Zašto je Blockchain važan 2021. i kasnije

Ovaj članak razmatra sve razloge zašto je blockchain važan, na temelju različitih praktičnih slučajeva stvarne uporabe u različitim sektorima.

Jeste li se ikad zapitali zašto je blockchain važan? Ili ste možda pitali kako će to utjecati na naš svakodnevni život ili život različitih profesionalaca koji rade u različitim sektorima.

U ovom ćemo se članku usredotočiti na važnost blockchain tehnologije, ne samo u stvarnim scenarijima, već i na njezinu važnost u poslovanju ili bankama.

Blockchain je sada vrlo popularan među širom publikom. Njegova popularnost započela je rastom cijena bitcoina. Međutim, trenutno se njegova popularnost, prema Googleu, sada smiruje.

Međutim, to nije fokus naše teme, tj. Razumijevanje važnosti blockchaina.

Blockchain je peer-to-peer mreža temeljena na knjizi gdje svaki peer ima kopiju knjige. To vozi decentraliziranu ideju u umove

Upišite se sada: Tečaj o osnovama Enterprise Blockchaina

Zašto je blockchain važan?

U osnovi možete pronaći važnost blockchaina prolazeći kroz njegove ključne značajke. Te značajke čine blockchain neodoljivim u različitim scenarijima i označavaju se kao najbolje moguće rješenje.

Nepromjenljivost

Blockchain je nepromjenjiv. To otvara puno mogućnosti za platforme kojima su potrebne nepromjenjive osobine kako bi njihov sustav bio funkcionalniji na visoko konkurentnom tržištu. Uzmimo za primjer lanac opskrbe. Nepromjenjivost omogućuje tvrtkama da osiguraju da paketi u tranzitu ne budu ometani. Kako je blockchain nepromjenjiv, nije moguće na bilo koji način promijeniti podatke o paketu. Svaka promjena alarmirat će sustav.

Transparentnost

Sljedeći presudni aspekt koji čini blockchain toliko važnim je transparentnost. Postoje različite vrste blockchaina. Javni blockchain pruža transparentnost zbog svoje prirode. Vrlo je korisno za različite funkcije našeg društva, uključujući provođenje izbora. Tvrtke ga također mogu koristiti kako bi osigurale da krajnji korisnik može komunicirati s procesima s punom ili djelomičnom transparentnošću.

Digitalna sloboda

Kao čovjek, jedno od vaših prava je sloboda. Postoje centralizirani subjekti koji nude povezivost u ekonomskom smislu, ali također nam oduzimaju slobodu. Uzmimo na primjer svoju banku. Može blokirati vaše transakcije ili oduzeti račun ako se smatra ispravnim. Postoje banke koje to čine – čak i kad vlasnici računa nisu učinili ništa loše. Dakle, ako uzimate blockchain u obzir, vidjet ćete da nema centraliziranog autoriteta.

S blockchainom dobivate istinsku digitalnu slobodu. Vi ste svoja banka. Novac možete izvaditi kad želite i to bez ikakvog drugog odobrenja. S nedostatkom bilo kojeg središnjeg tijela, vi ste jedini vlasnik i osoba odgovorna za svoju imovinu. Pruža vam digitalnu slobodu koja se u velikoj mjeri oslanja na okosnicu blockchain tehnologije.

Doista decentralizirane usluge

Decentralizirane usluge su okosnica našeg futurističkog društva. Bilo to upravljanje imovinom ili upravljanje energijom; postojat će decentralizirane usluge za svaki sektor vani. To će ljudima omogućiti pristup bez presedana opcijama koje trenutno nisu dostupne na tržištu. Gotovo svaki sektor imat će decentralizirane usluge.

Na primjer, glazbena industrija može imati koristi od uistinu decentraliziranih usluga u kojima mogu sudjelovati i kreatori i potrošači bez potrebe za bilo kakvim odobrenjem velike centralizirane korporacije.

Izvrsni slučajevi upotrebe

Blockchain nije ograničen samo na jedan određeni slučaj upotrebe. To čini blockchain izvrsnom tehnologijom za budućnost našeg društva. Može se koristiti u gotovo svakom sektoru, uključujući financiranje trgovine, banke, vladu, obrazovanje, zdravstvo, naftu itd. Ovi slučajevi upotrebe također imaju velik utjecaj.

Ovdje možete saznati više detalja o blockchain aplikacijama i slučajevima korištenja.

Bolja sigurnost

Blockchain koristi kriptografiju za dodavanje sloja sigurnosti podacima pohranjenim na mreži. Značajka decentralizacije, povrh kriptografije, čini blockchain pružanjem bolje sigurnosti od ostalih sustava. Kriptografija je koristila složene matematičke algoritme koji se koriste za zaštitu podataka i sustava na blockchain mreži.

Također, svaki blok na mreži nosi jedinstveni hash, što znači da zlonamjerni glumci ili hakeri ne mogu krivotvoriti ili promijeniti podatke..

Jeftin

Blockchain je jeftin u usporedbi s drugim tehnologijama. Uklanjanjem centraliziranog ovlaštenja uklanja se međuspremnik potreban za optimalno pokretanje mreže. Bez centralizacije, nema potrebe za plaćanjem posrednika, poboljšavajući troškovnu učinkovitost. U opskrbnom lancu upotreba blockchaina znači manje papirologije. Sama dokumentacija košta puno. Povezani su i drugi troškovi, uključujući zapošljavanje ljudi koji će raditi papire i održavati posrednike.

Poboljšana učinkovitost

I na kraju, poboljšana učinkovitost je još jedan odgovor na pitanje zašto je blockchain važan. Uzrok je bolja sigurnost, uklanjanje posrednika i sveukupno bolji procesi. Transakcije također trebaju sekunde, a ne tjedan dana, posebno međunarodne transakcije.

Zašto je Blockchain važan za poslovanje

Sad kad razumijemo važnost s općeg gledišta. Pokušajmo to shvatiti iz poslovne perspektive. Uglavnom je upravo posao taj koji najviše koristi od blockchaina. Blockchain nije lako implementirati za normalne korisnike. Njime mora upravljati tim stručnjaka, što ga čini idealnim za tvrtke koje imaju proračun i apetit za upravljanje blockchain projektom.

Poboljšanje globalnog tržišta blockchaina na 20 + milijardi dolara 2023. još je jedan znak koliko brzo poduzeća usvajaju blockchain, prema ovoj prezentaciji blockchaina.

Pa, što blockchain čini tako unosnim za posao? Prije svega, smanjuje operativne troškove. Uklanjanje posrednika blagodat je za poslovanje jer ne samo da smanjuje troškove već i smanjuje kontaktnu točku – poboljšavajući učinkovitost i rast.

Brzine transakcija također su poboljšane na novu visinu. Za tvrtke je najvažnija učinkovitost ako mogu zadržati točnost netaknutom. Slučajevi upotrebe također idu u prilog poslu. Neke su tvrtke već pokazale zanimanje za blockchain. Dubai Blockchain Strategy jedan je od primjera kada vlada želi promijeniti svoj grad uz pomoć blockchaina. Žele da postane prvi grad koji će se napajati blockchainom. Cilj im je 2020. kako bi se to i ostvarilo.

Blockchain zrelost velika zabrinutost

Međutim, tvrtke znaju da je zrelost blockchaina velika briga. Blockchain je povoljno nova tehnologija u usporedbi s drugim tehnologijama. Također pati od velikih izazova i nedostataka blockchaina, uključujući skalabilnost i široko prihvaćeno.

Također, blockchain možda neće biti odgovor za svaku industriju vani. Financijski sektor možda će blockchain biti vrlo koristan, ali ne u umjetničkom. Ali ne znači da svaki tamošnji sektor od toga nema koristi. Ključni sektori koje blockchain može uistinu transformirati uključuju zdravstvo, prijevoz, maloprodaju, osiguranje, nekretnine i još mnogo toga!

Blockchain kao usluga

Blockchain je remetilačka tehnologija. Ali to je također skupo za primjenu i upravljanje. No, s blockchainom kao uslugom, tvrtke s nižim proračunom također mogu prijeći na blockchain. Postoje popularne usluge blockchain-kao-usluga (BaaS) koje pokušavaju riješiti potražnju.

Ali što je blockchain kao usluga?

To su rješenja zasnovana na oblaku, što znači da tvrtke ne moraju brinuti o infrastrukturi ili održavanju. Sve što trebaju je platiti to poput usluge. Trenutno postoji dosta pružatelja usluga blockchain-a-kao-usluge, ali najistaknutiji uključuju sljedeće:

 • Azure Blockchain Workbench
 • Amazon upravlja Blockchain
 • SAP Blockchain (Cloud Platform Blockchain)
 • Oracle Blockchain Applications Cloud

Ovdje pogledajte osnovnu usporedbu između AWS-a i Azure-a ili Oracle blockchaina.

Zašto je Blockchain važan za različite industrijske sektore?

Sad kad smo shvatili važnost blockchaina za poslovanje. Vrijeme je da razmislimo o važnosti blockchaina za različite sektore. Obradimo u nastavku njih četiri.

Zašto je blockchain važan u bankarstvu i financijama

Bankarski i financijski sektor može se drastično poboljšati blockchainom. Digitalni financijski instituti imaju najviše koristi kada su pametni ugovori u pitanju. Prednosti dolaze od digitalne imovine, programabilnog novca i pametnih ugovora. Puno je slučajeva koji se mogu koristiti u bankarskom i financijskom sektoru. Pogotovo je blockchain trgovinskog financiranja u posljednje vrijeme stekao veliku snagu.

Neki od njih su kao u nastavku:

 • Tržišta kapitala kao što su osiguranje, prodaja i trgovina
 • Uplate i doznake za domaće i međunarodne banke
 • Sektori financiranja trgovine, uključujući teretnice i akreditive
 • Osiguranje
 • Upravljanje investicijama, uključujući pokretanje fonda, upravljanje i još mnogo toga

Postoji i nekoliko poslovnih pogodnosti, uključujući:

 • Autentičnost: Pomaže financijskim institutima da postignu integritet podataka i osiguraju odgovarajuću autentičnost svojih sustava
 • Pojednostavljeni postupak: Poboljšao je operativnu učinkovitost, uključujući mogućnost poravnanja, izvještavanja i revizije u stvarnom vremenu.
 • Programabilne mogućnosti: Cjelokupna poslovna logika može se kodirati, uključujući privatnost podataka, usklađenost, identitet itd
 • Ekonomske koristi: Bolji operativni troškovi, manje infrastrukturnih troškova i transakcijski troškovi.

Ako želite naučiti više, trebali biste upisati na tečaju Enterprise Blockchains and Trade Finance

Zašto je blockchain važan u zdravstvu

Zdravstvo je još jedan sektor u kojem će blockchain igrati važnu ulogu. Trenutno zdravstvo pati od nedostatka jedinstva. Pacijenti trebaju nositi svoje dokumente, a bolnice pohranjuju evidencije u odvojene silose, za što je potrebno vrijeme da se dohvate po potrebi. Trenutno postoji mnogo slučajeva korištenja povezanih sa zdravstvom, uključujući sljedeće:

 • Upravljanje pristankom pacijenta
 • Sljedivost lijeka
 • Sigurni elektronički zdravstveni kartoni (ETR)
 • Poticanje mikro plaćanja
 • Sigurnost podataka kliničkih ispitivanja

Zašto je blockchain važan u lancu opskrbe

Lancu opskrbe nedostaje transparentnost, precizno praćenje imovine i pojačano licenciranje. Blockchain može poboljšati sljedivost, transparentnost i razmjenjivost i imati ogroman utjecaj na svaki sektor koji se oslanja na opskrbni lanac. Trenutno je teško pratiti proizvode zbog nedostupnosti praćenja u stvarnom vremenu. Također, zlonamjernim akterima postat će nemoguće mijenjati robu u bilo kojem obliku ili čimbeniku.

 • Poboljšana transparentnost
 • Sljedivost
 • Razmjenjivost

Zaključak

To nas vodi do kraja našeg članka, “Zašto je Blockchain važan”.

Blockchain je nesumnjivo važan za naše društvo. To je utjecaj na trenutne industrije. Bez premca je. S rastom BaaS-a i ostalim poboljšanjima, to je jedino vrijeme kada će većina industrije početi usvajati blockchain.

Pa, što mislite o blockchainu? Vidite li blagodati?

Komentirajte u nastavku i javite nam. Također, obavezno se upišite na naš besplatni tečaj blockchaina koji pokriva sve osnovne temelje blockchain tehnologije.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map