Što je sve frka oko Blockchaina?

Dvije najčešće korištene riječi u posljednjih godinu dana su kriptovaluta (pa, to je zapravo Bitcoin) i blockchain. Rast cijena kriptovaluta prošle godine doveo je do povećanja pozornosti za blockchain industriju.

Što je onda blockchain?

Blockchain je temeljna tehnologija koja stoji iza Bitcoina i većine kriptovaluta. Tehnologija koja se naziva i tehnologija distribuirane knjige (DLT) počela je stjecati široko priznanje i izvan samog prostora kriptovaluta zbog nekih nevjerojatnih svojstava koja ima.

U današnje informacijsko doba pohrana i kretanje podataka vrlo su važan dio našeg svakodnevnog života. Praktično sve aktivnosti koje sada provodimo nemaju veze samo sa stvaranjem podataka već i njihovim sigurnim premještanjem i pohranjivanjem.

Tu dolazi do blockchaina. Jedno od njegovih svojstava (možda najvažnije) je njegova decentralizacija. Kretanje i pohrana informacija obično su centralizirani, što znači da njima rukuje jedno tijelo i obično se čuvaju na jednom mjestu. Mnogo je problema ako se tvrtka koja obrađuje podatke hakira ili ako se mjesto na kojem se podaci čuvaju uništi.

Ako ste veliki ljubitelj svijeta kibernetičke sigurnosti, tijekom protekle dvije godine čuli ste puno priča o hakiranju i Ransomwareu. Trend hakiranja tvrtki samo radi krađe podataka o kupcima i dalje je u porastu, s 2017. najvećom godinom do sada za hakere.

Blockchain tehnologija se sada pojavila da riješi sve to. Njegova značajka decentralizacije znači da se, umjesto da se podaci pohranjuju na jednom mjestu ili ih premješta i kontrolira samo jedno tijelo, oni usitnjuju na komade, a zatim kontroliraju tisuće čvorova u određenoj mreži. Blockchain tehnologija to može učiniti pomoću kriptografije što joj daje sloj sigurnosti koji je gotovo nemoguće hakirati, za razliku od centraliziranog sustava za pohranu podataka.

Distribucija podataka u više sustava u mreži dobiva naziv distribuirana knjiga. Sigurnost korisničkih podataka i informacija na blockchain mreži vidjela je da tehnologija privlači pozornost iz gotovo svih sektora globalne ekonomije. Nekoliko tvrtki, vlade i poduzeća počelo je koristiti tehnologiju za nekoliko stvari.

Prozirno i briga o sebi

Kada je Satoshi Nakamoto, osnivač Bitcoina, koristio blockchain tehnologiju za valutu, decentralizacija i transparentnost dvije su stvari koje su bile vrlo cijenjene. Blockchain tehnologija vrlo je transparentna, za razliku od centraliziranog sustava kretanja ili pohrane informacija, gdje središnje tijelo može mijenjati ili manipulirati podacima u svom posjedu. Ta je transparentnost razlog zašto neke vlade već rade na integraciji blockchain tehnologije u svoje sustave glasanja. Neke su se tvrtke također počele integrirati u neke od svojih programa poput programa nagrađivanja kako bi cijeli postupak mogao postati transparentniji.

Njegova osobina brige o sebi podrazumijeva da blockchain ima mogućnost provjere podataka dostupnih na mreži i njihovo popravljanje u slučaju oštećenja. To se radi uz pomoć računala koja su spojena na mrežu. Računala pomažu u održavanju integriteta mreže provjerom i provjerom svake transakcije (sinkronizirani blokovi) što zatim dovodi do stvaranja lanca s poviješću svakog dijela podataka kodiranog u lancu.

Kako to sve čini?

Najvažnije pitanje koje mi ljudi postavljaju odmah nakon što priznaju kako je ova tehnologija nevjerojatna “je kako to sve čini”?

To čini uz pomoć onih računala povezanih na njegovu mrežu. Tijekom razvoja Bitcoina i rada na njegovim značajkama decentralizacije i samostalnosti, Satoshi je odlučio da će oni koji kontroliraju mrežu biti motivirani da nastave s radom ako dobiju žeton za aktivnosti koje se provode unutar mreže i pomažu u održavanju integriteta mreže. Te ljude zovu rudari.

Kriptografija korištena u mreži potpuno je eliminirala potrebu za trećom stranom. Kako određena blockchain mreža raste, tako raste i njezina potreba da ima više snage za održavanje. To je jedan od razloga zašto rudarstvo kriptovaluta troši puno električne energije što je zatamnilo upotrebu energije nekih zemalja zbog sve većeg broja korisnika i transakcija.

Budućnost blockchaina

Blockchain je jedna od najvećih inovacija našeg doba. Iako su banke i druge financijske institucije već neko vrijeme protiv kripto valuta, uvijek su iznova priznale sjaj i potencijalnu važnost blockchaina za financijski sektor. Osim financijskog sektora, i drugi se sektori globalne ekonomije počeli zagrijavati za tehnologiju i ona je sve šire prihvaćena i od privatnog i od javnog sektora.

Budućnost izgleda blistavo za blockchain tehnologiju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map