Kada koristiti tehnologiju Blockchain?

Blockchain je unosna tehnologija, ali za tvrtke je teško odlučiti kada koristiti blockchain ili kada ne koristiti blockchain. Napokon, blockchain još nije postao mainstream ili zreo.

Blockchain će promijeniti način na koji tvrtke rade i obrađuju informacije potrošačima. Kao tvrtku, možda biste je pomislili koristiti za unapređenje poslovanja i biti jedan od prvih pokretača. No, teško je odlučiti koji je najbolji pristup i biste li uopće trebali skočiti. 

U ovom ćemo se članku usredotočiti na to kada koristiti blockchain, a kada ne koristiti blockchain. Ova nas pitanja vode i do još jednog zanimljivog: kada će blockchain postati mainstream?

 

Contents

Kako Blockchain djeluje i njegove prednosti

Blockchain je decentralizirani pristup gdje vršnjaci mogu komunicirati i provjeravati transakcije bez ovisnosti o centraliziranom entitetu. Ova promjena iz centralizacije u decentralizaciju čini blockchain toliko vrijednim u trenutnom scenariju.

Ako korisnik pošalje digitalnu valutu ili podatke drugom korisniku u Distribuiranoj mreži glavnih knjiga (DLT), tada će se transakcija dodati u blok.

Zatim se blok (koji sadrži puno transakcija) provjerava prema metodi konsenzusa koju je odabrala mreža.

Ključne značajke mreže koja se napaja blockchainom uključuju:

 • Transparentnost
 • Nepromjenljivost
 • Poboljšana sigurnost
 • Decentralizacija
 • Nepovratno
 • Brža naselja

Ako ste zainteresirani da saznate više o tome kako funkcionira blockchain, pogledajte članak Blockchain for Beginners.

Veseleći se, blockchain se može koristiti u mnogim slučajevima korištenja i u vertikalama. Vertikale na koje uglavnom utječe uključuju financije, bankarstvo, lanac opskrbe, proizvodnju i druge.

Već smo obradili zanimljive primjere korištenja blockchaina. Pogledajte navedene članke za više informacija o slučajevima korištenja.

 • Upotreba Blockchaina: Popis 20+ slučajeva upotrebe Blockchain tehnologije
 • 12+ praktičnih slučajeva upotrebe blockchaina 2020

Decentralizirani pristup donosi puno prednosti, uključujući

 • Povećana učinkovitost uklanjanjem posrednika i automatizacije
 • Veća transparentnost javnih mreža
 • Bolja sigurnost korištenjem kriptografije
 • Poboljšana sljedivost s nepromjenjivim zapisima

Blockchain nije rješenje za sve

Ključno je shvatiti da blockchain, iako vrlo obećavajući, ne može riješiti svaki problem vani.

Nije to čarobna pilula koju je čekala svaka industrija. U stvari, postoji mnogo ljudi koji vjeruju da blockchain nije spreman ni za jednu industriju vani. To bi moglo biti djelomično točno, jer blockchain mora biti zreliji prije nego što postane istinski koristan za tvrtke koje prelaze iz tradicionalnih procesa. 

Bruce Schneier, sigurnosni tehnolog iz škole Harvard Kennedy smatra da trenutno nema potrebe za blockchainom. U ovome dio mišljenja, pokušao je pružiti dobar argument zašto su sadašnji tradicionalni sustavi za sada bolji. 

Ali, mislim da to nije potpuno točno. Neki sustavi trebaju Blockchain. Jedan od ključnih primjera je prehrambena industrija. IBM u suradnji s Walmartom je uspio pronaći 5 prehrambenih proizvoda od njihovog podrijetla kako bi osigurao pouzdanost, autentičnost i svježinu. Ovakve vrste slučajeva čine blockchain vrjednijim od bilo koje druge tehnologije vani. 

Ukratko, blockchain je presudan da bi se stvari učinile pouzdanijima i učinkovitijima. Međutim, blockchain još uvijek mora postati zreliji prije nego što se može primijeniti na gotovo svaki problem vani.

Pitanja koja trebate znati kada koristiti Blockchain

Ako ste jedna od onih tvrtki koje žele unovčiti početni blockchain vlak, tada morate točno znati kada koristiti blockchain.

Prođimo kroz pitanja koja trebate postaviti kada želite znati kada koristiti blockchain.

Trebate li nepromjenjivost za svoj slučaj upotrebe?

Ovo će vam pitanje pomoći da shvatite možete li iskoristiti značajku nepromjenjivosti koju nudi blockchain. Podaci se nakon snimanja ne mogu ukloniti ili promijeniti. Ukratko, povijesni zapisi ostaju isti čak i kada postoji način za ažuriranje nove vrijednosti. Ako vam nije potrebna nepromjenjivost, možda ćete htjeti potražiti druga bolja rješenja gdje često možete ažurirati podatke.

Postoji li situacija u kojoj trebate ispraviti pogrešku ili ukloniti zapis?

Kao što smo već spomenuli da blockchain nudi nepromjenjivost jer su samo dodaci. Ali, ako vaše poslovanje treba ispraviti pogreške ili ukloniti zapis, tada blockchain možda nije pravo rješenje. Cijeli se scenarij najbolje može razumjeti u kontekstu GDPR-a koji kaže da svatko ima pravo na zaborav. To ga čini izazovnim za rješenje temeljeno na blockchainu i zahtijevaće cjelovito rješenje.

Želite li riješiti problem unutar svoje organizacije ili je uključeno više organizacija ili entiteta?

Blockchain nije idealno rješenje jer je povjerenje već uspostavljeno unutar jedne organizacije u slučaju da pokušavate implementirati blockchain u svoju organizaciju. Blockchain može biti izvedivo rješenje ako povjerenje nije prisutno u organizaciji, ali to se teško događa.

Vjeruju li više entiteta jedni drugima?

Blockchain je idealno rješenje ako postoji više entiteta. Međutim, ako je povjerenje već uspostavljeno između tih entiteta, tada blockchain, tada implementacija blockchaina može biti suvišna i nije potrebna! Ako nedostaje povjerenja, tada blockchain može riješiti taj problem!

Treba li vam transparentnost?

Transparentnost bi mogla biti potrebna na mjestima na kojima treba tražiti informacije. Ako se vaše poslovanje revidira od vanjskih usluga, tada je blockchain previše za tražiti. Međutim, ako postoji potreba za transparentnim sustavom tako da svaki dionik može provjeriti transakcije i informacije koje pohranjuje / dijeli platforma, tada je blockchain izvrsno uklapanje!

Morate li znati jesu li transakcije krivotvorene ili ugrožene?

Kako blockchain nudi transparentnost i na privatnoj i na javnoj razini, to može biti dobra opcija za tvrtke koje žele saznati jesu li transakcije sigurne ili ne. U određenim je tvrtkama važno znati o stanju transakcije i tu dolazi blockchain koji pruža traženo rješenje. Na primjer, ako se vaše poslovanje bavi hranom, tada možete koristiti blockchain za praćenje opskrbnog lanca.

Na taj način možete saznati ako nešto pođe po zlu, uključujući zamjenu paketa ili ako paket nije pogodan za potrošnju. U oba slučaja, transparentni sustav pomoći će vam da prevladate problem. 

Koliko se dobro distribuirani sustav uklapa u cijelu scenu?

Prije nego što počnete usvajati blockchain, trebali biste znati prednosti i nedostatke distribuiranih mreža. To je neophodno jer je blockchain tehnologija distribuirane knjige. Također, distribuirana implementacija nije jednostavna za džepove. Zato trebate provjeriti nadmašuju li koristi troškovi povezani s tim. Ako se dogodi, možda bi bila dobra opcija da idete s njom.

Postoje li zahtjevi za izvedbu? Ako je odgovor zadovoljava li blockchain te zahtjeve?

Blockchain, iako brz, još uvijek mora puno prijeći prije nego što uspiju pronaći druga rješenja. Dakle, ako se vaše poslovanje oslanja na performanse, tada blockchain nije dobar izbor! Treba vam dobar broj čvorova da bi vaš blockchain bio održiv, a to može značiti da je računski skup u usporedbi s tradicionalnim centraliziranim rješenjem koje ne zahtijeva toliko računske snage.

Moraju li ograničeni uređaji sudjelovati u blockchain mreži kao čvor?

Kao što biste trebali znati, blockchain zahtijeva više čvorova za funkcionalnu izvedbu. Ako su vaši čvorovi ograničeni i još uvijek trebaju sudjelovati, tada blockchain nije dobar izbor. Privatni blockchain zaobilazi problem.

Postoji li arhitektonsko uklapanje između blockchaina i aplikacije dizajnera?

Na kraju, pokušajte pitati odgovara li vaš program decentraliziranom modelu blockchaina. Ako arhitektonski dizajn ne odgovara, onda je dobro potražiti drugo rješenje.

Kada koristiti Blockchain / Kada ne koristiti Blockchain Tree Odluka

Super! Prošli ste svih deset pitanja, ali još uvijek niste sigurni treba li vam blockchain rješenje za vaše poslovanje? Da biste svoj problem riješili na bolji način, prođite kroz stablo odluka koje će vam pomoći da odlučite kada ćete koristiti blockchain.

1. Želite li ukloniti brokere i posrednike?

 • Ako je odgovor da, pročitajte i nastavite na sljedeći korak
 • Ako ne – tada nemojte koristiti blockchain

Prvo što morate razumjeti je poslovni kontekst. Trebaju li vam posrednici ili brokeri u vašem sustavu ili vam uklanjanje pomaže u rješavanju kritičnog poslovnog problema? Ako je to slučaj, onda vam treba blockchain. Bankarska rješenja oslanjaju se na tehnologiju raspodijeljene knjige kao što je CORDA kako bi poboljšala svoj radni postupak uklanjanjem međuprodukata i omogućavanjem sigurnijeg i bržeg obavljanja transfera.

2. Radite li s digitalnim sredstvima?

 • Ako je odgovor da, pročitajte i nastavite na sljedeći korak
 • Ako ne – tada nemojte koristiti blockchain

Blockchain je idealno rješenje za one procese koji imaju digitalne izvorne elemente. To znači normalnu imovinu koja se može digitalizirati. Postoji jednostavan i izravan postupak u kojem se stvara digitalizirana verzija fizičkog prikaza sa svim potrebnim detaljima. Na primjer, nekretnine mogu biti digitalizirane pohranom svih vitalnih podataka.

3. Jeste li u mogućnosti stvoriti mjerodavni i trajni zapis digitalne imovine?

 • Ako je odgovor da, pročitajte i nastavite na sljedeći korak
 • Ako ne – tada nemojte koristiti blockchain

Sljedeća stvar koju trebate provjeriti možete li stvoriti trajni i mjerodavni zapis digitalne imovine. Ovo je jedan od važnih koraka pri prelasku iz tradicionalnog procesa u blockchain. Morate imati odgovarajući izvor povjerenja da biste započeli cijeli postupak. Također, ovo neće funkcionirati ako imate više izvora, jer to može započeti sukob stvaranjem digitalnog zapisa. Sve strane trebaju preuzeti odgovornost za stvaranje digitalne imovine.

4. Zahtijevaju li vaše poslovanje transakcije visokih performansi?

 • Ako je odgovor da – postoji šansa da ga blockchain rješenja mogu izvesti, ali trenutno to ne mogu.

 • Ako ne – prijeđite na sljedeći korak.

Nisu sva poduzeća stvorena podjednako jer neka poduzeća trebaju brza rješenja koja mogu podnijeti milijune transakcija. Ako je vašem poslovanju potrebna i brzina, tada blockchain možda nije za vas. Blockchains su brzi, ali mogu predstavljati ograničenje kada su u pitanju neki zahtjevi. Trenutno se razvija blockchain tehnologija koja će se riješiti problema, a možda ćete tamo pronaći još rješenja prilagođenih klijentima koja će biti brza i sposobna se nositi s potražnjom.

5. Hoćete li pohraniti podatke o transakcijama u velikim količinama?

 • Ako je odgovor da, tada postoji šansa da ga blockchain rješenja mogu izvesti, ali trenutno to ne mogu.

 • Ako ne – idite na sljedeći korak

Blockchain nije nevjerojatno rješenje kada je riječ o pohrani podataka koji nisu vučni u velikim količinama. Ako ih vaše poslovanje zahtijeva, uvijek je bolja ideja koristiti drugo rješenje. Ali, to se može zanemariti za posebne slučajeve upotrebe u kojima je uporaba blockchaina od vitalnog značaja za čitav ekosustav.

6. Morate li se osloniti na pouzdanu stranku?

 • Ako je odgovor da – neka blockchain rješenja mogu vam ponuditi ovu značajku, ali na njoj je potreban dodatni rad

 • Ako ne – idite na sljedeći korak

Postoje mnoge tvrtke koje ne rade bez pouzdane stranke. Ako je to slučaj, implementacija i uporaba blockchaina može biti težak upit. Kako blockchain ne omogućuje promjenu podataka, postaje teško upravljati mrežom na temelju propisa. Jednostavnim riječima, potrebno je uključiti regulatore prilikom postavljanja blockchain projekta. To će osigurati održavanje poštivanja zakona i zakona čak i kada se koristi najsuvremenija tehnologija blockchain-a. 

7. Želite li upravljati razmjenom vrijednosti ili ugovornim odnosima?

 • Ako je odgovor da, pročitajte i nastavite na sljedeći korak
 • Ako nije – tada vam neka značajka blockchain rješenja može ponuditi ovu značajku, ali na njoj treba dodatni rad

Štoviše, ako se vaše poslovanje ne bavi upravljanjem ugovornim odnosima ili razmjenom vrijednosti, u tom slučaju nema puno koristi od blockchaina. Zato bi poduzeće koje koristi blockchain za poboljšanje poslovne vrijednosti i smanjenje troškova trebalo pokušati upravljati transakcijama koje se vrte oko digitalne imovine.

8. Treba li vam zajednički pristup pisanju?

 • Ako je odgovor da, pročitajte i nastavite na sljedeći korak
 • Ako ne – tada vam ne treba blockchain

Sada trebate provjeriti trebate li dijeliti pristup pisanju ili ne? Jednostavnim riječima, to znači da trebate provjeriti trebaju li drugi članovi upisati pristup blockchainu ili ne. Ako to učine, onda je bolje ne koristiti blockchain i tražiti alternativno rješenje.

9. Postoji li povjerenje između suradnika?

 • Ako je odgovor da, tada vam neka značajka blockchain rješenja može ponuditi ovu značajku, ali na njoj treba dodatni rad

 • Ako ne – idite na sljedeći korak

Blockchain nudi platformu na kojoj se transakcije mogu obavljati s malo ili nimalo povjerenja. Ako se subjektima s kojima se posao bavi već vjeruje, onda nema smisla koristiti blockchain. 

10. Želite li imati kontrolnu funkcionalnost?

 • Ako je odgovor da, tada biste trebali odabrati privatni / odobreni blockchain

 • Ako ne – idite na sljedeći korak

Dozvoljena / privatna mreža nudi funkciju upravljanja. Dopuštena mreža pomoći će vam postaviti pravila za distribuciju, angažman i još mnogo toga! 

11. Trebate li blockchain transakcije da biste bili javni?

 • Ako je odgovor da, onda idite na javna blockchain rješenja

 • Ako nije, tada biste trebali odabrati privatni blockchain

Na kraju, morate provjeriti trebaju li vaše transakcije biti javne ili ne. Ako vaše transakcije mogu biti javne, odaberite javni blockchain. Ako ne, tada će privatni blockchain raditi za vas!

 

Ukratko, blockchain morate koristiti kada vam je potrebno sljedeće:

 • Upravljajte i osigurajte digitalne odnose
 • Pravilna uporaba decentralizirane mreže
 • Nedostatak povjerenja među stranama ekosustava
 • Posrednik više nije potreban
 • Snimite sigurne transakcije među više partnera
 • Podaci nisu stalni i morate ih ispravno pratiti

Kada ne koristiti blockchain?

Do sada smo razgovarali o pitanjima koja trebate postaviti kada koristiti blockchain. Posredno su odgovorili na pitanje kada ne koristiti blockchain. Da se ne biste zbunili, navedimo ispod scenarija ili uvjeta u kojima ne biste trebali koristiti blockchain. To također možete smatrati sažetkom gore navedenih točaka.

 • Ne koristite blockchain ako postupak uključuje povjerljive podatke
 • Kada trebate koristiti vanjske usluge za pohranu ili prikupljanje podataka
 • Ne koristite blockchain tamo gdje se često mijenjaju pravila transakcija
 • Kada postoji puno statičkog pohranjivanja podataka
 • Kada su vam potrebne brze transakcije

Zaključak

To nas dovodi do kraja našeg članka u kojem smo razgovarali o tome kada koristiti blockchain, a kada ne koristiti blockchain. Ova pitanja također nam daju naslutiti kada će blockchain postati mainstream. Za sada moramo pričekati jer blockchainu treba još puno vremena prije nego što postane zreo.

Pa, što vi mislite o tome? Komentirajte u nastavku i javite nam.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map