Veličina blockchaina: sve što trebate znati

Zanima vas veličina blockchaina? Pokriti ćemo sve što se odnosi na veličinu blockchaina, ograničenja i može li stvoriti probleme u budućnosti.

Poznato je da Blockchain revolucionira svijet oko nas. Napokon, to mijenja način na koji definiramo proces, pohranjujemo podatke i istražujemo sigurnost mreže na kojoj se aplikacija izvodi. Donosi nepromjenjivost, transparentnost i neusporedivu sigurnost što do sada nije uspjela nijedna druga tehnologija.

No, postoji jedan veliki problem – veličina blockchain bloka. Da bismo razumjeli problem, prvo naučimo kako funkcionira blockchain.

U bilo kojoj blockchain mreži ne postoji centralizirano tijelo. Vršnjaci sudjeluju u uspostavljanju decentralizacije na mreži. Svaki peer ima kopiju glavne knjige (gdje su pohranjene sve transakcije). To znači da će se, ako se dogodi neka nova transakcija, knjiga svakog čvora ažurirati u skladu s tim. Jedinstveno rješenje omogućuje tvrtkama stvaranje decentraliziranih mreža sposobnih za rješavanje problema koji prije nisu bili mogući.

Upišite se sada: Besplatni tečaj blockchaina

Veličina blokchain knjige: Veliki problem

Međutim, blockchain nije bez problema. U početku veličina blockchain bloka nije bila toliko velika, jer je na mrežu povezan samo mali broj vršnjaka. Na primjer, veličina bitcoin blockchaina iznosila je 614 MB u 2012. Ali sada je veličina Bitcoin blockchaina GB narasla na 250K MB. To je otprilike 250 GB podataka koje svaki peer / čvor nosi sa sobom. To nas dovodi do problema s veličinom bitcoin blockchaina.

I druge blockchain mreže pate od istog problema. Veličina blockchaina Ethereuma već je prešla 1 TB.

Postoji li ograničenje veličine blockchaina?

U posljednje dvije godine veličina bitcoin blockchain knjige porasla je sa 150 GB na 250 GB. To je gotovo 50 GB godišnje. Do 2030. godine možemo vidjeti kako knjiga blockchain-a lako prelazi više od 1 TB. Međutim, ne mora svaki čvor preuzeti čitav blockchain da bi postao funkcionalan. Neki sudionici sudjeluju u blockchain mreži kako bi izvršavali transakcije, a ne da bi ih provjerili.

Neki čvorovi nazivaju se punim čvorovima. Potpuni čvorovi potrebni su za one koji su spremni sudjelovati u provjeri valjanosti tekuće transakcije. To znači da moraju preuzeti cijelih 250 GB blockchain podataka koji sadrže zaglavlja i transakcije bloka.

Štoviše, trenutačno ograničenje veličine blockchaina bitcoina iznosi 1 MB. Međutim, dio prostora unutar ove granice nije upotrebljiv. Dakle, morat ćete raditi s ograničenjem veličine bitcoin blockchaina baš onakvo kakvo jest.

Problem veličine blockchain knjige Ethereuma bio je intenzivniji od problema s bitcoinima. Alistair Milne, investitor u bitcoin, pokrenuo je alarme kako raste veličina knjige Ethereum u odnosu na bitcoin. Prema slici koju je objavio, Ethereum raste u 3 puta više od bitcoina.

Ali, to možda neće biti potpuno točno, jer Ethereum također nudi načine rada s glavnom knjigom. Nudi koncept nazvan obrezivanje, koji omogućava čvorovima da rade bez potrebe za preuzimanjem cijelih blockchain podataka.

Čitaj više: Upotreba Blockchaina: Popis 20+ slučajeva upotrebe Blockchain tehnologije

Je li bitna veličina blokchaina?

Da, bitna je veličina knjige blokova. Blockchain je relativno nova tehnologija i on će rasti samo u nadolazećim godinama. Bitcoin kao prvo generirano blockchain rješenje nije bez problema. Ima problema s skalabilnošću i veličinom.

Sa sve većom veličinom blockchaina, skalabilnost također postaje problem. To je bio jedan od značajnih problema za bitcoin. Da bi privremeno riješili problem, napravili su SegWit2x tvrdu vilicu koja je radila na poboljšanju veličine bloka (na granuliranoj razini) – poboljšanju skalabilnosti i problema s izvedbom povezanih s bitcoinima.

Veličina knjige će se brzo povećavati, s procjenama od 6,5 TB do siječnja 2023. Donijet će potrebu za kupnjom tvrđeg prostora na disku za sudjelovanje u mreži.

Međutim, prema Mooreovom zakonu, cijene pohrane tvrdog diska s vremenom će se smanjivati ​​i moći ćete kupiti jeftiniju pohranu. Glavni problem nastaje kada rast veličine blockchaina premaši brzinu po kojoj pohrana postaje jeftinija.

Entuzijastu će biti teško unijeti svoje vještine ili doprinos mreži. Suradnici trebaju potrošiti 1000 dolara da bi pokrenuli svoje čvorove, što možda ne vrijedi.

Upišite se sada: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Kako velika veličina blockchaina može postati problem?

Živimo u svijetu koji uspijeva u transakcijama. Svakodnevno se bezgotovinski isplaćuju u milijardama. Rast transakcija odvija se na kvadratni način. Međutim, kod kriptovaluta poput bitcoina, Ethereuma, NEO-a itd., Vidimo promjenu u načinu provođenja transakcija putem netradicionalnih kanala.

Trenutno bitcoin ne mora računati na puno transakcija u odnosu na Visa ili druge oblike transakcija. Ali, ako uzmemo hipotezu u kojoj se bitcoin koristi za svaku transakciju vani, to može potrajati i do 2,4 terabajta za svaki blok.

Također, da ne spominjemo, blockchain je sposoban generirati jedan blok svakih 10 minuta. Ukratko, svakih 10 minuta, 2,4 terabajta podataka bit će dodano u veličinu blockchaina. U jednom se danu doda 350 GB u jednom danu i 127 TB svake godine. To također znači da ne postoji ograničenje glavne knjige.

Ograničenje broja donosi nove probleme. Ove su brojke stvarna briga. Također, činjenica da će se veličina bloka eksponencijalno povećati, rudarima će trebati više vremena da riješe blok što rezultira sporijim transakcijama.

Naprotiv, jedina nam je nada jeftini hardver u bliskoj budućnosti. Terabajti pohrane neće predstavljati problem, a također procesorska snaga može eksponencijalno rasti, što puno olakšava provjeru valjanosti transakcija.

Želite saznati više o blockchain tehnologiji? Pogledajte naš krajnji vodič za definicije blockchaina odmah!

Kako to utječe na projekte temeljene na blockchainu?

Dakle, utječe li problem na startupe koji svoju aplikaciju grade na Ethereumu i bitcoinu? Pa, ovisi o tome kako se dvije blockchain tehnologije razvijaju s vremenom. Trenutno se startupi ne bi trebali brinuti o veličini.

Ethereum blockchain već nudi obrezivanje, što rezultira manje podataka o blockchainu nego što je potrebno punom čvoru. Bitcoin, međutim, još ne podržava obrezivanje. Ako netko oreže bitcoin, izgubit će status punog čvora.

Bez pravilnog poslovnog modela na umu, teško je koristiti blockchain kao polugu. Pogledajte našu ultimativnu strategiju implementacije blockchaina da biste saznali više o razvoju blockchaina.

Zaključak

Veličina blockchaina nije glavni problem koji treba riješiti. Zapravo su sada skalabilnost i brzina transakcija glavni fokus.

Pa, što mislite o veličini glavne knjige, uključujući bitcoin i Ethereum? Također, okolo je mnogo više blockchain projekata koji su usredotočeni na uštedu prostora i stvaranje što učinkovitijeg. Ako ste tek početnik i želite više o blockchain tehnologiji, preporučujemo da se upišete u naš besplatni tečaj blockchaina jer se temeljitije fokusira na temeljne koncepte blockchaina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map