2019. bila je godina DeFi-a (i zašto će i 2020. biti previše)

blog 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ObjašnjeniDogađaji i konferencijePressBilteni

Pretplatite se na naše obavijesti.

Email adresa

Poštujemo vašu privatnost

PočetnaBlogVijesti

2019. bila je godina DeFi-a (i zašto će i 2020. biti previše)

Kako će Ethereum stvoriti otvoreni financijski sustav s novom financijskom imovinom i protokolima. napisao Mason Nystrom, 5. prosinca 2019. Objavljeno 5. prosinca 2019

2019. godina DeFi-a

Do sada se u priči o blockchainu svaka godina može destilirati na jedan sveobuhvatan trend. 2009. narativ je bio Bitcoin. U 2015. godini Ethereum. 2017. donijela je svjetsku početnu ponudu kovanica. Odgovor za 2019. je nepogrešiv: decentralizirano financijsko kretanje bilo je daleko najučinkovitiji trend u kripto i blockchain ekosustavu. 

Googleove pretrage za “decentraliziranim financijama” porasle su za 273% u 2019. u odnosu na 2018., prema našem SEO savjetnica: Victoria Olsina.

Da bismo razumjeli zašto je 2019. bila godina DeFi-a, razmotrimo što otvoreni financijski pokret čini tako revolucionarnim i ispitajmo korake koje je fenomen napravio prema stvaranju otvorenog financijskog sustava. 

Definiranje DeFi

Otvorene financije – ili decentralizirane financije – odnose se na promjenu paradigme sa današnjeg zatvorenog financijskog sustava prema otvorenoj financijskoj ekonomiji koja se temelji na otvorenim protokolima koji su interoperabilni, programabilni i komponibilni. 

Kako se kripto ekosustav želi širiti, pojam Otvorene financije preciznije opisuje namjeravano odredište, jer Ethereum stvara novo lančano gospodarstvo koje se integrira s trenutnim financijskim sustavima. Otvorene financije nisu u stvaranju novog sustava od nule, već u demokratizaciji postojećeg sustava i postizanju njegove pravičnosti korištenjem otvorenih protokola i transparentnih podataka. 

Svojstva otvorenih financija

Interoperabilan

Trenutni financijski sustav sastoji se od ograđenih vrtova s ​​ograničenom prijenosnošću ili dvosmjernim pristupom. Tamo gdje je interoperabilnost moguća, njome upravljaju posrednici i tražitelji stanarine. Otvorene financije definiraju platforme koje mogu surađivati ​​uz određeni stupanj transparentnosti s funkcijama koje se međusobno nadopunjuju.

Programabilno

Bitcoin je revolucionirao novac. Ethereum je omogućio nove vrste financijskih instrumenata i imovine koji su prilagodljiviji od postojećih proizvoda i usluga. Digitalna imovina i vrijednosni papiri otvorit će novo doba financijskih mehanizama i rasta.   

Sastavljiv

Mnogima su omiljena igračka iz djetinjstva odrastanja Legos, s kojima je ono što možete izgraditi ograničeno samo vašom maštom. Sastavljivost se odnosi na koncept da se nešto može odabrati i sastaviti u više kombinacija (tj. Legos). Ethereum je pokazao vrijednost komponiranosti, jer je već postao protokol za druge protokole kao što su Maker, UMA, Augur, Compound i mnogi drugi. 

Kriteriji otvorene financijske ekonomije 

Svaki financijski sustav zahtijeva brojne osobine da bi postao ekonomski motor, ali prvo moramo definirati te kriterije. Postoji nekoliko općeprihvaćenih karakteristika koje čine bilo koji ekonomski sustav. 

Funkcionalni financijski sustav sadrži globalna, učinkovita tržišta koja omogućuju: 

  • Sposobnost zajmoprimca i zajmodavca da prenose kapital
  • Proces razmjene i trgovanja (tj. Derivata) s potrebnom likvidnošću
  • Sredstva za kretanje, spremanje, formuliranje i raspodjelu kapitala za pojedince / investitore
  • Sposobnost nadoknađivanja i upravljanja rizikom
  • I pruža regulatornu zaštitu za investitore i pojedince

Dakle, novi otvoreni financijski sustav mora udovoljavati tim svojstvima, uklanjajući tipične posrednike ili centralizirane točke kontrole. Ispitajmo gornje karakteristike i njihovu usporedbu s ekosustavom Ethereum. 

Zaduživanje & Kreditiranje

Da bi financijski sustav zajmoprimcima omogućio prikladnu tržišnu likvidnost, potrebni su zajmodavci – a za dobivanje zajmodavaca sustav zahtijeva zajmoprimce. Piletina, upoznaj jaje. Ovaj se problem u početku rješava nagađanjem. Crypto, koja je špekulativna klasa imovine, uspio je stvoriti nekoliko zanimljivih protokola posudbe i posudbe. 

MakerDAO je prvi protokol koji je stvorio sredstvo pomoću kojeg bi pojedinci mogli nastaviti špekulirati kroz kolateralizaciju. Iako su trezori MakerDAO (ranije nazvani CDP) omogućili korisnicima da posuđuju dai koristeći eter kao kolateral, novi protokoli posudbe i posuđivanja dominirali su velikim dijelom kripto narativa za 2019. Compound i Fulcrum stvaraju bazene kapitala koji korisnicima omogućuje posuđivanje ili posudbu kriptoaseta, uključujući dai, USDC (Coinbaseov stabilnicoin), eter i još mnogo toga.   

Dharma prvotno se natjecao s Compoundom, a sada koristi Compoundov protokol kako bi svojim kupcima pružio najbolju moguću kamatnu stopu. Dharma to postiže svojim “pametnim novčanikom” koji automatski polaže sredstva kupaca u protokol Compound. 

Nedavno je uspješno dovršena MakerDAO-ova dugo očekivana nadogradnja s jednokratnog dai (Sai) na višestrani dai (MCD). Nadogradnja Maker protokola također je došla s novom stopom dai štednje (DSR), koja pruža interes pojedincima koji svoj dai drže u Maker protokolu. Kratkoročno, DSR je pametni ugovor koji se može integrirati u bilo koju drugu razmjenu i može postati osnovna kamatna stopa za kripto DeFi prostor. 

Dugoročno i u najkvalitetnijim okolnostima, DSR može postati bespovjerljiva stopa štednje slična onoj kako trezorski zapisi djeluju kao stopa bez rizika. Razlika između bez povjerenja i bez rizika suptilna je, ali ipak različita. Iako Makerov protokol dolazi s elementima rizika kao što je rizik pametnog ugovora, on ne zahtijeva povjerenje niti jednog entiteta (protokolom upravljaju nositelji MKR tokena). Uklanjanje oslanjanja na velike organizacije, uključujući vladu, moćan je alat za smanjenje sistemskog rizika. 

Ovi različiti protokoli pokazuju moć komponiranja: 1) Dharma pruža otvorenu platformu 2) iskorištavanjem otvorenog protokola Compound-a, 3) koji pretežno posuđuje i posuđuje dai stablecoin stvoren protokolom MakerDAO, 4) sve na vrhu Ethereuma. Bum. 

Razmjena i trgovanje

Financijski sustavi djeluju na otvorenim tržištima i zahtijevaju robusne mehanizme za trgovanje i prijenos vrijednosti. Pejzaž trgovanja 2019. bio je prvenstveno dominiralo nekoliko velikih igrača, pretežno Coinbase, Kraken, Gemini, Bitstamp, Bitfinex i Binance. 

Protekle godine prikazane kripto burze pripremljene su da postanu korisničko sučelje za ulaganje, trgovanje i druge aktivnosti. Većina glavnih burzi ponudila je na desetke novih trgovačkih parova i razvila nove proizvode ili usluge poput mobilnih novčanika, obrazovnih alata i token proizvoda. Slično ljepljivosti Apple proizvoda, kupci kriptoa vjerojatno će ostati vjerni jednoj ili dvije kripto burze zbog dugotrajnog procesa ukrcavanja i želje ljudi da čuvaju imovinu na jednom mjestu. 

Značajno je da se nekoliko razmjena odlučilo usredotočiti na hvatanje institucionalnih klijenata, izgradnju skrbničkih rješenja ili stjecanje potrebna infrastruktura. Iako je centralizirano trgovanje široko popularno (i profitabilno), to nije sasvim novo financijsko gospodarstvo koje se većina kripto entuzijasta i poduzetnika nada postići. 

Otkaži nastao ove godine kao prelazak na decentraliziranu razmjenu (DEX) za trgovanje kriptovalutama na isprekidan način. Otkaži izvijestio obim trgovine preko 8 milijuna američkih dolara u dvadeset i četiri razdoblja u studenom 2019. Trenutno otkažite čini 33% sve količine DEX-a koja premašuje IDEX i Kyber. Još jedna decentralizirana razmjena dYdX razvio platformu koja kombinira trgovanje, posuđivanje i pozajmljivanje. DYdX DEX agregira spot cijene i posuđuje likvidnost na više burzi za svoje korisnike. Binance također nudi kupcima mogućnosti posudbe na svojoj centraliziranoj burzi. 

Inicijalne ponude za razmjenu (IEO) bili su nevjerojatno popularni u prvoj polovici 2019. godine, gdje je centralizirana razmjena poslužila kao platforma za prodaju tokena. U osnovi, Burza djeluje kao vratar za prodaju ovih tokena i samo provjereni kupci smiju sudjelovati. Prodaja tokena obično se provodila pomoću tokena burze kao što je Binance Coin (BNB) koji nudi smanjene naknade za trgovanje i dionice poput otkupa u kojima sagorevaju tokene kako bi učinkovito povećali cijenu za vlasnike. A izvješće by Token Insights na polovici 2019. godine otkrio je početni hype IEO-a tijekom prvih nekoliko mjeseci 2019. prije nego što je polako nestajao u popularnosti. Iako su IEO-ovi, ICO-ovi i STO-ovi (ponude sigurnosnih tokena) imali popriličan udio u prevarama i zlouporabama, sposobnost prikupljanja kapitala neophodan je alat za bilo koji financijski sustav. 

Ulaganje i raspodjela kapitala

U definiciji izloženoj na početku također je bila prisutna sposobnost formuliranja kapitala i premještanja novca. Ethereum je uglavnom riješio ova dva problema kroz prvo prenošenje putem etera i drugo putem sigurnosnih ili token ponuda kao što je gore spomenuto. 

Ulaganje u kriptoasetove sigurno se razvijalo tijekom 2019. godine i nastavit će se širiti u narednim godinama. Špekulacije su i dalje najistaknutiji slučaj korištenja kriptovaluta, međutim, mnogi pojedinci ovu osobinu doživljavaju kao potpuno negativnu. Alati i mehanizmi za špekulacije vitalna su komponenta svake nove klase imovine, posebno imovine čiji je cilj biti osnova otvorenog financijskog sustava. Jedan od najvažnijih i nakon toga najtežih aspekata stvaranja novog financijskog sustava je stvaranje potrebne likvidnosti potrebne za učinkovito ulaganje. 

Likvidnost je sposobnost investitora da bilo koju imovinu brzo pretvori u gotovinu. Izraz se također odnosi na sposobnost pojedinca da kupi ili proda financijski instrument bez utjecaja na cijenu imovine. To je očito nevjerojatno teško kada vrijednost cijele kriptoekonomije vrijedi manje od 200 milijardi dolara u vrijeme ovog eseja. Visoko likvidna imovina sastoji se od bilijuna dolara ukupne vrijednosti što olakšava kupnju ili prodaju bilo koje dane imovine. Šest najvećih svjetskih tvrtki ima tržišnu vrijednost tri puta veće nego tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta. 

Što kažeš na Ostala imovina:

  • Zlato: 7 bilijuna. 
  • Tržišta dionica: 70 bilijuna. 
  • Globalni dug: Preko 200 bilijuna. 

I sveti gral, derivati: preko 550 bilijuna. Fjučersi, opcije, zamjene i drugi ugovori između pojedinaca na temelju rezultata imovine, indeksa ili entiteta. 

Pa, kako nova klasa imovine privlači likvidnost? Dopuštanjem bilo kome da stvara i trguje imovinom koja se ne trguje nigdje drugdje. Najbolji dio je što Ethereum doslovno omogućuje entitetima ili pojedincima izgradnju novih financijskih instrumenata i proizvoda što će biti jedna od najvećih financijskih eksplozija u našem životu. 

Jedan od kritičnih aspekata je da su ti protokoli otvoreni. UMA stvara platformu izvedenica koja pruža standardizirane ugovore za financijske proizvode. Synthetix je protokol koji omogućuje stvaranje i izdavanje sintetičke imovine kao što su kriptovalute, fiat valute i robe. Sintetička imovina i derivati ​​osigurani protokolima otvorenog koda stvorit će vrijednost za investitore koji se žele zaštititi od rizika, diverzificirati raspodjelu kapitala i pronaći mehanizme za povećanje povrata ulaganja. Vrste derivata beskrajne su za tradicionalne i kriptoasetove. Već postoje preko desetak varijacija Daija koji su stvoreni drugim DeFi protokolima. 

Ulog

Ulog sve više postaje metoda raspoređivanja kapitala. Koncept ulaganja pojavio se usporedo s rastom kripto mreža, posebno dokaza o ulozima blokova. Ulog je širok pojam, ali se često odnosi na mehanizam kojim pojedinci moraju kapitalno potkrijepiti svoje uvjerenje u akciji. Numeraijev turnir u predviđanju dionica zahtijeva da znanstvenici podataka svoja predviđanja ulože u svoj kapital (NMR tokeni). Zatim se znanstvenici podataka nagrađuju na temelju točnosti svojih predviđanja i količine kapitala koji su uložili. Što je više uvjerenja, to je pojedinac spremniji na ulog. 

Za ostale modele klađenja za blockchain mreže, poput Ethereuma, bit će potrebno 32 ETH za sudjelovanje u provjeri bloka. Ako pojedinac postupa u lošoj vjeri, protokol će zaplijeniti njegov uloženi kapital. Razni dokazi blockchain-a kao što su Cosmos i Tezos imaju druge modele ulaganja s jedinstvenim svojstvima, uključujući upravljanje (npr. Glasovanje) i nagrade. 

Uz sve veću popularnost protokola zajma i uloga, tvrtke žele pomoći pojedincima u upravljanju njihovim kapitalom i operacijama ulaganja. Coinbase ulaže Tezos u ime kupaca i nagrade polaže izravno na račune kupaca. Mnoge su burze počele nuditi slične proizvode ili će ih imati u bliskoj budućnosti.

Sljedeći pristup ulaganju ulaganja bio je putem skrbnika koji nisu devizni poput Uloženo i Atlas koji pružaju ulog kao uslugu za pojedince. Iako centralizirane razmjene imaju mogućnost ponuditi ovu značajku za svoje postojeće korisnike, specijalizirane usluge možda će moći zauzeti postotak tržišnog udjela ako su pojedinci više zainteresirani za aktivno upravljanje određenom kripto mrežom u odnosu na jednostavno zarađivanje nagrada. Moguće je da će protokoli posudbe i posudbe poput Compounda na kraju ponuditi ulog kao značajku usluge. Više razmjena i aplikacija ponudit će usluge ulaganja u 2020. godini zbog prelaska Ethereuma prema dokazima o udjelu, kao i pokretanja nekoliko PoS blockchaina. 

Upravljanje rizicima i regulatorne zaštite

Upravljanje rizicima i regulatorna zaštita doduše su manje robusne od prethodnih kategorija u Ethereumu i kripto-krijumčarenju u cjelini. Općenito, Ethereum ublažava neke čimbenike rizika trenutnog financijskog sustava koji proizlaze iz neprozirnih informacija, posrednika, vlasničkih sustava i manje učinkovite socijalne koordinacije (npr. Povjerenje). Međutim, Ethereum trenutno dolazi sa svojim nizom kompromisa koji proizlaze iz tehnologije koja se brzo razvija, poput pametnih ugovora koji se mogu dizajnirati s pogreškama ili manipulirati ako nisu ispravno stvoreni. Nadalje, rizik osiguranja, rizici likvidnosti i nijansiranije značajke kripto mreža čine otvorene financije složenima iz perspektive upravljanja rizicima. 

ConsenSys Codefijeva DeFi ocjena je detaljnije izložio mnoge od ovih čimbenika rizika. DeFi je prostor u Ethereumu koji brzo raste i protekla je godina dovela mnoga od ovih pitanja u središte pozornosti jer tvrtke, pojedinci i programeri sada nastoje minimizirati ove čimbenike rizika. Naravno, rješenja i novi poslovni modeli pomoći će u uklanjanju ili barem smanjenju nekih od ovih problema, iako to može potrajati. 

S regulatorne strane stvari idu nabolje, ali uglavnom je pričekati i vidjeti što SEC, CFTC i druga globalna regulatorna tijela kažu o kriptoassetima. U 2019. godini regulatorna je jasnoća za kriptoasete u pogledu trgovanja, izdavanja i upotrebe poboljšana i postala više definirana. Međutim, još uvijek postoje stotine nijansiranih pitanja koja trebaju odgovore, a nakon toga i deseci zakona koji će biti potrebni prije nego što je moguće široko usvajanje. Volatilne cijene kriptokripcija i ulazak velikih multinacionalnih tvrtki poput Facebooka neprestano dovode središnju pozornicu regulacije kriptoasseta. 

Nove kategorije za novu financijsku ekonomiju 

Inovativne tehnologije stvaraju nove ili mijenjaju postojeće poslovne modele za stvaranje dobiti i ulaganja. Internet je omogućio učinkovitije financiranje putem web lokacija poput GoFundMe, Kickstarter i Indiegogo. StockX stvorio je robusno tržište za tenisice koje povećavaju likvidnost i vrijednost za kolekcionare. 

Nova tržišta 

Iako nisu nužni uvjet za financijski sustav, nova tržišta otvaraju potencijal za daljnje upravljanje i zaštitu od vrsta rizika. Tržišta predviđanja i tržišta informacija jedan su primjer kada tisuće pojedinaca mogu iskoristiti svoje znanje kolektivno ili neovisno. Na primjer, Augurovo tržište predviđanja koristi se za klađenje na ishode izbora koji bi se s vremenom mogli pokazati nevjerojatno vrijednima jer organizacije širom svijeta žele razumjeti vjerojatnost političkih ishoda. 

Numeraijeve Brisanje protokol pruža tržište podataka na kojem pojedinci mogu koristiti svoje specifično znanje za prodaju predviđanja ili informacija o svijetu koje su transparentne i izvršne po ugovoru. 

Sljedeći aspekt klađenja je lutrija za koju svi znamo da se ne isplati igrati. Međutim, PoolTogether stvorio je novu “lutriju bez gubitaka” koja koristi ostale protokole otvorenih financija. Na primjer, PoolTogether omogućava svima da kupe lutrijske listiće u dai, a zatim se prihod zadržava u Compoundu (generira kamate) određeno vrijeme (tjedan, mjesec, godina). Pobjednik u lutriji dobiva kombinirane kamate prikupljene od svih udruženih fondova, a svi ostali (gubitnici) dobivaju svoj izvorni novac natrag. Zanimljivi novi mehanizmi kockanja poput ovog mogu smanjiti negativne ishode koje pojedinci dobivaju tradicionalnom lutrijom. Još važnije, ovo je još jednom savršen primjer kako se otvoreni protokoli i aplikacije mogu iskoristiti za stvaranje nečeg novog.  

Stablecoins 

Stablecoins su kriptoaseti koji održavaju stabilnu vrijednost u odnosu na ciljanu cijenu (npr. Američki dolar). Postoji više kategorija stabilnih kovanica koje su se pojavile tijekom posljednje dvije godine. MakerDAO je stvorio Dai. Facebook se priprema za Vagu. Walmart se priprema za novčić Walmart. Coinbase je izdao USDC, koji je dostupan u preko 80 zemalja. Binance je nedavno najavio Veneru. JP Morgan stvorio je digitalnu imovinu za namiru transakcija između institucionalnih klijenata. Međunarodni monetarni fond izjavio je da “Stablecoins predstavljaju prijetnju bankarstvu i gotovini.” 

Svaka od ovih organizacija ide određenim putem do usvajanja stablecoina. MakerDAO nastoji preoblikovati financijski sustav i stvoriti stabilniju kriptovalutu. Facebook želi postati tvrtka za plaćanja koja koristi njihovu moć na društvenim mrežama. JP Morgan i druge banke pokušavaju povećati operativnu učinkovitost. USDC se koristi kao trgovinski par za kriptoasete, a odnedavno i u protokolima pozajmljivanja i posudbe. Walmart će vjerojatno koristiti svoj stablecoin kao nadogradnju na bodove lojalnosti. Svaki od ovih putova prema uobičajenom usvajanju malo se razlikuje i bit će zanimljivo promatrati koja se metoda pokazuje najučinkovitijom. 

Kratkoročno, fiat-kolateralizirani stabilkovanci dominirat će jer rješavaju različite probleme s našim trenutnim sustavom: cijenu, doseg, brzinu i otvorenost. Stablecoins kao digitalne valute nude gotovo trenutne transfere po nižim troškovima bilo gdje u svijetu. Digitalne valute mogu se programirati, pratiti i ugrađivati ​​u digitalne aplikacije. Stabilni novci s koalicijom Fiat mogu postati izvorni za društvene medije i potencijalno dosegnuti milijune ljudi koji nikada nisu imali pristup tradicionalnim financijskim uslugama. Taj su pokret već katalizirali Venmo, WeChat, Apple i druge tvrtke širom svijeta. 

Stabilnim kovanicama koje nisu kolateralizirane vjerojatno će trebati više vremena za široko usvajanje, jer zahtijeva mentalni pomak ka ponovnoj zamišljanju vrijednosti. Novi oblici novca i njihovo usvajanje uvelike će ovisiti o sposobnosti da se koriste kao skladište vrijednosti i kao sredstvo plaćanja / sredstvo razmjene. Ethereum je postao defacto kolateral koji podržava mnoge postojeće otvorene financijske protokole. Kako sve više protokola izdaje nove derivate i vrijednosne papire, oni također mogu pokušati koristiti Ethereum kao kolateral koji dodatno cementira Ethereum u središtu otvorenih financija. 

Pogled prema 2020 

Jasno je da se Ethereum etablirao kao protokol koji će postati temelj nove financijske ekonomije. U 2020. godini, nove i postojeće tvrtke razvit će se uz protokole zaduživanja i pozajmljivanja koji će poboljšati učinkovitost i graditi nove proizvode. Neki od njih su već stvoreni, kao npr Besposlen i Stakedov robo-savjetnik za stvaranje prinosa. Tijekom sljedeće godine razvit će se još.

Kripto tvrtke povećavaju svoje mogućnosti kako bi olakšale bolju trgovinu, kao i nove proizvode i usluge. Coinbase i Binance nastavit će svoje brzo širenje akvizicijama i izdanjima proizvoda. Nadam se da će decentralizirane razmjene postati jednostavnije za prosječnog korisnika i možda mobilnog korisnika. 

Doći će do eksplozije sintetičke imovine i novih derivata što će stvoriti desetke milijuna vrijednosti u 2020. i na kraju milijarde vrijednosti. Neki će biti sranje (doslovno), dok će drugi biti novi i novi. Kontinuirano se razvijaju novi financijski proizvodi i instrumenti koji će potaknuti daljnju likvidnost i potencijalnu dobit za investitore. 

Špekulacije će rasti i tijekom 2020. godine kako će se kriptoaseti razvijati dodavanjem novijih kategorija ulaganja poput ulaganja, tržišta informacija, a ideje koje će tek biti zamišljene dodatno će stvoriti vrijednost za pojedince, entitete i ulagače. Upravljanje rizikom nastavit će se poboljšavati sveobuhvatnijom analizom povezanog rizika s otvorenim financijama iz prirodnog širenja subjekata usmjerenih na sigurnost poput MythX i Quantstamp. Štoviše, regulatorne smjernice dobit će veću jasnoću koja će, nadamo se, biti povoljna i za daljnju upotrebu kriptoaseta i blockchain mreža.. 

Interoperabilna, programabilna i komponirajuća priroda otvorenog financijskog niza izgrađenog na Ethereumu daje temelj za novu financijsku ekonomiju. Međutim, imajte na umu da ovaj pokret nije samo izbacivanje starog financijskog sustava, već integracija sa trenutnim sustavom gdje je to moguće i stvaranje tamo gdje je to potrebno. Novi financijski sustav mora služiti svima, a ne samo kripto iniciranim. Napokon, stvaranje novog financijskog sustava zahtijevat će vrijeme. Iako je 2019. zabilježio značajne korake naprijed u razvoju decentraliziranih financija, čini se da će 2020. napraviti pomak.

Želite pročitati više o decentraliziranim financijama i kako Ethereum gradi otvoreni financijski sustav?

Pretplatite se na biltene ConsenSys →

CodefiDeFiIndustry InsightNewsletter Pretplatite se na naš bilten za najnovije vijesti o Ethereumu, rješenja za poduzeća, resurse za programere i još mnogo toga. Adresa e-pošte Ekskluzivni sadržajIzvješće DeFi o Ethereum Q3 2020izvješće

Izvješće DeFi o Ethereum Q3 2020

Izvješće DeFi o Ethereum Q2 2020izvješće

Izvješće DeFi o Ethereum Q2 2020

Izvješće Ethereum 2 0 Ekološki sustavizvješće

Izvješće o ekološkom sustavu Ethereum 2.0

Cjelovit vodič za Blockchain poslovne mrežeVodič

Cjelovit vodič za Blockchain poslovne mreže

Kako izraditi uspješan blockchain proizvodWebinar

Kako izraditi uspješan blockchain proizvod

Središnje banke i budućnost novcaBijeli papir

Središnje banke i budućnost novca

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map