DPA i Blockchain: Kako Blockchain utječe na automatizaciju digitalnih procesa

Mogu li digitalna automatizacija procesa (DPA) i blockchain surađivati? Ako da, kako? Istražimo u našem članku o DPA i blockchainu, gdje vidimo kako blockchain, tehnologija u nastajanju, utječe na budućnost automatizacije poslovnih procesa, tj. Digitalne automatizacije procesa.

Blockchain je sve o promjeni. Ima sredstava da promijeni sve tamo vani. To također znači da može promijeniti i poboljšati automatizaciju digitalnih procesa.

Nedavno smo obradili članak o upravljanju poslovnim procesima (BPM) i Blockchain, gdje smo temeljito raspravljali o toj temi i raspravljali o tome kako će se BPM promijeniti blockchainom. Kombiniranjem obje tehnologije pokrili smo i izazove i mogućnosti koje nam se pružaju. Ovdje pogledajte BPM i Blockchain post.

Što je digitalna automatizacija procesa (DPA)?

Digitalna automatizacija procesa (DPA) može se najbolje poželjeti kao evolucija upravljanja poslovnim procesima. To znači da je to sve što BPM s digitalizacijom.

Od BPM-a poželjan je kao proces stvaranja, upravljanja i provedbe poslovnog procesa na najučinkovitiji način. Digitalna automatizacija procesa također je usmjerena na optimizaciju procesa, ali i osiguravanje da fokus nije samo na “učinkovitosti”. U DPA, cilj bi trebao biti tim, kao i zadovoljstvo kupaca.

DPA možemo bolje definirati na sljedeći način,

Digitalna automatizacija procesa odnosi se na digitalizaciju sustava i procesa. Jednom kad se digitaliziraju, podaci se automatiziraju tako da svatko može pristupiti informacijama i raditi s njima na način na koji želi. DPA omogućuje svakoj pristupnoj točki u organizaciji brz pristup informacijama.

Razlika između DPA i BMP

Dakle, gdje se DPA razlikuje od BPM-a? Razlikuju se u načinu na koji se provode. Pogledajmo njihove razlike u nastavku.

  • DPA osigurava da se svaki postupak digitalizira prije nego što se automatizira. U slučaju BPM / BPA, pretpostavlja se da su procesi digitalizirani prije početka automatizacije.
  • Digitalna automatizacija procesa osigurava da su u njemu pokriveni svi aspekti poslovanja.
  • I na kraju, DPA uzima u obzir i ljudski element. 

Što je blockchain?

Blockchain je tehnologija u nastajanju koja se oslanja na decentralizaciju. To je peer-to-peer mreža u kojoj svaki čvor sadrži kopiju glavne knjige. Transakcije u mreži provjeravaju se metodom konsenzusa. Ključne značajke koje nudi blockchain uključuju transparentnost, nepromjenjivost i sigurnost.

Slučajevi upotrebe blockchaina također su vrlo raznoliki. Može raditi kao okosnica bilo kojeg trenutno operativnog sustava ili platforme i dodati ključne značajke kao što su transparentnost i nepromjenjivost.

Ako želite pročitati više o blockchainu, preporučujemo da provjerite Blockchain za početnike.

Kako se mogu integrirati DPA i Blockchain?

DPA i blockchain integracija slična je onoj kod BPM-a i blockchaina. Ovdje je jedini korak na koji treba voditi računa prije provođenja integracije digitalizacija procesa. To znači digitalizirati svaki aspekt poslovnog procesa.

DPA je trenutno međuorganizacijsko rješenje. Vrlo je teško stvoriti unutarorganizacijsko rješenje DPA zbog nedostatka povjerenja među strankama. Informacije koje entiteti dijele nisu sigurne od izmjena. S blockchainom, sve će se to promijeniti jer blockchain nudi sigurnu, transparentnu i nepromjenjivu mrežu za DPA za učinkovit rad.

U praksi je važno implementirati blockchain u koracima, umjesto da se izlazi sve. Kako je DPA više usmjeren na čovjeka, u svakom koraku treba paziti da se implementacija izvrši dobro promišljenim postupkom.

Slučajevi upotrebe upravljanja poslovnim procesima također se primjenjuju na slučajeve digitalne automatizacije procesa. Donosi sinergiziraniji pristup.

Također, ne postoji potreba za preustrojem da bi DPA blockchain radio zajedno. Možda će biti potrebe za obukom korisnika o korištenju platforme, ali osim toga, nema se puno toga za promijeniti. Međutim, implementacija i integracija blockchaina može zahtijevati vrijeme, trud i novac.

Još jedna velika promjena koju ćemo vidjeti je centralizirano uklanjanje entiteta. Kako je blockchain decentraliziran, nema potrebe da središnje tijelo ostane. Također uklanja ulogu nezavisnih dobavljača koji se oslanjaju na centralizirani pristup. Čak i kada organizacije zahtijevaju DPA rješenje treće strane, uvijek se mogu odlučiti za decentralizirani pristup i osigurati da pružatelj usluga ne postoji mogućnost zaključavanja podataka. Decentralizirani pristup također znači da ne postoji središnja točka neuspjeha.

I na kraju, pametni ugovori pomoći će boljoj automatizaciji sistemskih procesa. Pametni ugovori su pravni dokumenti u kodu. Organizacije mogu postaviti pametne ugovore za automatizaciju razmjene informacija ili bilo koje druge imovine između čvorova. Pametni ugovori, ako se pravilno urade, mogu poboljšati učinkovitost sustava zadržavanjem ljudskog elementa u igri.

Jedan od najboljih primjera je integracija PEGA DPA s blockchainom. Oni to čine za poboljšanje jamstvenih lanaca vrijednosti koji rješavaju višestruke garancijske probleme, uključujući prijevaran postupak, neučinkovitost obrade zahtjeva, rješavanje iznimki, odbijanje kupaca i prednosti voznog parka. Možete pročitati više o njihovoj integraciji DPA-a i blockchaina ovdje.

Prilike i izazovi

Kombiniranje tehnologija uvijek je bilo nezgodno za organizacije. Moraju se pobrinuti da to rade kako bi iskoristili maksimalnu korist. Trenutno su i DPA i blockchain u povojima. To su nove tehnologije kojima je potrebno vrijeme za rast i sazrijevanje. To integraciju čini lakim putem.

Drugi izazov je standardizacija. Blockchain je decentralizirana tehnologija i stoga je nije lako standardizirati. Ako ga koristi samo jedna organizacija, tada se mogu postići samo pravila i standardizacije. Za provedbu unutar organizacije, standardizacija zahtijeva suradnju na gotovo svim stranama.

I na kraju, ali ne najmanje važno, izazov za usvajanje uvijek je velik izazov. Neće svaka organizacija pokušati usvojiti blockchain čak i sa svojim prednostima. 

Zaključak

To nas dovodi do kraja našeg članka o digitalnoj automatizaciji procesa i blockchainu. Pa, što mislite o obje ove tehnologije i njihovoj sposobnosti zajedničkog rada? Komentirajte u nastavku i javite nam! Slušamo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map