Lahko Blockchain dopolnjuje velike podatke

Veliki podatki lahko marsikomu pomenijo veliko stvari, zato sem se pred potopom v analizo zdel primerno opredeliti velike podatke in verigo blokov, ko se nanašajo na to poročilo..

Po navedbah Merriam Webster, opredelitev velikih podatkov je:

Kopičenje podatkov, ki je preveliko in zapleteno za obdelavo s tradicionalnimi orodji za upravljanje baz podatkov

Po navedbah Merriam Webster, opredelitev blockchain je:

Digitalna baza podatkov, ki vsebuje informacije (na primer evidence finančnih transakcij), ki jih je mogoče hkrati uporabljati in deliti v velikem decentraliziranem, javno dostopnem omrežju

Kako veliki so veliki podatki?

Pri oceni, ali potreba zahteva pristop velikih podatkov, Big Data običajno upošteva tri kriterije, obseg, hitrost in varianco.

Glasnost: Koliko podatkov je (tj. Običajno v terabajtih in petabajtih).

Hitrost: Kako hitro pride v podatkovni center, prispe v bazo podatkov in / ali do njega dostopa

Varianca: Katere oblike in tipi podatkov so vključeni

Ni trdih pravil glede tega, kdaj se začnejo pojavljati veliki podatki, gre bolj za ocenjevanje potreb in iskanje ustreznih dolgoročnih rešitev, ki strankam zdaj omogočajo podatke, hkrati pa omogočajo prihodnjo rast in raznolikost..


Preveč je kapitan, motorji ne zdržijo

Večina ljudi, ki so si ogledali Zvezdne steze, Vojne zvezd ali vesoljski pustolovski film kakršne koli vrste, bo prepoznala trenutek, ko je bila ladja napadena in deluje z omejeno zmogljivostjo. Glavni inženir si besno prizadeva priklicati dovolj moči motorjev, da pobegne ali hiper skoči.

Toda trudijo se in zdi se, da je vse upanje izgubljeno. Nato v zadnjem trenutku s pomočjo doslej neznanega vira energije ali genialne tehnične rešitve poiščejo izhod z nekaj sekundami.

Kakšno zvezo ima to s podatki, slišim, da razmišljate, pravzaprav bolj kot si morda mislite. Tako kot inženir potrebuje dobre, natančne podatke, da ladjo izpusti iz nevarnosti, tako tudi podjetja potrebujejo njihove podatke, da učinkovito vodijo svojo pot naprej in jim pomagajo priti tja, kamor želijo.

Koliko podjetij se lahko poveže s panično situacijo, ko nenadoma potrebujete podatke in jih ne najdete ali kjer je treba sprejeti ključno odločitev, vendar nihče ne more potrditi točnosti podatkov. Posledice so lahko različne, vendar scenarij potrebe po hitrem izhodu iz slabe situacije ni tako namišljen.

Preberi več: Ali je vaša digitalna identiteta varna in varna?

Veliki podatki, majhen svet

Nekoč so se podjetja osredotočala na lastne notranje strukturirane podatke za vodenje in rast poslovanja. Zdaj pa s prihodom in uvedbo platform za družabna omrežja in internetnih iskalnikov mnoga podjetja vlečejo tudi nestrukturirane podatke zunaj svoje organizacije, zlasti ko poskušajo razumeti splošno sliko in optimizirati svoje poslovne modele..

Količina informacij v javni domeni je ogromna, lahko pa so tudi protislovne, podvajajoče se in celo neresnične, zato je za njihovo uporabo potrebna določena skrbnost in preverjanje.

Blockchain kot omogočevalec

In tu lahko Blockchain pomaga z zagotavljanjem infrastrukture, kjer je mogoče podatke hraniti z ustreznimi nadzornimi elementi, ki zagotavljajo njihovo preverljivost, sledljivost in dostopnost pravim ljudem ob pravem času. Naročnik mora še vedno opredeliti vire podatkov in katere podatke od njih potrebuje, vendar mehanizem soglasja v Blockchainu zagotavlja, da obstaja postopek za vzdrževanje teh podatkov. Poleg tega lahko zmožnost minimiziranja podvajanja in vzpostavitve enega vira resnice znotraj Blockchaina pomaga preprečiti, da bi “veliki podatki” postali “še večji podatki”.

Kar zadeva nestrukturirane ali strukturirane podatke, lahko Blockchain to mešanico dobro obvlada, sposobnost vstavljanja pametnih pogodb za posebne potrebe pa omogoča vgradnjo številnih različnih formatov podatkov in pristopov.

Preberite več o verigi blokov od tukaj.

Dobro proti zlu

Podatki so dobri, večina ljudi in podjetij lahko to kupi!

Toda, kot pri mnogih preprostih izjavah, ko se nekoliko poglobite in začnete zastavljati vprašanja, se začnejo pojavljati luknje in začnemo se zavedati, da v svetu podatkov, tako kot v življenju, obstaja dobro in zlo..

Za lažjo razjasnitev, zakaj je temu tako, naslednja tabela nekoliko olajša podatkovne sloje z oceno nekaterih ključnih podatkovnih lastnosti.

Omejitev odgovornosti: Preden začnete spraševati to tabelo ali razpravljati o tem, kaj spada v napačno kategorijo ali manjka, bi moral pojasniti, da je vse skupaj zelo subjektivno in odvisno od podjetja, podatkov in situacije.

Data CharacteristicGoodEvilComments
Znesek Preveč Ne dovolj Nobeno ni idealno, a vsaj če imate preveč podatkov, če jih lahko optimizirate
Dostop Urejeno Odprto za vse Večina sistemov omogoča oboje in večina podjetij uporablja hibridni model, vendar je varnost bolj pomembna kot kdaj koli prej
Integriteta Preverjeno Brez preverjanj Podatki morajo biti natančni in jim je treba zaupati, vendar to ne sme po nepotrebnem upočasniti pretoka podatkov
Sintaksa Strukturirano Nestrukturirano Nestrukturirane podatke je težje zbrati in analizirati, vendar lahko zagotovijo bogatejše rezultate in odprejo nove komunikacijske in tržne poti
Lokacija Oblak V hiši Večina podjetij prehaja v oblak, saj je bolj prilagodljiv in zmanjšuje lastne stroške, tehnološko odvisnost in odgovornost
Raznolikost Raznolika spoznanja Težko se asimilira Razpoložljivost podatkov iz številnih virov prek številnih medijev omogoča bogatejšo analizo in osredotočenost
Hitrost osveževanja V realnem času Načrtovano Hitrost sprememb narekuje potrebe po osvežitvi, vendar na splošno hitreje, bolje

Z vidika, osredotočenega na Blockchain, je odvisno, katere značilnosti podatkov, prikazane v tabeli, so ključne. Če je poudarek na integriteti podatkov s pomočjo sledljivosti, soglasja, preverjanja, preglednosti ali enega samega vira resnice, ima Blockchain res prednost pred drugimi tehnologijami baz podatkov.

Če pa je poudarek na količini podatkov in hitrosti nalaganja in dostopa, je izbira manj jasna. Ker je Blockchain še vedno relativno v povojih, se še vedno uči, da se optimizira glede na obseg in hitrost.

V poštev pride tudi dejanski model baze podatkov, ne pozabite, da Blockchain običajno najbolje deluje v decentraliziranem modelu baze podatkov, medtem ko je veliko sistemov in orodij SAAS zasnovanih za centraliziran pristop.

Mnogi napovedujejo, da bo Blockchain zrel v velikem podatkovnem prostoru.

Več iz našega kotička za analitike: Zakaj je Blockchain lahko igralec sprememb za Pharma?

Svet se spreminja in podatki rastejo, Blockchain vam lahko pomaga

Ko je svetovno svetovno gospodarstvo vedno bolj dostopno in več podjetij sodeluje in pridobiva druge, da razširijo svojo bazo strank, se poveča potreba po združljivih podatkih, ki jih je mogoče enostavno integrirati.

Razvoj virtualnih delovnih in vedno boljših komunikacijskih orodij pomeni, da lokacija postaja za mnoga podjetja manj pomembna. Z vidika podatkov pa to lahko poveča izzive, zlasti glede varnosti in razpoložljivosti na svetovni ravni. Poleg tega morajo podjetja, ko se predpisi razvijajo in dozorevajo, ustrezno prilagoditi svoje podatkovne strategije, da bodo ostala skladna.

Veliki podatki postajajo vedno večji, toda ko je Blockchain vedno pametnejši, se prestrezna točka med njima zoži in možnost partnerstva v obojestransko korist postaja jasnejša.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map