enterprise Ethereum?

Središnje banke i budućnost novcaBijeli papir

Središnje banke i budućnost novca

Komgo Blockchain za robne trgovinske financijeSlučaj Stud

Komgo: Blockchain za financiranje robne trgovine

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map