Kako RPA i Blockchain mogu raditi zajedno

Ovaj članak nudi detaljne informacije o RPA i korelacijskim točkama između RPA i blockchaina. Također ćete razumjeti izazove i mogućnosti kombiniranja blockchaina i RPA-a.

RPA je jedna od najnovijih tehnologija koja remeti tamošnju industriju. Nekoliko drugih tehnologija koje također stvaraju vijesti uključuju blockchain, umjetnu inteligenciju. Naše je društvo ekosustav i stoga su sve ove tehnologije međusobno povezane.

U ovom ćemo članku razgovarati o RPA-u i Blockchainu. Svaka od ovih tehnologija ometa. S druge strane, tvrtke brzo usvajaju nove tehnologije kako bi mogle iskoristiti prednost i prodrijeti duboko na tržište.

Također je vjerojatnije da kombiniraju tehnologije kako bi postigli najbolji mogući rezultat za svoju organizaciju. Na primjer, najvjerojatnije će kombinirati RPA i blockchain. Razgovarat ćemo o učincima integracije RPA-a s blockchainom. Međutim, članak se ne odnosi na blockchain vs RPA.

Upišite se sada:Tečaj o osnovama Enterprise Blockchaina

Što je RPA ili robotska automatizacija procesa?

Robotska automatizacija procesa (RPA) postupak je automatizacije koji automatizira ponavljajuće i ručne zadatke pomoću robota. To se radi uz pomoć softverskog bota.

Popularnost RPA-a je zbog toga što je koristan u trenutnoj industrijskoj praksi. Može komunicirati sa bilo kojim modernim sustavom, baš kao što bi to učinio čovjek. To olakšava automatizaciju širokog spektra zadataka za industriju. Smatra se revolucijom u automatizaciji poslovnih procesa. Napokon, to je jedna od novih tehnologija.

U tehničkom smislu, RPA se može definirati kao tehnologija koja zaobilazi strukturirane ulaze i poslovnu logiku. RPA rezultira automatizacijom poslovnih procesa.

U RPA-u je robot ili softver konfiguriran za tumačenje i hvatanje podataka koji se odnose na aplikaciju, a zatim ih koristi za obradu svih različitih zadataka povezanih s njom, uključujući manipulaciju podacima, odgovore i komunikaciju.

Mnogo je blagodati RPA-a. Navedimo ih u nastavku.

  • Poboljšani proces
  • Ušteda na troškovima
  • Poboljšana produktivnost
  • Kvalitetnija
  • Poboljšana korisnička usluga

Ostale pogodnosti uključuju bolje revizijsko suđenje, pouzdanost, zadržavanje, dosljednost, uštedu potencijala, međuindustrijsku prilagodljivost, skalabilnost itd..

Komponente RPA

Pogledajmo osnovne komponente RPA-a. Oni su kao ispod.

  1. Botovi: U srži se nalazi bot koji je kodiran da izvede željeni rezultat. Imaju makronaredbe za najbolju učinkovitost.
  2. Orkestrator: Orchestrator osigurava da je softver postavljen i zakazuje botove
  3. IDE: IDE predstavlja integrirano razvojno okruženje koje programeri mogu koristiti za razvoj i održavanje botova.

RPA i Blockchain

Što je Blockchain?

Sad kad imamo osnovno razumijevanje robotske automatizacije procesa (RPA), vrijeme je da istražimo blockchain.

Blockchain je peer-to-peer mreža koja može funkcionirati bez potrebe za centraliziranim entitetom. Decentralizirani pristup donosi puno značajki na ploči, uključujući transparentnost, nepromjenjivost, sigurnost itd. S Ethereum blockchainom automatizacija je također mogućnost, zahvaljujući uključivanju pametnih ugovora.

Čitaj više: Vrhunski tehnološki vodič za blockchain

RPA i Blockchain aplikacije

Ljudi se često pitaju – gdje se RPA uklapa u druge nove tehnologije?

RPA i blockchain su nove tehnologije i imaju potencijal promijeniti način rada industrija. Obje tehnologije mogu utjecati na gotovo svaki sektor vani. Slučajeve upotrebe RPA i Blockchain možemo vidjeti u industrijama poput maloprodaje, osiguranja, financija, vlade, zdravstva itd..

Trenutno je automatizacija velika stvar. Tvrtke se oslanjaju na automatizaciju stvari kako bi slobodno vrijeme iskoristile za rješavanje kreativnih problema. Jedna od najvećih valuta trenutne generacije je kreativnost i rješavanje problema. To znači da mogu koristiti automatizaciju za rješavanje trivijalnih zahtjeva, dok mogu koristiti ljude za poduzimanje presudnijih zadataka koji zahtijevaju razumijevanje, učenje, kreativnost i pristup. Stvorena infrastruktura može se sama nositi pomoću RPA-a i blockchaina.

Na primjer, automatizacija procesa je kritični dio svake industrije. RPA se može nositi s automatizacijom procesa i time uštedjeti troškove potrebne za koštanje velikog broja i ponavljajućih zadataka koji zahtijevaju rad pravila.

Na primjer, automobilska industrija može imati ogromnu korist od RPA-a. Uobičajeni ured s ponavljajućim zadacima u front officeu također se može automatizirati pomoću RPA.

S druge strane, blockchain također ima popriličan udio slučajeva korištenja. To je najveći utjecaj koji se može vidjeti u sektoru financiranja trgovine i upravljanju lancem opskrbe. I drugi sektori unose promjene u svoje procese i rješavaju probleme koji su do sada bili ignorirani. Primjerice, mijenja bankarski sustav i omogućuje brže namire i lakše upravljanje računima.

Pročitajte više o slučajevima upotrebe blockchaina ovdje – 15+ praktičnih slučajeva upotrebe blockchaina 2021. godine

Što se događa kada RPA i Blockchain rade zajedno?

Industrije često kombiniraju više tehnologija kako bi postigle najbolje moguće rezultate. Tržište je vrlo konkurentno, a kupci očekuju od marki više nego ikad prije. Zbog toga se tvrtke moraju razvijati izvan svoje strategije.

S tehnologijama koje rade zajedno neometanije nego ikad, poduzećima je sada lako usvojiti ih i stvoriti sustav koji najbolje odgovara njima, kao i krajnjem korisniku. Također, podaci koje tvrtke prikupljaju dovoljno su masovni da mogu isprobati nove kombinacije. Sve je to moguće kombinacijom RPA i blockchaina.

RPA se sastoji od igranja središnje uloge u automatizaciji različitih aspekata poslovanja. Možete smatrati RPA koncenzusom koji može komunicirati i sa sustavima i s krajnjim korisnicima. Izrađen je na takav način da može komunicirati i reagirati s podacima u stvarnom vremenu te ih razumjeti. Ovdje je radna snaga određena za otkrivanje procesa koji se mogu automatizirati. Oni bi također trebali voditi brigu o osposobljavanju suradnika.

Pa, gdje se blockchain uklapa u sve to??

Blockchain može pružiti distribuiranu, dijeljenu knjigu za obradu svih podataka i informacija. Pruža pametnu, pouzdanu i glatku platformu za razmjenu za sve uključene strane.

Prednosti upotrebe RPA s Blockchainom

RPA može omogućiti blockchain kada je u pitanju razmjena informacija između različitih IT infrastruktura. RPA i blockchain također mogu dobro funkcionirati što se tiče praćenja i obavljanja transakcija u cijelom sustavu. Uz povjerenje blockchaina, RPA može raditi bez problema i pružati informacije u okruženju bez ikakvih briga.

Transakcije se mogu provjeriti, a zatim prenijeti uz pomoć blockchaina. Također, svi se podaci mogu pohraniti u decentraliziranu knjigu, pružajući nepromjenjivost pohranjenih podataka.

Za tvrtke to znači da će revizijska ispitivanja biti osnovna za provođenje. Mogu automatizirati tijek rada i osigurati maksimalnu produktivnost kako bi udovoljili zahtjevima kupca.

Mnogo je blagodati RPA-a i blockchaina –

Upravljanje propisima i usklađenost

Usklađenost je velika briga za tvrtke vani. Moraju osigurati da njihov postupak bude u skladu s regulatornim smjernicama dodijeljenim od uprave kojom trenutno upravljaju. Stvari se zakompliciraju ako djeluju globalno. RPA i blockchain mogu raditi zajedno kako bi automatizirali zadatke koji se ponavljaju.

U stvaranju regulatornog upravljanja i upravljanja usklađenošću, blockchain igra ključnu ulogu nudeći nepromjenjivost zabilježenih događaja. Svim događajima također se može pristupiti putem mreže, što omogućuje i vanjske revizije. To se može primijeniti na trenutno dostupnu regulativu kao što je GDPR.

Čitaj više: Blockchain GDPR paradoks: Je li to sve veći sukob između zakona i tehnologije?

Automatizirana pouzdana obrada podataka

Još jedan očiti slučaj upotrebe Blockchaina i RPA je stvaranje automatizirane pouzdane obrade podataka. To ima široki spektar slučajeva kada blockchain djeluje kao jezgra mreže za upravljanje podacima koji se prenose drugim procesom.

Ovdje se decentralizirana knjiga pita jer nudi način za bilježenje podataka o procesima i poslovnih transakcija za automatizirane odluke koje donosi RPA. Najbolji slučaj za automatiziranu obradu pouzdanih podataka je KYC postupak, plaćanja osiguranja, zapošljavanje HR-a itd.!

Zadovoljstvo kupaca

RPA i blockchain također mogu raditi zajedno kako bi stvorili bolje zadovoljstvo kupaca brzim, automatiziranim transakcijama koje su sigurne i pouzdane.

RPA i suradnik u blockchainu

I RPA i blockchain mogu stvoriti održivijeg suradnika za ljudske drugove.

Prilike i izazovi RPA-a i Blockchaina

RPA i blockchain su nove tehnologije koje same bilježe brzi rast. Brzi rast donosi svoj niz izazova. Ako blockchain uzmete kao individualnu tehnologiju, on pati od problema poput standardizacije, skalabilnosti i interoperabilnosti.

Ovdje je glavno pitanje decentralizacija! Teško je standardizirati. Problem je i skalabilnost. Međutim, nova generacija blockchain rješenja skalabilnija je, ali nisu nimalo bliža skalabilnosti koju nude tradicionalnija rješenja, uključujući VISA. Trenutno se blockchain aktivno poboljšava za rješavanje ovih temeljnih problema.

Hyperledger, na primjer, radi na jedinstvenom okviru koji mogu koristiti različite organizacije. To će poboljšati i stope usvajanja i standardizaciju.

Iako RPA nema toliko izazova, još uvijek pati od stopa usvajanja. Tvrtke ne koriste pravilno RPA za automatizaciju svojih poslovnih funkcija. Većina njih jednostavno koristi RPA za automatizaciju ljudskog rada. Međutim, trebali bi strateški razmišljati o tome kako maksimalno iskoristiti RPA. Jednostavnim riječima, trebali bi poboljšati svoj prijedlog vrijednosti kad usvoje RPA u svoj poslovni proces.

Organizacije bi također trebale biti oprezne kada je u pitanju usvajanje RPA-a s blockchain tehnologijom. Također, organizacije bi uvijek trebale napraviti pilot poziciju kako bi procijenile učinak primjene RPA-a i blockchaina.

Kao poduzeće trebali biste osigurati utvrđivanje ključnih mjernih podataka o uspjehu, usklađivanje s poslovnim ciljevima i razumijevanje zahtjeva.

Zaključak

To nas dovodi do kraja naše RPA i blockchain analize. Mislite li da je RPA s blockchainom dobar izbor za vašu organizaciju? Ako to učinite, komentirajte u nastavku i javite nam.

Ako želite o temeljnijim konceptima povezanim s blockchainom, baš poput ovog, obavezno se upišite u naš besplatni tečaj o osnovama blockchaina!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map