Tkanina Hyperledger vs Ethereum: Bitka za glavu

Ovaj članak uspoređuje dvije najpopularnije blockchain platforme – Hyperledger Fabric i Ethereum, zajedno s osnovnim konceptima ove dvije platforme. 

Potreba za blockchain tehnologijom raste, a mnoge platforme postaju mainstream. Među njima, poduzeća su više nego ikad željna odlučiti se za blockchain rješenja i u to su spremna uložiti znatnu količinu resursa. Platforme poput Hyperledger Fabric i Ethereum već svakodnevno donose naslove. Zbog toga je neophodno da pokrijemo usporedbu tkanine Hyperledger i Ethereuma.

Obje ove platforme izuzetno su poznate po svojim jedinstvenim strukturama. Štoviše, obje nude puno značajki koje mogu promijeniti ili preoblikovati način naših poslovnih modela. Ali kako to rade u usporedbi? Može li jedno nadmašiti drugo? Pa, to možemo saznati samo u ovom vodiču Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Dakle, započnimo vodič Hyperledger Fabric vs Ethereum!

Upisati Sada: Tečaj o osnovama poduzetničkih blokchaina

Što je Hyperledger tkanina?

Prije svega, krenimo s njihovim osnovnim uvodom. Ako ste tek početnik u poslovnom blockchain polju, najbolje je pročitati ovaj dio jer ćete steći čvrstu predodžbu o tome što su ovo dvoje. Prije svega, Hyperledger je svoj put započeo još 2015. godine.

U to je vrijeme blockchain tehnologija već počela privlačiti pažnju velikih igrača. Međutim, nije bilo platformi prikladnih za slučajeve korporativne upotrebe.

Uđite u Hyperledger. U svakom slučaju, bilo je savršeno vrijeme za pomoć zajednici da raste i postigne puni potencijal koji ima.

Hyperledger Fabric jedan je od popularnih projekata krovne tvrtke Hyperledger blockchain. Postoje i mnogi drugi projekti i okviri. No, Hyperledger Fabric je svima svima zapeo za oko čim je krenuo uživo. Zajedno s IBM-om, Linuxova je zaklada razvila Okvir od tkanine.

Kao i svaka druga platforma, dolazi s glavnim knjigama, pametnim ugovorima i protokolima koji pomažu svim korisnicima da sudjeluju u procesu transakcije.

Međutim, postoji značajna razlika između arhitekture Hyperledger Fabric i druge blockchain arhitekture. U osnovi, arhitektura Hyperledger Fabric dozvoljena je i privatna. Dakle, neće dopustiti bilo kojem korisniku pristup mreži.

U arhitekturi Hyperledger Fabric morate biti član mreže i do tada možete dobiti pristup sustavu.


Pogodno za poduzeća

Kao što vidite, savršeno je rješenje za bilo koju tvrtku u poduzeću. Poduzeća trebaju svoju privatnost i ne mogu se osloniti na javne platforme da to učine. Zašto? Pa, zato što u poduzećima postoji mnogo osjetljivih podataka koje mogu izložiti za svoju konkurenciju na tržištu. Jednostavno neće biti korisno ni na koji način.

Dakle, Hyperledger Fabric arhitektura koja im je okrenuta leđima zaista im može pomoći da iskoriste sve blagodati tehnologije i pritom sačuvaju svoj integritet.

U stvarnosti, konsenzus Hyperledger Fabric zapravo je fleksibilan model. Uz to dolazi sa širokim spektrom konsenzusnih algoritama, priključivim opcijama, više formata glavne knjige i mnogim drugim. Kao što vidite, ovu platformu možete u velikoj mjeri prilagoditi.

Stoga je vrlo učinkovito implementirati blockchain rješenja za bilo koju industriju.

Još jedna sjajna značajka arhitekture Hyperledger Fabric je ta što vam omogućuje stvaranje zasebnih kanala koji mogu ponuditi mogućnosti privatnih transakcija. Ovome ne možete pristupiti bez odgovarajuće razine pristupa.

Prednosti tkanine Hyperledger

Postoje neke primarne prednosti tehnologije. Prema njihova dokumentacija, ova je tehnologija više nego sposobna nositi se s opterećenjem prometa koje poduzeća dobivaju svakodnevno. Stoga ga značajke poput otvorenog koda, modularnog dizajna, visoke učinkovitosti, aplikacija i koda kvalitete čine još unosnijim.

Da vidimo što su to –

Otvoreni izvor

Pa, najbolji dio Fabric-a je taj što je platforma otvorenog koda. To znači da svatko može koristiti platformu u korist svoje tvrtke. Nadalje, oni ne traže nikakav novac koji će se koristiti za vaše projekte. Dakle, ako imate sjajan vlastiti tim programera, oko njega možete lako izgraditi platformu i za nju nećete morati platiti Hyperledger.

Međutim, kao i u mnogim slučajevima, poduzećima je potrebno više značajki ili ih treba prilagoditi samo njihovoj industriji.

Dakle, samo upoznavanje izvornog koda nije dovoljno. Trebat će vam vaši programeri koji mogu razumjeti kako to zapravo radi i imati vještine kodiranja povrh toga.

Štoviše, oni također moraju razumjeti kako djeluje konsenzus Hyperledger Fabric kako bi otkrili jesu li ti algoritmi dovoljni za zaštitu vaših podataka.

Na temelju konsenzusa Hyperledger Fabric, možete dodati ili ukloniti bilo koju značajku koju želite.

Pogodno za industriju širokog spektra

Najbolji dio Fabric-a je što trenutno može ići u gotovo bilo koju industriju. Dakle, znači, bez obzira iz koje ste industrije, projekt Hyperledger Fabric sigurno vam može pomoći u tome.

U svakom slučaju, industrije kao što su zdravstvo, lanac opskrbe, osiguranje, mediji, cyber sigurnost, IoT, bankarstvo, vlada, nekretnine i mnoge druge to već koriste.

Štoviše, mnogi Fabric projekti mogu vam pokazati koliko brzo platforma stječe popularnost. Kako je platforma dozvoljena, upotreba u bilo kojem okruženju prilično je jednostavna.

Kodeks kvalitete

Projekt Hyperledger Fabric stvarno dolazi s nizom kodova kvalitete. U svakom novom dodatku vode računa da imaju najvišu kvalitetu na tržištu. Ali kako to rade? Pa, prije svakog lansiranja imaju tendenciju da pažljivo promatraju svoje kodove iz sigurnosnih razloga. Štoviše, oni također vrše energična ispitivanja svog kodiranja.

Ono što čini jest da se riješi svake zabrinutosti koja hakerima može dati mogućnost hakiranja sustava. Još je jedna odlična značajka da Fabric preferira kvalitetu nego količinu. Također, kod programeri zajednice otvorenog koda mogu lako ukazati na bilo kakve greške, a mogu ih i brzo popraviti.

Dakle, uvijek možete zamisliti da svaki put dobivate savršenu platformu.

Veća učinkovitost

Prema njihovoj dokumentaciji, tehnologija se može pohvaliti kako nude veću učinkovitost u usporedbi s drugim blockchainima.

U stvarnosti je arhitektura tehnologije ono što joj daje ogroman poticaj u učinkovitosti. Štoviše, sav čvor u sustavu dolazi s različitim zadacima. Dakle, odvajanje transakcijskih procesa od ostalih procesa naručivanja stvarno pomaže da se to obavi na vrijeme.

I tako, mogu koristiti konsenzus Hyperledger Fabric za obradu transakcija, a da istovremeno ne usporavaju platformu. U svakom slučaju, nemaju svi čvorovi plamenik za obavljanje transakcija. Dakle, oni mogu koristiti svoje resurse za ostvarivanje drugih pogodnosti u mreži.

Modularni dizajn

Ovo je daleko najatraktivnija značajka projekta Hyperledger Fabric. Potpuno je modularan. Pod tim podrazumijevamo da u sustavu možete koristiti onoliko značajki koliko želite. Dakle, možete promijeniti konsenzus Hyperledger Fabric, vrste glavne knjige, dodati tokene, dodati druge funkcije itd. Sve što morate učiniti je priključiti ga i početi koristiti.

Na primjer, možete također imati više konsenzusa iz više razloga, kao što je jedan za transakcije, jedan za identitet i tako dalje.

Što je Ethereum?

Prema Ethereumovoj dokumentaciji, to je globalna i open-source platforma za sve decentralizirane aplikacije. U stvarnosti ga na Ethereumu možete programirati za kontrolu digitalne vrijednosti i pokretati ga s bilo kojeg mjesta širom svijeta. Štoviše, izvodit će upravo ono na što ga programirate.

Prije svega, Ethereum je započeo kao javna domena odmah nakon procvata platforme Bitcoin. Štoviše, arhitektura Ethereuma postala je aktivna 2015. Vitalik Buterin je osnivač i temeljni programer platforme. Pogledajte ovaj članak da biste saznali tko je Vitalik Buterin iz Ethereuma.

Možete to zamisliti kao programabilnu verziju blockchain tehnologije. Na primjer, samo zamislite da imate kostur tehnologije i u tome možete mijenjati koliko god želite. Dakle, sve što morate učiniti je dodati funkcionalnosti, slojiti svoje sigurnosne protokole, kriptografije i dobiti potpuno funkcionalno rješenje samo za sebe.

Dakle, postoji velik broj centraliziranih aplikacija koje su izgrađene na vrhu arhitektonskog kostura Ethereum.

Međutim, to je javna platforma. Kao rezultat toga, poduzeća koja su voljna koristiti ovu tehnologiju od samog početka. Zašto ipak? Pa, to je zato što im treba privatnost i nikako je ne može ponuditi.

Mehanizam konsenzusa Ethereum koristi nadograđenu verziju algoritma Proof of Work. U stvarnosti, mehanizam konsenzusa Ethereum prilično je robustan i učinkovit. Međutim, problem je što zauzima puno resursa i može usporiti.

Saznajte više ovdje u ovom ultimativnom vodiču za Ethereum.

Kako radi?

Radi usporedbe Ethereum vs Hyperledger Fabric, morate znati da Ethereum zapravo djeluje u stvarnosti. Glavni procesi prolaze kroz Ethereum Virtual Machine (EVM), koji je Turingov cjeloviti softver. U osnovi, izvršava određene skripte unutar distribuirane mreže uređaja.

Štoviše, omogućuje i izvršavanje pametnih ugovora i pohranjuje sve, od DAO (što je DAO) do propisa o pametnim ugovorima. U stvarnosti, Ethereum arhitektura omogućuje programerima da na nju izgrade decentralizirane aplikacije. Dakle, zato dobivate puno organizacija, igara, distribuiranih registara i mnoge druge super aplikacije.

Prema njihovoj tehničkoj knjizi, arhitektura Ethereuma nudi –

Jednostavnost

Ethereum arhitektura nudi jednostavnost na svojim platformama. Zato su svi njihovi protokoli učinkoviti iako to može imati trošak vremenske neučinkovitosti ili pohrane podataka.

Univerzalnost

Interna Turingova cjelovita skripta može pomoći svim programerima širom svijeta u programiranju pametnih kontakata za bilo koju vrstu transakcije. To promovira njegovu univerzalnost.

Modularnost

Uz to, protokol Ethereum je u modularnoj fazi. Kao i kod, možete razdvojiti funkcije i zbrojiti bilo koju drugu funkciju kako želite.

Agilnost

Svi Ethereum protokoli nisu neka obvezujuća pravila kojih se morate pridržavati. Štoviše, tvrtka nudi mnoge načine za poboljšanje svojih protokola i osiguravanje njihove prilagodljivosti.

Nediskriminacija

To neće ograničiti nijednog korisnika da se pridruži transakcijama. Dakle, kao rezultat toga, svatko je dobrodošao da uživa u svim blagodatima blockchaina.

Prednosti Ethereuma

Postoje određene pogodnosti koje dolaze s Ethereum platformom. Da vidimo što su –

  • Nepromjenljivost: očito je da ne možete izvršiti nikakve promjene u knjizi. Dakle, bilo koja treća strana neće imati pristup tome iako je to javna domena.
  • Korupcija Dokaz: Ni na koji način nitko ne može provoditi koruptivne radnje u sustavu, a da to nitko ne primijeti. Ako netko pokuša čak izmijeniti bilo koju vrstu dokumenata, sustav će dobiti upozorenja, a svi korisnici će također dobiti upozorenja o tome.
  • Sigurnost: U stvarnosti Ethereum ima puno sigurnosti kao svoju otvorenu javnu platformu, sve je transparentno. A ta transparentnost dodaje sloj sigurnosti za svakog pojedinog korisnika. Također nudi puno taktika, poput različitih oblika kriptografije i mnogih drugih.
  • Ne Zastoji: Sve što radi na mreži Ethereum neće imati zastoja. Dakle, aplikacije, pametni kontakti, transakcije neće se suočiti s problemima i uvijek će biti dostupne svima.

Tkanina Hyperledger vs Ethereum: Bitka uživo

Kao što vidite, obje platforme izvrsno rade svoj posao. Ali obojica su blockchain platforme. Pa, kako mislite da oni uistinu mogu poslužiti kao zajednički atributi? Pa, pogledajmo sada Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Da bismo ga učinili privlačnijim, opisujemo svaki atribut i učinak svake platforme u tom atributu u usporedbi Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Vrsta knjige

Prije svega, krenimo s vrstom glavne knjige. Vidjet ćete konačnu razliku između obje platforme. U stvarnosti je Hyperledger Fabric zapravo dozvoljena platforma. Dakle, to znači da to nije za oči javnosti. Također, u osnovi je pogodan za poduzeća i može ponuditi privatnost koja im je potrebna.

Dakle, dolazi s aranžmanima za članstvo za odabir tko može ući u sustav, a tko ne. Štoviše, tvrtka će sama odlučiti tko može ući na platformu.

S druge strane, Ethereum je javna platforma. Dakle, tamo nema oblika privatnosti. Korisnici u sustavu neće morati donijeti nikakva pravila o članstvu da bi dobili pristup mreži. Stoga nije u potpunosti prikladan za poduzeća.

Prijeđimo na sljedeći atribut u ovoj usporedbi tkanine Hyperledger vs Ethereum.

Upravljanje

Linux Foundation je upravljačka cjelina koja stoji iza Hyperledger Fabric. Međutim, također su dali značajan doprinos od IBM-a. Dakle, možete reći da je to proizvod masovne suradnje koja je postigla ogroman uspjeh. U svakom slučaju, neki od vas to čak mogu znati i kao IBM blockchain. Međutim, obojica su na istim platformama.

S druge strane, programeri Ethereuma stoje iza upravljačkog entiteta platforme Ethereum. Vitalik Buterin glavni je programer i osnivač Ethereuma. Kao što vidite, platforma nije proizvod suradnje među drugim tvrtkama, već više interni razvoj.

Prijeđimo na sljedeći atribut u ovoj usporedbi tkanine Hyperledger vs Ethereum.

Industrijski fokus

U ovom atributu usporedbe Hyperledger Fabric vs Ethereum pronaći ćete puno sličnosti. U stvarnosti, projekt Hyperledger Fabric pogodan je za međuindustrijski razvoj. Što to znači? Pa, to znači da ga možete koristiti u bilo kojoj vrsti industrije. Praktično, tvrtka je razvila ovu platformu koju možete iskoristiti u bilo kojem scenariju.

Praktično, stručnjaci su prvo vjerovali da je blockchain pogodan samo za financijski sektor. Ali može biti i puno više. S druge strane, Ethereum se također fokusira na međuindustrijski razvoj. Ali kao svoju javnost, umjesto da ga koristi kao mrežni mrežni sustav poduzeća. Tvrtke ga mogu koristiti za pružanje platforme za svoje kupce.

Međutim, novi Enterprise Ethereum više je posvećen aplikacijama usmjerenim na poduzeće.

Provjerimo sljedeći atribut u ovoj usporedbi tkanine Hyperledger vs Ethereum.

Propusnost

Vrijeme je da uđemo u više detalja u usporedbi Hyperledger Fabric vs Ethereum. Obje tehnologije navode se na brzinu i nude puno transakcija u sekundi. Međutim, Hyperledger Fabric pobjeđuje u ovom krugu. U stvarnosti dolazi s > 2000 tps. Dakle, možete očekivati ​​da obrađuje 2000+ transakcija svake sekunde.

Štoviše, Fabric može postići ovaj rezultat jer nudi paralelne transakcije i ograničava korisnike u sustavu, tako da ne usporava. S druge strane, Ethereum, s malim brojem čvorova, može povući velik broj transakcija. No kako je to javna domena, usporava se i sada može ponuditi nešto blizu 20 tps. Ovo je velika razlika između ove dvije.

Prijeđimo na sljedeći atribut u ovoj usporedbi tkanine Hyperledger vs Ethereum.

Kriptovaluta

To je još jedna glavna razlika između Hyperledger Fabric i Ethereuma. U stvarnosti, platforma Fabric nema niti jedan izvorni token ili kriptovalutu u sustavu. Dakle, nećete trebati imati kriptovalutu da biste koristili platforme. Međutim, ako tvrtka treba sustav zasnovan na tokenima, lako ga može dodati. Dakle, neće biti prisiljeni koristiti bilo koju izvornu valutu. To je ogromna korist.

S druge strane, Ethereum dolazi s izvornom kriptovalutom zvanom Ether (što je Ether?). Štoviše, u sustavu postoji još jedan oblik tokena pod nazivom Gas koji trebate za obavljanje transakcija u sustavu. Problem je u tome što se cijena plina neprestano mijenja, a s većim brojem korisnika može postati i veliki teret.

Provjerimo sljedeći atribut u ovoj usporedbi tkanine Hyperledger vs Ethereum.

Konsenzusni mehanizam

U svakom slučaju, mehanizam konsenzusa obje tehnologije različit je. U stvarnosti projekt Hyperledger Fabric nudi puno konsenzusnih mehanizama za odabir. U svakom slučaju, izvorno koristi Kafkin algoritam konsenzusa. Međutim, tu su i Solo i Raft protokoli u kombinaciji. Štoviše, Solo je u osnovi prikladniji za programere, a Raft otpornost na kvarove.

S druge strane, mehanizam konsenzusa Ethereum koristi nadograđenu verziju algoritma Proof of Work. U stvarnosti, mehanizam konsenzusa Ethereum prilično je robustan i učinkovit. Međutim, problem je što zauzima puno resursa i može usporiti.

Ali, Ethereumov konsenzusni mehanizam PoW malo je superiorniji od Raft protokola.

Prijeđimo na sljedeći atribut u ovoj usporedbi Ethereum vs Hyperledger Fabric.

Pametni ugovori

U ovom je Ethereum prvi put smislio koncept pametnih ugovora. To je zapravo djelotvorni ugovorni sustav koji može automatizirati postupak bilo kojeg ugovora između stranaka. Štoviše, pametni ugovor u Ethereumu prilično je učinkovit i postao je popularan u vrlo kratkom vremenu.

S druge strane, Hyperledger Fabric također nudi pametne ugovore, ali ovdje je poznat kao Chaincode. U osnovi je to poslovna logika tehnologije i ona slijedi malo drugačiji postupak u odnosu na pametne ugovore Ethereum. Ipak, obje tehnologije nude ovu značajku.

Provjerimo sljedeći atribut u ovoj usporedbi Ethereum vs Hyperledger Fabric.

Jezik pametnog ugovora

Dalje, za Ethereum vs Hyperledger Fabric dobit ćete različite jezike kodiranja za pametne ugovore. U stvarnosti, Ethereum koristi Solidity za kodiranje pametnih ugovora u sustavu. U svakom slučaju, Solidity je relativno nov i prilično je jednostavan u usporedbi s drugim popularnim programskim jezicima.

S druge strane, Hyperledger Fabric nudi Golang, Java i NodeJS za njihovu verziju pametnih ugovora. Dakle, ako znate bilo koji od kodova, lako možete razviti mehanizam pametnog ugovora. Java je popularan programski jezik, što programerima olakšava.

Prijeđimo na sljedeći atribut u ovoj usporedbi tkanine Hyperledger vs Ethereum.

Vrsta aplikacije

Ovo je posljednji atribut usporedbe Ethereum vs Hyperledger Fabric. U svakom slučaju, obje strane pogodne su za širok spektar aplikacija u stvarnom svijetu. U stvarnosti je Ethereum uglavnom popularan za decentralizirane aplikacije i zato na tisuće aplikacija ima na vrhu Ethereuma.

S druge strane, projekt Hyperledger Fabric prilično je nov i ima i decentralizirane aplikacije, ali ne tako velik kao Ethereum. Međutim, Hyperledger se ističe u stvarnim aplikacijama na razini poduzeća u usporedbi s Ethereumom.

Ethereum vs Hyperledger Fabric: tablica za usporedbu

 EthereumHyperledger tkanina
Vrsta knjige Dozvoljeno Dopušteno
Fokus na industriju Unakrsna industrija Unakrsna industrija
Upravljanje Programeri Ethereuma Linux Foundation
Kriptovaluta Eter (ETH) Nijedna
Konsenzusni mehanizam Dokaz o radu (PoW) Priključni mehanizam
Propusnost ~ 20 tps > 2000 tps
Pametni ugovor
Jezik pametnog ugovora Čvrstoća NodeJS ili Golang ili Java
Vrsta aplikacije Široka Široka

Ethereum vs Hyperledger Fabric: zaključne misli

Na kraju su Ethereum i Hyperledger Fabric dvije vrlo jedinstvene blockchain platforme na tržištu. Uz to, obojica su sposobni riješiti mnoštvo problema s kojima se danas bavi centralizirani sustav.

Možda mislite da Ethereum nije prikladan za slučajeve komercijalne upotrebe. Međutim, to nije sasvim točno. Ethereum ima privatnu verziju svoje tehnologije nazvanu Enterprise Ethereum u sklopu poduzeća Ethereum Alliance. Ovdje se, poput Hyperledgera, okupljaju mnoge tvrtke i rade na mogućim rješenjima.

Zapravo, Hyperledger i EEA već surađuju na nizu rješenja samo radi poduzeća. Kao što vidite, obje platforme su izvrsne mogućnosti. Stoga je na vama da odaberete najboljeg vani.

Da biste bolje razumjeli osnovne koncepte blockchaina, baš kao i ovaj, provjerite naš besplatni tečaj blockchaina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map