Objašnjena blockchain tehnologija: Decentralizirani ekosustav

Blockchain tehnologija više-manje polako preuzima digitalni svijet. Jedno mogu sa sigurnošću reći da će ova tehnologija sada poremetiti gotovo sve industrije na tržištu. Dakle, sada je vrijeme da upoznate sve što se o tome može znati.

Sigurno je da je blockchain sofisticirana tehnologija, a unutar osnovnog sustava postoji mnogo elemenata koje treba objasniti. U stvarnosti, sve to može biti prilično porazno za početnike.

Zbog toga ću u ovom vodiču objašnjenom za blockchain objasniti sva svojstva blockchaina koji ga čine toliko prepoznatljivim.

Dakle, nadam se da ćete u potpunosti uživati ​​u ovome. Počnimo objašnjavati!

 

 

Contents

Poglavlje 1: Što je Blockchain tehnologija?

Počnimo s najosnovnijim pitanjem svih vremena – “Što je blockchain tehnologija?” Pa, blockchain tehnologija je distribuirani sustav glavne knjige koji promiče decentralizaciju, transparentnost i integritet podataka.

Čini li se zbunjujućim?

Dopustite mi da objasnim blockchain tehnologiju na jednostavan način. Zamislite više blokova koji su povezani u lančanom formatu. Ovdje će svi blokovi biti povezani s prethodnim blokom i blokom ispred njega.

Štoviše, svi blokovi u tom lancu sadrže neki oblik podataka, a lanac predstavlja strukturu povezivanja. U stvarnosti će se svaki blok povezati pomoću kriptografije. Štoviše, svi blokovi u tom lancu imat će kriptografski hash ID zajedno s transakcijskim podacima i vremenskim oznakama.

I tako završite s rastućim lancem blokova, a to je moj prijatelj što je blockchain. Mogli biste to shvatiti kao bazu podataka koja podatke pohranjuje na jedinstven način. No blockchain i baze podataka su praktički prilično različite prirode iako oboje pohranjuju informacije.

Prema zadanim postavkama, blockchain tehnologija ne podržava bilo kakvu izmjenu podataka. Dakle, svi podaci koji bi ušli u blok nikada se neće moći izbrisati ili izmijeniti. Tako će tamo ostati zauvijek. Još jedna značajna činjenica o blockchain tehnologiji objašnjena je da je mreža peer-to-peer mreža.


Dakle, ne postoji centralizirana veza koja se skriva u sjeni i pokušava ukrasti vaše podatke. Mislim, tko ne bi volio ovoliko slobode, zar ne?

 

Objašnjena tehnologija blockchaina: kako to funkcionira?

Pa, vrijeme je da saznate kako tehnologija zapravo radi u ovom vodiču s objašnjenim blockchain tehnologijama. No, prije nego što započnemo, pogledajte neke od važnih značajki koje trebate prethodno znati.

Blockchain je sve podatke pohranio u sustav glavne knjige. Štoviše, bilo koja vrsta razmjene podataka naziva se “transakcijama”. Prije je blockchain bio namijenjen samo za transakcije digitalnim valutama, ali sada čak može koristiti i druge oblike podataka.

Svaki pojedinačni korisnik na mreži naziva se “čvorovi” i dobiva kopiju ažurirane knjige. Štoviše, svaki čvor ima drugačiji način međusobne komunikacije. Sustav se razlikuje od blockchaina do blockchaina.

Počnimo sada s objašnjenjem blockchain tehnologije!

 

Prije svega, korisnik će zatražiti transakciju u mreži. Ovdje će dobiti dva ključa – javni i privatni. Ali korisnik može obavljati transakcije samo pomoću privatnog ključa. A da biste pronašli drugu osobu kojoj šaljete novac, trebat će vam njen javni ključ.

U svakom slučaju, nakon zahtjeva kreira se blok sa svim informacijama o transakciji. U stvarnosti je sve u bloku šifrirano radi promicanja sigurnosti.

Jednom kad se stvori, emitirat će se na svim čvorovima u mreži. U objašnjenoj tehnologiji blockchaina potrebna vam je potvrda od drugih čvorova da li vrijedi ono što ste tvrdili. I tako drugi čvorovi koriste konsenzusni algoritam (objasnit ću što je malo kasnije) za provjeru valjanosti podataka.

Jednom kada vaš blok bude provjeren, blok će dobiti mjesto na lancu. Istodobno će se izvršiti i transakcija koju ste izvršili.

Razumjeti kako to djeluje sada ne izgleda toliko teško, zar ne?

 

Pogledajte naš Blockchain vs. Vodič kroz bazu podataka kako biste znali razliku između ove dvije.

 

Poglavlje 2: Slojevi Blockchain tehnologije

Sada razgovarajmo o različitim slojevima blockchain tehnologije u ovom objašnjenju vodiča za blockchain tehnologiju. Prvenstveno postoji 5 različitih slojeva tehnologije, a ovdje ćemo doći do svakog od njih.

Pa, krenimo.

1. Razina aplikacije

Isprva razgovarajmo o sloju aplikacije. U stvarnosti dolazi s dApps, dApp preglednikom, korisničkim sučeljem i hostingom aplikacija.

Pomoću preglednika dApp možete dobiti pristup decentraliziranim aplikacijama. Nažalost, tipični preglednici poput Chromea ili Firefoxa nisu u mogućnosti pregledavati decentralizirane aplikacije. Dakle, u ovom ćete dobiti potpuno drugačije korisničko sučelje slično tipičnim preglednicima.

Međutim, s njima možete i surfati redovnim internetom.

Dalje, hosting aplikacija omogućuje vam pokretanje svih decentraliziranih aplikacija na ovom sloju. Bez ovog elementa niti jedan dApps ne može biti dostupan na Internetu. Očito će i protokol hostinga biti u potpunosti decentraliziran. Štoviše, održavanje ovih poslužitelja za hosting apsolutno je sigurno jer imaju mali rizik.

Sljedeće dolaze decentralizirane aplikacije. Tipično su slični današnjoj aplikaciji, ali s jednom izrazitom promjenom. Svi oni imaju decentraliziranu mrežu. Nadalje, danas ih je izuzetno lako izraditi.

 

2. Razina usluga

Ovo je drugi sloj nakon sloja aplikacije. U ovom ćete dobiti pristup svim bitnim alatima koji će vam pomoći u izgradnji i pokretanju sloja dApps. U stvarnosti, u ovom objašnjenom blockchain sloju pokriva sve vitalne elemente.

Štoviše, dobit ćete u ruke upravljanje, računalstvo izvan lanca, državne kanale, feedove podataka i bočne lance.

Feedovi podataka postupak su koji pomaže u dobivanju najnovijih informacija iz svih vjerodostojnih izvora. Dakle, pomoći će čvorovima da dobiju najnovije informacije o mreži.

S druge strane, izvanlančano računanje je ovdje kako bi se proces izračuna izvršio izvan blockchaina. Nadalje, promiče dodatnu privatnost i uklanja izgorjele iz sustava jezgrene mreže.

Uz to, ovdje ćete dobiti i upravljačku strukturu. U stvarnosti, to su u osnovi autonomna organizacija bez ljudi koja može promicati pošteno okruženje.

Nadalje, stvarni kanal stanja je put između dva čvora. Dakle, pomoću državnih kanala, dva čvora mogu međusobno komunicirati.

Osim ovih, postoje i drugi elementi u blockchain objašnjenim slojevima. Uglavnom su to Orakuli, Višestruki potpisi, Pametni ugovori, Digitalna imovina, Novčanici, Distribuirane pohrane datoteka, Digitalni identiteti itd..

Oni su neobavezni jer ih blockchain tehnologija može imati ili ne.

Proročanstva:

Proročišta su neophodna za pametne ugovore jer djeluju kao agent za prikupljanje informacija izvan mreže.

Više potpisa:

Ovaj element osigurava drugačiju vrstu sigurnosnog protokola. U stvarnosti biste trebali potpisati bilo koju transakciju bez jedinstvenog potpisa za obavljanje transakcije. I ovdje možete odabrati koliko od ovih potpisa želite za transakciju.

Pametni ugovori:

To su uglavnom samoizvršavajući se pravni ugovori unutar dva sudionika u tehnologiji blockchain mreže. U stvarnosti se cijeli sustav rješava problema s povjerenjem i omogućuje vam brzu zamjenu bilo koje vrste imovine.

No, do toga ćemo doći kasnije u vodiču koji je objasnio blockchain.

Digitalna imovina:

Sada se na hrpi blockchain tehnologije, digitalno sredstvo može odnositi na bilo što. U stvarnosti to može značiti kriptovalute, dionice, zlato ili čak druge vrste dokumenata. Nadalje, svaki digitalni element sa stvarnim vrijednostima u stvarnom svijetu bio bi poznat kao digitalna imovina.

Novčanici:

Ovdje će se u novčanicima blockchain tehnologije pohraniti sva digitalna imovina koju ćete imati na mreži.

Distribuirana pohrana datoteka:

U objašnjenju blockchain tehnologije mogu sa sigurnošću reći da su distribuirane pohrane datoteka zapravo mjesto poslužitelja na kojem će se pohraniti svi podaci. Očito će vam za njihov pristup trebati provjera autentičnosti.

Digitalni identitet:

U stvarnosti to su identiteti korisnika na mreži. Nadalje, trebat će vam za ispravnu provjeru autentičnosti na mreži.

Prijeđimo na sljedeći sloj u ovom vodiču koji je objasnio blockchain.

 

3. Semantički sloj

U ovom sloju postoje algoritmi konsenzusa, virtualni strojevi, bilo kakve potrebe za sudjelovanjem itd.

Ne postoji blockchain mreža bez konsenzusnih algoritama. U stvarnosti, konsenzusni algoritmi su prijeko potrebni za održavanje sporazuma između svih čvorova. Praktično, to je postupak u kojem se svi čvorovi dogovaraju o informacijama na glavnoj knjizi.

Nadalje, u glavnoj knjizi nitko ne može samo započeti transakciju i dodati je. Možda i on / ona neće biti iskren. Dakle, kako bi bili sigurni da su podaci na bloku valjani, svi čvorovi postižu isti dogovor. No, više ćemo o tome kasnije u vodiču s objašnjenim blockchainom.

Slijede zahtjevi za sudjelovanje. U stvarnosti su to uglavnom pravila koja pomažu mreži da odluči tko se može pridružiti sustavu, a tko ne. Štoviše, ovaj je element u osnovi za privatne blockchain tehnologije.

S druge strane, virtualni strojevi nude sigurnosno i izvršno okruženje za sve zadatke na mreži.

Uglavnom se koristi u pametnom izvršenju ugovora. Slijede bočni lanci u kojima programeri mogu otići u drugo odvojeno blockchain okruženje za razvoj decentraliziranih aplikacija bez utjecaja na jezgru mreže.

U svakom slučaju, prijeđimo na sljedeći sloj u objašnjenju tehnološkog vodiča za blockchain.

 

4. Mrežni sloj

Sljedeći sloj nakon semantičkog je mrežni sloj. Sadrži pouzdano izvršno okruženje (TEE), postavite svoj mehanizam, RLPx, mrežu blok isporuke i još mnogo toga.

U osnovi pouzdano izvršno okruženje pomaže arhitekturi da održi probleme skalabilnosti. Ne samo da pomaže mreži da prevlada ovaj problem, već je čini i sigurnijom. Nadalje, pomaže pohranjivanju podataka dalje od glavne mreže kako bi se uklonio dio tereta s nje.

Ti su protokoli obično za slučajeve kada se standardni protokol ne u potpunosti prilagodi infrastrukturi. Dakle, omogućuje vam prilagodbu ostalih protokola kako biste se bolje prilagodili njemu. Najbolje je raditi sa standardnim. Ali u nekim slučajevima standard možda neće biti dovoljan.

S druge strane, RLPx je mrežni paket koji pomaže u prijenosu podataka između dva vršnjaka. U svakom slučaju, stvara sučelje koje pomaže korisnicima da komuniciraju u blockchain mreži.

I na kraju, mreže za dostavu blokova mrežni su sustav koji će vam dostaviti web sadržaj ili stranicu ako to zatražite. U stvarnosti to možete vidjeti u tipičnoj internetskoj arhitekturi.

Ali ako radite na decentraliziranoj aplikaciji, trebat će vam neka vrsta sustava isporuke za pristup web sadržaju, zar ne?

Sada prijeđimo na sljedeći sloj u ovom objašnjenju blockchain tehnologije.

 

5. Infrastrukturni sloj

Ovo je posljednji sloj u arhitekturi blockchain tehnologije. U ovom biste rudarstvo mogli naići kao servisni protokol. Međutim, sada rudarstvo polako odlazi zbog viška energije koja mu je potrebna.

S druge strane, virtualizacija je sredstvo za stvaranje bilo koje vrste virtualnih resursa kao što su poslužitelji, mreža, pohrana, OS itd. Nadalje, djeluje na tri razine – hardverskoj, sistemskoj i poslužiteljskoj. Čvorovi su također dio ovog sloja. Bilo koji uređaj povezan na mrežu smatra se čvorom.

U stvarnosti, bez praktički bilo kakvih čvorova, uopće neće biti nikakve blockchain tehnologije. Još jedan kul element ovog sloja je decentralizirano spremanje mreže. Kako je decentraliziran, sigurniji je nego ikad.

U stvarnosti biste mogli vidjeti žeton i na ovom sloju. Tokeni pomažu u održavanju ekosustava i izvorno su sredstvo na mreži.

Ovo je pet slojeva blockchain tehnologije. Krenimo sada na sljedeću fazu ovog objašnjenja tehnološkog vodiča za blockchain.

 

Poglavlje 3: Što su pametni ugovori?

Sada razgovarajmo o jednoj od značajnih komponenti blockchain tehnologije u ovom objašnjenju vodiča za blockchain tehnologiju. Prije ste imali mali uvod u pametne ugovore. Ali sada ćemo zaroniti malo dublje u ovu temu.

Uobičajena definicija bila bi –

Pametni ugovori samoizvršavaju se pravni ugovori unutar dva sudionika na blockchain mreži.

 

Uobičajeno s pametnim ugovorom možete praktički zamijeniti bilo koju vrstu imovine poput novca, imovine, dionica, svega što se smatra vrijednim. Štoviše, omogućuje vam to sigurno i transparentno. Nadalje, u pametnim ugovorima nije potreban nikakav posrednik.

Sada postoje mnogi blockchain programi koji dolaze s integracijom pametnih ugovora.

Stoga je ovo glavna razlika između tipičnih ugovora. U slučaju bilo kakvih pravnih ugovora, morat ćete platiti uslugu, a zatim je dobiti zauzvrat.

Međutim, ovdje nećete morati čekati da se usluga završi nakon što je platite. Dakle, uopće nema problema s povjerenjem. Dakle, to je poput automata, gdje možete dobiti bombone ili grickalice odmah nakon plaćanja.

Da bih vam pomogao da bolje razumijete kakva je situacija, objasnit ću kako to zapravo radi u ovom objašnjenju tehnološkog vodiča za blockchain.

 

Kako radi?

Prije svega, stranka stvara ugovor nakon potpunog dogovora dviju ili više stranaka. Kad se ugovor stvori, sve stranke mogu odlučiti ostati anonimne. U tipičnom prostoru privatne mreže uglavnom biste trebali imati odgovarajući postupak provjere autentičnosti da biste ušli u sustav.

Dakle, kad netko započne pametni ugovor s vama, najvjerojatnije će znati i vašu identifikaciju. Pa, barem biste ih morali obavijestiti o javnom obraćanju.

Nakon toga stranke bi postavile bilo kakva pravila koja treba ispuniti kako bi ugovor bio valjan. To može biti bilo što ili bilo koji pokretački događaj. Dakle, kada se taj uvjet postavi, automatski će pokrenuti sljedeći događaj.

Jednom kad se sve postavi, provjerit će se i pohraniti u knjigu. Nakon toga svi koji su povezani s tim ugovorom mogli bi vidjeti napredak izravno s mreže. Štoviše, u slučaju praćenja sve će biti u stvarnom vremenu.

Nakon što ispuni sve uvjete za ispunjenje ugovora, izvršit će i distribuirati novac.

U osnovi, to je izvrstan način za automatizaciju postupka sklapanja ugovora. Kako se sve automatizira i prati izravno iz korisničkog sučelja, to štedi puno novca i vremena.

 

Zašto je pametni ugovor tako koristan?

Još jedna važna činjenica koju bih trebao objasniti u ovom objašnjenju tehnološkog vodiča za blockchain jest da su pametni ugovori vrlo korisni. Ali zašto? Pa, saznajmo.

 • Bez prekida: Zbog rješavanja posrednika, u procesu nema dosadnog vremena prekida.
 • Visoka sigurnost: Sve možete vidjeti izravno iz korisničkog sučelja blockchain aplikacija, tako da nema šanse da vas itko može prevariti, kao što možete i sami znati kakav je postupak. Također, nitko ne može hakirati podatke o pametnom ugovoru kako bi promijenio ishod.
 • Poprilično brzo: Obično obrada svega ručno oduzima puno vremena. Ali kad je na mreži blockchain aplikacija, teći će prilično brzo.
 • Nema ljudske pogreške: Praktički u mnogim ugovorima ljudska je pogreška koštala puno novca i vremena. Ali s ovim digitalnim ugovorom o blockchain aplikacijama šansa za to posve je mala.
 • Više dobiti: U stvarnosti, rješavanje posrednika rješava se i opcije dodatnog plaćanja. Dakle, to znači veću zaradu za vas.

To su prednosti pametnih ugovora. Krenimo na sljedeću fazu ovih osnova tehnološkog vodiča za blockchain.

 

Poglavlje 4: Različiti algoritmi konsenzusa

 • Dokaz o radu

Proof of Work prvi je ikad konsenzusni algoritam u blockchain mreži. Kao što znate, bitcoin je imao prvu funkcionalnu blockchain mrežu i koristio je dokaz o radu. Nakon toga, mnoge druge blockchain mreže koriste se ovom metodom do sada.

Međutim, dokaz rada troši puno energije i relativno je spor. U ovom rudar nastoji rješavati složene matematičke probleme koristeći računarsku snagu svojih uređaja. U osnovi, to je za provjeru svakog pojedinog bloka na lancu.

Prijeđimo na sljedeće algoritme u osnovama vodiča za blockchain tehnologiju.

 

 • Odloženi dokaz o radu

Ovo je još jedna verzija algoritma dokaza rada. Mogli biste to zamisliti kao hibridni model. U stvarnosti, ovaj omogućuje mreži da iskoristi snagu raspršivanja iz druge blockchain mreže.

Ali kako? Pa, neki notarski čvorovi dodaju podatke iz prvog blok-lanca u drugi, čime osiguravaju napajanje. Bilo koja blockchain mreža koja radi na dPoW-u može koristiti PoS ili PoW za pravilno funkcioniranje. U svakom slučaju, ovaj je puno brži od izvornog dokaza o radu.

 

 • Dokaz uloga

Dokaz o udjelu zapravo je došao zbog ograničenja dokaza o radu. Ovdje će svaki pojedinačni blok biti provjeren prije nego što se pojavi bilo koji drugi blok. Štoviše, ovdje rudari mogu uložiti svoje novčiće i sudjelovati u procesu.

Ali ovdje bi sudjelovanje u uzimanju ovisilo uglavnom o posjedovanju novčića. Dakle, ako imate minimalnu količinu kovanica, možete sudjelovati ili inače ne. U stvarnosti je dokaz uloga puno brži i manje energije nego PoW.

 

 • Delegirani dokaz o udjelu

Ovo je još jedna varijacija algoritma dokaza uloga. U stvarnosti je ovaj mnogo robusniji i fleksibilniji od ostalih algoritama do sada. Nadalje, svi čvorovi ovdje su delegati. Postoji i koncept svjedoka koji se biraju glasanjem. Nakon što provjere valjanost svakog čvora, odgovarajuće im se plaća. Također, delegati se biraju i glasanjem. I uglavnom su ti čvorovi odgovorni za promjenu parametara sustava.

Međutim, oni ne dobivaju plaću kao i svjedoci. U svakom slučaju, prijeđimo na sljedeću u osnovama vodiča za blockchain tehnologiju.

 

 • Zakupljeni dokaz o udjelu

Iznajmljeni dokaz o udjelu još je jedan unos u osnove blockchain tehnologije. U stvarnosti, platforma Waves koristi ovaj konsenzusni algoritam. Nadalje, postupak ograničava upotrebu energije na bilo koji mogući način.

Ovdje mali vlasnici mogu dati novac u zakup mreži i sudjelovati u procesu konsenzusa. Dakle, u ovom nema problema s nepoštenim pravilima. Kako mali držači novčića nikada nisu imali priliku u prethodnim PoS algoritmima, ovdje prevladava puna transparentnost.

 

 • Dokaz brzine uloga

Dokaz brzine uloga relativno je nov dodatak osnovama blockchain tehnologije. Trenutno Redcoin koristi ovu metodu za provjeru valjanosti bloka. Ovdje vas postupak potiče da imate i vlasništvo i aktivnosti u mreži. To su uglavnom dvije funkcije ove nove kovanice.

U stvarnosti, novčić uglavnom olakšava socijalne interakcije u digitalnom svijetu. Međutim, učinkovitiji je i masniji od masti od uobičajenih PoW i PoS.

 

 • Dokaz proteklog vremena

To je izvrstan konsenzusni algoritam za blockchain aplikacije. Međutim, ovaj je uglavnom pogodan za blockchain mrežu s dozvoljenim tipom. Dakle, u osnovi nije pogodan za one javne. U stvarnosti, svi pojedinci moraju pričekati određeno vrijeme da se pridruže konsenzusu. Vremensko ograničenje je slučajno odabrano.

Kad završe vrijeme čekanja, mogu stvoriti blok. Međutim, kako bi bili sigurni da pobjednik bira slučajni broj, sve se na taj način prati.

Štoviše, također se prati da ako je korisnik pričekao vrijeme, trebao je.

 

 • Praktična bizantijska tolerancija na greške

Još jedan sjajan konsenzusni algoritam za blockchain aplikacije. U stvarnosti to najviše ovisi o državnom stroju. Iako slijedi istu metodu kao i bizantska, ali se i dalje uspijeva riješiti općeg problema.

Prije nego što se bilo što dogodi, sustav pretpostavlja mogućnost kvara i za upravljanje koristi druge čvorove. Obično su svi čvorovi u sustavu posebno organizirani. I svi čvorovi u mreži rade u harmoniji i superbrzo prenose informacije.

Dakle, čak i ako se čvor ugrozi, svi ostali čvorovi će to znati vrlo brzo.

 

 • Pojednostavljena bizantijska tolerancija na greške

U pojednostavljenom bizantskom algoritmu tolerancije grešaka, grupa transakcija istodobno se provjerava. U ovom slučaju generator blokova u jednom trenutku prikuplja sve transakcije, a zatim ih prema tome grupira. Nakon što ih grupiraju, ulaze u drugi blok i tada se taj blok provjerava.

Prije validacije bilo kojeg velikog bloka, generator će proglasiti sva pravila za čvorove koje slijede. Nakon toga potpisnik bloka koristi ih vlastiti potpis da ih provjeri. Dakle, ako bilo koji blok ne dobije ključ, bit će odbijen.

 

 • Delegirana bizantska tolerancija na greške

U ovome je moć generala drastično ograničena. Dok je birao vođu za vojsku čvorova, vođa bi se zvao delegat. U svakom slučaju, ako general pokušava biti korumpiran, drugi ga delegat zamjenjuje.

Štoviše, čak se i vojska čvorova ne može složiti oko vođe i može odabrati drugu. PA, budući da general ne bi imao isključivu vlast, druge stranke ne mogu pokvariti taj čvor. Štoviše, svi čvorovi mogu odabrati zvučnika koji će prenositi svoje poruke na delegata.

U stvarnosti, da bi usvojio novi prijedlog, najmanje 66% svih odabranih delegata moralo bi se složiti s prijedlogom.

 

 • Federativni bizantski sporazum

To je prilično najnoviji dodatak bizantskoj obitelji algoritama. Ovu ćete uglavnom vidjeti u mreži u kojoj su transakcijski troškovi prilično niski s velikom skalabilnošću i propusnošću. Štoviše, ovdje bi svi generali dobili svoj vlastiti blockchain.

Trenutno samo Ripple i Steller koriste ovu metodu za provjeru valjanosti blokova. Međutim, prije nego što bilo koji čvor može zatražiti izvedbu, čvorove je potrebno prethodno provjeriti u obrascu. Dakle, čvorovi će odabrati samo one kojima vjeruju u ovom slučaju.

 

 • Usmjereni aciklički grafikoni

Trenutno IOTA i NXT koriste usmjerene acikličke grafikone u svojoj blockchain mreži. Iako ga mnogi ljudi smatraju algoritmom konsenzusa, u stvarnosti to nije u potpunosti to. To je zapravo oblik strukture podataka.

Nadalje, podaci su u topološkom redoslijedu, osim u lančanom formatu. Dakle, umjesto da dobije jedan jedini lanac, DAG zapravo ima više bočnih lanaca. Dakle, može paralelno potvrditi više transakcija istovremeno. Zato je potrebno manje vremena nego uobičajeni konsenzusni algoritmi.

 

 • Dokaz o aktivnosti

Dokaz o radu koristi i dokaz o radu i dokaz o udjelu kako bi se izradio još jedan model hibridnih algoritama. Dakle, sustav postaje robusniji protiv bilo koje vrste napada i također koristi manje energije. U stvarnosti rudarski rudnici blokiraju blokove koji su predlošci, a ne cjeloviti blokovi.

Nadalje, blok tada ukazuje dioniku koji kasnije provjerava preostali unaprijed minirani blok. Također, što će više uloga imati validator, to će njegova provjera biti valjanija.

Napokon, svi rudari i validatori s mreže dobivaju pošten dio plaćanja.

 

 • Dokaz o ovlaštenju

Pa, ovo je jedan od energetski učinkovitih algoritama konsenzusa na popisu trenutno. Međutim, to više odgovara privatnoj mreži nego javnoj. U stvarnosti se samo neki od odobrenih računa mogu pridružiti postupku provjere valjanosti.

Štoviše, ovi čvorovi su prethodno odobreni za provjeru valjanosti. U svakom slučaju čvor mora steći pravo na provjeru valjanosti drugih blokova i također mora svoje računalo ostaviti netaknutim. Za to dobivaju nagrade na mreži kako bi zadržali svoj autoritet.

 

 • Dokaz o ugledu

Još jedan konsenzusni protokol koji je prikladniji za odobrene mreže, a ne za javne. Obično ,, u ovom slučaju čvorovi moraju imati dobru reputacijsku snagu da bi sudjelovali u procesu. Uz to, čvorovi će se suočiti s ozbiljnim posljedicama ako pokuša varati u postupku provjere valjanosti.

Dakle, ne mogu svi čvorovi stvarno sudjelovati u tome. Jednom kada čvor stekne reputaciju, tada je postupak prilično sličan dokazivanju autoriteta.

 

 • Dokaz povijesti

Mislim da već znate kako postupak provjere valjanosti uvelike ovisi o vremenskoj oznaci. Ali ovdje možete dokazati transakciju na temelju onoga što se dogodilo prije ili nakon toga. Dakle, da biste to učinili, možete stvoriti značajan događaj na vrijeme koji će se dogoditi prije ili nakon bilo kojeg određenog vremena na mreži.

I na temelju toga, drugi mogu potvrditi vaš blok transakcije. Stoga, čak i ako vam nisu potrebne informacije o vremenskim oznakama u bloku.

 

 • Dokaz o važnosti

Slijedi dokaz važnosti konsenzusnog algoritma. U stvarnosti to ovisi o novom čimbeniku koji se naziva oduzimanje ili berba.

Zbog berbe može utvrditi je li čvor podoban za sudjelovanje ili ne. Dakle, što više berete, to je veća šansa da čvor postane validator. Također, za berbu, validator dobiva nagradu kao transakcijsku naknadu. Međutim, imućni na mreži imali bi više šansi da dobiju mjesto od ostalih.

 

 • Dokaz o kapacitetu

Ovdje koriste crtanje i rudarstvo kako bi završili provjeru valjanosti blokova. Mnogi ga ljudi također koriste umjesto dokaza o radu jer u ovom treba manje vremena od toga. Ali u PoW-u morali biste koristiti svoju računsku snagu i prije nego što započnete s rudarenjem.

Iako je prilično brz, ipak su potrebne četiri minute da se iskopa blok. Ali pretpostavljam da ćete dobiti šest minuta pojačanja. U svakom slučaju, što više parcela imate na računalu, to je veća šansa da budete pobjednik u rudarstvu.

 

 • Dokaz opeklina

Kao dokaz sagorijevanja, morali biste spaliti neke novčiće da biste zaštitili kripto na mreži. Očito je da bi spaljivanje kovanica značilo gubitak. No, dugoročno će održati mrežu stabilnom. Da bi sagorjeli kovanice, korisnici će poslati neke od svojih kovanica na adresu izjelica.

Kako bi bili sigurni da je sve provjereno, glavna knjiga prati sve novčiće i osigurava da nisu upotrebljivi.

 

 • Dokaz o težini

Dokaz težine zapravo je masivna nadogradnja od dokaza algoritma uloga. Obično kao dokaz uloga vidite da što više žetona imate, veća je šansa da ćete dobiti više. U stvarnosti, ovo je pomalo pristrano.

Umjesto da uzima samo žetone u obzir, mreža koristi druge čimbenike za vaganje. Štoviše, ti su faktori zapravo ponderirani faktori koji pomažu odrediti koji čvorovi mogu sudjelovati u sustavu. Ukratko, ovdje dobivate veću skalabilnost i brži izlaz.

 

Poglavlje 5: Web3: Novi Internet

Razumijevanje blockchain tehnologije je lakše nego što mislite. Prije smo govorili o slojevima blockchain tehnologije. Međutim, ova će arhitektura zapravo potaknuti sljedeću generaciju interneta.

Obično dolazi s nekim kritičnim elementima koje ćemo vidjeti.

Sada ćemo razgovarati više o tome kako bismo malo bolje razumjeli blockchain tehnologiju.

Počnimo!

 

 • Umjetna inteligencija

Pa, prije svega, ovdje se definitivno ne radi o super robotima. U stvarnosti, AI će osigurati bolji rezultat kada su u pitanju rezultati i analiza podataka na knjizi. Iako možda neće zvučati kao velika stvar, ali iskustvo će se drastično promijeniti.

Obično će osigurati da dođete do sadržaja koji tražite na Internetu. Dakle, to znači preciznije rezultate, bolje predviđanje vaših postupaka. U stvarnosti, to je samo jednostavan mehanizam koji pomaže naučiti o vašem ukusu i pružiti vam najbolju izlaznu bazu za to.

 

 • Sveprisutnost

Da biste bolje razumjeli blockchain tehnologiju, trebali biste znati o čemu se zapravo radi sveprisutnosti. Samo se osvrnite oko sebe i pogledajte što sve ljudi koriste bilo koji uređaj za korištenje interneta.

Štoviše, svi pametni televizori, hladnjak, pametni kućni dodaci, pomoćnici, kartice ili pametni telefoni rade isto. Dakle, svi se povezuju s internetom. Time čine mrežu. Obično se ta mreža zapravo naziva Internetom stvari. Međutim, u nekim slučajevima ljudi to nazivaju sveprisutnošću.

U svakom slučaju, budućnost interneta uvelike ovisi o ovom procesu.

 

 • Poboljšana povezanost

Novi internetski web 3.0 temelji se na činjenici da bi bio usmjeren na korisnika. Dakle, to znači da ćete vidjeti više povezivosti nego što je to slučaj kod web 2.0 interneta. Uz to, nitko neće kontrolirati vaše podatke niti ih koristiti u svoje osobne svrhe.

Ovdje su semantički metapodaci od velike pomoći. U stvarnosti, pomaže korisnicima da lakše i brže ostanu povezani. Dakle, poboljšava povezanost.

 

 • Semantički web

Da biste razumjeli blockchain tehnologiju, morate znati i o semantičkom webu. To je masivan dio interneta 3.0. Nadalje, semantička mreža zapravo znači proces razumijevanja bilo kojeg web sadržaja sličnog ljudskom.

Stoga će to ovisiti o strojnom učenju i neće se usredotočiti samo na ključne riječi. Dakle, ako imate dobar sadržaj i ne ovisite o ključnim riječima, imat ćete dobru količinu gužve.

 

 • 3D grafika

Pa, očito je 3D grafika ogroman dio razumijevanja tehnologije blockchain web 3.0. Kao što sada možete vidjeti, ljudi vole vidjeti slike, videozapise umjesto da čitaju bilo koji tekst. Dakle, najbolji način za povećanje fokusa bio bi integriranje 3D grafike.

Sve će se aplikacije ubuduće koristiti nekim oblikom virtualne stvarnosti ili proširene stvarnosti.

 

 • Peer-to-peer mreža

Novi internet bit će potpuno decentraliziran. Dakle, ne postoji mogućnost da bilo kakva centralizirana vlast vlada nad onim što radite, a što ne. Ali to očito ne znači da ovdje možete prekršiti sve zakone.

Ovo je samo element koji će osigurati da svi vaši podaci na mreži ostanu sigurni bez obzira na sve.

 

Poglavlje 6: Primjeri poslovnih blok-lanaca

Sad kad znate sve o blockchain tehnologiji, vrijeme je da pogledate popularne Enterprise blockchain platforme na tržištu. Da vidimo što su, hoćemo li?

 

Hiperledger

Hiperledger jedna je od blockchain platformi koju možete koristiti u gotovo bilo kojoj vrsti sektora. Zaista, bilo kakve! Čak i ako tražite blockchain tehnologiju u bankarstvu, možete se osloniti na ovu. A da ne spominjemo izuzetnu popularnost Hyperledger tehnologije. A zašto ne bi bio popularan?

Nudi neke od najunosnijih karakteristika na tržištu –

 • Modularna arhitektura koja vam omogućuje da se uključite u bilo koju vrstu aplikacije i koristite je.
 • Dopuštena mreža koju možete koristiti za dodavanje privatnosti u svojoj mreži.
 • Visoka skalabilnost osigurava vam uživanje u najboljim izvedbama svih vremena.
 • Sigurnosni protokoli koji će zaštititi vaše podatke.
 • Dostupnost podataka na temelju potrebe za poznavanjem koncepta.

 

Ethereum Enterprise

Ethereum je još jedna od popularnih blockchain platformi na tržištu pogodna samo za poduzeća. U stvarnosti, Ethereum je također odličan za sve vrste industrije. Međutim, kao javnost, možda neće biti prikladan za blockchain tehnologiju u bankarstvu.

Ali njegova komercijalna verzija Ethereum Enterprises nudi privatni kanal u arhitekturi. Dakle, ta je verzija najprikladnija za blockchain tehnologiju u bankarstvu. U svakom slučaju, pruža –

 • Vladina podrška tijekom provedbe novih projekata temeljenih na Ethereumu.
 • Otvorena platforma koju možete koristiti bez ikakvih problema.
 • Brze nadogradnje radi uvođenja novijih dodataka i ispravljanja pogrešaka bolje od ostalih.
 • Ponudite standarde kako biste pomogli drugim tvrtkama da izgrade vlastitu mrežu.

 

Pogledajte naš vodič o Hyperledger vs. Ethereum odmah!

 

R3 Corda

Corda dolazi s dvije različite verzije – Enterprise Corda i Corda. U stvarnosti je poduzeće Corda najprikladnije za bilo kakve slučajeve korporacije. Međutim, mnogi ljudi smatraju da je ova tehnologija blockchain tehnologija u bankarstvu. No, kako vrijeme prolazi, Corda postaje popularna i u drugim industrijama.

Nudi neke unosne značajke kao što su –

 • Blockchain aplikacija vatrozid koji štiti cijelu mrežu od bilo koje vrste cyber napada.
 • Visoka dostupnost koja osigurava da vaša mreža radi i radi 24/7.
 • Sustav upravljanja, koji će poduzećima omogućiti da imaju pravila u sustavu.
 • Sustav praćenja koji omogućuje bilo kojem korisniku da pronađe bilo kakve katastrofe i da ih riješi.

 

Mreškanje

Dobro, Mreškanje je još jedna blockchain tehnologija u bankarstvu koja je trenutno prikladnija za financijski sektor. Najbolji dio Ripplea je taj što nudi gotovo besplatnu platformu za transakcije. Nadalje, u slučaju financijskog sektora, on pruža relativno brži rezultat.

Platforma je tako brza da možete podmiriti uplatu u roku od samo 4 sekunde! Nudi –

 • Nova tržišta koja pomažu u brzom ostvarivanju prihoda.
 • Doseže više potrošača u kratkom vremenu promičući izvrsnu stopu rasta.
 • Skalabilnost koja osigurava da vaš sustav nudi iste performanse pod pritiskom.
 • Dopuštene platforme koje nude više privatnosti.
 • Visoka razina sigurnosti, koja se bori protiv cyber napada.

 

Kvorum

Kvorum došlo kada su poduzeća tražila dobro rješenje koje može osigurati njihovu potpunu povjerljivost. U stvarnosti ga je J.P. Morgan predstavio svijetu 2017. Ali zašto je toliko popularan? Pa, dolazi s jedinstvenim načinom provjere svih blokova. Umjesto da ovisi o tipičnim onima koji troše energiju, on nudi brži i bolji algoritam.

U svakom slučaju, nudi –

 • Privatne transakcije koje će vam omogućiti transakcije s drugom stranom na sigurnom kanalu.
 • Dopuštena mreža koja osigurava da vaše osobne transakcije budu sigurno udaljene od glavne knjige.
 • Upravljanje čvorovima koje će vam omogućiti da odaberete koji čvorovi mogu ući u mrežu.
 • Visoka skalabilnost za bolje iskustvo.
 • Brže naseljavanje koje štedi vrijeme.

 

Poglavlje 7: Zaključne misli

Blockchain tehnologija relativno je jedna od najkul inovacija svih vremena. Samo 10 godina ranije nismo ni znali da bi decentralizirane aplikacije ikad mogle biti moguće. Ali sada pogledajte tehnološku industriju. Svatko traži način da ovaj novi sustav integrira u svoj postojeći.

U stvarnosti bi trebalo više vremena da se u potpunosti zamijeni stara centralizirana struktura i navikne na novu. Ali mogu sa sigurnošću reći da to uopće neće biti loše iskustvo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map