Blockchain in podatkovna analitika – prijatelji ali sovražniki?

Zakaj osredotočenost na podatke?

Kdor je prebral moja nedavna poročila analitikov za 101 blokchains, je morda že pomislil, “zakaj je ta fant tako obseden s podatki?”. Najprej je šlo za “Blockchain in Lean Six Sigma”, nato “Blockchain in Big Data”, zdaj pa govori o “Blockchain and Data Analytics”.

No, podatki so zame ključ do tega, kako podjetje deluje in uspe. Medtem ko se prejšnja poročila bolj osredotočajo na učinkovitost, kakovost in ukrepe, ki jih vidim kot gradnike podatkov, to poročilo obravnava analizo, ki je po mojem mnenju vrednost.

Zmožnost učinkovitega rudarjenja in raziskovanja vaših podatkov, tako da obveščajo o vaših ključnih poslovnih odločitvah in strategiji, je ključnega pomena za dolgoročno rast trga, vendar v resnici deluje le, če obstajajo predhodno obravnavana struktura in nadzor.

Preberi več:Blockchain in Lean Six Sigma

Opredelitev podatkovne analitike

Po navedbah investstopedija,

Podatkovna analitika je znanost o analiziranju surovih podatkov, da bi lahko sklepali o teh informacijah. Številne tehnike in procesi analitike podatkov so avtomatizirani v mehanske procese in algoritme, ki delujejo na surove podatke za človeško prehrano.

Blockchain in vnos podatkov

Ko razmišljamo o podatkih in vrednosti, ki jih zagotavljajo, nas nenehno opozarjajo, da „Podatki o smeti noter“ vedno vodijo do „Podatki o smeti odidejo“. Torej je čiščenje podatkov pred shranjevanjem lahko neprecenljivo in vse, kar lahko storite vnaprej, da zmanjšate podvajanje in napake, prihrani čas in omogoči boljše rezultate.

Tu je stvar z Blockchainom. Medtem ko koristi vključujejo dejstvo, da bo zagotovil en vir resnice, lahko omogočil soglasje in popolno trajno zgodovino in revizijsko sled, z vidika vnosa podatkov lahko poudari vprašanja.

Naj pojasnim. Recimo, da imamo v rubriki Blockchain “podatke o smeti”, kot smo že omenili, bi to verjetno povzročilo “podatke o smeti”, vendar se zaradi ključnih značilnosti Blockchaina potencialno poslabša.

Ne samo, da imate »Podatke o smeti«, ampak teh podatkov o smeti ni mogoče izbrisati, ker Blockchain vodi evidenco o vsaki transakciji in dejavnosti prek trajnih evidenc. To ne pomeni, da podatkov ni mogoče očistiti in organizirati, vendar mantra potem postane:

„Podatki o smeti noter“ – „Podatki o smeti ostanejo trajno vklopljeni“ – „Podatki o smeti so odstranjeni“

Ampak ali je to slaba stvar?

Čeprav slabi podatki nikoli niso dobri, je jasna preglednost teh podatkov ugodna, saj brez njih sanacija in popravni ukrepi postanejo veliko zahtevnejši.

Dejstvo, da Blockchain ustvari zapis vseh slabih podatkov in jih lahko izsledi skozi svoj življenjski cikel, samo po sebi ponuja dragocene informacije. V tradicionalni zbirki podatkov bi lahko slabe podatke izbrisali in nihče ne bi nikoli vedel, da so tam.

Z Blockchainom je jasno, kaj se je zgodilo, ni mogoče prikriti, zgodovinski podatki pa omogočajo možnosti za izboljšanje in učenje za prihodnost. Zagotovo je to dobro. To ne pomeni, da spodbujamo slabe podatke, ki se jim je treba vedno izogniti, kjer je to mogoče, vendar jih je treba, ko so enkrat prepoznani, zagotoviti učinkovite korektivne ukrepe, ki jih je treba obravnavati in jih ne prezreti ali skriti.

Preberite tudi:Ali lahko Blockchain in tradicionalne zbirke podatkov soobstajajo?

Neobdelani podatki zadenejo živce

Data Analytics se osredotoča na optimizacijo surovih podatkov, da strankam nudi dragocen vpogled in priložnosti. V ta namen lahko pametna pogodbena arhitektura Blockchaina omogoči enostavno razdelitev podatkov za analizo, ob predpostavki, da je bila prvotna zasnova sistema s tem upoštevana.

Resnična korist pa je, da ko so podatki v okolju Blockchain, jih je mogoče enostavno spremljati skozi njihov življenjski cikel. To pomeni, da ti podatki postanejo sledljivi ne samo na začetku, ampak z vsako interakcijo, ki jo opravijo, in vsakim postopkom, ki se ga dotaknejo, kar strankam omogoči, da pridobijo veliko bogatejšo žilo zgodovinskih in trenutnih informacij.

Spodnji diagram je poenostavljen model, ki prikazuje, kako lahko analitik podatkov uporabi kombinacijo operativnih in zgodovinskih podatkov.

Blockchain in podatkovna analitika: Življenje v harmoniji

Ko Data Analytics postaja bolj osrednja točka in ključno gonilo za izboljšanje kakovosti poslovanja, lahko Blockchain pomaga. Sledi izvleček iz nedavno objavljenega poročila Gartnerja:

100 napovedi podatkov in analitike do leta 2024 analitikov Graham Peters, Alan D. Duncan

»Do leta 2023 bodo organizacije, ki uporabljajo pametne pogodbe blockchain, povečale splošno kakovost podatkov za 50%, a razpoložljivost podatkov zmanjšale za 30%; nasprotno pa ustvarja pozitiven ROI za podatke in analitiko. “

Zaključni komentarji

Na koncu je pot do učinkovitih in produktivnih podatkov od opredelitve do poročanja tista, pri kateri lahko Blockchain doda vrednost, vendar je kot katera koli tehnologija le tako dobra kot vneseni podatki. Tudi najboljši sistemi ne morejo popolnoma preprečiti vnosa slabih podatkov, lahko pa jim pomagajo prepoznati, popraviti in nadomestiti.

Oh, in moje naslednje poročilo ne bo o podatkih (verjetno) &# 128522;

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map