Blockchain rješenja za digitalnu valutu središnje banke (CBDC)

Uvođenje novih oblika novca poput digitalne valute središnje banke ili CBDC-a odgovorno je za promjenu dinamike u financijskom ekosustavu. Kao digitalna varijanta novca središnje banke, CBDC se pretvorio u rješenje novog doba za bezgotovinsko društvo. Iako postoje razni razlozi za razmatranje usvajanja CBDC-a, ono je prvenstveno promovirano kao blockchain rješenje, tj. CBDC blockchain za sve veću dominaciju tehnoloških divova u krajoliku digitalnih valuta.

Pa, zašto biste se brinuli zbog CBDC blockchain rješenja? Je li razumno uvesti blockchain u jednadžbu s CBDC-ima? S druge strane, svatko bi mogao lutati o potencijalnim razlozima zbog kojih bi netko razmislio o korištenju blockchaina za CBDC. Sljedeća rasprava želi vam pružiti detaljan dojam koliko je razumno ići s blockchain rješenjima za digitalne valute središnje banke. 

Upišite se sada: Masterclass digitalne valute središnje banke

Definiranje CBDC-a i uloge blockchaina u CBDC-ima

Jedan od prvih čimbenika u vezi s blockchain rješenjima za digitalne valute središnje banke je definicija CBDC-a. Digitalna valuta središnje banke ili CBDC pruža digitalne oblike novca središnje banke kako bi pružio jedinstvene prednosti središnjim bankama u perspektivi maloprodaje i veleprodaje. Neke značajne funkcionalnosti CBDC-a uključuju poboljšanu infrastrukturu za međubankarska poravnanja ili bolju financijsku uključenost za pojedinačne kupce.

CBDC u osnovi djeluje kao zakonsko sredstvo plaćanja i također uživa potporu središnje banke. Zanimljivo je da CBDC predstavlja zahtjev prema dotičnoj središnjoj banci, a ne prema pružatelju platnih usluga ili komercijalnoj banci. Općenito, morate održavati CBDC na digitalnoj knjizi koja može biti zasnovana na blockchainu ili ne.

Digitalna knjiga trebala bi podržavati brzinu plaćanja između banaka, pojedinaca i institucija, uz osiguranje veće sigurnosti. Nedavno istraživanje Banke za međunarodne nagodbe (BIS) predstavilo je povoljne izglede za razmatranje CBDC rješenja za blockchain. Nalazi studije jasno pokazuju da je preko 70% institucija trenutno aktivno angažirano u istraživanju i razvoju dokaza koncepta za digitalne valute središnje banke. 

Osobine digitalne valute središnje banke

Od presudne je važnosti uspostaviti jasan dojam o bitnim aspektima digitalne valute središnje banke prije ulaska u CBDC blockchain rješenja. Prva važna karakteristika digitalne valute središnje banke odnosi se na njezinu digitalnu prirodu. CBDC se u osnovi smatraju digitalnom imovinom i knjiže se u digitalnoj knjizi. Digitalna knjiga služi kao jedini izvor istine za CBDC.

Sljedeća ključna osobina u CBDC-ima odnosi se na potporu središnje banke, jer CBDC pruža zastupanje potraživanja prema središnjoj banci, poput novčanica. Još jedan značajan naglasak koji možete pronaći u CBDC-ima odnosi se na kontrolu središnjih banaka nad njima. Dotična središnja banka koja izdaje CBDC preuzima potpunu kontrolu nad opskrbom CBDC-a i određivanjem zahtjeva za opskrbom. 

Slučajevi upotrebe digitalne valute središnje banke

Sada je važno razmisliti o slučajevima upotrebe CBDC-a kako bismo saznali izvedivost rješenja blockchaina digitalne valute središnje banke. Slučajevi upotrebe CBDC-a uglavnom su usredotočeni na plaćanja na malo ili na veliko. Možete pretpostaviti maloprodajni CBDC kao digitalnu varijantu gotovine. S druge strane, veleprodajni CBDC ukazuje na potpuno novu infrastrukturu za olakšavanje međubankarskih poravnanja.

Primarni ciljevi središnjih banaka u različitim slučajevima korištenja CBDC-a također igraju važnu ulogu u razumijevanju CBDC blockchain rješenja. Bez obzira na slučaj upotrebe, središnje banke žele postići brže isplate s nižim troškovima i općim troškovima putem CBDC-a. Maloprodajni CBDC prikladna je alternativa za transakcije između pojedinaca i poduzeća, kao i drugih pojedinaca. To bi bilo poput obavljanja transakcija digitalnim novčanicama.

Ukupni obujam maloprodajnih CBDC transakcija obično je veći od 100 000 000 svaki dan. S druge strane, veleprodajni CBDC pogodan je za osiguravanje učinkovitih međubankarskih poravnanja. Međubankarske nagodbe obično se odnose na transakcije između odabranih banaka i drugih subjekata koji imaju račune u dotičnoj središnjoj banci. Ukupni opseg veleprodajnih CBDC transakcija obično je manji od 100 000 na dnevnoj bazi. 

Pogledajte sada virtualnu konferenciju na zahtjev o digitalnoj imovini i digitalnim valutama središnje banke (CBDC)!

Razumijevanje pozitivnih aspekata CBDC-a

Prije kretanja prema blockchain rješenjima za digitalne valute središnje banke, važno je usredotočiti se na blagodati CBDC-a. Financijska infrastruktura središnjih banaka suočava se s različitim problemima u postojećim scenarijima. Neki od značajnih problema uključuju smanjenu upotrebu novčanica, ograničenja financijskog pristupa građanima izvan podružnica banaka i veće troškove u namirama plaćanja.

Procjene sugeriraju da ukupni troškovi kliringa i namire vrijednosnih papira u središnjim bankama u zemljama G7 prelaze 50 milijardi dolara godišnje. Najistaknutiji razlog ovako visokih troškova kliringa i namire vrijednosnih papira za središnje banke odnosi se na potrebu za resursima za prijenos imovine i usklađivanje računa.

Uz to, moderni prekogranični sustavi plaćanja omogućuju prijenos imovine uz ključne podatke o transakcijama kroz razne banke dopisnice. Kao rezultat toga, pojedinci, kao i institucije, mogu imati veću ranjivost na rizike namire i operativni rizik. Ovo je mjesto gdje CBDC blockchain rješenja služe kao obećavajući odgovor jer CBDC temeljeni na blockchainu mogu riješiti neučinkovitosti i ranjivosti postojeće središnje bankarske infrastrukture.

Blockchain može osigurati jednostavniji razvoj sigurnog sustava plaćanja. Istodobno, može služiti i funkcijama velikog registra imovine i decentralizirane klirinške kuće. Sada ćemo razmisliti o prednostima koje možete istražiti s dvije uobičajene vrste CBDC-a. 

  • Prednosti maloprodajnog CBDC-a

Maloprodajni CBDC može pomoći u osiguravanju važnih prednosti dostupnosti, pojednostavljenom pomirenju, poboljšanoj monetarnoj politici i poboljšanim digitalnim inovacijama. Maloprodajna CBDC blockchain rješenja mogu pružiti bolju dostupnost jer se mogu distribuirati na mobilnim uređajima s povećanim pristupom građanima.

Kao rezultat toga, građani koji su daleko od poslovnica banaka bez pristupa fizičkoj gotovini mogu se bolje uključiti u financijski ekosustav. Maloprodajna CBDC rješenja također mogu pružiti pojednostavljeno pomirenje zbog svoje izvorne digitalne prirode. Maloprodajni CBDC ne zahtijevaju dugotrajno pomirenje s dodatnim troškovima koji se često nalaze u prekograničnim plaćanjima i plaćanjima e-trgovine.

Softverski model zasnovan na platformi u maloprodajnim CBDC rješenjima može promovirati inovacije smanjenjem prepreka za ulazak u nova poduzeća u sektoru plaćanja. Dolazak novih tvrtki može promovirati konkurenciju, kao i inovacije, zajedno s pokretanjem financijskih institucija da postignu globalizaciju usluga.

Maloprodajna rješenja za blokove digitalnih valuta središnje banke također mogu ponuditi privilegije bankama za vršenje izravnog utjecaja na novčanu masu. Utjecaj može pomoći u pojednostavljenju raspodjele državnih naknada za pojedince. Istodobno, omogućuje i mogućnosti za poboljšanje kontrole transakcija kako bi se olakšala porezna kontrola. 

  • Prednosti veleprodajnog CBDC-a 

Veleprodajna CBDC blockchain rješenja sposobna su pružiti blagodati poboljšanja međubankarskog poravnanja plaćanja, sudjelovanja na tržištima digitalne imovine, smanjenog rizika druge ugovorne strane i održivosti konkurentske prednosti. Rješenja za automatizaciju i decentralizirano umrežavanje mogu omogućiti instaliranje namire CBDC plaćanja među ugovornim stranama prema pojedinačnim narudžbama.

Kao rezultat toga, veleprodajna CBDC rješenja mogu smanjiti rizike kolateralizacije i prekonoćne obrade serije. CBDC rješenja također nude veliku, decentraliziranu klirinšku kuću, kao i registar imovine za ubrzavanje revolucije digitalne imovine. Blok rješenja za digitalne valute središnje banke na veleprodajnoj razini mogu ponuditi pouzdano rješenje za tokenizirana plaćanja s rastućim tokeniziranim tržištima imovine.

Veleprodajna CBDC rješenja mogu također pružiti bolje smanjenje kreditnog rizika za prekogranične platne transakcije. Veleprodajni CBDC mogu ponuditi mogućnost aktiviranja modela namire plaćanja – u odnosu na plaćanje kako bi se olakšali prijenosi u različitim valutama.

Konačni i najvažniji doprinos veleprodajnih CBDC rješenja postojećem financijskom ekosustavu ukazuje na održivu konkurentsku prednost. Centralizirane platforme poput SEPA u Europi bile su korisne za smanjenje troškova prijenosa novca u stvarnom vremenu.

Međutim, većina financijskih institucija i dalje precijenjuje svoje troškove prijenosa za klijente. Uz pomoć veleprodajnih CBDC blockchain rješenja, krajnji korisnici mogli bi pristupiti pojednostavljenoj bankarskoj infrastrukturi. Uz to, CBDC rješenja također mogu osigurati da središnje banke nastave s ulogom u međubankarskom poravnanju, istovremeno udovoljavajući rastu u usvajanju stabilnog novca. 

Razlozi za odabir blockchaina za CBDC 

Nakon detaljnog promišljanja o potencijalu CBDC-a i valjanosti odnosa blockchain digitalne valute središnje banke putem digitalne veze, važno je pronaći zašto je blockchain prikladan za CBDC. Blockchain tehnologija može uvesti mnoge obećavajuće prednosti u domeni CBDC-a. Jedno od najpopularnijih blockchain okruženja spremnih za produkciju koja podržavaju CBDC zahtjeve privatnosti i skalabilnosti je Ethereum. Pogledajmo neke od razloga koji potvrđuju upotrebu CBDC blockchain rješenja.

  • Prednost System Trust 

Prije svega, blockchain donosi element povjerenja sustava u CBDC. U slučaju CBDC blockchain rješenja, središnje banke imaju ovlast nadzirati valutu i nuditi zaštitne mjere za privatnost i neovisnost u korištenju CBDC-a od strane krajnjih korisnika.

Faktor pouzdanosti sustava koji blockchain dodaje u CBDC osigurava da korisnici ne moraju ovisiti o posrednicima. Što je najvažnije, korisnici bi mogli izbjeći bilo kakvu zabrinutost zbog zaključavanja posrednika. Stoga rješenja za blockchain digitalnih valuta središnje banke nude sigurnost u korištenju CBDC-a kao alternativnih oblika plaćanja. 

  • Programabilnost u Blockchainu

Drugi važan razlog za razmatranje primjene blockchain tehnologije u CBDC-ima je programibilnost. Blockchain rješenja za digitalne valute središnje banke mogu imati CBDC pravila čvrsto povezana u protokolu CBDC-a. Kao rezultat toga, korisnici se mogu pobrinuti za usklađenost, a da se o tome ne moraju brinuti.

Na primjer, CBDC-ovi temeljeni na blockchainu mogu ponuditi pristup trećih strana sustavu uz uspostavljanje pragova novčanika. Stoga je moguće iskoristiti blockchain tehnologiju za razvoj CBDC rješenja u skladu sa specifičnim zahtjevima dotičnih središnjih banaka. 

  • Dostupnost podataka

Sljedeći presudni čimbenik koji promiče upotrebu blockchain rješenja za digitalne valute središnje banke je dostupnost podataka. Budući da je blockchain distribuirani sustav, on može pružiti sigurnost u boljoj dostupnosti podataka i otpornosti. Istodobno, blockchain također može ponuditi bolje povjerenje i transparentnost u pogledu povijesti transakcija.

Stoga se ne biste morali suočavati s bilo kakvim problemima u praćenju i procjeni transakcija s CBDC-ima korištenjem blockchain tehnologije. Nadalje, Ethereum je također pokazao svoje mogućnosti za podršku izuzetno masivnim mrežama s više od 10.000 čvorova.

Uz podršku za stotine tisuća korisnika, Ethereum je u stanju pružiti strahovito jamstvo nepokolebljive dostupnosti podataka. Stoga CBDC blockchain rješenja mogu pomoći u olakšavanju transakcija između širokog spektra korisnika na određenoj mreži. 

  • Prilike za inovacije

Konačni ulazak među glavne razloge za odabir blockchaina za razvoj CBDC-a odnosi se na inovacije. CBDC rješenja temeljena na blockchainu mogu postići obećavajuća poboljšanja kapitalizirajući nova napretka koji se pojavljuju kroz blockchain pejzaže otvorenog koda.

Neki od primjera inovativnih proizvoda i usluga u blockchain ekosustavu koji mogu poboljšati CBDC blockchain rješenja uključuju decentralizirano financiranje, novčane novčanike koji nisu skrbnički i kriptografiju s nula znanja. Integracija ovih novih funkcionalnosti u svijet digitalnih valuta središnje banke može značiti nova poboljšanja za CBDC.

Osim što nude bolje funkcionalnosti za korisnike, CBDC rješenja temeljena na blockchainu mogu također uvesti prednosti u izvedbi. Ethereum blockchain ekosustav trenutno uključuje više od 350 000 programera s jedinstvenim idejama i uvidima. Izgledi za kontinuirane inovacije također mogu poboljšati funkcionalnosti blockchain rješenja za digitalne valute središnje banke u budućnosti.

Novi ste u Blockchainu? Započnite s tečajem Free Enterprise Blockchains Fundamentals!

Izazovi za CBDC temeljen na Blockchainu

Iako su se izgledi za usvajanje blockchaina u CBDC rješenjima znatno povećali u posljednje vrijeme, važno je usredotočiti se na izazove. Istaknuti izazovi bi se pojavili, posebno u cjelovitim prijedlozima za razvoj CBDC blockchain rješenja.

Osim toga, također je važno uzeti u obzir šire implikacije povezane s razvojem CBDC-a temeljenih na blockchainu. Na primjer, implikacije na širi financijski sustav, depozite komercijalnih banaka i pravne implikacije mogu utjecati na razvoj CBDC-a temeljenih na blockchainu.

Završne riječi

Na kraju, jasno je da CBDC rješenja temeljena na blockchainu mogu uvesti obećavajuća poboljšanja u CBDC infrastrukturu. Najvažnije od svega, CBDC zasnovan na blockchainu mogao bi pružiti sigurnost, dostupnost, dostupnost i transparentnost transakcija. Iskorištavanjem temeljnih osobina blockchaina, moguće je CBDC blockchain rješenja dovesti u prvi plan postojećeg financijskog ekosustava.

Uz stalno rastuću pozornost na blockchain rješenja za digitalne valute središnje banke, razumno je istražiti opseg CBDC-a. Uz to, također je važno pronaći usklađivanje između blockchaina i CBDC značajki za postizanje savršene kombinacije. Upišite se na CBDC mrežni tečaj i istražite više o CBDC-ima i njihovoj jednadžbi s blockchainom upravo sada!       

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map